"Lufta e armatosur kundër organizatave, formacioneve ushtarake dhe individëve të cilësuar “armiq e tradhëtarë” u bë fillimisht kundër çetave vullnetare të Ballit Kombëtar, më pas të Legalitetit dhe të krerëve të Veriut."

Cili është mendimi juaj për luftën antifashiste të kombit shqiptar?

Lufta Antifashiste e popullit shqiptar lindi dhe u organizua si reagim patriotik i shqiptarëve kundër pushtimit italian dhe më pas gjerman të Shqipërisë dhe i shërbeu çlirimit te vendit dhe kauzës së përbashkët antifashiste të popujve gjatë Luftës II Botërore.Kam vlerësim për këtë luftë patriotike e çlirimtare si edhe për sakrificat e gjakun e derdhur për liri të luftëtarëve e të dëshmorëve nacionalistë e partizanë, ndonëse historiografia shqiptare e ka trajtuar në mënyrë të njëanshme, të politizuar dhe të tjetërsuar, ndërsa politika e ka fetishizuar dhe instrumentalizuar.Deri në Kuvendin e Mukjes, përgjithësisht zotëroi fryma e mirëkuptimit, shpesh edhe e bashkëpunimit, ndërmjet dy organizatave kryesore politiko-ushtarake: Ballit Kombëtar dhe Frontit Nacionalçlirimtar.

Secila organizatë kishte programin e vet të dallueshëm e të ndryshëm, por në themel të tyre ishte lufta kundër pushtuesve nazifashistë. Deri në atë moment kyç të historisë sonë të Luftës së Dytë Botërore, armik konsiderohej pushtuesi italian që kishte zaptuar Shqipërinë qysh më prill të vitit 1939 si dhe aleati i tij, okupatori gjerman, i cili sapo ishte dukur në horizontin shqiptar.Marrëveshja e Mukjes lindi si një nevojë e një kombi për vetëmbrojtje, për liri e bashkim, për civilizim e demokraci. Ajo është një çështje kyç në historinë moderne të Shqipërisë, por dhe një çelës për të hyrë brenda saj, për të ndriçuar e shpjeguar fenomenet e ngjarjet më të rëndësishme të asaj kohe lufte dhe të gjithë periudhës gjysmëshekullore që pasoi, është një mësim për të gjithë ata që duan të mësojnë nga historia, një mesazh i nevojshëm për sot dhe për të ardhmen.Mbledhja e Mukjes, që ka dimensionet dhe vlerat e një kuvendi kombëtar, u zhvillua më datën 1–3 gusht të vitit 1943 . Në një kapërcyell kohësh: në prag të kapitullimit të Italisë fashiste dhe të pushtimit gjerman të Shqipërisë;. në një udhëkryq të historisë sonë: në prag të bashkimit kombëtar në luftën kundër okupatorëve, por edhe të ndarjes, të mosmarrëveshjes dhe të konfrontimit të madh brenda vetes; në një dualitet alternativash : nacionaliste apo komuniste, demokratike apo totalitariste, perëndimore apo lindore. Në proklamatën e datës 3 gusht 1943, Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë, i zgjedhur në Mukje, paraqiti këtë program:

1 .Luftë të përbashkët dhe të menjëhershme përbri Aleatëve të mëdhenj Anglisë, SHBA dhe Bashkimit Sovjetik si edhe të popujve të shtypur kundra pushtuesit barbar, me divizën rilindse “Ja vdekje, ja liri”

2 .Luftë për një Shqipëri të Pavarme, luftë për zbatimin e parimit të njoftun botërisht e të garantuara nga Karta Atlantike të vetëvendosjes së popujve, për një Shqipëri etnike.

3 .Luftë për një Shqipëri të lirë, demokratike e popullore.

Komiteti për shpëtimin e Shqipënisë do të vazhdojë luftën tue udhëhequn popullin shqiptar në rrugën e sakrificës dhe të nderit deri në formimin e një qeverie provizore.Forma e regjimit do të caktohet prej vetë popullit me anën e një Asamblejeje kushtetuese të zgjedhur me sufrazh universal direkt.”Marrëveshja e Mukjes, ndërmjet Ballit Kombëtar dhe Nacionalçlirimtares, është një kompromis i madh kombëtar, model pët të gjithë kohrat, madje edhe për sot.

Çfarë ndodhi më tej?

Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë vendosi që menjëherë pas shpalljes marrëveshjes të bënte një aksion të përbashkët kundër pushtuesve italianë. Në komunikatën e pas luftës, që gjendet në Arkivin shtetërot, Fondi 270, Dosja 5, v.1943, lexojmë:“Çetat vullnetare partizane të Ushtrisë NÇ dhe çetat e Ballit Kombëtar nën komandën e majorit Abaz Kupi, më datën 4 dhe 5 të gushtit 1943, në orën 10.00, pasi morën vesh se ushtria italiane shkonte për në Mat, u nisën për t’i prerë rrugën në të gëdhirë. Kur çetat mbërritën në këtë vend, ushtria armike, mbasi dogji disa shtëpi që ndodheshin afër rrugës si edhe komunën e zyrën e botores, kaloi dhe po i afrohej Qafë-Shtamës… Plot në orën 7.10 të ditës së nesërme ushtria italiane e përbërë prej 750 vetave mbërriti në vendin e pritjes e përnjëherësh filloi luftimi, i cili zgjati tri orë rresht dhe mbaroi me shpartallimin e plotë të ushtrisë armike. Humbjet e armikut janë: 150 të vrarë, 40 të plagosur, 7 robër. Në mes të të vrarëve italianë është edhe oficeri kolonel A.P.Scarpa, të cilit i është gjetur në xhep një medalje e fituar kur ka hyrë në tokën shqiptare ditën e 7 Prillit 1939. …Humbjet tona janë një i vrarë dhe dy të plagosur.” Kjo luftë, tri ditë pas Marrëveshjes së Mukjes, tregoi se marrëveshja nuk mbeti në letër, por u mishërua në veprime konkrete; se marrëveshja ishte serioze, një lidhje bese dhe jo një tradhti që, sipas E.Hoxhës, binte ndesh me interesat e luftës; një betejë e përbashkët e forcave partizane dhe nacionaliste për liri dhe jo një “ grackë” siç thoshte E.Hoxha; një bashkëpunim i suksesshëm në luftë i udhëhequr nga struktura e re, Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë.Pas prishjes së njëanshme të Marrëveshjes së Mukjes nga PKSH, me nxitjen e jugosllavëve, dhe pas Konferencës së Labinotit, 4-8 shtator 1943, që i shpalli luftë të hapur Ballit Kombëtar, me të cilin ishte në marrëveshje deri atëhere, si edhe me qarkoret e E.Hoxhës për të goditur ushtarakisht dhe asgjësuar Ballin Kombëtar (1 tetor 1943), nisi lufta civile në Shqipëri.

Ju pyesni, a kishte luftë civile në Shqipëri në vitet 1943-1945?

Në Librin tim “lufta civile në Shqipëri 1943-1945”, kam argumentuar katëcipërisht me dokumenta të Arkivit Qendror të Shtetit, si edhe me dokumenta të arkivave britanike, italiane, gjermane, jugosllave, etj merr përgjigje të plotë dhe të dokumentuar kjo pyetje, e cila është kthyer në një dilemë.Lufta civile në Shqipëri në vitet 1943-1945, ishte një luftë e brendshme, e organizuar dhe e armatosur ndërmjet forcave politike e luftarake, përfshirë edhe masat popullore që i mbështesnin ato, një konflikt ushtarak midis të djathtës e të majtës, me pasoja tragjike jo vetëm për atë kohë. Ajo i rreshtoi shqiptarët, për herë të parë në historinë e tyre, në dy pjesë armiqsore dhe ndërluftuese.

Sipas jush cilët janë përbërësit e luftës civile?

Konfrontimi i brendshëm i armatosur për motive politike, ideologjike, pushtetore e kombëtare midis grupimeve kryesore politike e ushtarake shqiptare, rezistenca kundërkomuniste me armë dhe lufta e përgjakshme për shtypjen e saj, janë përbërësit kryesorë të luftës civile në Shqipëri (1943-1945 e më tej).Si një fenomen shoqëror, lufta civile nuk ndodhi rastësisht apo nuk nisi menjëherë. Ajo i ka fillesat qysh me pushtimin fashist të Shqipërisë, i cili u çeli udhë dy rrymave politike dhe luftarake të kundërta: Ballit Kombëtar dhe Lëvizjes Nacionalçlirimtare, të dyja lëvizje të përftuara si një reagim ndaj pushtimit të huaj, por me mendësi, platforma e vija politike të ndryshme: njëra e djathtë, tjetra e majtë, njera kombëtare dhe tjetra internacionaliste. Këto lëvizje thithën, ngërthyen dhe mobilizuan secila pjesë të konsiderueshme të popullsisë së fshatit e të qytetit, që u përfshinë në këtë luftë, kështu që u bë ndarja e madhe e shqoqërisë në dy kampe të kundërt, njëri i udhëhequr nga organizata nacionaliste “Balli Kombëtar” dhe tjetri nga Partia Komuniste.

Kështu që edhe Lufta Nacionalçlirimtare, e udhëhequr nga PKSH dhe E.Hoxha si edhe e dominuar nga detyrat e revolucionit komunist e të marrjes së pushtetit me dhunë e gjak, e kapërceu shtratin e luftës së popullit shqiptar për çlirim dhe i vuri shqiptarët në luftë të pamëshirshme kundër shqiptarëve. Ajo degradoi kryesisht në një luftë civile për pushtet dhe për vendosjen e regjimit komunist në Shqipëri.Vetë ekzistenca e PKSH, një parti e tipit bolshevik dhe drejtimi i Luftës NÇ prej saj ishin premisa të luftës civile në Shqipëri. Ndërkohë edhe Fronti NÇ, edhe Këshillat NÇ, edhe Ushtria NÇ, organizatat e masave etj. u indoktrinuan dhe u shndërruan gradualisht në organe të PKSH, si në Rusinë sovjetike. Ishin udhëzimet e Kominternit si edhe përvojat jugosllave të praktikuara ato që, për formimin e funksionimin e Frontit NÇ si kusht të parë vinin dominimin e tij të plotë prej Partisë Komuniste, e cila duhet të ruante vazhdimisht rolin udhëheqës në Front dhe një organizim stalinist, duke mos lejuar hapësira dhe mundësi pluralizmi apo aleance, duke i shpallur luftë kundërshtarëve politikë, që nxisnin luftën civile, nëpërmes së cilës të merrej pushteti. Të gjitha urdhëresat e Hoxhës drejtuar komiteteve qarkore të partisë apo drejtuesve të lartë Ushtrisë NÇ e kanë të shprehur qartë dhe prerë arsyen madhore të shpalljes së kësaj lufte civile: marrjen e pushtetit. “Në radhë të parë na paraqitet çështja e pushtetit, – udhëzonte E.Hoxha. “Me forcë dhe me armë të marrim pushtetin në duar” - deklaronte ai. “Mendonim se kështu neve do t’i zhduknim ata që ishin jashtë Frontit… Kur krerët e Ballit erdhën të luftonin bashkë me ne, Liri Gega më ka thënë se nuk duhej t’i pranonim dhe nuk duhet t’i linim të luftonin ballistët se do të fitonin simpathi dhe influencë… Në çdo diskutim e në çdo mendim ka mbizotërruar mendimi i Lirisë, se ne shikonim tek ajo gojën e shokëve jugosllavë.. ” – dëshmonte Hysni Kapo. Këto praktika terroriste bolshevike bënë që lufta civile në Shqipëri të shfaqej gjithnjë e më e verbër, më e pamëshirshme, më e përgjakshme. Lufta e armatosur kundër organizatave, formacioneve ushtarake dhe individëve të cilësuar “armiq e tradhëtarë” u bë fillimisht kundër çetave vullnetare të Ballit Kombëtar, më pas të Legalitetit dhe të krerëve të Veriut.

Si u zhvilluan më tej ngjarjet?

