Gruaja në luftë, një mrekulli shqiptare.

Studimi i çfarëdo aspekti të Luftës së Dytë Botërore mbetet ende një sfidë për këdo që i kushtohet kësaj pjese të historisë shqiptare. Shumica e kërkimeve të kryera dhe interesi në përgjithësi mbetet akoma te skenat e mëdha të luftës, si dhe mbi figurat kryesore që morën pjesë në të. Shqipëria është ende në planin botëror një skenë e harruar, ku lufta dhe çdo gjë tjetër u zhvillua në një shkallë më të vogël, ndonëse vetë shqiptarëve ajo nuk iu duk e tillë.

Për ta ajo ishte e gjatë dhe e ashpër dhe aspak një ngjarje e zakontë. Të mësuar me luftëra, më së shumti të pushtuar, fundi i nëntorit të 1944-s, për herë të parë e gjeti atë të çliruar nga çdo okupator i huaj që e kish mpakur ndër shekuj.

Dhe si një mrekulli e bukur, në një Shqipëri më shumë se primitive në mendësinë e saj, ku edhe një pikëpamje oksidentale ishte një tabu, lind nga kalbësirat e një sistemi të tillë, “viola femërore”, forca dhe energjia e një gjinie tjetër që, në mos e drejton, shtyn përpara makinën e shpëtimit nga okupatori i huaj, prej të cilit Shqipëria kish vuajtur prej shekujsh. Një mrekulli e padëgjuar ndonjëherë më parë.

Si u gjet Shqipëria e pas shpalljes së pavarësisë në luftë? A kishte grupime politike gjatë kësaj kohë në Shqipëri, që të mund të përballeshin me një tjetër pushtues të huaj? Cilët ishin emrat që spikasnin në radhët e tyre? Lufta civile, pjesë e luftës apo vetëm një segment i saj? Si lindi ky shkëlqimi “mashtrues” i Shqipërisë etnike edhe gjatë luftës, kush premtoi dhe si u shua ai? Gruaja shqiptare në luftë, një fenomen logjik ngjarjesh, një mrekulli e përkohshme apo çfarë? Këtyre pyetjeve u përgjigjet historiani Pëllumb Xhufi.

 

Zoti Xhufi, çfarë grupesh politike ishin në Shqipërinë e pragluftës? Cili qe qëndrimi i tyre në aspektin politik e ushtarak gjatë Luftës së Dytë Botërore?

- Do të mund të dallonim dy grupime kryesore politike e ushtarake në Shqipërinë e viteve të luftës. Në grupimin e parë bënin pjesë përfaqësuesit e Shqipërisë së vjetër, me të mirat e të këqijat që ky term nënkupton. Kishte mes tyre veteranë të Rilindjes Kombëtare e të luftërave për pavarësi e për shtet kombëtar, si Mit’hat Frashëri, Lef Nosi, Qazim Koculi, Mehdi Frashëri, Bahri Omari etj. Ishin personalitete me formim liberal e konservator, që bërjen e Shqipërisë e kishin parë më shumë si rezultat të tratativave e të ujdive politike e diplomatike. Një linjë e tillë, edhe në fillimet e shek. XX, ishte kundërshtuar nga të tjera personalitete të shquara të Lëvizjes Kombëtare, përfaqësues të krahut “revolucionar”, me Ismail Qemalin, Dervish Himën, Mihal Gramenon, Luigj Gurakuqin, Ibrahim Temon, Hilë Mosin, të cilët çlirimin nga sundimi osman e kishin parë si rezultat të një shkundjeje të madhe popullore, të një kryengritjeje të përgjithshme.

Përveç personaliteteve të tilla, në grupimin e parë bënin pjesë edhe përfaqësues të klasës së vjetër të bejlerëve, të bajraktarëve e të krerëve të fiseve, që i kishin mbijetuar kohës dhe që ishin dëshmia e gjallë e stanjacionit politik e shoqëror të Shqipërisë. Të tillë ishin Shefqet Verlaci, Eqerem Libohova, Eqerem bej Vlora, Fuat Dibra, Ali bej Këlcyra, Abaz Kupi, Selim e Dan Kaloshi, Muharrem Bajraktari, Mustafa Kruja, Gjon Marka Gjoni etj. Kush më shumë e kush më pak, personazhet e këtij grupimi formuan klasën e kuislingëve dhe të kolaboracionistëve, të cilët nëpërmjet një politike anakronike e miope, gjykuan se mund t’i fitonin të gjitha, edhe pushtetin, edhe privilegjet për veten, edhe “Shqipërinë etnike”, edhe luftën me “të kuqtë”, duke u bërë njësh me pushtuesit. Nëse fundi i luftës do të kishte gjetur në pushtet këtë klasë politikanësh, pavarësia dhe integriteti i Shqipërisë me siguri do të ishin cenuar rëndë.

Grupimi tjetër, ai që e kuptoi frymën e kohës dhe që u hodh në luftë kundër pushtuesit, duke u shkrirë me frontin e madh antifashist botëror, përfaqësohej nga intelektualë, ushtarakë, klerikë, nëpunës e krerë patriotë, të dalluar në betejat për krijimin, forcimin e demokratizimin e shtetit shqiptar, si Mujo Ulqinaku, Omer Nishani, Myslym Peza, Haxhi Lleshi, Spiro Moisiu, Ismail Strazimiri, Shefqet Peçi, Mustafa Gjinishi, Ymer Dishnica, Riza Kodheli etj. Por, ky grupim u përfaqësua para së gjithash nga rinia e qyteteve dhe e shkollave, e cila me një idealizëm e patriotizëm të pashembullt, zgjodhi pa mëdyshje luftën pa kompromis me pushtuesin italian e gjerman. Me rënien e tyre heroike, Qemal Stafa, Vojo Kushi, Margarita e Kristaq Tutulani, Manush Alimani, Perlat Rexhepi e plot të tjerë përfaqësues të brezit më të ri e më të përparuar të Shqipërisë, elektrizuan të gjithë rininë shqiptare, të fshatit e të qytetit, duke i dhënë jetë një rezistence që Shqipëria nuk e kishte njohur kurrë. Një qëndresë, që për herë të parë theu kufijtë krahinorë dhe përfshiu të gjitha krahinat e vendit dhe që si asnjëherë më parë tërhoqi në mënyrë masive femrën shqiptare. Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare ishte njëherësh e para ngjarje e madhe e kombit, që e vuri femrën shqiptare në piedestalin e historisë.

Në kushtet e një ndarjeje kaq të thellë, që u konfirmua edhe me dështimin e Mukjes, a mendoni se lufta civile mund të ishte shmangur? A duhej që brigadat partizane të kalonin në veri të vendit, ku siç dihet drejtonin krerët e fiseve e të krahinave?

