Jam e gëzuar që jam këtu dhe që kam mundësi për të folur para parlamentit të një Shqipërie të lumtur, të pavarur dhe demokratike. Është nderi i madh, se sot bashkohem me ju, teksa festoni jubileun e 100-Vjetorit të Pavarësisë dhe kjo ka qenë një fitore e madhe për të cilën ju keni luftuarshumë.

Kur po vija me Topallin pashë fotografitë e paraardhësve tuaj dhe kaq shumë ka ndryshuar gjatë 100 vjetëve, por diçka që është kostanate është që, SHBA-të kanë qenë dhe janë partnerët dhe miqtë tuaj. Lidhjet tona janë forcuar dhe shumëzuar dhe kjo nuk është vetëm midis qeverive, por edhe popujve tanë. Populli amerikan dhe ai shqiptar kanë të njëjtën aftësi për të treguar aftësi. Ju, sikurse ne, keni qenë të vendosur për të qenë të lire për të ndërtuar një demokraci të gjallë dhe ekonomi të lulëzuar dhe për të krijuar një të ardhme paqeje dhe oportuniteti për të gjithë. Jam shumë e lumtur për marrëdhëniet tona historike, si edhe jam mirënjohëse për kontributin e shqiptarëve në SHBA. Ata janë pjesë e qeverisë amerikane dhe kanë restorantet më të mira në botë.
Zoti President, është nder i madh që sot mora urdhrin e Flamurit Kombëtar, do ta vlerësoj këtë për jetë. Ishte edhe një simbol tjetër i miqësisë së madhe midis nesh.
100 vjet më parë presidenti i SHBA-ve, Uillson mbroj pavarësinë e Shqipërisë dhe ndaloi copëtimin e këtij vendin në fund të Luftës së Parë Botërore. Nga dekada që kanë ndryshuar presidentët amerikanë demokratë dhe republikanë, ata kanë përkrahur me vendosmëri të drejtat dhe lirët e shqiptarëve, jo vetëm këtu por në të gjithë rajonit.
Isha shumë e lumtur që bashkëshorti im krijoi fondacionin e sipërmarrjes si Presidenti Klinton krijoi fondin e sipërmarrjes për të sjellë investime në Shqipëri. Bush u bë presidenti i parë që viziton Shqipërinë dhe në 2009 Obama kishte kënaqësinë t’ju ftojë si anëtarët më të rinj të NATO-s. SHBA kanë qëndruar me ju për 100 vjetët e para të pavarësisë dhe do të qëndrojnë me ju edhe për 100 vjet të tjera.
Keni potencialin për t’u bërë model për botën.
Ky jubile nuk është vetëm për të kaluarën por edhe një synim për të ardhmen. Sot deputetët të zgjedhur nga populli angazhohen dhe diskutojnë në mënyrë të hapur në aktivitete që ishte të pamundur më parë.
Shqiptarë dhe amerikanë nuk janë asnjëherë të kënaqur dhe duam ta përmirësojmë sa më shumë jetën. Ju keni potencialin për t’u bërë një model jo vetëm për rajonin dhe Evropën por për të gjithë botën. SHBA kanë interes të madh për sistemin tuaj. Ne jo vetëm duam të shohim që marrëdhënia me ju të përmirësohet por duam që ju të zhvilloheni.
Ne e mbështesim plotësisht aspiratën e Shqipërisë për Evropën e Bashkuar, jo vetëm do ju forcojë ju por do të jetë edhe më mirë për BE-në. Ne nuk kemi votë por do u flasim miqve për t’ju mbështetur.
Bëni zgjedhje me standarde
Muajt që vijën janë shumë kritikë, jo vetëm për ju por edhe popullit tuaj. Si mikeshë shpresoj që të keni disa objektiva që ju t’i arrini dhe që janë shumë jetike.
Së pari punoni që zgjedhjet e tuaja të ardhme të jenë të hapur dhe të balancuara. Kjo është që populli shqiptar të ketë besim te ju si udhëheqës dhe t’i dërgoni një sinjal të fortë BE-së që politik në Shqipëri funksionin. Unë e di që ju po punoni për një proces zgjedhor të suksesshëm. Unë e di që se sa të vështira janë zgjedhjet politike dhe vota politike pasi kam marrë pjesë vetë.
U bëj thirrje qytetarëve dhe jo vetëm udhëheqësve që të punojë që zgjedhjet e ardhshme të jenë të suksesshme. Është e rëndësishme në të njëjtën kohë që konsolidimi i demokracisë kërkon jo vetëm zgjedhje por edhe rregullin e ligjit, institucione të forta dhe sistem juridik të paanshëm në mënyrë që qytetarët të na mbajnë ne udhëheqësve në përgjegjësi.
Bëra çdo gjë për të fituar në zgjedhjet e 2008, por ai (Obama) fitoi dhe më kërkoi mua që të isha Sekretare e Shtetit. Kur më pyesnin si ka mundësi që dy njerëz kanë luftuar kaq shumë, si mund të punojnë të dy së bashku. Përgjigjja është e thjeshtë të dy ne e duam vendin tonë. Shpresoj që edhe ju të gjeni rrugën për bashkëpunim të sinqertë.
Ju vazhdoni të besoni tek vizioni juaj politik por interesi partiak duhet të vihet mbrapa interesave kombëtare dhe kjo është detyra e udhëheqësve demokratikë.
Këto zgjedhje janë thelbësore për konsolidimin e demokracinë e përhershme. Vetëm ju dhe vetëm ju mund ju u përgjigjeni pyetjeve nëse Shqipëria do të vazhdojë qeverisjen e mirë dhe të vazhdojnë që fitojnë mirëbesimin e popullit dhe të lini mënjanë diferencat politike për të mirën e vendit dhe të mbështetni reformat? A do të luftoni korrupsioni? A do të punoni për të hyrë në BE si një rrugë për paqe afatgjatë. A do të vazhdoni të jeni një model për rajonin? Toleranca fetare që keni është një dhuratë e veçantë që nuk gjendet në vendet e tjera. Ju duhet ta vlerësoni dhe përdorini si një argument të veçantë të vendit. Këto janë pyetje që unë nuk i kam përgjigjet por di vetëm pyetjet dhe kam besim tek ju.
SHBA- të ju mbështesin për vendimet e vështira që do të merrni. Ne jemi partneri juaj, Shqipëria dhe SHBA-të janë së bashku. Ne e dimë se çfarë bote duam për fëmijët tanë dhe brezat që vijnë. Tolerante dhe përfshirëse. Është detyrimi ynë që të japim rezultate për popujt tanë. Ju shikoj ju dhe shikoj të ardhmen. Besoj që ju do t’i kapërceni vështirësitë dhe do të merrni të gjitha mundësitë që shekulli ju ofron dhe unë do të jem mbështesja juaj. Nëse doni të shkoni demokraci të vërtetë, do ju them njerëzve shkoni në Shqipëri. Zoti ju bekoftë, Zoti bekoftë Shqipërinë.--
 