Në një letër që E.Hoxha i shkruante më 5 tetor 1943 Koci Xoxes, që drejtonte PK të qarkut të Korçës, e udhëzonte për asgjësimin kudo të çetave të ballit Kombëtar, këshillat balliste dhe personalitetet nacionaliste: “Ballin duhet ta likujdojmë pa mëshirë në çdo anë qoftë. Çetat e atjeshme të Ballit të likujdohen pa u grumbulluar dhe pa e marrë veten. Sa për bashkëpunimin me Fazlli Frashërin, mos u gënjeni. I bini, pra edhe Faslliut, edhe atij që e ka bërë Faslliun.” “Në këto momente, – udhëzon Koci Xoxe, krahu i djathtë i Hoxhës në atë kohë, – përpara Ushtrisë Nacionalçlirimtare paraqitet urgjente marrja e pushtetit, duke zaptuar krahina e qytete. ”Nisja e luftës civile vërtetohet edhe nga një dokument i Shtabit të Përgjithshëm NÇ: “Në vjeshtë 1943 Partia Komuniste dhe Fronti NÇ u detyruan t’i shpallin luftë për vdekje Ballit Kombëtar”(Dokumente të Shtabit të Përgjithshëm NÇ)Mandej , nisi lufta kundër Legalitetit në Krujuë, Mat dhe Dibër dhe krerëve të veriut, si edhe mësymja ushtarake për të nënshtruar veriun antikomunist, që përfundoi me gjakderdhje të mëdha në Shkodër, Nalësinë e Madhe, Dukagjin, NIkaj Mertur, Tropojë e malësinë e Gjakovës, për të kaluar mandej në Kosovë e trevat e tjera shqiptare.Nuk kemi të bëjmë më me luftime sporadike apo lokale. Lufta e armatosur ndërmjet fuqive ushtarake të Ballit Kombëtar dhe ushtrisë NÇ, tashmë ishte e organizuar dhe kishte dalë në plan të parë. Përveç të vrarëve në luftë, pasojnë të pushkatuarit e robërve të luftës si edhe viktimat e shumta nga popullsia e pafajshme, grabitjet e pasurive, djegiet e shkatërrimet. Në ballë të kësaj lufte civile të përgjakshme u vu Brigata e Parë Sulmuese, e cila betejat e saj të para i bëri kundër forcave nacionaliste në gjithë vendin. Një nga ato qe lufta në afërsi të Lushnjës, tek kodra e Cen Hasanit në fshatin Golem, më 21 tetor 1943 kundër forcave nacionaliste. Mehmet Shehu shkruan: “ U ramë befas dhe i shpartalluam të 400 bashibozukët ballista: 172 robër dhe 10-15 të vrarë”. Pas betejës, Mehmet Shehu urdhëroi, në kundërshtim me çdo rregull lufte, pushkatimin e 65 robërve , që s’ishin tjetër veçse luftëtarë të thjeshtë e të rinj të pafajshëm nga fshatrat e Myzeqesë, që nuk pranuan të bashkoheshin me Brigadën I Sulmuese (vetëm njëri pranoi) dhe nuk donin të luftonin më, po të ktheheshin në shtëpitë e tyre. Ata që nuk i zuri plumbi, i theri thika e Dushan Mugoshës, zëvendëskomisarit të Brigadës me pseudonimin Salë. Atje nuk kishte as italianë, as gjermanë, kish vetëm shqiptarë që luftonin kundër njëri-tjetrit, kishte dhe një të huaj, një komunist malazez që ushtronte luftën civile si një zanat të vjetër.Në letrën e datës 30.11.1943 Mugosha e qorton M. Shehun për moskordinimin si duhet të forcave të Brigadës I dhe i kërkon atij që forcat e kësaj brigade të jenë të pamëshirshme “tue përdorë zjarrin më të tmerrshëm” kundër nacionalistëve. Ai i kërkon të për me shkelë Dukatin, fshat nacionalist dhe me e zhdukë nga faqja e dheut.”

Në luftën e Dukatit, më 30 nëntor 1943, u vranë dhjetra banorë të pafajshëm të fshatit, luftëtarë nacionalistë që mbronin fshatin dhe dhjetra partizanë. A nuk ishte kjo luftë civile?

Viti 1944 ishte viti i luftës civile në gjithë hapësirën shqiptare, që vazhdoi edhe në vitin 1945. Mjafton të përmendim luftrat kundër forcave të Muharrem Bajraktarit, luftën kundër forcave të Kryezinjve, luftën kundër Preng Calit e kështu me radhë, tashmë të dokumentuara. Lufta civile është ana e panjohur, pjesa vetvrasëse e Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri. Duhet ta nxjerrim nga heshtja, ta njohim e të reflektojmë ndaj saj, duke kapërcyer mosmarrëveshjen, urrejtjen, shfaqjet e reminishencat e frikshme që rezaton ende ajo luftë; duhet të çlirohemi nga pengu e tabutë e së shkuarës, për të kuptuar më mirë gjendjen tonë të sotme dhe për t’i bërë ballë si njerëz plotësisht të lirë e me vetëdije të qartë të nesërmes. Shpirtrat e tronditur të shqiptarëve, jo vetëm nga luftrat e vazhdueshme, traumat e mënxyrat që kanë përjetuar, por edhe nga mashtrimi i madh gjysmëshekullor dhe leximi i keq i historisë i cili vazhdon edhe sot, kanë nevojë më së shumti për të vërtetën, drejtësinë dhe paqen.

Cili është mendimi juaj për optikën e historianit Paskal Milo ndaj kësaj çështjeje?

Historia ka nevojë të korigjojë vetëveten. Historiani dhe politikani Paskal Milo, e mohon luftën civile. Ai nuk është ndarë ende nga mendësia komuniste, por edhe nga interesat elektorale të tij. Natyrisht ai kërkon të mbrojë një kauzë politike, një deformim e mashtrim të historiografisë së kaluar, ku ka bërë pjesë edhe vetë, por kërkon të marrë edhe vota, që të mbahet në politikë. Ai thotë se Uran Butka është ndikuar nga familja Butka (patriote, antifashiste dhe demokrate) dhe mua më vjen mirë që i kam mbetur besnik kësaj tradite, si edhe të vërtetës historike.

Bisedoi : Ilir  BUSHI

 

Burimi: lajmishqip

316 Komente

Jo more historian i madh! Na patakse me shfrytezimin, gjer ne themeli te arkivave te .....lesh me lemit.

  Ketu kishte  lufte.."Civile" mes dy pale shqiptareve dhe... "ca turisteve" qe kishin ardhur per sehir dhe   per te pare.... si  zhvillohej  blegtoria e Selenices se Kolonjes.Ote keqen e mendjes more!

Po cfare ishte ? Se vetem NCCL nuk ishte deri sa u vrane edhe shqiptare nga shqiptaret

Perkufizimi i luftes civile?

5 me *

 

Bota me mendje, or Tom, ka nje perkufizim se kur nje lufte  quhet  Civile.Dua te theom nuk ka mbet as sipas mendjes tende e as sipas "historianeve popullore".Po e di ate perkufizim shkruaje,... qe te mesosh se  sa di.

A civil war is a war between organized groups within the same nation state  or, less commonly, between two countries created from a formerly-united nation state. The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies. The term is a calque of the Latin bellum civile which was used to refer to the various civil wars of the Roman Republic in the 1st century BC.

A civil war is a high-intensity conflict, often involving regular armed forces, that is sustained, organized and large-scale. Civil wars may result in large numbers of casualties and the consumption of significant resources.

The Geneva Conventions do not specifically define the term "civil war".

Per me shume lexo ketu

http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_war#Further_definitions

 

Eshte veshtire te gjykohet sepse gjerat nuk jane te prera me thike.Kur per vitin 1997 qe ky brez shqiptaresh jane deshmitare okulare disa e quajne revolucion i vonuar demokratik disa grusht shteti komunist i frymezuar nga greket.C'mund te pritet per luften e dyte boterore te cilen e gjykojme nga ato qe na servir uran butka me paskal milon.te dy betohen se kane shfrytezuar arkivat dhe se thone vetem te verteten.

E verteta eshte qe lufte civile ka qene. Italia, qe historikisht eshte shume e ngjashme me Shqiperine (princa e principata kryeneçe) e ka pranuar qe ne 1943-45 kane patur lufte civile. Ne Shqiperi ka ndodhur e njejta gje, identike, vetem se gjalle ne bote nuk pranohet. Baza eshte shume me e hershme sesa LB2, po te kemi parasysh Toptanet e ndryshem shqiptare, apo Gurakuqet, Rustemet e keshtu me radhe. Ata qe kishin pushtet gjate LB2, si nga njera ane ashtu dhe nga tjetra, s'kishin si te silleshin ndryshe, duke patur parasysh terrenin ne te cilin kishin mbire e ishin rritur. Nuk ka nevoje fare te merremi me arkiva apo dokumenta sekrete, ne Shqiperi ka patur lufte civile gjate viteve 43-46. 

 

Në Librin tim “lufta civile në Shqipëri 1943-1945”, kam argumentuar katëcipërisht me dokumenta të Arkivit Qendror të Shtetit, si edhe me dokumenta të arkivave britanike, italiane, gjermane, jugosllave, etj merr përgjigje të plotë dhe të dokumentuar kjo pyetje, e cila është kthyer në një dilemë.Lufta civile në Shqipëri në vitet 1943-1945, ishte një luftë e brendshme, e organizuar dhe e armatosur ndërmjet forcave politike e luftarake, përfshirë edhe masat popullore që i mbështesnin ato, një konflikt ushtarak midis të djathtës e të majtës, me pasoja tragjike jo vetëm për atë kohë. Ajo i rreshtoi shqiptarët, për herë të parë në historinë e tyre, në dy pjesë armiqsore dhe ndërluftuese.

Kjo ndarja në të majtë e në të djathtë s'më duket shumë e saktë. Me sa kam lexuar unë tek libri i Bernd Fischer mbi të njëjtën periudhë, të djathtët ishin grupime grupime. Kishe Ballin, grupimet e ish-zogistëve, Abaz Kupin, e ca bajraktarë veriorë. E majta ishte rreth komunistëve, por në fakt, në atë kohë grupimet ishin krahinore dhe klienteliste. Siç mbeten edhe sot. 

Me sa kam lexuar unë tek libri i Bernd Fischer mbi të njëjtën periudhë, të djathtët ishin grupime grupime. Kishe Ballin, grupimet e ish-zogistëve, Abaz Kupin, e ca bajraktarë veriorë.

Kjo eshte  vertete, balli kishte shume fraksione, me 100 koka, edhe sot balli kombetar, eshte i ndare ne dy-tre parti te tjera, keta duan te mbulojne  diellin me shoshe, po ste le shprehja `avazi i mukjes` qe hyri ne lksikun e shqipes dhe nuk hiqet me, gjithashtu edhe kjo:

Epopeja e Ballit

U mbyt gjemia 
Me federale.
“ - Vraponi burra,
Kush mund te dale!

Pacet fashizmit 
E Vinceremos
Se iku koha
E Babaqemos.

Pa me fashizmin 
Glorian romane
Vate dhe corba 
Musoliniane...

C'e ndreq me popullin
qe s'di c'kerkon!
Do kthyer fleta
Sa s'eshte vone!

Pa dy – tri pushke 
Dhe ne armiqve
Addio bello
Prone e cifliqe!

Do na mbulojne
Plehrat e tokes,
Do ngrihen kembet
T’i bien kokes.

Do dale djalli 
Nga fundi i dheut
Do ngrihet bujku
T’i thote beut:

- C’beje zotrote 
Bej efendi,
Kur une luftoja 
Per Shqiperi? -

Pa do na nxjerre 
Kushedi c’deftere
Zjarri i xhehnemit 
Mbi ne do bjere..!

Prandaj o burra!
Dhe ne ne cete.
Atdhene e lire
Ta bejme vete.

T’i kthejme krahet
mikut qe patme, 
t’i marrem xhane, 
se ndryshe vame…!”

Pa kur t’i shohesh 
Dervene – dervene
Ne vend te pushkeve
Gota dhe ene.

Jaka te ngrira,
Bastun, ombrella,
Pantofla, guante,
Pizham, kapella.

Te gjithe te pushkes,
Te gjithe te malit…
Tani qe i rane
Patkonjte kalit.

Na ngordhi kali
I rane thonjte 
C’po vrapon balli
T’i heqe patkonjte.

“Na zien ne deje 
Gjak shqipetari,
S’durojme kurre 
Zgjedhe barbari!

Do bejme lufte
De more de.
Si lum ti popull 
Mezi na ke!”

Pa nis dollia
Theren kurbanet
Varda rakia
“Poshte italianet!”

“Do bejme lufte 
Do tundim malet”
Dhe fshati qeshet
Dhe bota tallet

Dhe vendi pyet 
“C’vapor i solli?
Ku ish gjer dje
Kjo fare sokoli?

C’thua ti Daj Ceno?”
“ - S’di gja o vlla
Me bahen jane bullica
Ne tevdil hava…”

“Do bejme lufte
Me armiq barbare,
S’keni ku futeni,
Dridhuni tradhetare!”

“Kush jane tradhetaret?”
“Shohim e bejme,
Te marrim frenat
Pastaj e gjejme…”

“E bene luften 
Me pula strena,
Tash dun dhe frena…” 
- Gjemon Daj Cena

“-Dynjane sulltane
E nderrun keta horra
Dhe nje here dajakun
S’e leshuan nga dora.

Tash tek ne vrapin
Si qente per petlla,
Me na heq syte, 
me na vu vetlla…

Po kush s’i njef se..! 
Nji ku ua thot daja
Me kesi horrlliqesh 
Eshte ngope dynjaja!”

 

Pellembe e gjak 
Andej matane.
Luftojne e s’tuten 
Bijte partizane.

As buke,as uje,
As lecke veshur.
Kepucet shqyer.
Po armet ngjeshur

Nga lufta kthehen
Shkembinjsh deboje
me gaz ne buze, 
me kenge ne goje.

Shefqet Musaraj

ka vrare ndonje shefeqeti mo?

smiley po lexo ke kishte kryetar balli se edhe shefeqeti e di. lexo se shqipen shefeqeti e mesoi prej atij krytari qe kishte balli.

shprehu pak ma qart? dmth, po t'kishte vra Cheti, do dilte me birinxhi vjersha? masnej, Cheti nuk po thot qe s'dinin knim ata, po thote qe manin pantofla guante loool... smiley

s'e dijsha qe e kishe ballin ul galic in tuo kuore, petlle.

mirmjes.

ps. tkujtoj qe kjo ka nodh 70 vjet ma par, in a galaxy far far away... dhe Sithi jo veem s'u hakmurr, por ene ... sorry me ta thon, por ... humi mer humi... ca me bo, ti vun o gjeneral, i tha prifti mos gaboj, se nuk bo dot fitorje humjet...

assssssiher. pranej s'kuptove. mirdita knej ka ne. qeke cu heret zotnjote.

desha me kujtu trebeshinen kot nasikoti. i thote se balli (1991 refleksione, deshmitar orekjar edhe syjar smiley) ishte formacion social demokrat. ne fakt ka arsye te besohet duke pas parasysh kush ishte krytar i ballit. pastaj duhet te kujtojme si e mbylli balli politikberjen. u be lufte ne fkruje kur po ktheheshin nga kosova. shqiptare me shqiptare. u vrane ballistet prej partizaneve. poooor, kete e them vetem per te kujtuar kondicionet e kohes. po vinin ruset, e bashke me ruset edhe serbet, po ikte gjermani.

ps. mos harro se nje nga "akuzat" e serbeve per pavaresine e shqiperise ishte se turqit shperndane 120 000 pushke para se te rrezoheshin. nacionalizma ka qene me pikatore.