- Në fakt, nuk mund të flitet për luftë civile, përderisa aktorët kryesorë të ngjarjeve ishin dy: pushtuesit nazistë dhe Fronti Antifashist Nacionalçlirimtar. Qeveria kuislinge e Tiranës, Balli Kombëtar dhe krerët zogistë të veriut ishin, kush më shumë e shumë më pak, instrumente të pushtuesit. Kushtet e Shqipërisë nuk ishin të ndryshme nga ato të vendeve të tjera, si Franca, Italia, Jugosllavia, Greqia. Edhe në këto vende kishte lëvizje partizane që luftonte njëherësh si kundër gjermanëve, ashtu edhe kundër forcave kuislinge e kolaboracioniste. Por në asnjë nga këto vende nuk është folur ndonjëherë për “luftë civile”. Në Greqi ka pasur përpjekje midis forcave partizane të EAM-it dhe forcave të qeverisë kuislinge të Rallisit edhe përpara se ushtria gjermane të largohej nga territoret greke. Por vetëm pas këtij largimi, kur në fushën e betejës mbetën të vetme përballë njëra-tjetrës forcat e majta të EAM-it dhe ato të djathta të ELAS-it, përplasja mes tyre u kthye në një luftë civile të mirëfilltë. Kështu edhe në Shqipëri, nuk mund të flitet kurrsesi për një luftë civile në një kohë kur vendi ishte i pushtuar nga gjermanët dhe kur forcat e Ballit dhe ato të qeverisë kuislinge merrnin pjesë rregullisht në operacionet e forcave gjermane kundër forcave partizane.

Nga ana e tyre, forcat e Abaz Kupit dhe të krerëve të tjerë zogistë, ndërsa refuzonin të luftonin kundër gjermanëve, furnizoheshin me armë, me municione e me veshje nga depot e tyre. Këshillave dashamirëse të oficerëve anglezë për “të hedhur ndonjë pushkë” kundër gjermanëve, sa për t’i dhënë vetes një të drejtë për të pretenduar pushtetin pas çlirimit të vendit, Abaz Kupi iu përgjigj se ai nuk kishte ndërmend t’i dobësonte forcat e tij në përpjekje me gjermanët, pasi ato i duheshin për të luftuar “komunistët” kur gjermanët do të largoheshin. Ky justifikim ngjiti tek ushtarakë të caktuar të misionit anglez, si B.McLean, J.Amery e D.Smiley, të cilët, siç pohon kolegu i tyre J.Naar, “kishin një axhendë të tyre personale, që drejtohej kundër partizanëve dhe kundër komunistëve”.

Pavarësisht inaktivitetit të Kupit e të krerëve të tjerë zogistë, anglezët u munduan me çdo mënyrë ta promovojnë e ta ngrenë në Londër figurën e Kupit, si një alternativë e ardhshme qeverisëse ndaj Frontit Nacionalçlirimtar. Ishin pikërisht këta oficerë që përdorën në mënyrë tendencioze termin “luftë civile”. Nuk ka dyshim, që midis njësive partizane dhe forcave të disa krerëve të veriut, të lidhur me qeverinë kuislinge të Tiranës, pati përpjekje të armatosura kur të parat ndërmorën marshimin për të goditur forcat gjermane të përqendruara në Mat, Dibër e Kukës. Shumë njësi partizane u goditën prapa krahëve nga forcat mercenare të Kupit e të krerëve të tjerë, të cilët pretendonin se ato krahina ishin “mbretëri” e tyre, ku nuk mund të futeshin brigadat partizane.

Në këtë kuptim, përfshirja e krahinave të kontrolluara nga të ashtuquajturit krerë nacionalistë në operacionet luftarake të Ushtrisë Nacionalçlirimtare patën edhe një rezultat të rëndësishëm historik. Ato ndikuan për të shthurur autoritetin e rremë të krerëve bajraktarë të atyre krahinave, që kishin qenë historikisht baza e partikularizmit, e antiligjit dhe e konflikteve krahinore, duke i bashkuar ato në luftën çlirimtare me pjesët e tjera të vendit dhe duke afirmuar, kështu, parimin unitarist, që krijuesit e shtetit shqiptar e kishin përcaktuar si jetik për Shqipërinë.

Cili ishte qëndrimi i organizatave të BK, Legalitetit e të PK ndaj pavarësisë apo integritetit territorial në vitet e luftës? Po ndaj Kosovës?

- Fakti që përfaqësuesit e grupimit të parë pranuan të bëhen pjesë e regjimit të pushtimit ose bashkëpunuan me të, tregon se ata mund të bashkëjetonin shumë mirë me një Shqipëri të pushtuar nga nazifashistët. Ata vetë nuk kishin një projekt të tyre për Shqipërinë e pasluftës. Kënaqeshin me çdo projekt të hartuar në ofiçinat e huaja, mjafton që ai të garantonte pushtetin dhe privilegjet e tyre tradicionale. Kështu, pasi e panë se shkëlqimi mashtrues i “Shqipërisë etnike” të realizuar nga pushtuesit italianë e gjermanë u shua, si zogistët ashtu edhe ballistët vrapuan të përqafojnë projektin e një federate ballkanike greko-jugosllavo-shqiptare, sapo morën vesh që ky projekt po skicohej në Ministrinë e Jashtme Britanike. Zogistët, gjithashtu, u treguan të gatshëm të nënshkruanin me nacionalistin serb Drazha Mihajloviç një marrëveshje për krijimin e një bashkimi federativ jugosllavo-shqiptar, me kusht që Jugosllavia të ndihmonte “rilindjen Zogiste”, d.m.th. rikthimin e Zogut në pushtet me bajonetat serbe, si në vitin 1924. Për një projekt të tillë u përpoq edhe Muharrem Bajraktari, i cili pati disa takime me përfaqësues të Drazha Mihajloviçit. Dhe kur e pa se Mihajloviçi e kishte humbur davanë dhe se në Jugosllavi po fitonin komunistët e Titos, Muharrem Bajraktari kërkoi ndihmën e anglezëve për të krijuar një “bashkim pellazgjik” mes Greqisë e Shqipërisë (mars 1944).

Në maj 1944, në pozita të tilla të katandisjes së Shqipërisë në një shtet vasal, ra edhe vetë drejtuesi i Ballit Kombëtar, Mit’hat Frashëri. Ai u propozoi përfaqësuesve të së djathtës greke, që gëzonin mbështetjen e Londrës dhe që bëheshin gati të vinin në pushtet, krijimin e një federate greko-shqiptare, ku ushtria dhe diplomacia duhet të ishin në duart e grekëve. Marrëveshja nuk u nënshkrua, pasi përfaqësuesit grekë pretendonin shumë më tepër nga ç’u ofroi Mit’hati. Ata donin që Shqipëria e Jugut (“Vorio-Epiri”) të mbetej jashtë kufijve “administrativë” të Shqipërisë e të bashkohej me Greqinë, që Shqipëria të mos kishte ushtri, por vetëm xhandarmëri për ruajtjen e rendit dhe që në krye të administratës shqiptare të ishte një guvernator i zgjedhur nga Athina! Vetë fakti që për të zgjidhur problemet kombëtare të shqiptarëve të ashtuquajturit “nacionalistë” shqiptarë zgjodhën bashkëbisedues të tillë, si Mihajlloviç, Rallis e Zerva, nacionalistë, shovinistë e antishqiptarë të deklaruar, flet shumë për degradimin moral e politik të tyre.

