Histori

 

SHQIPTARËT E EGJYPTIT DJE DHE TË SOTMIT KUDO

 

Në muajin Shkurt të 2016 u botua në Prishtinë nën përkujdesjen e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës libri “Nga historia e shqiptarëve të Egjyptit gjatë shekujve XV-XX” i autorit Muhamed Mufaku.

 

Kepi i Rodonit, në veri të Durrësit, 57 km nga Tirana është emër i njohur për të gjithë nxënësit dhe ish nxënësit e gjeografisë, por mbetet një vend ende gjysmë i egër, me një bukuri të rrallë. Për të shkuar atje duhet të lësh pas Gjirin e Lalzit e tu qepesh kodrave përmes një rruge që u shtrua disa vjet më parë por që në disa vende ka nevojë për riparim. Pamja që të hapet kur del në fshatin Shetaj është shumë e bukur. Disa shtëpi shohin Gjirin e Lalzit, ndërsa të tjera Gjirin e Patokut dhe Shëngjinit. Bluja e thellë e feksur kur je atyre kodrave si gunga është tepër e bukur. 

Histori-kulturë-sport

Ky koleksion i rrallë tregon kohën kur Ushtria Çlirimtare e Kosovës luftonte në male.

Fotot janë bërë nga Alex Majoli në vitin 1999, kryesisht në zonën e Padeshit.

Në foto mund të shihen edhe momentet pasi Serbia bombardon pozicionet e UÇK-së.

Gjatë luftimeve, UÇK shoqërohej nga gazetarja amerikane Janine Di Giovanni.

Ndërkohë në foto mund të shihen edhe disa snajpera kroatë, që luftonin në krah të UÇK-së, si dhe disa ekspertë britanikë që ndihmonin UÇK-në.

Një studim i ri i pesë tabelave nga Shekulli i Dytë të zbuluara në qytetin e Durrësit japin njohuri magjepsëse mbi rolin e grave në kulturën e lashtë ilire

Musolini bëri politika të shumta revolucionare, por këto politika qenë të krijuara më shumë për spektakël se sa për ndryshim real dhe kjo gjë tregon se si pushteti i tij qe një rast klasik i suksesit përmes propagandës.

“Libri i artë” i Durazzo-ve/Një kryevepër e miniaturës së Rilindjes italiane

Rrëfimi i diplomatit Bashkim Zeneli, në librin e tij “Për Gjermaninë – Histori diplomatike dhe kujtime”, për takimin me fituesin e Çmimit “Nobel” në Letërsi, shkrimtarin Gunter Grass, etj.

Pjesë nga libri i Prof. Fetah Bahtirit për rolin e Isa Boletinit në shpalljen e Pavarësisë në Vlorë

Shumë familje në Kosovë ende mbajnë si relikt dokumente me vula të Shqipërisë, të para 74 vjetëve, kur u bashkuan për tri vjet Kosova dhe Shqipëria. Ata i kanë kujtim dokumentet me shqiponjë, ndërsa tre vjetët (1941-1944) i konsiderojnë “Tri ditë Shqipni”

Faqet