Muco bashke me Kokalarin kishin formuar fraksionin socialdemokrat tek Balli.  Mucon e egzekutuan gjermanet, kurse Kokalarin e egzekutoi rezili i Gjylos per se gjalli me 20 vjet burg e 20 vjet internim.

Petlle leri ciliminjte te merren me vjershat e Shefqetit e te kenaqen ca.  Fundja fundit vjersha Shefqetesh meritojne dhe jo me shume...

..se harrova, kjo vjersha me siper epopeja e `ballit kombetar` eshte  shkruar diku ne vitin 44` kur `balli` u mor vesh kush ishte !

Ne kohe luftrash civile gjithmon ka poezi qe i thur lavdi njeres pale dhe tallet me palen tjeter. Nuk eshte kjo arsyeja per te treguar se kush ishte Balli

Tom, e kemi shtjelluar  gjere e gjate kete  teme kur ju  nuk ishit.Jane dokumentat  e CIA-s dhe te I.Servisit, dale ne drite vitet e fundit, qe nuk i lene historianet popullore te bejne histori pas pilafit. Mjafton vetem nje fakt i asaj lufte per  te marre vesh dhee budallenjte se ccilet ishin kolaboracionistet.

Kapja,nga ana e formacioneve "luftarako-patriotike" te Ballit te Kombit dhe shitja  e tij tek gjermanet, e te parit ushtarak te  larte, te sherbimeve sekrete Britanike,ne tere historine e Mbretris Bashkuar, Gjeneralit Devis.Lexo kujtimet e Devis, per  ata "luftetaret  e kryekombit" dhe te Legalitetit !

   Lexo shue me teper, nder ato  sa thote  gazetari  i mirnjohur  amerikan me origjine te larget  shqiptare,  Piter Lukas.I vetemi  qe ka shfrytezuar burimet  e CIAS,  per kohen gjat sherbimit sekret  britaniko-amerikan, vendosur ne  shpellen "Panorama", ne Karaborun. 

Keto  ne menyre qe  te mos i  bini  dhe ju daulles, si nje tjetr daullexhi, prrallen e    Luftes  Civile.Jo mund ti  bini por avazi i saj ne pake vesh  zhurmon...

Isha duke e sjell kete fakt, por rastise me i shpejte. smiley

grava piter lukas eshte shkrimtar. lexo librin "cezari i balkanit" thote se e ka tundur nga mbrapa enverin edhe nexhmien. smiley he te lutem se nuk je nga ata qe hyjne ne thes.

Do bejme lufte
De more de.
Si lum ti popull
Mezi na ke!”

Pa nis dollia
Theren kurbanet
Varda rakia
“Poshte italianet!”

Pikerisht! Nuk e di c'dreqin e shtyn Butken te perdori terma 'i djathte' i 'majte' kur dihet qe ne kontekst shqiptar ka vetem 'lart' edhe 'poshte'. Fakti ne terren eshte i thjeshte: Balli nuk gezoi mbeshtetjen e Britanikeve sepse nuk luftoi nemcet per arsye ....'strategjike' dhe sepse donte qe te ruhej 'luja e rinise te kombit'. Te ishte per Ballin Kombetar SOT NUK DO KISHIM SHQIPERI FARE pas menyres se si rrodhen ujrat.

Keshtu qe ta lere kete muhabet Butka e shpellaret e tjere qe humben prej budallikut te tyre, e aspak prej kamunistave.

Pak rendesi cfare kerkon Urani. Rendesi ka qe ajo qe korkon Urani a i sherben Shqiperise ne kushtet aktuale apo jo.

Le te mendojme kush ishin disa nga keta ballistet apo zogistet. Le te mendojme se si qellimet e disa prej tyre per bashkimin e shqiperise, per kombin, nacionalizmi i tyre mund ti sherbej sot shqiperise ( nese mund) kur sot  flitet per interesa kombetare, per Kosoven , per nje shqiperi te begate. Nese keto i sherbejne shqiperise. Pjesa tjeter e ballisteve apo zogisteve ap rruga qe ata ndoqen  mbase nuk ja vlen te meremi. Historia eshte gjithmon ne funksionte qellimit

Cfare gjepure e rrjedhur prej propagandes komuniste! Sot nuk ke Shqiperi, por vec dy shtete nominalisht shqiptare, ku njeri eshte i qeverisur nga mbeturina komuniste pa vullnet organik, e tjetri eshte kavie per eksperiment multietnik nga OKB-BE-ja ku shqiptaret jane subjekti kryesor per t'u asimiluar.

Kjo gjendje ka te bej goxha dhe me komunistet qe uzurpuan FNCL si agjenture serbe dhe refuzuan Mukjen e cila kerkonte clirim kombetar te te gjitha trojeve kombetare Shqiptare, per te gezuar pushtet absolut ne shtetit perendimor.  Komunistet nen urdhrat e Popovicit, Mugoshes, Vukmanovicit, Stojinicit e Zlltaticit i shiten trojet e Kosoves, Ilirides, Lugines e Malesise si mbas deshirave te padroneve te tyre sllave.  Pjesa tjeter e "lire" ngeli nen sundimin e cirakve te sllaveve dhe politikave te tyre antikombetare.

Nga ana tjeter nga shtatori i 1943-shit deri me nentor te 1944-tres kishim nje shtet shqiptar te lire, te pavarur e me pothuajse te gjitha trojet etnike te deklaruara me 28 nentor te 1912-tes.  Sa per Ballin mjaftojne te shikojme dekalogun e tij dhe veprimet e tyre per te gjykuar qendrimin e tyre te drejte e kombetarist deri ne qelize.

Komunistet nuk kishin c'ti benin kosoves.fati i saj u vendos ne jalte.Kjo nuk i shfajeson ata per bashkepunimin me titon ne periudhen 44-48 .Fakti eshte se shqiptaret nuk mundej t'ia merrnin kosoven serbise pa perkrahjen e fuqive te medha qe ne ate kohe ishin ne anen e titos.Vete historia e pas 1990 ku u deshen 20 vjet +NATO per ta shkeputur tregon se kosova ishte dicka pertej fuqise se shqiptareve per ta marre me forcat e tyre.

Forcat Patriote Shqiptare e humben luften jo se ishin te pandershem por sepse ishin te pazote. Shqiperia ne Jalte nuk u permend dhe nuk u vendos nge ndonje ane. Nuk u la ne anen e komunizmit. Mbeti nga ajo ana thjesht se Kominterni futi kthetrat.

A me gjen dikush komuniste ne bote qe pranon ndarje pushteti? Pluralizem dhe nje vote nje njeri me shume se nje here? Eshte ceshtje doktrinare kjo. Qe nga terroristet e Revolucionit Francez na eshte mesuar se qe te ruhet revolucioni, duhen eksterminuar (zhdukur/asgjesuar) gjithe kundershtaret e tij. Nje argument me shume se ajo qe bene komunistet ne 43-45 ka qene Lufte Civile na vjen edhe nga kreu aktual i PS-se, ish-Partise se Punes qe e ka cilesuar qarte e prere Lufte Civile ate qe ben komunistet ne 43-45.

Nga te treguarat e te vjeterve di nje histori. Po e tregoj shkurt. Ne rrugen e Bregut (Dhermi - Himare) ka kaluar ne vjeshten e vitit 1943 Bahri Omari , eksponent i Ballit. Ishte i shoqeruar nga nje kamioncin i vogel me 12 ushtare gjermane. Bahriu ka qene ne nje veture qe ecte perpara kamionit. Nje grup i Cetes se Bregur, kryesuar nga Zaho Koka e sulmoi makinen me qellim vrasjen e Bahri Omarit. Makina e tij arriti te dale nga prita. Bahriu u plagos ne dore. Ushtaret gjermane qe e shoqeronin zbriten nga kamioncina dhe luftuan per rreth 2 ore deri sa ceta u terhoq ne Malin e Vetetimes. Ngelen te vrare 2 ushtare gjermane trupat e te cileve u moren nga shoket e tyre.
Tani shtroj pyetjen:
- Pse Bahriu shoqerohej nga gjermanet ? , per interesa kombetare...?

Opinioni ime: N.q.s. nuk do te luftoheshin gjermanet e Italianet, Shqiperia do te rreshtohej nga krahu i te humburve ne vitin 1945. Si e tille, ose do gllaberohej nga Jugosllavia, ose do te behej baze e ruseve ne mesdhe...

Nje pjese e Ballit ka bashkepunuar me gjermanet dhe hajde te denojme veprimin e tyre, megjithese kjo ka qene pas Mukjes kur Balli vihet edhe nen goditjen ushtarake te komunisteve keshtu qe nuk ben dot lufte edhe me gjermanet.

Po komunistet pse goditen edhe ballistet qe nuk ishin kolaboracioniste? Legalistet qe nuk ishin kolaboracioniste? Muharrem Bajraktarin dhe vellezerit Kryeziu qe nuk ishin kolaboracioniste?

I goditen se donin pushtetin me dhune e nepermjet pushkes. Ishte pushteti qe zbriti nga mali.

Eshte e vertete ajo qe thua, vetem se del jasht realitetit shqiptar , te atehershem dhe te sotem. .

Mund te me thuash, cili do ishte ai "budalla" ( force politike e asaj kohe) qe te organizonte luften, te coptohej e robetohej dhe ne fund te thoshte: Hajde tani te bejme nje pale zgjedhje demokratike dhe ta ndajme pushtetin bashke ...

Ne jemi ne vitin 2011 dhe nuk arrijme dot te bejme zgjedhje...

Teorikisht ine shqiptaret e dime te gjithe si duhet te funksionoje demokracia. Praktikisht do e realizojme, mbase rreth vitit 3000

E ke gabim, u arrit ne Mukje kjo marreveshje, ku shprehimisht thuhej qe pushteti lihej te zgjidhej si ceshtje pas lufte nga populli. Historine se cfare ndodhi me kete Marreveshje pastaj te gjithe e dime.

"qe pushteti lihej te zgjidhej si ceshtje pas lufte nga populli"

Kush popull pa me thuaj ? Populli im dhe yti qe ishte 99 % analfabet ? Sot kemi universitet ne cdo lagje dhe prape vjedhim vota ..

Ai popull qe ishte se tjeter nuk sillnim dot. Ja ashtu me gogla do ti benim zgjedhjet po kush te linte te beje zgjedhje me gogla a me gure, Enver Hoxha e terroristet e tjere?

Eshte eilta ajo qe i jep drejtim vendit. Ne Amerike pas revolucionit (i vetmi revolucion qe nuk ka perfunduar ne diktature) ishte elita qe ndertoi shtetin, shkruajti kushtetuten dhe vulosi parimet republikane e demokratike dhe jo fermeret qe ne ate kohe edhe ata ne shumice kane qene analfabete.

Ne Shqiperi elite ishte Enver Hoxha me partizanet qe zbriten nga mali.

Sot nuk vjedh kush vota ne Shqiperi se ka qindra vezhgues te huaj qe nuk pertojne te cilesojne zgjedhjet ashtu sic jane. Mos degjo Edi Ramen se ai ka hallin e partise.

Une e pashe vjedhjen e votave live ne TV. Ishte bash Kryetari i Komisionit qe i vidhte. Nuk pe gje ti ? Pa dashur te te fyej, me duket se je ti ai qe shikon me syte e te tjereve, sikur jeton ne bote virtuale.

Po more, lufte civile ka pasur. Kane qene komunistet qe luftonin kunder ballisteve, legalisteve e te tjere isteve dhe pushtuesve. Ose anasjelltas: balliste, legaliste e te tjere ista qe luftonin kunder komunisteve por jo kunder pushtuesve. Fituan komunistet dhe i bene pleh te gjithe. Ndaj brezi i Butkes me shoket e brezit te tij le ta mbajne turpin te shkruar mbi balle.

Brezi yne qe nuk duroi kaq shume sa ata, e ja theu nocken komunizmit, dhe ja ku jemi tani me Saliun. Jeni ju dmth, se ne jemi aty ku na e do qejfi.

Une shkruajta gjate por si duket serveri " ne ate kohe nuk punoi " dhe nuk paska dale.

Butka nuk eshte Historian ! Butka shkruan Libra per Histori pa patur as konceptin me te vogel per Historine. Ate e vleresoj shume si " dere fisi " sepse eshte i vetmi qe i doli perballe kryehajdutit Sali duke besuar si Idealist se mundej te fitonte me VOTE smiley .

Le te merremi konkretisht me te , meqe disa bebusheve ju vjen per Hosh kur efhe nje emer si Butka perdor nje cilesim te tille

Te percaktosh Luften Civile si te tille nuk eshte atribut i cdo Individi , perfshi dhe Butken , qe lexon aty ketu dhe i perdor si emra e si citate  nga personalitete te ndryshem qe nuk kane te bejne Fare me fushen e Studimeve e Percaktimeve Akademike sidomos ne Fushen Ushtarake . Ja se si e argumenton Butka

 

Konfrontimi i brendshëm i armatosur për motive politike, ideologjike, pushtetore e kombëtare midis grupimeve kryesore politike e ushtarake shqiptare, rezistenca kundërkomuniste me armë dhe lufta e përgjakshme për shtypjen e saj, janë përbërësit kryesorë të luftës civile në Shqipëri (1943-1945 e më tej).