Në të kundërtën, ndryshe nga kuislingët dhe kolaboracionistët, Fronti Antifashist Nacionalçlirimtar ndoqi një politikë që synonte rikthimin e pavarësisë e të sovranitetit të shtetit shqiptar, duke ruajtur me fanatizëm kufijtë e tij ndërkombëtarë, të njohur në Londër më 1913-n e të rikonfirmuar në Paris, më 1919-n, por që rrezikonin të ndryshoheshin përsëri në favor të Greqisë së përkrahur nga Britania e Madhe. Në emër të Frontit Nacionalçlirimtar, në korrik 1944, E.Hoxha i denoncoi me forcë projektet për një federatë ballkanike, ashtu siç denoncoi edhe marrëveshjen e Ballit Kombëtar me Rallis e Zervën për një federatë greko-shqiptare, ku ushtria shqiptare do të vihej nën urdhrat e shtabit të ushtrisë greke. Ende pa u çliruar vendi, në tetor 1944, me urdhër të Shtabit të Përgjithshëm të UNÇL, Brigada XIV dhe ajo XIX u dislokuan përgjatë kufirit shqiptaro-grek për të ndalur çdo përpjekje të trupave greke për të depërtuar në tokën shqiptare. Në fjalimin e vet në Tiranë, më 28 nëntor 1944, E.Hoxha paralajmëroi Greqinë se Shqipëria ishte gati të bënte një luftë të dytë në rast se ajo do të guxonte të tentonte aneksimin e Shqipërisë së Jugut.

Edhe për sa i përket çështjes së Kosovës, qeveritë kuislinge të Tiranës dhe organizatat kolaboracioniste mbajnë një përgjegjësi të madhe historike, sepse në vend të propagandonin bashkimin e Kosovës me Shqipërinë nëpërmjet luftës kundër pushtuesit nazifashist, gjë që përputhej edhe me Kartën e Atlantikut, ushqyen iluzionin e rrezikshëm të realizimit të “Shqipërisë etnike” si dhuratë e pushtuesit nazifashist. Nëse në Kosovë nuk pati një lëvizje çlirimtare antifashiste masive, gjë që do ta kishte forcuar pozitën e popullit të Kosovës pas luftës, kjo erdhi edhe për faj të ndikimit të dëmshëm që ushtruan aty rrethet kuislinge e kolaboracioniste të Tiranës.

Në të kundërtën, Fronti NÇL dhe Partia Komuniste që e drejtonte atë, zgjodhën të vetmen rrugë të mundshme që i jepte një shans bashkimit të Kosovës me Shqipërinë. Sipas tyre, bashkimi mund të bëhej realitet vetëm në frymën e Kartës së Atlantikut, pra, nëpërmjet zbatimit të parimit të vetëvendosjes pas kontributit që shqiptarët e Kosovës do të jepnin në luftën antifashiste. Fronti NÇL dhe PKK bënë përpjekje serioze për të inkurajuar luftën partizane në Kosovë. Ato organizuan edhe Konferencën e Bujanit, ku komunistët shqiptarë nga Kosova dhe Shqipëria, në prani edhe të përfaqësuesve serbë të PK jugosllave për Kosovën, artikuluan shkoqur vullnetin e popullit të Kosovës për bashkim kombëtar mbi bazën e kontributit në luftën e madhe antifashiste.

Cili ishte qëndrimi i Aleatëve ndaj forcave të Frontit Antifashist të drejtuar nga komunistët dhe ndaj forcave nacionaliste, Ballit Kombëtar e Legalitetit?

- Qëndrimi i Aleatëve ndaj forcave protagoniste në Shqipëri artikulohet në disa plane, ku nuk mungojnë ndryshime dhe shpeshherë edhe inkoherenca. Për sa u përket amerikanëve, këta me të kuptuar se e vetmja forcë ushtarake që luftonte kundër italianëve e gjermanëve ishte Fronti Nacionalçlirimtar, i vendosën misionet e tyre ushtarake ekskluzivisht pranë ushtrisë partizane dhe i mbajtën kontaktet vetëm me Frontin Nacionalçlirimtar. Nga ana e tyre, misionet angleze u vendosën si pranë partizanëve, ashtu edhe pranë forcave të Abaz Kupit, të Muharrem Bajraktarit e të krerëve të tjerë “nacionalistë”.

Anglezët nga njëra anë mbështesnin luftën e frontit me armë e pajime, por nga ana tjetër mbanin lidhje me BK, Kupin e legalistët e tjerë, pavarësisht se këta nuk dëgjonin të angazhoheshin në luftime me gjermanët. Siç shkruante majori Philip Leak, lidhjet me BK dhe zogistët nuk duheshin prerë, pasi përndryshe do të dëmtoheshin shpresat “për një kryengritje të përgjithshme në fund të luftës”. Fjala ishte për një kryengritje të “nacionalistëve”, të mbështetur nga aleatët anglo-amerikanë, e cila do të shmangte ardhjen e frontit dhe të komunistëve në pushtet, për të cilën Abaz Kupi, Skënder Muço e të tjerë flisnin hapur me përfaqësuesit e misioneve angleze.

Sigurisht, E.Hoxha me shokë ishin të mirinformuar për këto lëvizje, që synonin eliminimin e tyre nga pushteti i ardhshëm. Kjo shpjegon acarimin e tyre me misionet angleze, i cili arriti kulmin kur në gusht 1944, Hoxha kërcënoi se do t’i arrestonte oficerët britanikë që ishin atashuar pranë Kupit e të tjerëve, në rast se nuk largoheshin përfundimisht prej tyre. Nga ana tjetër, një arsye tjetër e mosbesimit që ekzistonte mes komunistëve dhe ushtarakëve britanikë, ishte edhe lidhja që qeveria britanike mbante me qeverinë greke në mërgim dhe premtimi që i ishte dhënë kësaj nga Londra për një rishikim të kufijve me Shqipërinë pas luftës, në favor të Athinës.

Në fillim të kësaj interviste, ju thoni se Lufta Nacionalçlirimtare ngriti për herë të parë femrën shqiptare në piedestalin e historisë. Si arriti gruaja të merrte pjesë në luftë në një Shqipëri shumë më të prapambetur se vendet e tjera ballkanike?

Pikërisht gruaja ishte elementi më i dukshëm që bëri diferencën midis grupimit të parë (qeveri kuislinge e forca kolaboracioniste) dhe grupimit të dytë (fronti i qëndresës antifashiste). Mund të bësh përpjekje titanike, të shtrydhësh kujtesën, të lexosh libra e gazeta të kohës, e megjithatë në radhët e BK, të Legalitetit apo edhe të vetë qeverive kuislinge nuk do të mund të gjesh qoftë edhe emrin e një gruaje të vetme. Dëshmi kjo, se forca të tilla përfaqësonin grahmën e fundit të një Shqipërie krepuskolare, orientale e obskurantiste, që po jepte shpirt.