 
 
Origjinali:
 
Secretary of State Hillary Rodham Clinton
Commemorating 100 Years of Albanian Independence
November 1, 2012
Parliament
Tirana, Alba
nia

SECRETARY CLINTON: I am delighted to be here and to have this opportunity to speak before this parliament of a free, independent, sovereign, democratic Albania. (Applause.) Mr. President, Madam Speaker, Mr. Prime Minister, members of parliament, the honor is especially great because I am joining you in celebrating your jubilee – 100 years of independence. That was a hard-fought victory.
As I walked with – I love saying Madam Speaker – with Speaker Topalli through the halls, I saw the photographs of your predecessors. So much has happened over the last 100 years, but one thing has been constant: The United States of America has been your friend and your partner, and we are very proud of that. (Applause.)
Our ties have only strengthened and multiplied. And it is not only between our governments, it is between our people. The American and Albanian people share the capacity to demonstrate resilience and resolve. You, like us, have been determined to be free, to build a thriving democracy and a flourishing economy. You, like us, hold a fierce desire to put past struggles behind you and achieve a future of peace and opportunity for all.
I am very grateful for this partnership and our historic friendship, just as I am grateful for the contributions that thousands of Albanians have made to my own country. You know so well that Albanian Americans serve in our government and our armed forces. They are entrepreneurs and teachers, engineers and artists, religious leaders, and they run some of the best restaurants in the world. (Applause.)
Albanian culture is a rich component of American life. I came to know that well as a senator from New York for eight years. And Mr. President, I was deeply honored to receive earlier today the Order of the National Flag. I will forever cherish that. (Applause.) It was yet another symbol of the strong friendship between us.
A hundred years ago this month, U.S. President Woodrow Wilson defended Albania’s independence and stopped your country from being partitioned in the aftermath of World War I. Through the decades that followed, American leaders, Democrats and Republicans alike, repeatedly stepped forward to support your rights and your freedoms, not only here in Albania but throughout the region.
I appreciated greatly the kind words of the Speaker about the role that the United States played in quickly reestablishing relations with Albania in 1991 under President George H.W. Bush. And, of course, I was very honored and delighted to once again hear what my husband had done, establishing an enterprise fund. (Applause.) As President, President Clinton did establish an enterprise fund to bring U.S. investment back to Albania, supported democratic elections here, and worked with Albania and our NATO allies to protect Kosovo and restore stability to the region. And then five years ago, President George Bush became the first sitting president to visit Albania. (Applause.) And in 2009, President Obama was proud to welcome you, along with Croatia, as our newest members in NATO.
I am here today at this milestone in your nation’s history with a message for all the people of Albania. The United States stood with you for your first 100 years of independence, and we will stand with you for the next 100, and the 100 after that, and the 100 after that. (Applause.)
As I was sitting in the chair behind me, looking out at all of you and seeing your faces and thinking about your parents and your grandparents and your great-grandparents and all they endured – invasions, occupation, communist dictatorship, severe depravation – it’s hard to believe today that not long ago, Albania was the most isolated country in Europe. You had none of what you have today: political and social freedoms, self-determination, and opportunity. So many Albanians had to leave the families and places they loved to seek those elsewhere.
But you have so much to celebrate now. This jubilee is not just about the past. It is a challenge to what you will become in the future.
Twenty years ago, you were just emerging from the yoke of communism; now, the elected representatives of the people engage in debates and vote openly on the laws of the land, activities that were once impossible.
Back then, your economy was closed, and you have worked hard to open it, to create the conditions for entrepreneurship, trade, and investment, laying the foundation for even better economic opportunity ahead.
Back then, Albania was the land of hundreds of thousands of concrete bunkers, evidence of the mistrust that the communist leaders felt not only toward other nations, but toward their own people. Now you are a valued member of NATO, a valued participant in the International Security Force in Afghanistan, and I express my condolences for the first loss of an Albanian soldier there. And you are moving toward full integration into Europe as you seek accession to the European Union.
This is all grounds for celebration. But I think we all know that Americans and Albanians can never be satisfied. We have to ask ourselves, what more can we do? How much better can we make life for those whom we serve? You cannot stop now. You have the potential to become a model, not just for this region, not just for Europe, but for the world. (Applause.)
And the United States has a great stake in your success. We not only want to see our relationship grow even stronger, we want to see you grow even stronger. (Applause.) We want to see your economy, your democracy be the envy of people everywhere. We fully endorse Albania’s EU aspirations because we think that will make you stronger. It will also be good for Europe, and although we don’t have a vote on that particular membership application, we will tell all who will listen how strongly we support you. (Applause.)
Albania and the Albanian people deserve a place in the European family of nations. That is not only good for you, it will make this continent more peaceful and secure. But in order for that to happen, the next months pose critical decisions for you here in this hall, for your government, and for your people. As a friend and admirer of Albania, there are a few challenges in particular I hope you will meet. They are vital to your long-term progress.