Pra per lehtei te kuptuari le te bejme nje ndarje

A .Me njerin grupim nenkuptojme nje krah qe ka te beje me "rezistencen antikomuniste "

b . me Grupimin tjeter nenkuptojme me nje krah qe ju be nje Lufte e pergjakeshme .

Plotesisjt dakort ..... dhe eshte Tipari kryesor i nje Lufte Civile kudo ne Bote midis DY Paleve qe bejne aleate forca te tjera me   nuancat e ngjyrimet ose dallimet qe kane por per nje Qellim

1.- Qellimi eshte FSHEHUR . Nje Lufte Civile ka si baze Kryesore MARRJEN e Pushtetit dhe e mer ajo force qe Mposht tjetren . Fshehja e qellimit eshte karakteristika kryesore e studimeve te sotme pasi me kete e bejne Djathin si qengj i Urte dhe Mjaltin si Armik te eger smiley . Me kete duan te justifikojne ...lufta e përgjakshme për shtypjen e saj..pra Humbjen e te djathtes smiley sepse ajo Luftone per Fe e per Atme , ndersa e Majta Luftonte per te....( absurdi i absurdeve ) per te vrare te djathten . Duke fshehur qellimin i Gjithe cilesimi si shkaktare e Luftes Civile nga qellimi i PK , del nje bllof dhe te gjithe ata qe e mbrojne nuk jane pervecse bllofiste te lindur ne kohen e kurverise se Mendimit Politik pas 90 !

2.- Fshehja e dyte akoma me e turpshme dhe me e felliqur e me hile se e para . Forces se djathte i duhet bere CILESIMI Real . E Frymezuar , Organizuar , Armatosur dhe Mbeshtetur nga OKUPATORET ! Pra kemi te bejme me nje shkrirje te Ushtrise se  Mbreterise Iraliane ne teritorin e Shqiperise dhe me vone me nje Bajonete te  nazizmit qe Justifikon te djathten per patriote te Madhe smiley . Pra kjo Force e dyte ose Gripim i shprehur Ushtarakisht perpiqej te MBANTE ne FUQI me bajoneta Pushtetim e fashisteve me drejtimin e Qeverive te REGJENCES ( i organizuar ne njesi ne luften talo -greke ) dhe me vone me Qeverite asnjanese te Xhafer Deves si kom i regjimentit "Skenderbeu " ne varesi te Ushtrise Naziste .  Ky eshte ai Grupimi i dyte si shqerre i Butkes qe nuk e sheh ose nuk do ta pohoje smiley

Une nuk po zgjatem me , se eshte Injorance te provosh teorikisht me sikure nga sikaret Fakte qe jane te Dokumentuara e Vertetuara me GJAK e jo me pordhe teorike !

Desha te shtoj dhe nje detal jo te parendesishem ne kete SPEKULLIM Skandaloz mbi Lyften Civile . Ku mbeshtetet ky cilesim ndaj  nga Krahut tjeter qe Luftoi Fashizmin dhe Shqiptaret e rreeshstuar si Tradhetare nen bajonetat e tyre  dhe me gjakkun qe derdhi dhe aleabcat qe zgjodhi e renditi vendin tone ne krahun e Boshtit Demokratik . Mendoj se duhet lexuar me kujdes sepse ASNJEHERE dhe ne ASNJE Rast nuk eshte fshehur Lufta me pasoja VELLAVRASESE ne Shqiperi .Pokerisht ne ketehistorine medemek u thencin ngaterrojne "pa dashje " emertimin e Luftes duke e cilesuar ate me shfaqjet Vellavrasese ose vrasjet midis Formacioneve luftarake .

Njera pale e rreshtuar me nazi-fashistet dhe tjetra e mbeshtetur ne poullin Liridashes.

Per kujtese z.Uran qe ka marre guximin nen petkun e Historianit te vertetoje emertimin Lufe Civile

1.- Si paradhenie torike po te kujtoj se ne ASNJE nga te gjitha Luftrat e zhvilluara ne cdo SHTET te Europes gjate LI dhe LII Boterore nuk eshte pranuar Fakti se ne nje teritor ku ka PUSHTUES Lufta kunder bashkepunetoreve te Pushtuesve te jete cilesuar Lufte Civile .

Tereni dhe informacioni sot jane te HAPUR dhe nuk ka nevoje per ide Fantastesh te semure Politike . Bujrum gjej nje rast dhe shohim e bejme.

Shkon gjate po i njejte duhet vleresuar edhe spekulimi me data i ngjrjeve shtrire edhe gjate vitit 45 . Nje falsitet dhe nje perpjekje e deshtuar e kolabrocionisteve te KOHES qe moren denimin e merituar por qe ka akoma qe duan ti Ringjallin si bababare te Kombit ! .

Ajo kohe i Vuri VULEN Historike Shqiperise si aleatee Fuqive te Medha BOTERORE USA -BS - ANGLI  Sado perpkekje te behen sot edhe nga "  kalibra" spekulative Historike si JU  e jo me nga cinxuj qe kane jete deri ne gusht me sikare e sikure !

 

'39 - '43 paska qene "Do kendojme e bejme shaka, qejf o qejf o qerrata". Luften keta shoket e Uranit e paskan nis luften ne 43'shin kur e pate ferra uraten ne Stalingrad. Harrova, valle mos ishin gje valle keta trima qe e bere Viktor Emanuelin mbret te Shqiptareve?
Komunizmi ka 1001 te keqija po mos bastardoni c'do gje!

 

“-Dynjane sulltane
E nderrun keta horra
Dhe nje here dajakun
S’e leshuan nga dora.

Tash tek ne vrapin
Si qente per petlla,
Me na heq syte, 
me na vu vetlla…

Po kush s’i njef se..! 
Nji ku ua thot daja
Me kesi horrlliqesh 
Eshte ngope dynjaja!”

Fakt :

..http://www.youtube.com/watch?v=HYnhbviJF5c&feature=related

...http://www.youtube.com/watch?v=-coCVbQJdlY&feature=related

 

 

“Do bejme lufte
Me armiq barbare,
S’keni ku futeni,
Dridhuni tradhetare!”

“Kush jane tradhetaret?”
“Shohim e bejme,
Te marrim frenat
Pastaj e gjejme…”

Fakt :

...http://www.youtube.com/watch?v=YCVtZerMCrI&feature=related

 

.....http://www.proletari.com/forumi/viewtopic.php?f=44&t=1173

 

Cili është mendimi juaj për luftën antifashiste të kombit shqiptar?

 Butka:

Lufta Antifashiste e popullit shqiptar lindi dhe u organizua si reagim patriotik i shqiptarëve kundër pushtimit italian dhe më pas gjerman të Shqipërisë dhe i shërbeu çlirimit te vendit dhe kauzës së përbashkët antifashiste të popujve gjatë Luftës II Botërore.

`reagimi patriotik`(!!!!) i kujt ?.. i ballisteve, legalisteve ?!!!

Faktet nuk tregojne nje gje te tille.. por "avazi i mukjes" se Ballistet luftuan gjermanin, italianin, vazhdon edhe sot e kesaj dite. Balli i Uran Butkes djersitet kot duke u futur ne arkiva per te nxjerr ndonje `histori`qe ballistet  luftuan gjermanin i talianin, por sgjen dot.

Fatmirsisht, dokumentat qe,  balli nuk luftoi per kombin,  por me ata, qe e pushtuan kombin (ne vitet 1939-44), jane ne arkivat e gjermaneve dhe italianeve! Do e uroja Uranin, per te gjet te verteten, ti hyj me shpatlla, ketyre arkivave dhe jo gjetiu per te qene me i sakte!

 

Ja shpune atje, ne Italje, ne mes te nje  Çinie argjendi, kuroren e Skenderbeut, biles me gjithe dy  briret e kaprollit, alias skorkadhit persiper,  more Bostonian-xhani.

  Kishin hall Merliket e Ballit, se mos u dogendisej e tallandisej udhes, po te  mudohej gjer mu ketu, "xhuxhi  i Ulkonjes", ai more .... qe i shpetoi kobures se Vasil Llaçit.

Kane bere lufte-o  posi jo, ata qe thote Butka... i trete!

Muhabete... per kohe shënëndreu...që serviren për historira

Shefqet verlaci e mustafa kruja nuk ishin anetare te ballit.Deri ne vitin 1943 balli dhe komuniste ishin aleate.ne luften e gjormit thuhet se luftuan bashke.

Boss smiley Tani e kuptova perse ata te " numeroret e topit " te PD , shetisin me makina kur " fiton " PD-ja . Shikoje ate xhirimin tek pjesa e atyre me BICIKLETA qe shoqerojne Fashistet me makina me parrulla ne gjoks smiley . Ore kane qene patriot te medhej ata , nuk e lene te humbase Tradita e Baba...areve te Kombit . E kane transmetuar ne kushte muterne !

Po nje rrot ashtuje  te Mukjes e lexove ? Italiani e kishte bashkuar  Shqiperine me Kosoven , keta ballistet qe ishin bajonetat e Duces donin ta CLIRONIN smiley

Jane dekalogiste te famshem or tie !

smiley

Pse Ziko kot i sjell gjerat une. Nje rruge e dy pune. smiley

E lexova ate kallçukun e Mukjes e te tjere. Ca s'kemi degju kohet e fundit. Ka dhe nga ata qe thone, qe nazistet ishin te mire, se na bashkun me Kosoven. smiley

Po e 10u Hitua, se kish bere mire planin "Barbarosa", edhe Stalini qelloi me i zoti me planin "Uranus". Ca ti bejme ne tashti? Fajin e ka komunzima dhe plani Uranus. Vazhdon historia, une e ti, prape stoik me abetare ne dore, (e mban mend rrefenjen besoj) smiley

 

Te rradha e pare shikon dajen e Idrizit duke puthur token.

Po ty kush ta ka thene qe ishte daja i Idrisit? Gjyshi? Ishte edhe ai ne rradhe te pare?

Shife se vete Idrisi thot qe nje nga ata ka qene daja i tij pjestar i batalionit "Tomorri" qe ishte ne parakalim.  Gyshin im s'ka qene ndonjehere pjestar i batalionit Tomorri.

Ziko,

Paske qene me "ftohme" ne biografi ti, ndaj nuk te ben komunist, ne '70 kur aplikove i frymezuar mbas ngjarjeve ne Cekosllovaki ne '68. U mallengjeve edhe ti nga shpresa qe solli Dubceku? Ti sigurisht je patriot edhe ate qendrim duhej te mbaje kur ishin vitet qe rrezikohej edhe Shqiperia.

smiley

Ziki ka qene grup armiqesor me Saliun qe u fut ne Parti asokohe me qellimin qe ta ndryshonte nga brenda. Idrizi do ta ndryshonte nga jashte. Plani u dhje se u keput spangoja e kanoceve "Panda" qe i perdonin si telefon per nderlidhje. smiley

Kam pas dajen Boss , qe eshte bo per rahmet , ushtar te bat "Tomorri " . Intuitiv i RRALLE ne kete jallane. smiley Ka qene ne rreshtim kur u betua . Mirpo kur po i pregatisnin per betim , Italani pasi lexonte u tha "Xhurohuni " ( dmth Lo ggiuro ).

 Nji komshi rreshtit qe nigjote trubell   e pyti

"Cfare thae or tie "

" Shurrohuni " - ja kthen daja .

"A pse mer imen ketu me e bae " - i thote kojshia ." Po kjo s'qeka Ushtri or tie . Keta qekan bagetie " smiley

Kishte nga keto historite me trima sikaresh te sikurve te babareve te Kombit , sa qe me 12 te zena e su kap  dot KOKEN smiley

:“Çetat vullnetare partizane të Ushtrisë NÇ dhe çetat e Ballit Kombëtar nën komandën e majorit Abaz Kupi, më datën 4 dhe 5 të gushtit 1943, në orën 10.00, pasi morën vesh se ushtria italiane shkonte për në Mat, u nisën për t’i prerë rrugën në të gëdhirë. Kur çetat mbërritën në këtë vend, ushtria armike, mbasi dogji disa shtëpi që ndodheshin afër rrugës si edhe komunën e zyrën e botores, kaloi dhe po i afrohej Qafë-Shtamës… Plot në orën 7.10 të ditës së nesërme ushtria italiane e përbërë prej 750 vetave mbërriti në vendin e pritjes e përnjëherësh filloi luftimi, i cili zgjati tri orë rresht dhe mbaroi me shpartallimin e plotë të ushtrisë armike. Humbjet e armikut janë: 150 të vrarë, 40 të plagosur, 7 robër. Në mes të të vrarëve italianë është edhe oficeri kolonel A.P.Scarpa, të cilit i është gjetur në xhep një medalje e fituar kur ka hyrë në tokën shqiptare ditën e 7 Prillit 1939. …Humbjet tona janë një i vrarë dhe dy të plagosur.”"
Ne vrasim 150 italiane ata na vrasin 1 a thua se italianet ishin kaposhe deti.historianet kane pune te veshtire ne shqiperi per te ftilluar te verteten se edhe dokumentet autentike jane te mbushura me genjeshtra. propaganda deklaronte se kemi pasur 28000 deshmore ndersa pensionin e deshmorit e merrnin vetem 4000 familje.

O shoku, nuk ke nevoje te lexosh Uran Butken, qe ben libra me peralla (jo historike) simbas oreksit te vet, sepse nuk jemi ne kohen "brekusheve" kur genjeje 90% analfabet!

Mund te ndjekesh kete serial ne You Tube, shume thjesht nepermjet dokumentareve te kohes per te nxjerr nje ide te pergjithshme se si eshte historia ne te vertete., Butka ben interpretim, te gjithe mund te bejne interpretime, vlersime, por keto nuk jane histori!