Në të kundërtën, rreth tetë mijë vajza e gra mbushën radhët e njësiteve guerile e të brigadave partizane. Shumë prej tyre u ngjitën në pozicione drejtuese në organizatat e frontit, të partisë e të rinisë komuniste, të brigadave e të njësive të tjera partizane. Këtë revolucion të madh të femrës shqiptare e filluan të parat nxënëset e gjimnazeve të Tiranës, Shkodrës, Elbasanit, Durrësit, Vlorës, Korçës e Gjirokastrës. Shembulli i tyre tërhoqi qindra e mijëra vajza të tjera nga fshati i mjeruar e i prapambetur shqiptar, duke paralajmëruar triumfin e pashmangshëm të Luftës Antifashiste dhe duke i dhënë kësaj të fundit një karakter europian e progresiv. Që në nëntor të vitit 1943, shefi i misionit ushtarak britanik, gjenerali Edmund Davies, e konstaton i befasuar këtë shpërthim të papritur të fenomenit grua.

Gruaja partizane që drejtonte e urdhëronte, gruaja që luftonte njëlloj si burrat dhe binte në vijën e parë të frontit, gruaja që duronte mizoritë e qelive fashiste e nuk tutej përpara torturave dhe vdekjes, që përballonte vështirësitë e marshimeve të gjata, rreziqet dhe privacionet e një jete në qiell të hapur, gruaja që edukonte, qytetëronte e mësonte masat analfabete të fshatit të prapambetur shqiptar: e gjitha kjo ishte një “mrekulli”, që ndodhte për herë të parë në Shqipëri. Ishte edhe shenja më domethënëse e një shoqërie që po ndryshonte. Përfshirja e femrës shqiptare në Luftën Antifashiste demaskoi e zhvleftësoi përfundimisht rendin e vjetër, të bazuar në injorancën, shtypjen dhe pabarazinë, rend që kërkohej të mbahej në këmbë pikërisht nga grupimi i kuislingëve dhe kolaboracionistëve.

 

 

78 Komente

Kalem i arsyeshëm , jashtë prallave të baballarëve të Kombit me Mukje ose pasthirmave Histerike të babasqapit " se Vlerat zotrie " smiley

Të vjen mirë që ndiehesh në krahun e Inteligjencës Botërore për konceptin Luftë Civile që padrejtësisht fallco e si teori skarciteti ,  Ju vesh periudhës së Luftës Na Çl . Duke shfrytëzuar ndodhi që përmbanin me të drejtë termin "vëllavrasës" , u zhytën lloj lloj teoricienësh Injorantë e pseudohistorianë me mbiemër Kaco e shtesa  mbrapa , për ta cilësuar si Luftë Civile . Dhe kjop kategori Hiçërish llafazanë  Jo vetëm që u përkrah zyrtarisht me Pompa , Bujë e Financa nga qeveria e Sqepërve karieristë Injorantë e pa asnjë Lidhje me Historinë e Shqipërisë siç qe Qeveriae 92 -97 e babasqapit ,  , por për inerci akoma ka zëra debilësh që përpiqen të spekulojnë me këtë term smileySe Mukja zotrie ..

Të shkuara e të harruara ,  pasi tani të gjithë Forcat politike Kryesore vendosin Buqeta me Lule në Varret e të Rënëve për Liri gjatë Luftës NaÇL në gjakun e të cilëve u vendosën njëherë e përgjithmonë Kufijt  Historik për herë të parë si SHTET Realisht i Pavarur dhe i Lirë për Atdheun tonë Shqipëri !

Koha i vuri VULËN këtij evenimenti pavarësisht zhurmës e turbullirës që dominoi për një periudhë !

Ate mbledhjen e Mukjes, sikur te sqaronin historianet tane, mendoj se do dilnin ne pah shum kontradikta, perplasje, divergjenca qe ndodhen me pas. 

Mbledhja e Mukjes është Plotësisht e sqaruar..

Do luftoni apo jo ?

Na kem Bardhokin or tie që si don kamunistët dhe janë marr vesht me Drazhën  , po na kem dhe Anastasët e Barijt që janë marr vesht me Zervën se dhe ata sun po i dun kamunistët . pastaj futi dhe pleqt e Kuçit në mes që konkluduan se Nuk ka Luftë Botërore more , po nuk hyri Turku dhe ...në rregull je për ta sqaruar me Pseudo Historianë...t

Po kështu Popullorshe nga Bashkëkohësit që BËNË Historinë dhe nuk lëngëzuan e masturbuan me të si këta pas Vitit 92 sepse "ka probleme shokë " smiley lexo "Epopenë e Ballit Kombëtar " E sqaron me detaje deri edhe tek Veshjet dhe enët e Guzhinës !

Interesant është edhe përshkrimi ambientit festiv  paTHriotik për Fe e për Atme !

Paçet façizmës e vinçeremos

se iku koha e babaqemos

Pa ngrihet dollia ,theren kurbanët

vardha rakia ..Poshtë Italanët !!!

Do bëjmë luftë de more de

si lum ti popull që mezi na ke !

 

 Perla e perlave Historike për babaarët e Kombit .Dollia e Parë ..Poshtë Italanët smiley

Ne mukje u vu ne rend te dites shqiperia etnike.kjo alarmoi dushane dhe miladine qe i dhane urdher enverit ta prishte menjehere.Nuk e di se mencuri e madhe eshte cosh te rinj te vriten per te cliruar jugosllavine e cila u kishte shkaktuar dhe shkatoi ne ardhmen vetem vuajtje e mjerim shqiptareve.edhe vete hoxha pranoi se "besoi si marksist leninist titos por ai tradhetoi" me fjale te tjera titua ma futi sa krahu dhe une isha budalle e se kuptova.

Të paska ndërgjegjësuar më së fundi soqi Endver Rama . Të paska heq gjith atë ,zamet të madh .Po histori hesapi .Dhe Skënderbeu qahej se Dozhët e Venetikut ja futën smiley Sulltani ja futi Ali pashës .esat pashës ja futi zogu . Enveri ja futi xha Abazit ...

Kështu del  , si thotë dhe i nderuari heretik ..Historia qeka me të futme ..po pa  Ju Mukistët do keshëm mbetë në të erët e nuk do e keshëm xbuluar  që ta fusin edhe mbrapa smiley

Mukja nuk ka sesi te shpjegohet se jane shkaterruar doreshkrimet nga ca komuniste kriminele. Por e verteta dihet smiley

E kush na qenka e verteta pra ...qe u ditka ?

Pa ta degjojme nje here ne versionin e peshkatareve ?

Si nuk dihet?

Ste mjaftojne 45 vjet diktature e lufte klasash deri ne pushkatime makabre pa nje proces te mirefillte? Nqs do ishte zbatuar marreveshja e Mukjes sdo ishe me flamur tjeter, do te mjaftonte ai shqiptari se sot do ishe european me te drejte vetoje. smiley

mos u merzit o njeri.., elita e peshkut te konservuar, si çdo fund viti mblidhen e kuvendojne ke sheshi mejdanit. por per shkak te moshes mesatare pak te avancuar, nuk mbajne mend ne c'fare pike kish arritur muhabeti fundvitin e kaluar. keshtu qe fillojne prape nga e njejta pike: Komuna e Parisit duhej apo s'duhej? Po Mukja ishte nje gabim? nqs pergjigja eshte po, si mund ta ndreqim? 