First, please work to ensure that your upcoming elections are free and fair and seen as such by the entire world. That is first and foremost so that the people of Albania can have faith in the results and trust in you as their leaders. It’s also an important signal to the EU that Albania’s politics can function smoothly and without strife. I know many of you are focused on this issue and are taking steps now to put a clear and effective process into place, and I commend you for that.
As someone who has been in politics, and run in very contested elections, and have won some and lost others, I know how hard politics in the modern world can be. (Applause.) And I can also attest to how elections draw the world’s attention, because with Twitter and Facebook and instantaneous communications, you have to assume everything will be known, will be seen, which is good for democracy, but it puts an extra burden on those of us who are leaders. So I urge not only leaders of Albania, but the people, the citizens of Albania, to work hard to make this next election a success that reflects the depth of your commitment to democracy.
At the same time, it’s always important to remind ourselves that consolidating democracy requires more than elections. It requires the rule of law. It requires strong institutions, including an effective and impartial judiciary. It requires openness in government so citizens can hold us, hold leaders, accountable. Attributes like these ensure that democracy delivers concrete results to the people. And when those are subverted, there needs to be accountability.
Secondly, I urge you to tackle the problem that afflicts so many democracies in the world today, namely, corruption. This is a fight every country must wage and win, because all over the world, corruption is a cancer that eats away at societies. It drains resources, it blocks economic growth, it shields incompetent and unethical leaders, and perhaps worst of all, it creates a culture of impunity that saps people of their will to improve their own lives and communities.
There’s no easy to answer to this. It’s as old as human nature. I’m sure if there were an easy answer, the world would have solved this a long time ago. Rooting out corruption demands constant effort and a shared commitment. No matter your party, no matter your differences, I urge all of Albania’s leaders to summon the political will to work together, to confront this threat to your independence.
And that points to the final challenge that I want to raise with you, one that is relevant to everything else I’ve mentioned. For Albania’s democracy to thrive, Albania’s leaders will need to build a culture of cooperation that transcends political differences, what Alexis de Tocqueville, the great historian of America’s early years, termed the habits of the heart. They’re at the core of every successful democracy.
Now, this is a challenge some countries are never able to meet, but I believe Albania can. Now, again, I have personal experience with this. As a Democratic senator, I frequently worked with Republicans across the aisle to solve problems, to deal with issues that affected my state and my country. And you may have noticed that I now serve as Secretary of State for President Obama, my former rival.
People around the world still ask me how can President Obama and I work together every day as partners when we fought so hard against each other. Believe me, I did everything I could to beat him. (Applause.) But he won, and then he asked me to be his Secretary of State. And so when I’m asked how, how can two people who said terrible things about each other, spent tens of millions of dollars advertising against each other, whose supporters were arguing everywhere – (applause) – against each other, how can you two work together? I will tell you it’s a very, very simple answer. We both love our country. (Applause.) And I know there is not an Albanian here who doesn’t love Albania.
So I hope that you, too, can find your way to sincere, sustained cooperation. Hold different political beliefs, believe that you would be a better leader than the other person. That’s what politics is about. You wouldn’t be doing it if you didn’t believe that about yourself. But at the end, putting individual interests and party interests behind national interests is what democratic leaders are called to do. (Applause.)
Although the Albanian people can trace your history back thousands of years, this upcoming period may be one of the most consequential you have faced, as to how you consolidate forever the gift of democracy for future generations. And there are questions that you, and only you, have to ask and answer: Will Albania continue to put into place the building blocks of good governance? Will the leaders continue to earn the people’s trust and ensure that government delivers results? Will you put aside personal and party politics for the good of the country? Will you make reforms that support economic growth by creating opportunities for all Albanians? Will you fight corruption that advantages the few at the expense of the many? Will you continue to do the hard work required to join the European Union, recognizing that it offers a path of lasting peace and progress for your citizens? Will you continue to serve as a model for the region and the world? The religious tolerance present here in Albania is a precious gift. It is hard to find in many places in this region and elsewhere. Cherish it. Use it as another argument in favor of the uniqueness of this great country. (Applause.)
These are tough questions to answer. I don’t come with the answers. I come with the questions. But I also come with a deep sense of confidence in you. (Applause.) And let me say, as you make the tough decisions that are required for your further progress for moving, as you rightly belong, into the European Union, the United States will support you in these difficult decisions. (Applause.) We believe that we’re in this together, the United States and Albania.
We know what kind of world we want for our children and future generations. It is a world of opportunity and tolerance and inclusivity. It is a world of human rights that cover everyone, that give every person the chance to fulfill his or her God-given potential. And as leaders of democracies in the 21st century, it is our solemn obligation to deliver these results for the people who put their faith in us.
I look out at you and I see the future. I believe you will face the challenges and seize the opportunities of the century ahead. And I, for one, will be cheering you on and telling everyone who will listen if you want to see true democracy in action, go to Albania.
Congratulations, and God bless you and God bless Albania. (Applause.)
 