Albania, il paese di fronte

 

 

 

Alba her heres bie ndonje gje qe edhe mund te lexohet .Por qe edhe luan rrolin e Dudise ( ose me shqip qe ja fut p...) edhe kete e ke te shpeshte. Ti nuk je shef llogarie besoj dhe prurja nuk ishte per partizane e balliste , per gjela e  e pula . Ke ndonje mejtim te mendjes ti ne se Lufta duhet Cilesuar CIVILE ? Dhe perse ?

Dhe qe te mos stepesh , nuk eshte ABSOLUTISHt Joshkencore te emertosh nje Lufte Civile . Me shqip nuk eshte GOGOL. Ky eshte nje emertim finok e hipokrit qe kane gjetur per tu futur ne mes adoleshente ne kete rast dhe JU , si mundesia e vetme per te mos e emertuar sic ishte Lufte NACL .Te shperblesh me leke 4000 familje dhe te evidentosh 28 mije deshmore eshte diametralisht e kundert me ide per mide tuajat . Ai sistem nuk ishte i babsqapit qe tallet me ata numrat qe i quan te "perndjekur" dhe vuuuuuu parate .

Lufta Civile  Eshte nje Zhvillim i pashmangshem  qe ka ndodh pothuj ne te gjitha vendet ne kohra te ndryshme  e me objektiva te ndryshme ..... me perjashtim te Shqiperise qe nuk ka ndodhur ndonjehere pervec PRAGUT te Saj ne 97  ( plotesisht artificiale&nbspsmiley ku  e shpuri vendin Surrogatua Sali me keta llapaqenet e sotem , nepermjet Mashtrimit , Mercenarizmit dhe Intrigave per te mbuluar Grabitjen dhe Shtypjen qe vendosi ne Regjimin e tij Bandit . Dhe me thene te drejten ja paska arrite te lere Gjurme Intrige ne shkruse Regjimentesh qe dine te numerojne me InteliDjence te ModHe mer Jahu .

A eshte e vertete qe gjer ne Mars te 1944 ishin gjithsej 500 partizane?

Nuk e di nga je ti Gjon . Po per Kuksin vetem PO ! Mbase krijon ndonje komision dhe shko nukero edhe ne zona te tjera te vendit!

Jo Gjon ne 1945 ishin 70,000

28 brigada me nje mesatare prej 850 partizanes sa i bie te jene? (si mbas rekordeve te komunisteve keto numra)

Jo Gjon ne 1945 ishin 70,000

Kongresi i Permetit e beri sherbiin ushtarak te detyrueshem

Idris ty te ka mbetur ora ne 1990.Ose me sakte ne versionin komunist te luftes se dyte boterore ne shqiperi.Per nje lufte 4 vjecare komunistet kerryen nje histori me 4-5 mije faqe duke e hyjnizuar hiperbolizuar e duke hequr ato pjese qe iu interesonin.Shifra e 28000 te vrareve u sajua per te marre sa me shume demshperblime lufte.fakti qe vetem 4000 te vrare merrnin pensione deshmori tregon se ndersa hodhen ca pushke lufta nuk ka qene e asaj shkalle qe u propagandua.sa per krahasim ne rremujen e 1997 ku asnje nuk luftoi kunder askujt pra aksidentalisht u vrane rreth 2000 vete.Vete E Hoxha ne momente te rralla te qartesise mendore pohonte se ndersa fuqite e medha mbajten barren e luftes edhe ne iu dhame nga nje sopatke te vogel.Bile ai pohonte se hysni lepenica me shoke ishin trima ne kundershtim me skecet e estradave qe i paraqisnin ballistet si pulangrenes.Gjithashtu ai kritikonte edhe historianet e vet qe nese ne nje beteje ishin vrare 15 gjermane ata e benin 150.
ta bera kete paranteze per te treguar se eshte e veshtire te behet nje percaktim i qarte i karakterit te luftes sepse te dyja palet genjejne ose tregojne vetem ate ane te se vertetes qe iu intereson.Per analogji ngjarjet e vitit 1997 nga nje pjese shqiptaresh te shkolluar e me nje fare emri i atribohen dores se grekeve.Megjithese une u ndodha atje kur u hap burgu 313 ne tirane dhe nuk pashe asnje kembe greku pervec policeve qe ia mbathen ne shtepi.
Zerat qe cilesojne si lufte civile nuk duhet te hidhen plotesisht poshte.shqiptaret nuk e kane pasur per turp te luftojne mes vedi.Bile plumbat me shume i kane ruajtur per njeri tjetrin se sa per te huajin.
Nese do te kuptosh se si mund te manipulohet historia e shkruar nga pushtetaret fitimtare shiko kosoven.Ajo u clirua nga NATO ndersa UCK po paraqitet nga gazetare servile si cliruesja e vertete e saj.

hodhen ca pushke...

Vetem kaq lexova alba , se je pjese e historise se Dudise . Po me kete qe ke thene , me kenaqe se keshtu u tha edhe sh Enver ca veteraneve ne 72 qe merreshin me thashetheme per rinine smiley Duket ke qene ne ate pjese qe i ke pregatite fjalimin dhe me vone do kesh ngrene ndonje "dhemb"  smiley

Paqe po qe se je nga te dhembosurit ! Po je ndryshe me shkruaj ne privat se ta dergij Historine e DUDISE dhe me fal Urate se te ....

Ndersa me kete shprehje per UCK e Kosoven ,....Ajo u clirua nga NATO ndersa UCK po paraqitet nga gazetare servile si cliruesja e vertete e saj..... tregon qe nuk je as ne kulturen e Skenderbeut 600 vjet me pare qe tha se :

Lirine nuk ua solla Une po e gjeta midis JUSH smiley

Ndersa me kete shprehje per UCK e Kosoven ,....Ajo u clirua nga NATO ndersa UCK po paraqitet nga gazetare servile si cliruesja e vertete e saj..... tregon qe nuk je as ne kulturen e Skenderbeut 600 vjet me pare qe tha se :

Lirine nuk ua solla Une po e gjeta midis JUSH
Kjo shprehje eshte fantazi e Nolit o njeri i perendise.Fiksioni dhe realiteti jane dy gjera te ndryshme.
"hodhen ca pushke...

Vetem kaq lexova alba , se je pjese e historise se Dudise'
Idris gjermanet u terhoqen nga shqiperia ne nuk u cliruam prej tyre.ti nuk besoj se ke inteligjence aq te ulet sa te besosh se nje ushtri e cila vuri gjithe ushtrite e europes perpara te mundej nga cetat me partizane qe sapo kishin lene krraben e dhive.

Je shume spekulative me "argumentet" qe perdor Alba . Tej mase spekulative per nje  pene qe lexohesh normalisht .Te jane errur syte nga Inercia e Paragjykimi .Ndoshta te vjen dhe rende qe te nxjerrin ne pozicione zbuluar smiley Ketu nuk po flet me propogandues te 46 , per dhenie DERMEN Pushtuesit . Ketu po flet me nje si vetja qe nuk pranon argumente tralalalsh per te cilesuar nje Lufte per Clirim si Lufte Civile. Po spekuloj dhe une si ty .... Kjo shprehje eshte fantazi e Nolit......

E nga e di ti qe e ka sajuar Noli , kur une them se ai e ka gjetur ne dokumente autentike te studiueses Dyrham , Fisherit  , austriakut Khan  , deshmive te Safet Butkes qe dogji Voskopojen e letrat e nipit te Skenderbeut qe formoi Gjonomadhin gjate Luftes per Clirimin e Krujes smiley !

Pas marreveshjes se mukjes ka mundesi te jete kthyer ne lufte civile.perfaqesuesve jugosllave iu dogji permendja e kosoves prandaj urdheruan prishjen e saj.Sipas E hoxhes populli i kosoves do ta zgjidhte kete problem ne menyre vllazerore me popujt e tjere te jugosllavise pas lufte .se sa vllazerore u treguan ata nuk ka nevoje te ta shpjegoje sepse dukesh sikur ke jetuar ne epoken e radios dhe televizionit.qe te dyja palet luftuan kunder njeri tjetrit kjo nuk diskutohet.kush e hodhi pushken i pari nuk ka per tu sqaruar kurre. te dyja palet betohen se jane viktima.Fakti qe marreveshja u prish nga komunistet dhe jo ballistet e anon kandarin nga ata.Lufta civile ka per qellim marrjen e pushtetit.marreveshja e mukjes u prish sepse ballistet beheshin partnere ne nje pushtet te cilin komunistet e donin te gjithe per vete.
"E nga e di ti qe e ka sajuar Noli , kur une them se ai e ka gjetur ne dokumente autentike te studiueses Dyrham , Fisherit , austriakut Khan , deshmive te Safet Butkes qe dogji Voskopojen e letrat e nipit te Skenderbeut qe formoi Gjonomadhin gjate Luftes per Clirimin e Krujes !
Na i trego keto dokumente qe permbajne kete fjalim frymezues te skenderbeut.

Na nxorri mallin kjo "Epopeja...". Nje pyetje, keta te djathtet a e vrisnin njeri-tjetrin mbas shpine? A me thoni ndonje rast? A ishin ballistet bashkepuntore te jugosllaveve qe, ne rolin e zv-komisareve te brigates se pare, po hidhnin themelet e sigurimit dhe te Shqiperise se re demokratike?

Meqe eshte e djele po bej edhe nje refleksion tjeter. Ne bejme sot ne 2011 sikur keto vrasjet mbas shpine te mos kene qene ndonje gje e madhe. Po masakra e Tivarit qe bene fashistet mbasi moren ne nje gavete perkrenaren e Skenderbeut?
Kjo do te thote qe po te jete nevoja jemi gati ti bejme prape keto gjera. Apo thjesht ti justifikojme se ndoshta, si dembele e te pazote qe jemi, nuku bejme gje prej gjeri. Ama ketogjera nuk jane prej peshku po prej peshkaqeni.
Meqe jemi ne poezi: "qe te te ermbysin ty, duhet te ngrene nga varri e w rirasin te renet". Sa e sa here gjate pushtetit popullor qe beri te mundur "parajsen nga kjo ane e varrit" kane bredhur sa nga nje varreza tek tjetra shoket e vrare ne lufte dhe kjo gjithnje naten qe te mos dukej nga e ku e kishin marre plumbin.
Cfare kolaboracionistesh te shemtuar.
... te shkulin nga rrenjet kete rrap madheshtor qe ia mbire ndaj udhes ku shkojne shterngatat. Duhet te shkulnin malet etj etj.
E bukura eshte qe kapitalizmi i sotem, ne krize te thelle, duhet, sic thote i nderuari kryemninister i yni qe rron me djetat jashte shtetit, te marrin shembull nga Shqiperia. Me nje eficience te jashtezakoneshme e te papare ndonjehere ja duallem ti shkulim te gjitha pemet e ineralet e ti shesim me cmime iternacnaliste (cmime leshi) per te vazhduar me tollona rruget drejt te ardhmes se lumtur.

Ballistet bashkupunuan me pushtuesin ne ikje. Komunistes me pushtuesin ne ardhje. Kjo ishte zgjuarsia e komunisteve.

Me kujtove nje anekdote .

Kalonte nje çete ballistesh ne nje fshat. U sulen ata neper druret frutore. Merr, vidh, ha dhe mbush trastat. Kur kaloi ceta e partizaneve disa dite me vone, nuk preken asnje gjethe. Kerkuan vetem uje dhe u larguan.

Nje djale i ri fshatar, simpatizant i partizaneve i thote te atit :

- He mor bab, i pe apo jo ? Kur erdhen ballistet nuk lane frut ne peme, kurse partizanet nuk preken asgje...

- E di mor bir, e di. Keta partizanet e tu, kur te vijne ne qeveri do na i marrin nga rrenja komplet, jo vetem frutat. Degjo mua ti se kam pare shume une.

Dhe ne fakt, ashtu ndodhi.

 smiley ..ashtu bene, i moren rrenjet komplet, por fundja kur iken aty i lane, me rregull me tapi te vjetra dhe te reja, por kur erdhen pastaj perseri "ballistet" ?  .. i prene i dogjen fare s`lane peme ne toke, me ullinje ,kumblla, rush, molle, dardha, ullinje..  i hyne mbare e prape, pyjeve, lumenjeve, edhe toka po rreshqet nga vjedhjet!  smiley

O kallamboq ballistet s'erdhen ndonjehere ne pushtet! Mos ngaterro Sale komunistin tuaj per ballist, se askush s'e ka ngaterruar per ballist gje deri tani!

Pakap, Ballistet s'kane asnje shans te vijne ne pushtet sa kohe ne kujtesen e gjindjes te mbijetoje imazhi i tyre si kuislinge e hajdute pulash. Ketu propaganda komuniste ka bere goxha pune, por duhet thene qe puna e tyre perkonte mjaft mire me kujtesen e gjysherve te mi, te cilet s'eshte se kishin ndonje sympathi kush e di cfare per Enver Hoxhen. Duhet te reviziononi mitologjine fillimisht, pastaj historine.

Ketu propoganda komuniste ka bere goxha pune ........ Ama ti qenke Goxha -ja smiley

Edhe dikur diku te kam thene qe mos e perdor me Goxha se sinkronizohesh me ta qe pas gjashte te zenave nuk u kap dot koken smiley Megjithse nuk jam i qarte shume , por tani po kuptoj perse duhen dhe perdoren keta lloj "te pakapshmish " . Gjithsesi po te tregoj nje rrefenjke POPULLORE me motive Devolli ,  per  Goxha te  pakapshem dhe qe patjeter nuk ka lidhje me Ju e nderuara FIN smiley

Me shume per qejf te Ruzhdijes  sic i ka qejf ajo ...... Banale po Popullore smiley

Dashtunaorja nga pshati e kishte rregullu me jaranin ti vinte tek lemi , te shtrihej dhe ta mbante gati , se do vinte te ushqente burrin Goxha punetor . Burri per pushim , e perveluara u ul mbi Goxha kashte . Ishte koha e prones private dhe ne ate qejf gruaja filloje te levizte dhe te tregonte me dore duke pejetur .