Çfarë do ndreqësh pash Allahun smiley pse mur është dhe të kishte humb plumçja dhe doli shtrembër se i re çekanit shtrëmbër smiley

Vetëm llafazanët pabuks , mendojnë se Mukja është pikë Historike . Është një mana për Trahana për të nxjerrë Vlerat nga Ferrat e saliut , nga vrimat e qelbura të Historisë së Shqipërisë , të mundur për TURP e të ikur si Hajdutë duke vjedhur çfarë mundën Flori e Pasuri ,  e që i garantuan karriken, me kusht

....ti riciklonte si Plehra që SOT janë të dobishme smiley

Po dhe leverdi pati .Historianët smiley e saj kanë nga dy Vila më e pakta Sot më duket smiley ndërsa i ndjeri Sh .Musaraj që u bëri Epopenë reale ndërroi jetë me njëmikëlekshin e Luftës !

allahun mue mer idris? .. po une jam kryqo,...kryqezor, kryqtar deshta me than.., por le ti perqendrohemi Mukjes.., kur u be? ne 2 gusht? me unanimitet propozoj te hiqet fare si dite feste.., bile bile do te shkoja me thelle: te hiqet si dite kalendari!! te kalojme direkt nga njeshi te treshi! kush eshte dakort te ngreje doren, kush nuk eshte dakort te beje gjoja sikur i bje te fiket e ka humbur ndjenjat, se une vallahismiley se le me kaq!! 

Gjo që reNgullohet ..paç Budën , atëhere smiley

se komunistat zotrieee .... edhe pak dhe vijne historianet e barazlarguar per ta hedhur tuç Pellumb Xhufin vetem me .... "po konferenca e Mukjes?!"

Lexoni pjesen e analizes qe i bej librit te R. Alise te VQ, ku flitet edhe per Mukjen. 

ke mbaruar per Histori? 

jps, kam lexuar histori dhe lexoj vazhdimisht, nuk kam noi dipllom per histori, pavarsisht se kam lexuar histori me shume se shum nga ata qe kane dipllome per histori. Sa per ate qe permend me siper, eshte vete Ramo Derbederi (siç e kam quajtur qysh kur ishte gjalle) qe hedh drite mbi Mukjen, dhe une aty jap nje perkufizim.   Perfito nga rasti ta lexosh. 

Jo Pjer nuk do te "perfitoj" nga rasti ta lexoj. Pyetja ime ishte me sarkazem. Mund te jesh person shume i ditur por permendja jote e VQ'se ne c'do koment te ben ne mendjen time si personazh komik, vecanerisht me shprehje si:

 "kam lexuar histori dhe lexoj vazhdimisht, nuk kam noi dipllom per histori, pavarsisht se kam lexuar histori me shume se shum nga ata qe kane dipllome per histori." 

ose kur thua "...s'me konsiderojne per guvernator banke se s'kam diplomen..." 

 

jps smiley

Pjer, kam nje mik qe ka shpik nje ilac qe zgjat jeten dhe sheron kancerin ne pankreas, diabetin, tiroidet dhe magjine e zeze. Si mund te kuotojme ne burse produktin qe te bejme ndonje euro?

Komentuesi, pavarsisht se flet me ironi (budallikshe, po e quajme) , une po te pergjigjem seriozisht;  çdo ilaç ka vleren e vet ne burse, si çdo produkt. Belegersit/brokersit/bursistet, gjithmon i bejne reklam nje produkti per te shitur vleren e saj, e cila hidhet ne treg (burse, banke) per tu shitur, kuptohet nepermjet perfaqesueses se saj; Obligacionit. Ai miku qe shpik, prodhon nje ilaç qe mendohet se do blehet nga dhjetra siguracione shendetesore, nga qindra spitale e nga mijra pacient, duhet te lidhet me nje banke e cila ka te regjistruara te tera vlerat e produkteve, objekteve, aktiviteteve qe kalojne ne duar e saja, e qe bashkpunon me Bursen. Vetem keshtu mund te besh ndonje euro, leke. 

Tani kush eshte budalla ketu une qe ta propozova kuotimin ne burse apo ai qe ka shpik ilacin ?

Pyetja eshte pa kuptim ketu. Une vete kam blere ca obligacione te nje ilaçi (nuk e di nese e ke lexuar ate komentin tim kur isha ne nje forum me bursiste dhe firma te ndryshme qe reklamonin produktin dhe aktivitetin e tyre) dhe me rezultoi me fitim, nxorra kapitalin e hedhur dhe ca fitim, se tani vlera e saj ra, por tani s'me intereson, le te bjere sa te doje. 

Pjer a se kupton talljen? 

jps, une kuptoj gjithshka, por me duhet te jap vetvehten smiley per te kuptuar edhe te tjeret budedallikun e tyre te shprehur ne forme cinizmi, tallje, ironie, sarkazme. Kto pergjigje te miat, sherbejne edhe nga ana tjeter, qe ata te mesojne e edukohen edhe me bashkohoren. 

te mesojne e edukohen edhe me bashkohoren. 

Edhe njëherë përbashkëkohoren smiley Ti nuk di që ka pas Pluralizëm në 45 smiley dhe do edukatë bashkëkohore . Mbi gënjeshtra e paragjykime , paravoli e koqellëqe kultura bashkëkohore e do ti thuash Ik mëso e mos na rokanis shumë

Po i nderuari Pjer nuk e meriton këtë Gjuhë se nuk është TURP të mos dish por Kur nuk do ta mësosh dhe përsërit të njëjrat argumenta si i padituri ..smiley Pjer është i veçantë !

Respekte i nderuar dhe sqaruese sa mundem

i ndjeri RAlia nuk ka qenë asnjëherë Burr Shteti. Politikan klasi i paarritshëm nga këta pas 92 ? Po ! .Kur ishte Vekja gjallë thoshte Mukja Vorr i Shqipërisë , Kur vdiq tha kemi bo kabim ke Mukja .Kështu e ka Politika. Biles i nderuari Heretik me të nderuarën Alba kanë zbuluar se qeka me të FUTME !

I nderuar O-O, jo me te zbuluar, por me te eksperimentuar si me t'futme ne nivel mbare popullor dhe mbare planetar.

Nuk dalin kot pederastet ne shesh te burrave si mode planetare, çfare thuhet sot nuk thuhet neser.

 

Pierre nuk po te kuptoj, bleve aksione (shares) te kompanise qe prodhonte kete ilac, apo bleve obligacione (bonds) te kompanise dhe ajo te ktheu shumen plus dicka ne formen e interesit? Por sido qe te jete ti ke lidhur kontrate me kompanine e prodhimit te ilacit dhe jo me vete ilacin, please se po na lu mendesh. 