 
 
 
 
 

59 Komente

Jam shumë e lumtur për marrëdhëniet tona historike, si edhe jam mirënjohëse për kontributin e shqiptarëve në SHBA. Ata janë pjesë e qeverisë amerikane dhe kanë restorantet më të mira në botë.
 

E ka thene megjithmend kete?

ku ka si tava me kos lalesmiley

Deshte me then "ku ka si pizza e pasta al dente" smiley

ke te drejte, guzhina shqiptare eshte pushtuar nga ajo italiane. pyetjes cfare guzhine ka shqiperia gjithmone i jam pergjigjur, tave me kos, edhe eee...kaqsmiley

Ueh sa qenka plakur

mos doje të thoje: uh, sa plakë paska qenë

 

epo seshte shaka te mbash hallet botes mbi kurriz... ja pasojat.. me keq se nene Pashakua.smiley

Belul, kisha një shok në gjimnaz, çoleist, mamin  ia quanin Pashako! smiley e ngacmoja ditë për ditë! pashaka! 

kris.... nga Vlora je?? nje saktesim i vogel (e kam kete te keqe,jam perfeksionist.smiley) jo coleist, colarak.smiley

p.s ndersa une kam pas nje shok ne klase qe ja quanin mamane Republika.smiley

ah, si thua ti, një vlonjat vlonjat, do të gabonte mbi "çolarakët"? smiley

p.s. kisha dhe një çolarake në klasë. ishte e tmerrshme fare. të rrihte kur e kundrështoje. smiley

 

" Nëse doni të shkoni demokraci të vërtetë, do ju them njerëzve shkoni në Shqipëri. Zoti ju bekoftë, Zoti bekoftë Shqipërinë."

E ca doni mo nga NMN - ja juve ?

Na? Si Miss i zgjedhur qe eshte, na i kerkojme mbajtjen e premtive per "paqe botnore".

Flm Blendi !!

Shpresoj qe pas kesaj vizite dhe ketyre fjaleve hordhise ramiste te ju jete mbyllur goja. Ne te dy fjalimet e Klinton, ne parlament dhe me stafin e ambasades theksohet shprehimisht se Shqiperia eshte nje demokraci e vertete, vibrante dhe aktive. Tek stafi i ambasades, qe eshte fjalim i bere publik, Klinton e permend qe zakonisht si sekretare vizitoj vendet qe kemi probleme, por ne rastin e Shqiperise nuk kishim asnje problem dhe mu desh ta mbroja viziten qe duhet te beja dhe ishte kenaqesi.