Buurre te kujt jane ato arat atje

Cilat moj ?

Ja ato atje tej

Tonat

Po ato me tutje ....dhe levizte ne akt te fundit

Do rrish urte apo te te hy me hu ...ju hakrrye Goxha burri dhe zgjati doren te kapte hurin .

Qejflesha u ngrit dhe i la ne dore nje Goxha te squllur .

Ah moj c'me shkau ky Goxha hu qe se kapa dot se do te kisha bere varre  .

Dhe une them si e durojne admin nje debil kalibri me Goxha smiley

Isha  me dysh te ta thoja apo JO ? Dominoj THUAJA mbase kupton GOXHA pak !

Se pari duhet sqaruar dicka (edhe per kallamboqin) qe partite e ashtequajtura balliste sot ne Shqiperi qe jane lakej te Berishes, s'kane asnje lidhje me Ballin e Frasherit e Kelcyres.  Balli ne ato ane pushoi se egzistuari me ardhjen e komunisteve ne pushtet, kur shumica e asaj qe perbente thelbin e Ballit o largua per ne perendim ose u egzekutua nga komunistet. 

Sa per pjesen tjeter, e ke thene vete qe kujtesa e gjysherve te tu komuniste perkonte me propaganden komuniste.  Koincidence? Jo!  Pesedhjete vjet indoktrinim totalitarist nuk jane pak.  Perrallat me kuislinge e hajdute pulash egzistojne edhe sot ne nje pjese konsiderueshme te popullsise, perfshi dhe ty per shkak te gjysherve jo simpatizante te Veros.  Por ja qe brezi i gjysherve shkoi, e ti vete pranon qe kjo puna e kuislingeve dhe hajduteve te pulave eshte propagande komuniste e pena te vyera si Uran Butka punojne, e Balli ne trojet shqiptare jasht shtetit perendimor nuk vuan nga propaganda komuniste e hamseve te pulave e kuislingeve, perkundrazi gezon mbeshtetjen qe i takon e ne Iliride mbeshtesit e skuadres kampione te Maqedonise, Shkendijes, e quajne veten gjithe krenari Balliste.  Kshu qe shancet e Ballisteve per te ardhur ne pushtet vetem shtohen me kthimin e ndergjegjes nacionalisteve te Shqipetareve ne te gjitha trojet e tyre.

pena te vyera si Uran Butka punojne

e mo mire, tani, me mase cdo gje... tregoni cikez terbijet... te vyer ka mbiemrin ai, pa sa per gje tjeter...

dhe nji kshu n'pergjithsi: vetem nje here ne 1000 ndodh qe ai qe shkon kunder besimit te pergjithshem ka te drejte dhe eshte gjeni (e megjithate rrotullohet). 999 heret qe mbeten jan prralla me balliste. s'kom pa rast tjeter ku humbja te mos jete treks edhe mbas 70 vjetesh... ca bohet kshu mer...

bwah, merdh ne mend tani, komenti i pare i javes ky, me ball e komuniste... ishalla del per hajer! i am from albania!

emo, lexova librin para do kohesh. (te uran butkes them). thote se serbet varnin per kembesh ballistet e rinj edhe i ripnin gjalle si keca. sa te vertete ka kjo? se po pat 1% ketu i bie hall i madh.

tani qe thua ti pas 70 vjetesh, edhe une dje kete mendje kisha. si ka mundesi te dalin tani kur ne fakt i bie te dilnin ne shesh te vertetat nga mesi i viteve '90. poooor, kam nje pershtypje (i themi ne), se frika nga vdekja e afert sjell gjuhen e mendjen.

persa i perket asaj te varmes perkomesh kisha me thon: lesh lesh*...

te tjerat, secili me te veten. vetem te mos na rrej kamarieri ose katunari per rakine. i rob i mireedukum nuk shef ate qe do me pa...

turqeta, petlle.

* per te shmang shprehjen legjendare te Bashkimit the Xhires: byth byth, o non...

emo, smiley kam i hall, se mos ka nai te vertete. masanej, ene bashkimi s'kishte per ta thon mo...

mire, por kurioziteti nuk se vetem co para shkencen; ai vret ene mocen, megjith pasojat e pamshirshme ekologjike qi kjo ka.

ps. jom cu heret se kam i qerre me pun shpie mer... tip amvisi ngarkus shkarkus.

folena later.

ps. mos u boj ballistor, se pastaj do te pendoshesh... smiley

 

n'fakt je larg, jo gabim. shprehja ka kohe ka dale: partizan i genjyer smiley

Per mua eshte pene e vyer me punen qe ben ne zbardhjen e te vertetes.

Sa per ate tjetren me poshte me ate qe shkon kunder besimit te pergjithshem e 999 heret qe mbetet jane prralla me balliste, s'te shkon per shtat se te ben te biesh ne nivelin e Idrizeve, Bostonianve e shokeve te tyre per kete teme, e kjo s'te ben nder.  Per punen e humbjes, kane humbur dhe burra me te mire se Ballistet me perpara e nuk thjeshtohen gjerat ashtu qe "oh ti humbe, s'ke te drejte te flasesh!".

ej mos e bej tavell muhabetin. te lutem. kjo do perqendrim. ti po e sheh se me kohe, te gjithe kane te drejte te flasin. kombinat sheqeri historia mor bir smiley ta idhton gojen, ose ta embelson, si te jete glukoza. smiley

Ti pakapo nuk e mohon dot LANC te partizane ve tone trima qe dhane jeten per clirimin e atdheut.

jo vetem i pakapshmi, por as ti. sado e cuditshme dhe e pamunme te duket kjo. ke pa ti kshu, brado?...

  kallamboqi te hyfte ne b..ty, do flasesh mire ti? ..as jane ballistet ne koalicion me Saliun, apo si gjithmone mbrapa gaxhoit?

Ne gjithe literaturen ne anglish per vendet ish-komuniste vetem 3 vende permenden qe te jene kthyer ne komuniste ne menyre indigjene: Kina, Jugosllavia dhe Shqiperia. Ishte Shqiperia ne fakt qe mund te thuhet qe "pushtoi" jugosllavine mqs dergoi nje divizion ne Kosove per ndihme.

Rreziku i gllaberimit Jugosllav ishte real deri ne vitin 1948, por fale Shokut Celik (Stalin) nuk u be kjo pune.

Akoma me dengla ti o burre? Coi divizion ne Kosove thot per ndihme! smiley  Nga nje ane na thoni qe FNCL nuk kishte kurre fuqine ushtarake te luftonte per Kosoven, kurse nga ana tjeter na thoni qe Fronti paska cuar divizion ne Kosove per te ndihmuar Jugosllavine.  Pra nje, tregoni inkoherence.  Dy, tregoni qe bashkepuntoret e kuislinget e vertete ishin komunistet kundrejt Titos e sllaveve.  Tre, tregoni tradhetine e jo vetem te shitjes se Kosoves qe ben komunistet por dhe te "paqesimit" te saj me ane te divizion qe ti perflet, ne menyre qe sllavet mos te linin kockat per te rrimare Kosoven E LIRE, e te qeverisur nga shqiptare per gati 4 vjet.

tregoni qe bashkepuntoret e kuislinget e vertete ishin komunistet kundrejt Titos e sllaveve.

Or njiri! Ti s'e ke e dine cfare xixash i ka fut Enveri Stalinit per ket punen e Titos, dhe shokut Koqi. I ka shkrujt leter mer ti. Ia ka thon troq qy 'ky do me na gllabrue, kshu qy pritja hovin'. Pse iku per lesh Koqi kujto ti? Prej koqeve te veta e?

Po ore e di.  Hallin rezili i Gjylos e kishte tek pushteti personal e jo te trojet kombetare nen pushtim jugosllav, per te cilat rezili thoshte qe duhen te mbeten nen Jugosllavi e kush flet ndryshe duhet luftuar.  Hallin rezili e kishte te fakti qe Koqi shulja, kishte per ta xbythur po te mbeteshin nden ndikim sllav, e keshtu rezili u tregua i shkathet e i keputi plumbin Koqit sic kishte bere me shume shoke te tij qe heret, u prish me mareshalin e hodh te krahet e babes Stalin gjithe ngallezim.

Kshu qy pranej ke Shypni sot zotrote.

U tregua i shkathet e i keputi plumbin Koqit sic kishte bere me shume shoke te tij qe heret, u prish me mareshalin e hodh te krahet e babes Stalin gjithe ngallezim

Mbi te gjitha, Tony Soprano management style is a must read in modern business schools these dayssmiley Ay duhet me u mor shembull prej Karzait, e me i tregu si bohet Afganistoni terbjet.

Po pra ke Shqypni.  Kjo analogjia qe ben ti eshte sikur ta marresh tjetrin e ta mbytesh ne det, e pastaj ta shpetosh e te thuash "ej je gjalle prej meje more vesh!"

Shqiperia dergoi dy divizione ne Jugosllavi per te qene me te sakte,...sipas dokumenteve, pjesmarseve atyre  qe kane mare pjese ne ate lufte, ka plote deshmi dokumente..

..ne lufte ne Jugosllavi u vrane rreth 700 shqiptare, partizan, sigurisht se per ballistet s`behej fjale, ata e kishin bere zgjedhjen e tyre, te ishin aleat me gjermanin!

ore ilir-jan ti je me shqiptaret a me serbin? po kosovaret e kishin divizion me gjermanin ore. po tokat qe kishin nen kontroll megjithese me gjermanin te kujt ishin te serbit? po ja pra ku doli 70 vjet me mrapa qe paskan pas te drejte ndoshta qe ishin me gjermanin. qellimi justifikon mjetin. ato ballistet e kane ne histori nje mbledhje te madhe per shqiperine "etnike" i thone me emigracion sot.

Mos i vi ne pozita kshu petlle! Pyeti te te recitojne Hej Slaveni pa asnje problem.

"po ja pra ku doli 70 vjet me mrapa qe paskan pas te drejte ndoshta qe ishin me gjermanin. qellimi justifikon mjetin."

JOOOOO!!! Ja ke fut petllave, petlle. Per gjermonin e L2B, ti nuk ishe vecse nje therrime qe thjesht perbente kokcarje per te flakeritur armet e renda, por qe nuk i kushtonte asgje te nderronte taktike nese do i interesonte. Unpredictable SHAJZE! Shkaktari kryesor i luftes qe jo per unitetin nder-shqiptar nuk i plaste trapi, por mjafton te shfaqje sikur shenjen me te vogel te vetvendosjes, dhe te sillte flakehedhesen, sikur jo shqiptar te ishe, por edhe parizieni me i kulturuar a mbret i Britanise se Bashkuar. Mos i ngaterro gjerat. Mos i shiko zhvillimet e asaj kohe me lupen e te sotshmes, se ben te njejtin gabim me Enverizmin kur ky ishte "i lavdishem." Jo me Shkjaun, por me dreqin vet duhej bere kompromis dhe te drejte nuk kishin qe ishin me gjermanet. 

Une desha te shtoj edhe nje fakt "te vogel" per gjermanet qe luftuan per Shqiperine Etnike krah per krah ballisteve dhe diversanteve. Pse ato nxirrnin njoftime lart e poshte neper qytet qe per cdo gjerman te vrare do te vriteshin dhjete burra shqiptaromadh a shqiptarovogel qofshin? Pse dhjete? Pse jo nji me nji? Mos valle ishin me te pavlere burrat e Shqiperise se Madhe (per momentin e vogel) nga burrat e Gjermanise se Vogel (per momentin e madhe)?!!! A e dinte Hitleri keto, apo keto pune i organizonte fshehtas Pal Vata me Gebelsin?

Pse ato nxirrnin njoftime lart e poshte neper qytet qe per cdo gjerman te vrare do te vriteshin dhjete burra shqiptaromadh a shqiptarovogel qofshin? Pse dhjete? Pse jo nji me nji?

Po romakt e rinj pra mona ene tina..

Ja dhe aplikimi aziatik i dhjeteshes.

 

“You will kill 10 of our men, and we will kill 1 of yours, and in the end it will be you who tire of it.”   Ho Chi Minh 

Shoqja Nexhmije, gruaja e mrekullueshme dhe fati imadh e udheheqesit te lavdishem te popullit ton, shkruan ne kujtimet e saj se shoku Enver gjate luftes kishte shtuar shume kile peshe dhe e zu diabeti...
Dmth qe ballistet nuk i kishin ngrene te gjiha pulat e fshatareve...
Ne 1991 ne pushtet nuku erdhen ballistet, se ne kete rast do te ihte kthyer prona tek i zoti sipas tapive. Dallimi midis Komunizmit dhe Shoqerise se Lire eshte qebdrimi ndaj prones private.

Nexhmijes i merr te keqen se ka qene si kumull zerdeli. smiley

Enveri nuk hante pulat se ato i kishin maru ballistet, po hante vec mjalte blete me tas, pranej u semur nga diabeti.

Cfare budallalliqesh lexojme. Bazi i Canes nuk ishte Ballist hic, ishte i Legalitetit, dhe ky aksion, sipas te dhenave britanike, u be thjesht si nje 'whitewash' i mosveprimit te tij deri ne ate pike, dhe thjesht qe te merrte ndihma ne armatim dhe veshmbadhje prej the British Special Ops Executive. Oficeri britanik 'embedded' me Bazin kishte muaj qe i vajti goja prapa veshit per ta bindur, dhe ketij officeri (MacLean me duket) i duhej ky aksion qe te raportonte nje fare rezultati per punen e tij te eproret.