Kuazo, shum njerez behen aksionere, me shpresen se firma do zgjerohet, por kjo eshte thik me dy presa, sidomos pas 2008. Ndersa me produktin eshte ndryshe, eshte produkt i ri qe ka dhene rezultate ne sherimin e nje semundje, dhe te gjithe tregohen te interesuar, biles te paret bursistet, pastaj ne vezhguesit/nuhatsit e kapitalit. Obligacionet e ilaçeve, kane patur sukses keto vitet e fundit, por, por, por kujdes, fitojne vetem te paret, se per 2-3 vjet del nje ilaç tjeter, me i mire, dhe te parit i bie vlera, sidomos edhe kur te dytit (i sapo dale) ka dhene rezultate. 

Pierre po kush eshte nxjerresi (issuer) i obligacionit, ose marresi i borxhit. Pra, qe ta them me shqip akoma se nuk po meremi vesh, ti parate borxh kujt ja dheilacit, apo firmes qe prodhonte apo tregetonte kete ilac? Se vete ilacit nuk besoj se i ke dhene para borxh.

Kuazo smiley megjithse nuk ke faj, bursa aty nuk fuksionon si kendej, bankat ndoshta jo si kendej, kompanite jo si kendej. Nje firme, nepermjet bankes (apo sektorit bursist te saj, axhenteve te saj), hedh ne treg aksione (vlera e kapitalit, objektit, aktivitetit te saj) dhe obligacione (vlera e produktit te saj). Bursistet, axhentet, gjithmon rekomandojne qe ti te blesh nga te dyja, ta shperndash investimin tend edhe ne aksione edhe ne obligacione, me pretekstin qe te mos humbasesh ter kapitalin tend ne rast rreziku. Shumica ne fakt keshtu veprojne. Une ne fakt, jam aksioner ne firmen e socialit ku banoj edhe vet. Ne fakt ajo s'kish obligacione, se nuk shet gje, nuk prodhon gje. Ajo shiste vetem aksione, dhe une u bera aksioner, sapo me dhane shtepine. Eurot e shpenzuara i nxorra, nxorra fitim dy fish, dhe tani kam nja ca vite qe nuk marr gje. 

Pra, ti ke blere obligacione te firmes, pra i ke dhene para borxh firmes dhe jo te ilacit. OK tani u sqarova. 

Ti thua qe nje firme nepermjet bankes hedh (emeton) aksione dhe obligacione. Ndersa une e di ndryshe: nje kompani mbasi merr leje/autorizim nga institucioni i burses ku eshte regjistruar emeton aksione dhe obligacione. Pra banka nuk ka pune fare. Perkundrazi, kompania meqe nuk do te huazoje nga banka i drejtohet vete publikut/investitoreve. Nejse une keto gjera i them si i kam mesuar ne shkolle te mesme, pasi ketu tek ne bursa e aksioneve dhe obligacioneve te kompanive nuk funksionon. 

Kuazo, se sa do ikja per te fjetur, degjo biri im; para borxh i jepet kur blen aksione, apo a pare nga kendveshtrimi tjeter, firma merr borxh kur shet/hedh aksione ne treg. Obligacionet jane tjeter, jane prodhimi/produkti. 

Ti thua; .... nje kompani mbasi merr leje/autorizim nga institucioni i burses... 

Nuk merr leje se nuk eshte nxenes, jane partner. Bursa pa firmat dhe prodhimin nuk ekziston, ato bashkpunojne. 

Naten i dashur, per ekonomine do flasim tek Intervista e Madhe smiley

Aksionet  nuk jane borxhe jane copa pronesie.Bursat kane kerkesa te caktuara per kompanite qe te listohen ne to.kompanite qe nuk i permbushin keto detyrime listohen jashte burses over the counter .

booo! paturpsia nuk ka fund ketu. Kesaj i thone, hajde baba te te tregoj ca arat...

kshu eshte kur me shkolle te mesme do me be si squte me dike qe e ka zberthy bursen ne te gjitha pozicionet e Kamasutres. Nejse, falemiderit per infon per ate kompanine qe zoteronte me mijra km2 vreshta me rrush qe nuk ka nevoje fare per uje ne Nevada, kontaktova sot me menaxherin per te blere ca share. Po kam frike se mos ma hedhin ngaqe nuk marr vesh shume se si ti verifikoje titujt ne burse...

nese se ke pasur mundesine te sugjeroj VQ'ne

e kam lexuar disa here qe kur e mora vjet ne Shqp. Puna eshte se disa koncepte/ide/arsyetime /perkufizime i kuptoj me veshtiresi. edhe keta shoket qe kam ketu me kane ndihmuar disa here ne telefon por nuk mund tu bie gjithmone ne qafe se edhe punojne.

Situata politike dhe ushtarake ne Jugoslavi ne l2b ishte pak a shume ngjashme me ate te shqiperise, ne syrin e britanikeve  edhe Jugosllavia kishte dy krahe qe luftonin kunder njeri tjetrit cetniket e Mihajllovicit dhe partizanet , ndersa ne Shqiperi  ballistet, e Abas Kupit, dhe partizanet, ndonese ata

Curchilli si njeri i zgjuar diplomat sigurisht perkrahte ate force qe demtonte fizikisht dhe materialisht gjermanet, panvarsiht se politikisht nuk ishte dakort me partizanet,

Ne kohe lufte e rendesishme , ne plan te pare iishin aksionet ushtarake ,kunder gjermaneve per te shkatruar Nazismin ato forca qe ishin aleate me Britanine sipas marveshjes ne Jalte nga tre shtetet  te medhenje Rusi SHBA Angli. perkraheshin nga britaniket

ndersa ceshtjet politike ishin ne plan te dyte! ,

Sigurisht britaniket Churchilli nuk pelqente nje regjim komunist mbas luftes  dhe sigurisht po ashtu nje shtepi ne Jugosllavi nuk do te ishte e pelqyeshme .smiley

 

Ate pra ka thene nuk me plas se c'behet mbas lufte, se nuk eshte shtepia ime. Dmth po te kishte qene e tij do fliste ndryshe. 

z.Pjer i kam ballafaquar të dy shënimet  .Edhe tuajin që keni në letrat dërguar R.Alisë tek V...Q dhe ato të mijat V...K që i dërgova Dushan Mugoshës

Dilte që ne të dy , si unë pjesmarrës në Mukje si Ju i nderuar më vonë .. preknim të njëtat ide. Eh ,  thash me vete , të na kishin digjuar që atëhere pa le sa fabrika letre do kishin bërë . Po komunistë hesapi . Bënë vetëm atë të Lushnjës smiley Kjo tregon se nuk ishin ekonomisto po anonin më shumë nga Arkivistët e vjetërsirave smiley

Them me vete tani..Gjithë këto vepra me Mukje dhe akoma nuk ka fabrika letre....pastaj ngushëllohem...

Ja dhe z Pjer si ekonomist i lartë nuk qeka përfillur për Letrat që ka shpenzuar me këto shënime . Asnjë fabrikë akoma për riciklim ? Dhe e mbyll me ngushëllimin se riciklimet kanë filluar së pari me Plehrat e Politikës smiley

 .Nanua ricikloi Berishën që dihet se i ka dhënë dërmën kamunizmës që nuk trajtoi letrat e Mukjes . Kjo më mba me shpresë që dhe idetë e mija dhe Letrat e tua do ta gjejnë vendin smiley

Shënim VK ..Vizione Kontradiktore

idriso, po sikur ti permbaheshin pikave te Mukjes, mos valle do kishim pluralizmin qysh ne 1945. Ndoshta mund te ishim shtet i dobet, por mund te ishim edhe me lidhje me perendimin qysh kur. Ku i dihet. Mendoj se ka pika qe mund te diskutohet, dhe jo ti vihen perkufizime standarte. 