Mos te degjojme me perralla me propagande bajate per autoritarizem e fjale te tjera kesi lloji, comprende, shoke ramiste?

Gjysllyqet Neo. Vendet me te cilat ata kane probleme. Pra vendet qe i paraqisin probleme USAs. 

Po kjo mo Neo:

Bëni zgjedhje me standarde
Muajt që vijën janë shumë kritikë, jo vetëm për ju por edhe popullit tuaj. Si mikeshë shpresoj që të keni disa objektiva që ju t’i arrini dhe që janë shumë jetike.
Së pari punoni që zgjedhjet e tuaja të ardhme të jenë të hapur dhe të balancuara. Kjo është që populli shqiptar të ketë besim te ju si udhëheqës dhe t’i dërgoni një sinjal të fortë BE-së që politik në Shqipëri funksionin. Unë e di që ju po punoni për një proces zgjedhor të suksesshëm. Unë e di që se sa të vështira janë zgjedhjet politike dhe vota politike pasi kam marrë pjesë vetë.
U bëj thirrje qytetarëve dhe jo vetëm udhëheqësve që të punojë që zgjedhjet e ardhshme të jenë të suksesshme. Është e rëndësishme në të njëjtën kohë që konsolidimi i demokracisë kërkon jo vetëm zgjedhje por edhe rregullin e ligjit, institucione të forta dhe sistem juridik të paanshëm në mënyrë që qytetarët të na mbajnë ne udhëheqësve në përgjegjësi.

Neo..... si ta kuptojme kete: "demokraci vibrante"??smiley

Esht liberalizu shitja vibratorve pra mo

Po ka kohe qe skan ngel ramista te ky bllog o Neo smiley
Kan ngel vetem antiNMN-ra, dihet ta rishikojm strategjine tani.

Neo, easy tiger smiley.

Vetëm ju dhe vetëm ju mund ju u përgjigjeni pyetjeve nëse Shqipëria do të vazhdojë qeverisjen e mirë dhe të vazhdojnë që fitojnë mirëbesimin e popullit.

Nëse doni të shkoni demokraci të vërtetë, do ju them njerëzve shkoni në Shqipëri.

 

Bëni zgjedhje me standarde

Kojshie, jemi akoma pa drita.  Kur te vish ti nga lagjja, do vijne dhe dritat.  Pale mbase pijme nje kafe, te tregoje edhe per t'zite e ullirit qe kam heq mbreme per te mbushur serbatorin e makines.

Nga Shqiperia te dhane ndonje dore trahana?  Se s'mora kesaj rradhe. 

Te vjen plasja te degjosh Sekretaren e Shtetit te merret me problemet e vendeve te huaja si Shqiperia, nderkohe qe ne nuk kemi as drita. smiley 

Sekretarja e Shtetit flet me bekimin tone.  Hallall netet pagjume te Pensylvania* primaries. 

Por meqe kishte bere nje dore muhabet, thashe te beja edhe une.  Sikur ce.  Plus qe akoma s'e kam marre veten nga dy ore loje tavell ne cel duke prit ne rradhe.  

*Ashtu eshte e spelluar ne Kushtetute.  

Sekretare Shteti, a nuk eshte si bicim Ministre e Jashtme kjo?

"Te vjen plasja te degjosh Sekretaren e Shtetit te merret me problemet e vendeve te huaja si Shqiperia, nderkohe qe ne nuk kemi as drita"

Ateehre c'pune ka ajo me problemet e brendshme, keni apo nuk keni drita ju?! smiley

Ajo eshte mikrofoni i presidentit. Lexon ti apo jo? Me qitje te larget i bi te jete edhe kufja. smiley 

"Under the Constitution, the President of the United States determines U.S. foreign policy. The Secretary of State, appointed by the President with the advice and consent of the Senate, is the President’s chief foreign affairs adviser. The Secretary carries out the President’s foreign policies through the State Department and the Foreign Service of the United States".

 • Serves as the President's principal adviser on U.S. foreign policy;
 • Conducts negotiations relating to U.S. foreign affairs;
 • Grants and issues passports to American citizens and exequaturs to foreign consuls in the United States;
 • Advises the President on the appointment of U.S. ambassadors, ministers, consuls, and other diplomatic representatives;
 • Advises the President regarding the acceptance, recall, and dismissal of the representatives of foreign governments;
 • Personally participates in or directs U.S. representatives to international conferences, organizations, and agencies;
 • Negotiates, interprets, and terminates treaties and agreements;
 • Ensures the protection of the U.S. Government to American citizens, property, and interests in foreign countries;
 • Supervises the administration of U.S. immigration laws abroad;
 • Provides information to American citizens regarding the political, economic, social, cultural, and humanitarian conditions in foreign countries;
 • Informs the Congress and American citizens on the conduct of U.S. foreign relations;
 • Promotes beneficial economic intercourse between the United States and other countries;
 • Administers the Department of State;
 • Supervises the Foreign Service of the United States.