Arkivin shtetërot, Fondi 270, Dosja 5, v.1943, lexojmë:“Çetat vullnetare partizane të Ushtrisë NÇ dhe çetat e Ballit Kombëtar nën komandën e majorit Abaz Kupi, më datën 4 dhe 5 të gushtit 1943, në orën 10.00, pasi morën vesh se ushtria italiane shkonte për në Mat, u nisën për t’i prerë rrugën në të gëdhirë. Kur çetat mbërritën në këtë vend, ushtria armike, mbasi dogji disa shtëpi që ndodheshin afër rrugës si edhe komunën e zyrën e botores, kaloi dhe po i afrohej Qafë-Shtamës… Plot në orën 7.10 të ditës së nesërme ushtria italiane e përbërë prej 750 vetave mbërriti në vendin e pritjes e përnjëherësh filloi luftimi, i cili zgjati tri orë rresht dhe mbaroi me shpartallimin e plotë të ushtrisë armike. Humbjet e armikut janë: 150 të vrarë, 40 të plagosur, 7 robër. Në mes të të vrarëve italianë është edhe oficeri kolonel A.P.Scarpa, të cilit i është gjetur në xhep një medalje e fituar kur ka hyrë në tokën shqiptare ditën e 7 Prillit 1939. …Humbjet tona janë një i vrarë dhe dy të plagosur.”

Ka nje keqkuptim qe  ne masen me te madhe nuk eshte dashakeqes por mungese kulture ushtarake .

Ky keqkuptim e ka zanafillen ne Konceptin e Organizimit ushtarak dhe Veprimtarise se Luftes Partizane . Kush desheron te kete njohuri , le te futet ne boten e ketij organizimi tek mendimtari prusian i Luftes si ideator i kesaj strukture . Klauzevic ...autor i thenie se famshme te vertetuar Historikisht se :

" Lufta eshte vazhdim i politikes me mjete te Tjera "

Pra ne shume diskutues , ndihet fryma sikur Ushtria Nacl ka pas  fizionomine e nje USHTRIE te Rregullt e afte per te bere beteja Frontale . Prej ketij keqkuptimi e "boshlleku " informativ e kulturor ne kete   FUSHE TE DIJES , kushdo mund te bjere pre e provokatoreve Historike qe merren me trajtime te vecanta te Sasise ( numerit ) dhe Luftimeve  ( betejave&nbspsmiley  te zhvilluara nga Partizanet . Ato jane mjaft variable sipas situatave qe krijohen dhe nuk jane standarte . Ato ndryshojne sipas konditave  te KOHES ( Motit )  Terenit dhe Situatave Politike Ekonomike ne Rajonin ku zhvillohen . Shifra 24 mije nuk ka te beje me vitin e krijimit te Cetave por me angazhimin e trupave gjate LUFTES dhe numerikisht pas PERFUNDIMIN te saj  dhe shperndarjen e strukturave Partizane ( popullore teritoriale ) qe ishin ne gjendje numerikisht te LUFTONIN Pushtuesit e VEGLAT e tyre ne sherbim !

Nuk ka shume rendesi ne se do te dije apo eshte i xgjuar dhe Cima , por ka rendesi per dike qe desheron te futet ne debat Serioz per kete Periudhe sidomos keta qe po marrin atributet e Historianeve me Kalem e Leter ! Nje cilesim mjaft te holle kishte nga z.Rudolf Marku , per nje mullah te Babasqapit , nje me Malltez , qe del si rishkrus i Historise nisur nga kekresat Turke per rishikimin e Pushtimit OSMAN !

Megjithse ka patur Luftime te nje shkalle Organizimi te nje Ushtrie te rregullt si  "Beteja per Tiranen " apo betejat e zhvilluara ne Bosnje-Hercegovine ,  ne tersine saj   eshte zhvilluar Lufte Partizane .

psh per te kuptuar me mire , edhe nje PRITE ndaj nje motociklisti ( tricikli ) ku mbeten te vrare dy vete dhe nje kapet ROB  vleresohet ne Luftimet partizane  .

Nuk e kuptoj permendjen e Cimes ne kmentin e mesiperm. Nuk jam i xgjuar. A ma spjegon?

Nuk ka shume rendesi ne se je ti i xgjuar apo une . Rendesi ka se qe te futesh ne keto tema me "pejetje te xgjuara " si ajo me numra me siper , qe te "blloko mer Jahu " ose te bera nga naiviteti , duhet me kuptu MIREE dhe QARTE perse te nevoitet kjo Pejetje ?

Pasi te kishe vertetuar se perse e bie kete , do te duhej te rrisje njohurite qe te tilla pejetje nuk kane piken e VLERES ne percaktimin e Luftes CIvile . Behen thjesht si te xgjut mer Jahu qe ka fakte mer jahu qe te bllokojne mer jahu . Kujt do me i tregu partizonet ti mer jahu ?

Merre lehte , asgje personale dhe besoj di ta ndash personalen nga kjo pergjigje ! E me qe je frekuentus si dhe une tek PPU,  besoj na del e tepron "nje budall per katun " Nuk ke pse futesh edhe ti tek te rreshkitshmit e xgjut me fakte tjeter per tjeter smiley

Sipas Fischer mbeshtetesit e NCL-se ne SOE dhe ne pergjithesi ata qe vendosnin per politikat qe duheshin ndjekur nga britaniket ne lufte, po fitonin terren ndaj atyre ne SOE dhe oficereve qe ndodheshin ne Shqiperi dhe mbeshtetnin nacionalistet. Megjithese organizohen disa sulme ndaj gjermaneve nga djali i Abaz Kupit, Ermenji, Muharrem Bajraktari dhe vellezerit Kryeziu, nuk arrijne te marrin mbeshtetjen britanike qe thjesht nuk interesosheshin shume per dinamikat politike e ushtarake ne Shqiperi. Kur gjate L2B aleatet po flisnin per te drejten e popujve per vetevendosje, Churchilli menjehere e beri te qarte se vetevendosja e popujve ishte vetem per vendet Europiane te pushtuara dhe jo per kolonite britanike. Nje zyrtar i qeverise amerikane njoftoi presidentin Franklin D. Roosevelt per masakren qe kishte bere Stalini ndaj ushtarakeve polake. Roosevelt e refuzoi raportin e ketij zyrtari dhe e vuri nen arrest ne nje ishull kur ky kerkoi te publikonte raportin qe bente me faj sovjetiket per masakren e Katyn-it. Roosevelt-i nuk donte te tensiononte marredheniet me sovjetiket gjate luftes pasi objektivi i tij ishte mundja e Gjermanise dhe per kete sakrifikoi te verteten dhe internoi ne ishull njeriun e tij. Edhe Shqiperia ishte viktime eketyre kalkulimeve te aleateve. Kur keta te fundit u kujtuan ishte teper vone.

Komunistet moren pushtetin jo se kishin mbeshtetje ne popull (por ndryshe nga vendet e tjera nuk ishte Bashkimi Sovjetik qe cliroi Shqiperine dhe vuri ne pushtet komunistet), pasi numeri i tyre ka qene i vogel ne 44, shikoheshin me dyshim, nuk kishin autoritet ne popull, fshiheshin pas Frontit etj. por thjesht kishin shkaterruar kundershtaret e tyre. Ishin mjaft te pergatitur dhe kishin gati manualet e terrorit se si ta merrnin dhe mbanin pushtetin.

Komunistet moren pushtetin jo se kishin mbeshtetje ne popull (por ndryshe nga vendet e tjera nuk ishte Bashkimi Sovjetik qe cliroi Shqiperine dhe vuri ne pushtet komunistet),

Kontradiktore Nese vendet e cliruara ng BS kishin justifikim cizmen e BS ne shqiperi nuk kishte aryse tjeter vec popullit

pasi numeri i tyre ka qene i vogel ne 44, shikoheshin me dyshim, nuk kishin autoritet ne popull, fshiheshin pas Frontit etj. por thjesht kishin shkaterruar kundershtaret e tyre. 

Kete nuk e  besoj Ne zgjedhjet e 45es opozita fitoj pak vende ne parlament aq pak se zhdukja e tyre nuk krijoj asnje problem

Masiviteti i popullit ne perkrahje te PK ishte i madh dhe kjo ne nje kohe kur masakra masive akoma nuk kishte mare permasat qe mori  me vone. Populli tone ne fillimet e viteve 45-46 deri nga 48ta e dashuroj komunimzit. Ishte sistem qe popullit i pelqeu

Nje popull me nje pakice intelekutalesh  me ejurtje prej  bujkrobri per te pasurit dhe tregetaret, intelektuare dhe te shkolluarit  nuk kishte  si te mos e dashuronte ate sistem. Nje popull qe 500 vjet u mesua te perfitonte jo nga puna e tij por nga rezimi dhe shkaterimi i komshiut bashkatdhetar, nuk kisihte si te mos e dashuronte nje sistem qe ja jepete kete mundesi. .....

Ndaj mendoj se komunizmi  ne shqiperi u vendos , u rit dhe u forcua  me deshiren e popullit dhe pasi u rit e u forcua me ushqimin e popullit ai filloj te hante popullin. Atehere ishte vone...... shume vone......

Sipas Fischer mbeshtetesit e NCL-se ne SOE dhe ne pergjithesi ata qe vendosnin per politikat qe duheshin ndjekur nga britaniket ne lufte, po fitonin terren ndaj atyre ne SOE dhe oficereve qe ndodheshin ne Shqiperi dhe mbeshtetnin nacionalistet. Megjithese organizohen disa sulme ndaj gjermaneve nga djali i Abaz Kupit, Ermenji, Muharrem Bajraktari dhe vellezerit Kryeziu, nuk arrijne te marrin mbeshtetjen britanike qe thjesht nuk interesosheshin shume per dinamikat politike e ushtarake ne Shqiperi. Kur gjate L2B aleatet po flisnin per te drejten e popujve per vetevendosje, Churchilli menjehere e beri te qarte se vetevendosja e popujve ishte vetem per vendet Europiane te pushtuara dhe jo per kolonite britanike. Nje zyrtar i qeverise amerikane njoftoi presidentin Franklin D. Roosevelt per masakren qe kishte bere Stalini ndaj ushtarakeve polake. Roosevelt e refuzoi raportin e ketij zyrtari dhe e vuri nen arrest ne nje ishull kur ky kerkoi te publikonte raportin qe bente me faj sovjetiket per masakren e Katyn-it. Roosevelt-i nuk donte te tensiononte marredheniet me sovjetiket gjate luftes pasi objektivi i tij ishte mundja e Gjermanise dhe per kete sakrifikoi te verteten dhe internoi ne ishull njeriun e tij. Edhe Shqiperia ishte viktime eketyre kalkulimeve te aleateve. Kur keta te fundit u kujtuan ishte teper vone.

Sipas Fischer mbeshtetesit e NCL-se ne SOE dhe ne pergjithesi ata qe vendosnin per politikat qe duheshin ndjekur nga britaniket ne lufte, po fitonin terren ndaj atyre ne SOE dhe oficereve qe ndodheshin ne Shqiperi dhe mbeshtetnin nacionalistet

Aspak e vertete!

Plotesisht e vertete. Kjo jo e thene nga une per Fischer, qe ju ka rene njelloj si nacionalisteve si komunisteve ne librin e tij prandaj nuk pelqehet nga asnjera pale.

Vete Enver Hoxha ka kercenuar qe nese Mclean, Smiley dhe nje britanik tjeter nuk largoheshin brenda 5 diteve nga Shqiperia do te arrestoheshin dhe dilnin para gjyqit partizan pasi po ndihmonin nacionalistet.

Vete Enver Hoxha ka akuzuar komandantin britanik Tony Neel se po perpiqej te ndertonte nje skeme britaniko-gjermane per te shtypur rezistencen partizane.

Oficeret britanike ne Shqiperi kane pasur afilitetet e parapelqimet e veta per forcat politike e ushtarake shqiptare dhe kjo pasqyrohej edhe ne SOE.

Edhe nje student i vitit te pare te historise e di e di se memuaret jane burim sekondar kur vjen puna per te shkruar historine.

Heu bre!!

Edhe nje student i vitit te pare te historise e di e di se memuaret jane burim sekondar kur vjen puna per te shkruar historine.

Me ju s'bohet diskutim. Ju ka njel menja ke gjyshi i tipit "S'kam qit pushke, se kom qen i smut ate dite"

Mbi te gjitha, a nuk te duket se plagosja, kapja rob, dhe dorezimi i Brig "Trotsky" Davies tek Gjermanet, nga forcat e Ballit nuk kishte te bente fare ne vendim-marrjen e SOE dhe Foreign Office-it?

 _camus,... nuk e ke te sakte perfundimin!

Komunistet nuk e fituan luften pra dhe marrjen e pushtetit per  ato arresye qe ju gabimmisht i percaktoni.Por se ata arriten te terhiqnin rinine e sidomos ate intelektuale, me vehte e per vehte.E bene ate, te endrronte; "Per nje bote te re", gje qe ajo  rini e zjarrte e çoi endrren gjer ne sakrifikim.Kete nuk e arriti  dot krahu  nacionalist, i perzier koke e kembe me pushtuesin.

  "Dekalogu" i Ballit ishte idealist ne forme dhe arrivist ne zbatim.Se u bene ashtu si u bene, prej  te  qendruarit neper qytetet e ne krah te pushtuesit, duke u diskredituar shume shpejt, prej syrit te thjeshte te popullit.Humben mbeshtetjen dhe nuk arriten ta mbledhnin kurre  sepse kreret  tradhetuan aspiraten,... me "Pritjen e Madhe"...!

Kurre nuk eshte faji i  atij qe fiton, baze per  justifikim te  humbesit...