Po pse ore ti përmbahemi atyre ne dhe të mos i hymë në HU Skënderbeut që nuk na bashkoi me Greqinë ose Italinë .Se mirë me Serbët nuk i njofim se janë mbrapa nesh si Komb e shtet ! .

Po Mehmet Aliu i Egjyptit , Ç'mutin deshi që nuk na bëri pjesë të Egjiptit .Po Çesar tyta njëherë që kishte mundësinë që atëhere ..Po Konstandini që babasqapi i njihte nënën shqiptare se e kishte nga Vuçidoli ?

Çfarë pyet pash Zotin smiley se të mba dhe për njeri me mënd. Je në metro apo jo ?  Po kush ka PJERDHUR ndonjëherë se ka Shqipëri përveçse në Kohen që SUNDOI Enveri ? Ne gjithmonë na i kanë vënë KUFIJT dhe do vazjdojnë të na i vënë e bëjnë Kufijt sipas Interesave të Fitimtarëve në Histori . Sot po të caktojnë dhe strukturat e Popullsisë me % ejjjjjjj Dhe jo  vetëm ne ejjjjjj .Mos mu bën Mukist llogjexhi . Pluralizëm më 45 ? Po kush të ka gënjyer e të ka thënë  nuk ka pasur smiley

Edhe Sot ka O -Ke -Be , po kur mblidhen për Fatet e Botës mblidhen vetëm nja pesë vetë në K.Sigurimit që përcaktojnë Kush do Hajë Mut ,  kur do e Hajë dhe sa do Hajë nga sëra Jonë që lehim Liri - Demokraci e ëndërrojmë me presh te vëndi ..Ah Mukja !

Jo Po.... Dronet e Xhiboles dhe Urra patriotëve ..Eh ti kishim në Mukje ..smiley

Eh marrë na kishte malli per i çik kshu

shkruaje sudoku-n tamam te pakten smiley

Vertet nje hap gjigand per nje Shqiperi te shtypur nga skamja dhe obskurantizmi fetar mesjetar

Shota qenka harruar?

Po per grate  Sulit !   Je shume e sakte ne konkluzione .Emancipimin e femres e pruri Otomani ! Po ke frike ta thuac , se si duket je nga pjesa e bababareve te Kombit qe thonin se " Partizonet kane marre Putana Malit si Gjebrea , dhe na prishen Familjet se do martojne Kauret me Myslymanet "

Tani na permend me oi oi dhe Dashnite e Zahos smiley

Mesohu nje  here te vetme te lidhesh dy mendime para se te cposh Ide e Mejtime per kerre ! Saper kulturen tende qe nuk ka pse te duhet.

Shoten e permendete shoku Enver per Trimerine e Grave shqiptare ne Shekuj jo per Emancipim smiley

Xhufo po mire mer sa shpejt e harrove revollucionin popullor. smiley Se Partia dhe Shoku Enveri ashtu thonin: LNCL dhe Revollucion Popullor. Dmth i zoti e fal e ciraku s'e jep. Nashti si storian me partishmeri qe je zotrote, shko e zberthene c'do te thote revollucion popullor, lufte civile apo ushtarake.  

'Shqipëria është ende në planin botëror një skenë e harruar, ku lufta dhe çdo gjë tjetër u zhvillua në një shkallë më të vogël, ndonëse vetë shqiptarëve ajo nuk iu duk e tillë.'

Hapi syte z. Pellumb dhe shif se cpo ndodh ne shqiperi rreth e rrotull saj !

Megjithse nuk jam histojan, e them me bindje te plote se Shqiperia ka qene eshte dhe do te jete nje nga vendet me kryesore te globit !

Sic na tregojne faktet 'kokeforta' e te padiskutueshme te histroise, gruaja shqiptare ka qene perhere ne lufte karshi burrit dhe kjo jo vetem ne L2B por mijra vjet perpara
 

Ah more Pellumb qe jeten e agallareve/cifligareve e paske pare vetem ne endrra dhe paske gjelozuar kaq gjate pse keta zoterinj shkolloheshin ne Evrope e Amerike, e pse keto zonja i blinin veshjet ne Paris, pse u falnin toka fshatareve e u mesonin shkrim e kendim ne gjuhen shqipe neper shtepte e tyre, e pse brez pas brezi rriten e edukuan femije me sjellje fisnike e shije te holle, e i mesuan te ruajne dinjitetin edhe ne diten me te veshtire, te mbrojne me cdo kusht pa asnje leshim vlerat e vyrtytet, te qendrojne kryelarte e te mos e harrojne kurre zanafillen, traditen e te pareve, te mos qasin ne familje (martese) NJEREZ DOSIDO se ndryshe te bejne lanet nga varri.

smiley 

Bama i vogel c'ke qe qan

kur u ndan' kto na ran'

dhe sikur te nderrosh 7 lekure

me sharm e klas s'do behesh kurre...smiley

Më klasë e Fëlliqur në jetë të jetëve mos i rëntë në pjesë asnjë Kombi se sa ajo e para Luftës që kishin Shqiptarët .Më i dalluari në pasuri i tyre ishte  nga fermanët e Padishahut që falte tituj , tuje  e prona , për të mbajtur nën zinxhirë popullsinë në limitet e ekzistencës dhe errësirës shekullore sepse u duhej për Mercenarë dhe Vjelje xhelepesh .

Fundërrinat të paktën të kishin ndikuar në Gjuhësi të mos përdorni Xhelepe e Vergji .. Anadollakët më të pështirë që revolucioni Popullor i Lidhur me partizanët e Luftës së dytë Botërore i flaku në theqafje njëherë e Mot për tu harruar si turpet më të ndyra Shoqërore në Historinë e Shqiptarëve ! Kurrë mos u përsërist ajo farë e keqe Historike !

Akoma biles kemi prapshtesën e tyre Xhi ..LlamPaxhi , Teneqexhi , Xhenjerxhi , Akçi dhe po shtoj llomotitësXhi !

Grupimi tjetër, ai që e kuptoi frymën e kohës dhe që u hodh në luftë kundër pushtuesit, duke u shkrirë me frontin e madh antifashist botëror, përfaqësohej nga intelektualë, ushtarakë, klerikë, nëpunës e krerë patriotë, të dalluar në betejat për krijimin, forcimin e demokratizimin e shtetit shqiptar, si Mujo Ulqinaku,

smiley Faleminderit shoku Xhufi qe me hoqe mallin e propagandes se para 1990-es. Historiani qe s'e as e ka haberin se Mujo Ulqinaku ishte thjesht nje ushtar nen urdherat e Abaz Kupit qe drejtonte rezistence Shqiptare kunder pushtimit Italjan - ne kohen qe te tjeret s'e kishin marre ende frymen e kohes sepse tymi i "Flora" ishte shume i dendur.