Sa qenke lodh dhe ti smiley

Thjesht kojshie ne lagje o burr. Jo pune shteti. Ndonje thashethem, ndonje luge sheqeri borxh.

Hallall Bloomberg. Minimumi $15 miliarde qy vitin tjeter per ti bo upgrade sistemin elektrik te NY. Po vjen dita e Arbrit; do kthehemi ne kalate tona!!!

Po vjen dita e Arbrit

Erdh dita e Zhejit, thuaj.

Zheji, dhe Zheji.

PS: Ne telefon me kompanine elektrike - o teta, shpia ngjitur ka drita.  Po tha, po pema e kojshiut i kishte deget me te forta.  

Nuk i lexoj dot tash, po fjale me mënd, do kete thene ish-kandidati per presidënt.

Zonja foli qarte. Duhet pranuar rezultati i zgjedhjeve, kjo eshte demokracia. Prandaj Edi te behet gati, nuk mund te fitoje gjithmone. smiley

Ja tha po kujt ja tha......

Tani te dyja palet do grinden si qente dhe interpretojne fjalet e Hillarit..... jo e tha me ate kuptim jo e tha me kete kuptim, jo perkrahu mazhorancen jo perkrahu opoziten.....

Merreni me leng se mishi ka kohe qe ka mbaruar.....

Kerkohet mendimi i Drizit, Stakerit e ca komunisteve te tjere per kete pasazh:

...it’s hard to believe today that not long ago, Albania was the most isolated country in Europe. You had none of what you have today: political and social freedoms, self-determination, and opportunity. So many Albanians had to leave the families and places they loved to seek those elsewhere.
But you have so much to celebrate now. This jubilee is not just about the past. It is a challenge to what you will become in the future.
Twenty years ago, you were just emerging from the yoke of communism; now, the elected representatives of the people engage in debates and vote openly on the laws of the land, activities that were once impossible.
Back then, your economy was closed, and you have worked hard to open it, to create the conditions for entrepreneurship, trade, and investment, laying the foundation for even better economic opportunity ahead.
Back then, Albania was the land of hundreds of thousands of concrete bunkers, evidence of the mistrust that the communist leaders felt not only toward other nations, but toward their own people. Now you are a valued member of NATO, a valued participant in the International Security Force in Afghanistan

Neo, eshte e qarte si drita e diellit. Klintoni ka thene qarte: "Ju demokracine e keni, nuk osht se s'e keni, por nuk dini ku e keni". smiley

Idrizi nuk mundet te pergjigjet se ka shkuar ne mal tek partizanetsmiley

Fjalet i ka thene bukur zonjeza Lulushe po me shqipot nuk duhen perdorur eufemizma dhe gjuhe diplomatike se ti marrin per komplimenta.Me ta duhet folur troc:mblidhni mendjen se ne ndertimin e vatanit po lini koqen e namit.Ne aftesite shtet ndertuese jeni nje me xhibutin .lesoton, sudanin, somaline  dhe afganistanin.Po te mos ishit ne mes te europes dhe ne te mos kishim interesa ketu ju do te ishit me keq se ata.na cate bithen me sherret tuaja .boll se edhe ne kemi hallet tona.

E di qe do thuash se e kam i cik me kohe te shkuar >po thone qe Historia perseritet .Te kam parasysh kur kerkoje KRIPE se tu plasariten duart nga duartrokitjet e fjales se shokut Hrushov,Biles Neon sikur e kam para syve qe rekomandonte "Organet tona "per dike qe kishte shku per qejf ..

" Ne Burg Qenin.Na ofenoi vendet e Demokracise Popullore "

Pas clirimit nuk kishte mjete per terheqjen e Plehrave . Por njerzit pastertore ( jo qafrrjepur ) pastronin dhe Gropat septike . Per te dyja keto lloj mjetesh kishte nje cilesim "Raba "... Per rabat e Plehrave degjohej vetem Erdhi raba ...dhe zilja e Kalit ....per ato te tjerat kishte nje shtese

Erdhi raba e M....it

Sa here qe vini Ju te shpures me komente ne te tilla lloj prurjesh , sidomos ti me dacibao dhe ca qurashe te tjere me Miladin ne goje , per idal te Partise mos ma mer per keq , po me shkon imendja instiktivisht tek thirrja e atij karrocierit . Me duket PPU si shtepi me Bace dhe vjen AJO e famshmja RABA ku degjohet karrocieri

Adminat e PPU! ... erdhi RABA e M.... smiley

Ku mund ta lexoj nje perkthim integral te fjales?

Neo ke ngrene ndonjehere pjeshka? pasi ha ate tulin e bute dhe te embel, dhembet te ngelen tek ajo berthama e papertypshme. Edhe fjalimi i Klinton eshte mbeshtjelle mire e bukur me kete tulin e embel sikurse e do adeti per kete vit jubilar dhe sikurse e do gjuha diplomatike. Por po ti heqesh kete ambalazhin diplomatikofestiv, del ajo "berthama" e demokracise:zgjedhjet sipas standarteve.

This jubilee is not just about the past. It is a challenge to what you will become in the future. First, please work to ensure that your upcoming elections are free and fair.

Ky eshte problemi demokracise tone. Thelbi demokracise, vitaliteti dhe vibracioni i saj jane zgjedhjet e lira dhe te ndershme. Ato qe jane arritur (ekonomia e tregut, pluralizmi, antaresimi ne Nato etj.) nuk mund te sherbejne si jorgan mbi trupin me ethe te demokracise shqiptare. Edhe regjimi Hoxhes fliste me kete gjuhe. Thame kenetat, elektrifikuam vendin, arsimi masiv , buka ne vend etj. etj. por keto nuk mund te kompesonin mungesen e LIRISE . Dhe ngulite mire ne ate koken tende me qoshe se pa zgjidhje te lira dhe konkurence te ndershme, demokracia mbetet nje fasade dhe retorike boshe. 

Perralla, shoku, perralla. Klinton foli qarte e ne menyre tedrejtperdrejte, tani pse ju hodhi ne ere gjithe propaganden nuk ju kemi faj. Sdq. thelbesore ne demokraci eshte edhe te pranosh rezultatin sic e tha sekretarja. Thelbesore ne demokraci eshte edhe qe te bashkepunosh me kundershtarin politik dhe te mos rrish gjithmone ne gjendje revolucionare sic ben Rama pasi nuk arrin te fitoje zgjedhjet. Thelbesore ne nje demokraci eshte edhe ndjenja per ti sherbyer vendit dhe jo vetem interesit personal sic ben Rama. Thelbesore ne demokraci eshte edhe te zbatohet ligji dhe te mos kete dhune kunder institucioneve. Keto mesazhe Rama i ka marre ne menyre te drejtperdrejte dhe te terthorte dhe nese ben arrogantin perseri, amerikanet ja bejne si Vetevendosjes, qe e kane ftur ne rreth te kuq dhe as nuk e qasen ne takim megjithese u takuan me te tjeret.

Zgjedhjet ne Shqiperi kane qene me standarde, por amerikanet sic e thane me gojen e Klinton, kane pritshmeri te larta. Keta miq te mire te Shqiperise kerkojne qe Shqiperia te jete, citoj Klinton, model. Vete Klinton tha qe zgjedhjet ne te kaluaren kane pasur sfida, asgje me shume dhe keto sfida duhet te tejkalohen dhe kjo eshte keshilla me normale qe mund te thuhet. Nderkohe Shqiperia eshte nje vend normal, ne marredhenia te shkelqyera me Ameriken, nje demokraci aktive e vibrante por si demokraci e re duhet te punoje me tej. Nuk eshte ajo Shqiperia qe bejne propagande ramistet e tipit Mu Nano e Andrea Stefani, neomarksistet apo erion bracet.

Behuni njerez normal, ambjentohuni ne demokraci.

 smiley  do jesh dhi gazit kur ke shkrujt ket. Mu me kenoqe iher, rrofsh!

Yep

Paska dhe me keq. Zana qeka lli 101 here.

Cleanup on aisle Italy?

Bli ndonje kile pjeshke ta kuptosh.

+100

Ashtu eshte Neo,i shkoi huq Rames

nga kshu tipash si puna jote u debilizuam ne si popull per 50 vjet komunizem - ptu fare e keqe 

 

Hillari e dika mirë proverbin 'Kur je në Romë, sillu si roman. Kur shkon në stan sillu si çoban'.

 

11:10 a.m. LOCAL Secretary Clinton meets with Albanian President Bujar Nishani, in Tirana, Albania.
(CAMERA SPRAY PRECEDING MEETING)

11:30 a.m. LOCAL Secretary Clinton attends the presentation of the Order of the National Flag, in Tirana, Albania.
(OPEN PRESS COVERAGE)

12:00 p.m. LOCAL Secretary Clinton meets with Albanian Prime Minister Sali Berisha, in Tirana, Albania.
(CAMERA SPRAY PRECEDING MEETING)

12:45 p.m. LOCAL Secretary Clinton delivers remarks Commemorating 100 Years of Albanian Independence, at Parliament, in Tirana, Albania.
(OPEN PRESS COVERAGE)

1:30 p.m. LOCAL Secretary Clinton meets with Albanian Socialist Party Chief Edi Rama, in Tirana, Albania.
(CAMERA SPRAY PRECEDING MEETING)

1:45 p.m. LOCAL Secretary Clinton meets with the staff and families of Embassy Tirana, in Tirana, Albania.
(POOLED PRESS COVERAGE)

I look out at you and I see the future. I believe you will face the challenges and seize the opportunities of the century ahead. And I, for one, will be cheering you on and telling everyone who will listen if you want to see true democracy in action, go to Albania.
Congratulations, and God bless you and God bless Albania. (Applause.)