Haberin e ka tamam ai, por ben "detyren."

E drejte.

"NacionalÇlirimtare"

smiley

Lufta civile kundër Ballistëve Nacionalistë smiley....

Kot fare . I kishin ngatërru se vinin helmeta Gjermane ......smiley

A ka sekonda puntata ky bizedim?

Pritja po behet gjithmone e me mbytese

U perpoqem ti shfarosnim ballistat, po nuk ja dolem mbane. na fal shoku mehmet.

Kërkoi falje shoqit Enver se ai i kishte në çanak . Ai tha Partisë në 78 ..kush shan Ballist të përjashtohet nga Partia smiley

.Nashti dhe Alba me zamete e shan Enverin se tradhëtoi xha Abazin si koleg shkolle !

Opo partia i di gjithmon gjonat 10 vjet para popllit...
alba shkret gjithmon me vones...

Me ndihmën e Popullit e ka marrë Informacionin gjithmonë Partia . Ka mbushë një raft me Dosje dhe i mba Fort . Nëpër Blogje e nëpër këmbë i kemi shokët gazij ! Kot nuk tha shoku Enver ..

E drodhi armiku ? dridhe dhe ti ...

ca do poplli bo partia

Kur te nisa per ne cete

bashke me shoket e tjere

ata kishin krahe te ngrohte

ty te mori koka ere

edhe ti me perqafove

the do kthehem me lirine

le lirine qe s'na e solle

po na dogjen dhe shtepine smiley

Grate ne lufte, nje porosi e serbise.

smiley

Edison ç'të ka gjetur kështu

hiq flamur e vur flamur

 admini s'të bën mexh burrë

e po të përdor për HU

Ne baz te temes nderroj dhe flamurin idriso. Por ketu u gabova. Nje korcarke me tha qe e kan si tradit te nxjerrin grat kur kan konflikte. Nuk paska gisht serbi ketu. Kerkoj ndjes. Rroft republika korces me varreaza ushtaresh greke. Cit. Max Velo.

Mos u përdor për HU pa të tjerat regullohen .Ke dhe një ish mender prof Olsi që gëzonte " sa mirë kur na pushtoi Italia " smiley

Çapu pëjete dhe do nxjerrësh konkluzione më të sakta nip i kujt je . Nuk ma do mëndja të jesh i ndonjë Francezi megjithse  Luftë ka qenë . Po me që është prurja për LII më afër i bie të jesh o nip Serbi o nip Italiani smiley 

Ngul këmbë të xbulosh që je nip Italan se përfiton më shumë se Sërb ! Velua ja ka hedhë bythës se nuk është i përgjegjshëm mendërisht përveçse për JU InteliDjencën që

" krijon probleme mer jahu " si ballë që është po pa drapër e çekan !

Idriz jam nip i atyre qe luftuan dhe ndaj gjermani austriakut serbit etj. Kete e vertetor dhe kerkesa qe ju be nga komunistet per tu bashkuar me ta pas luftes. Por nuk pranuan sepse sic te thash luftuan dhe ndaj serbit...

Ti je nip nate mor shpirt . Ti je akoma në shpërgëj .Ose ta ka mbush bythën me para saliu si të " peReseskutuem  " si atij Flusë  me acdc që i vë dhe njësh e llomotit kitu sikur është në mbledhjen e Organizatës PD-hit smiley

Atyre që Ju bë ftesë për kundër Sërbit ju ngriti monumente Sërbi .Ty jo vetëm që të kanë Gënjyer për "pro Serbit " por të paskan mbushë mëndjen siç dhe shprehesh " pse shkun ata deri në Sanxhak , për të mbrojt serbët e boshnjakët "

Sa për kulturën tënde ..Ftesat mbas Luftës qenë vetëm Kundër Sërbit , gjë që e tregoi dhe 48 , kur keshëm sipas Albës akoma Pluralizëm !

Dhe mos bën më ndërhyrje konkrete se mund të jesh edhe nip fisi , po siç vjen dukesh me të meta mendore . Nuk e nderon derën tënde po qe se është siç thua ti që bën dhe " shaka" me NaÇL ...dmth ..."është shakaxhi shokëni "

Shaka mund të bëjë vetëm Gjibi me Gjëmbin si antikomunistë të orëve të vona ! Edhe Ballistët tanë trima të Butkës smiley

Idriso mos pretendo qe e di te verteten. Si ata partizanet qe me vone thonin. More po nuk i patem fjalet keshtu.

Të vërtetën nuk e di si ty .Të jesh i bindur .

Por që e di më mirë se ty e di se po mos ta dija do isha i Presekutuar e me xhepin Plot si diversant trim , mashtrus salist e gjithfarë krimineli nga më e madhja tek më e vogla .

Ty që të kanë mbush mëndjen se kemi babaarë Kombi patjetër që e di të Vërtetën dhe të Vërnëntën !

Sot psh me gjithë Tufën jeni nga më aktivët që dënoni Vrasësit dhe Krimin smiley

3 her shtepia e djegur nga pushtuesit. Kaq te mjafton?

Nga kush Pushtues ? sepse mundet që siç të lexoj ti je i pjesës që "pushtues ishin Komunistët "smiley

Nejse .. Unë i përmbahem Idesë .Jo Konkretisht .

Edhe thjesht për pamundësinë e verifikimit dhe paleverdinë e saj midis njëri tjetrit në anonimat . Është absurde të afishohesh realisht qoftë dhe me mbiemër të njohur . Ruaje Lavdinë për vete dhe merru me emrin që po krijon tek PPU . Kjo është çështje botkuptimore jo astrale , se Fakti Historik ka kaluar dhe nuk e ndryshon DOT asnjë Hu  Historian gërmashkrues Sqap apo Dash !

Komunsitët udhëhoqën Luftën kundër Fashizmit , Nazizmit së bashku me Patritotë e Vërtetë Shqiptarë që Luftuan REALISHT dhe hodhën në koshin e Plehrave të Historisë Pushtuesist dhe bashkëpunëtorët e tyre shqiptarë  . Ky është realiteti Historik ..që nuk mund të ndryshohet më përveçse nga Fetarët në Botën e përtejme smiley

Ja të të  jap një mundësi konkrete se si e vlerëson Luftën e Shqipërisë në kuadrin e LII  me që ke qejf e dëshirë të llafosësh për të !

Civile apo NaÇl ?

Ke dhe një gjysëm debil me Gurakuq që përmend Organizata dhe i duket se thotë gjë me mënd . E ke tek pështymorja Panorama . Çfrytëzoje  kundër LaNç . Pra unë e vlerësoj gjysëm debil këtë hë për hë . Jepi të të lexojmë sa kasolle me mejtime të padjegura ke për këtë problem ! Thirr në ndihmë dhe skotën e buzëshpërvjelirve që vijnë rrotull !

Dhe u Kujtoftë Historikisht Partia e Parë Shqiptare në Historinë e saj ..ajo Komuniste , kuptohet pas Partisë në Hënë të  Afmetjes smiley ! Gëzuar ditën e Lindjes !

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).