Si tip commencement speech duket i gjithi.  Fjalim klishe e monoton sa per te lare gojen, i nje zyrtareje ne ikje.

" Nese doni te shikoni je demokraci te vertete , do ju them njerezve shkoni ne Shqiperi "

Turist i modh paska me ardh veres qe vjen smiley

shqiptaret duhet ta ulin pak dozen e servilizmit ndaj amerikes

mirenjohje dhe nderim, por pa shkelur ate si bicim dinjiteti

as tjetri vete nuk te vlereson nese ti shkon e i puth kemben ne vend qe t'i japesh doren

Amerika eshte garantja nr 1 e Pavaresise sone dhe te Kosoves.

Kur te rikthehemi qe te jemi vete garantet nr1 te Pavaresise sone, mund edhe te kerkojme ndonje biçim dinjiteti, por persa kohe qe ti je femije dhe Ameriken e ke babe, normal qe s'ke kellqe te kerkosh dinjitet prej te rrituri.

Nuk i fiton te drejtat 18 vjeç se ke trurin plot, pasi bosh e ke, sapo ke filluar te nxesh, i fiton te drejtat se 18 vjeç je formuar fizikisht dhe mund te shkosh ushtar.

Ne s'kemi mbush' 18 vjeç, nuk mund te pretendojme te drejta te rriturish.

S'po e kupton ku e kam fjalen. S'po thote njeri t'i dalesh kunder Amerikes.

Sjellja, levizja, ana teknike e te sjellurit, metoda a ku di une, eshte shume patetike dhe i perket nje epoke tjeter. Eshte tipike e sjelljes qe kerkonin kreret komuniste nga njerezit qe kishin rrotull, qe duan gjithe kohen te shohin qe vartesit ua kane friken. Si enveri me skecin e Sillos apo si Berisha kur fliste para Ramiz Alise tek ai regjistrimi para se te binte komunizmi. 

E kupton ku e kam fjelen?

Vjen Bushi, OK, prite, bllokoji te gjitha rruget, respektoje me shume se kushdo, por mos nxirr derdimena t'i puthin doren a mos e trajto sikur duhet t'i puthim doren. Jo per gje, por as ata s'te marrin seriozisht. Eshte si te me japesh ti doren mua ne nje takim, pasi ta zeme, me ke blere nje makine, dhe une ne vend te te jap doren e te te them "shume faleminderit", te ulem e te te puth kembet ne sy te te gjitheve. S'me merr njeri parasysh, do te dukesha idiot, e ti vete do te thoshe "mire, po cohu tani, mos bej keshtu". Kshu dhe kjo pune. 

S'di ndonje fjale qe ta shpjegoje tamam kete qe dua te them. E kam me sjelljen "cheesy" a ku e di une cfare fjale mund te meritoje kjo e politikaneve tane. Patetizem! Eshte mungese serioziteti. S'te merr njeri seriozisht, s'te merr njeri paraysh.

Ne shqiptaret e kemi te theksuar edhe ne sjellje me njeri-tjetrin. Bejme lajka te tepruara qe dihet qe s'i kemi me te vertete. "Na, se i paguaj une te gjitha ne tavoline, sepse te respektoj", e me the te thashe, idiotesira te tilla. Por ne politike eshte mungese serioziteti.

Fjalim pa ngjyre, pa ere, pa shije, sikur ishte ne pijetore para ndonje tufe pijedashesish.

Nuk e di nese keshtu e ka stilin kjo apo hec mo se para shqiptareve po flas.

Ne analize te fundit, them se ka mbushur thesin me broçkulla, madje mungon edhe ndonje dritehije ku mund te kapesh per te nxjerre ndonje gje apo te spekullosh.

Rrnofte Amerika! Zoti e bekofte Ameriken!

 

Po normal qe eshte ec mo se para shqiptareve po flas.  Fjalimi i nje zyrtareje qe e le detyren e saj mbas nja dy muajsh, ne nje vend qe per nga pikepampja e rendesise gjeopolitike mjafton qe te kete stabilitet e te mos prodhoje kriza qe mund te prodhojne migrime masive drejt vendeve europianoperendimore.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).