Po perse nuk perfunduan ne 100 mije forcat Nacionaliste -  Balliste -  Zogiste  qe kishin mbeshtetjen ne Popull ? Ishin pjestare te Frontit dhe Kishin edhe Pushtetin ? Ishin te bashkuara me KOSVEn qe kishte dhe Regjimente Nazistesh ne perkarje te mejtimit te mendjes se Koliqerve dhe Mustaf Krujes , Deves , Mitrovices  etj ?

Ky camysi, paska lexuar vetem Fisherin, apo vetem ate pelqen...??? Per luften NaCL, kane shkruar me dhjetra angleze dhe amerikane, dhe natyrisht qe ata kane patur edhe kendveshtrime te ndryshme, ashtu siç kane pasur dhe informacione te ndryshme.....Me e mira e mundeshme, eshte balllafaqimi i arkivave me memuaret, vetem kjo te shpie tek e verteta, prandaj, ne kot llootisim ketu, se zihemi, ngaqe jemi profane ne shkencen e historise, dhe ca gjera i kemi me te lexuar dhe ca te tjera i kemi me te degjuar, po asnje gje nuk i kemi me te studjuar......Edhe Urani ka bere nje kerkim per hesap te vetin, qe ka edhe ai boshlleqet e veta, nisur edhe nga piksynimet dhe qellimet qe i ka vene ketij studimi, dhe prandaj qe ne krye te heres ky studim i tij eshte i paragjykuar....se nuk mund te merret e shkeputur vetem kjo pjese e kesaj lufte, nga e tere ajo epope e kesaj lufte te lavdishme e popullit tone, qe e vuri ne krahun e aleateve. Ne gjykojme sot per ngjarje te para 60-70 vjetesh, kur edhe vete protagonistet nuk jane gjalle, kur akoma sot dhe kesaj dite nuk kemi zbardhur ngjarjet e ketyre 20 vjeteve te fundit, kur protagonistet jane ede gjalle dhe historine e bejne sipas interesit te tyre.......

E natyrisht, Uran Butka, si ballist qe eshte ballistet do levdoje, perkunder anatemave per komunistet, paçka se ata mbajten barren kryesore te luftes......

Problemi i Butkes me shoke eshte se e kapin demin nga bishti. Pra nuk duan te pohojne ne rradhe te pare qe jane humbes te historise dhe pastaj te merren me shkaqet dhe pasojat e kesaj humbjeje. Pra cila ishte kjo strategji dhe taktike e gabuar qe i nxorri ato ne fund te luftes jo vetem te humbur por edhe kolaboracioniste? Cfare duhet te kishin bere ndryshe nese do te mundnin dhe cfare nuk mund te ndryshonin. Keto po, do ti kisha qejf ti lexoja nga nje perfaqesues i pales se humbur.

Pa pastaj ai varianti se ne humbem ngaqe ishim cuna te urte dhe me edukate dhe na rrahen ata alabaket brekegrisur eshte pordhe me rigon. 

demin nga bishti  desha te thoja pulen nga bishti smiley

Pra cila ishte kjo strategji dhe taktike e gabuar qe i nxorri ato ne fund te luftes jo vetem te humbur por edhe kolaboracioniste?

Imazhi qe duhet te kene te gjithe te interesuarit per ato ngjarje, eshte ky "Bazi i Canes, i vetem mbi nje trap ne mes te Adriatikut, shpetohet nga nje frigate angleze pas nderhyrjes te British Liason Officer-it qe kish punu me te, sepse atij i erdhi gjynof per ket xhuxh fisnik dhe mesjetar"

***** PF

E natyrisht, Uran Butka, si ballist qe eshte ..

Uran Butka nuk eshte BALLIST . Ne te kundert ka me shume nga BUTKAT ne fis si xhaxhallare  me Partine e Partizanet . Miq e shoke te Enver Hoxhes . Urani eshte treguar Pragmatist . Ne kete KOHE ben  me shume Para e cfaq Personalitet nje qendrim "antikomunist " ????? nen petkun e Historianit MUKIST ?????? se sa nje realitet i Vertete i atyre Viteve .

I nderuar Ali Dems . Ketu nuk behet fjale per te gjykuar Kohet se nuk ka klysh KURVE sado tuituj e phd me master digri , qe e kthen mbrapsht  ate KOHE , jo me nje po me infinit studime . Ketu behet fjale per nje SPEKULIM madheshtor si gjetja e TERMIT Lufte Civile , me gjasa te HARROHET , Braktiset e te Tjetersohet ajo e vertet e Madhe Historike mbi te cilen u Mbeshteten , Organizuan dhe Udhehoqen Komunistet per tu cfaqur me pas ne PUSHTET me te Drejten e Pakundershtueshme te Fituesit jo vetem Ushtarakisht .

Mbi te gjitha Moralisht te perkrahur dhe mbeshtetur nga Populli per zgjedhjen e Drejte qe bene duke u rreshtuar nga Krahu i Forcave Demokratike si fitues te padiskutueshem.. Ne te kundert te atij Grupimi shumengjyresh ne terma por ne thelb Perkrahes , Mbeshtetes e te Organizuar ne boshtin e se keqes ne boshtin Rome -Tokio Berlin ! Grupimi i se keqes perdori cdo manover per t'ju bashkangjitur kesaj levizje per Clirim . Nje pjese edhe e sinqerte , si  Safet Butka , Hysni Lepenica  ( mik dhe krah i armatosir i S.Premtes nje nga Udheheqsit e Komunizmit ne ate kohe per lumin e Vlores ) etj por pa ditur gje qe ne KRYE kishte njerez te Kompromentuar THELLE me Fashizmin . Dhe ajo pjes e ndihmuar nga Florijte e propoganda Fashiste deshi qe te merte Flamurin e Patriotizmit .......etj etj . Kete tregon Historia Reale!

Sot ???? Vur re  Butka nuk e mohon Luften NACL por e ndan me periudha dhe e mohon ate kur Hyne Nazistet . Megjithse di ,  njeh dhe denon Krimin Nazist mbi Boroven e jo vetem si Kolonjar . Ndryshe nga shume karkalece e ciu - ciu qe duan ta mohojne fare si Tufrat e fyej te tjere qe dine vetem te lidhin germa shqip ne linjen e tralalave .

Ata mbeshteten tek nje FAKT qe nuk mund te mohohet si i vetem qe tregon se  "marifetcijte " e nacionalizmes smiley ishin  dakort te luftojne per Fe e per Atme smiley ?????? Tek Mukja . Dhe Mukja nuk ka nevoje per koment vecse duke perorur fjalet e dr . Dishnices , autorit dhe aktorit KRYESOR te Mukjes  thene nje pacienti KURRIZO ne Berat

Mukjen time dhe kurrizin tend nuk ka gje ne BOTE qe i Drejton !

Nuk eshte vendi ketu per te thene se cfare ishte Mukja .Eshte tjeter mesele. Por ketu flitet per nje Lufte Civile .

Eshte shume e drejte kur je ne gjendje te argumentosh . Por ....vetem spekulime . Ne fund te fundit nuk ka asgje joshkencore ne argumentet per te provuar nje periudhe Historike te kontradiktave te zgjidhure nepermjet Luftes Civile . Duke spekuluar me elemente te VELLAVRASES qe jane te pranishme ne cfaredp lloj LUFTE( biles edhe ne Paqe ) perfshi dhe raste ekstreme ndaj civileve , behen perpjekje antihistorike e antilogjike per ta kthyer Luften Nacl ne Lufte Civile.

Kjo TEZE bie shume Thjeshte me nje Pyetje

Perse duhej te behej kjo Lufte Civile dhe midis KUJT dhe KUR ????? kur Pushtetin e kane PUSHTUESIT Faktikisht , ndersa Ligjerisht Shqiperia ishte pjese e Kurores e Viktor Emanuelit ? e ne vazhdim plotesuese ... Per tu cliruar prej tyre apo per te ruajtur SUNDIMIN De Jure e De facto te Pushtuesit me perfaqesues te qeverive Kuislinge qe sot na dalin Patriote te Medhej ?

Kushdo , ne se i pergjigjet ketij problemi drejtepersedrejti pa HILE e Perdredhka , le te vije dhe te tjetersoje konceptin HISTORIK te Lancl.

Vetem Gomari nuk ndryshon ,  perjashtuar rasteve kur bisedon me Sali Historishkrusin  dhe kalemxhijt servile te tij me TUFA e falas tek Gabi , atehetre PO, Gomari hap Rruge !

Por ketu flitet per nje Lufte Civile

Aman o Dikoo, keta i mveshin nofken 'lufte civile' edhe 1997-es e jo me LANC-it. Mamaja e tutkalleve qenka gjithmone me barre.

Ju qofshi qe debatoni me bebe !  Dikur ja kam permend edhe Graves edhe Emigrantit . Mu dashk ta perseris edhe per Ju safo smiley

Ne dhomen e burrave nuk qasen bebusher" Leji te cinxerojne si gjinkallat se ngordhin vete nga energjite idiote qe harxhojne se u duket i bukur zeri tyre smiley . Ka te Gabi nga keta cdo muaj FALAS !

Dhe njehere per 97 ! Ajo qe Lufte midis DY banditeve .

Banditit Sali Berisha me bandat e tij dhe Meks denglaxiut te sotem "kopetentit " te kapitalizmit te kioskave , firmave piramidale e Sudes nga njera ane  dhe banditit Zan Caushi qe gjeti mbeshtetje ne njerez hallexhij te Grabitur , Rrahur e Perdhunuar nga Regjimi  banditesk Berishian !

Rezultati ??? Zani i flaku si LECKE banditin Sali Berisha  dhe trimin qe "donte lufte " denglaxhiun e sotem me germa Meksin !

 

Leji te cinxerojne si gjinkallat se ngordhin vete nga energjite idiote qe harxhojne

I lashe! S'merrem mo me ktosmiley Hajt turqeta!

Mukja ishte marreveshje per te luftuar bashke por u prish nga urdherat e jugosllaveve sepse permendej kosova.

lufte te lavdishme e popullit tone, qe e vuri ne krahun e aleateve.

Ah medet c'ka bere ajo e shkrete propagande komuniste! smiley

o fakir...leje WWII, nuk e fiton do me smiley mundohu per te ardhmen, qe s'ka asnje lidhje me te shkuaren e gjyshit tend

90% e debateve ne peshk jane per kete teme. thene e ster thene kushedi sa here te njejtat gjera. hedh butka & co nje cashke. uuuuuuuuuuu te gjithe. 

hahahahah akoma gjysh Idrizi ketu po lufton me ballistat, nga ameriqia

Kerma Idriz eshte ngjizur nga baba Enver. Nuk i del shpirti ketyre kermave. Gjithe jeten kane jetuar si spiune te felliq. Kur u hapen rruget emigroi kerma dhe vazhdon misjonin e tij prej qelbesi nga amerika. I kane rene dhembet kermes, nuk kafshon dot me vetem jargavitet.

Kerma Idriz mund te jete ngjizur nga Baba Enver, e mund edhe te kete qene spiun i felliq, e mund edhe t'i kene rene edhe dhembet e te jargavitet, e morem vesh, mirepo, po ti qe kafshon kerma c'je, ta marrim vesh?

dy anet ekstremisteve s'durohen fare ketu. te paret mohojne qe pjese te ballit dhe legalitetit luftuan kundra pushtueseve kurse te dytet mohojne luften e partizaneve. me vjen keq per ata qe rane ne lufte per clirimin e shqiperise, te te dyja rrymave. po per kreret i dime se c'ishin, si ata qe erdhen ne pushtet, si ata qe u vrane, persekutuan apo moren arrratine.

as kane qene per se mbari kreret tane dhe as jane.

....Edhe me dhembe  edhe kerme, vetem nje urrejtje, e  kthyer ne mërç, mund ta  prodhoje.

  Ore  ketu  po bisedohet  e flitet sikur jane perballe ca  armiq ndare, per jete e vetem me vdekjen, me njeri tjetrin.Ne ate mase sa  qe po ta sjelli  hera, jo me pushken, por....  mitralozin njeri tjetrit.Pse ore  keshtu?

PF ka dhene nje ide te shkleqyer me larte.Pa te degjojme cilat  jane fajet, more gabimet, le ti zbusim, te nacionalisteve, qe e humben alternativen?Faji  i vetem  na qenka se pala tjeter...nuk  ua dhuroi  fitoren? Po populli xhanem, populli ke mbeshteti ne ate lufte?

Po mire, pse injorohet apo behet sikut te  jete harruar.... si dolen votimet e para ?

 Nuk eshte as analize e as opinion me baze te  verteten historike,  kur argumenti i vetem qe i ofrohet mbushjes se "boshllekut " ne histori,na qenka... se komunistet  e fituan pushtetin me lufte.Dhe se ajo lufte na qenkej 100 % Civile.

Le te  qendrojme ca ne kete rrafsh.

Cilado lufte Civile ka patur dy pale.Nga te cilat  njera ka fituar dhe  tjetra ... ka  humbur.Edhe fitoria edhe humbja  kan  patur faktoret  e vet  objektive dhe subjektive.Pa te degjojme qete, cilet  jane faktoret qe ndikuan ne humbjen e kesaj pale tek neve?Se te  themi  ate qe eshte kjo  pale, vijushmeria e ideve te  saj, as sot  e kesaj dite kur "komunizmi" ka rene, mua sepaku,nuk me rezulton fituese.Po le ta quajme kohe boshlleku kete te  sotmen, se kemi nje regjim polivalent ku  as njera pale nuk duhet te gezoje, pa le te  mburret  per fito...rje, si  thoshte Ai.

Butka dhe sa kam degjuar gjer sot nuk na thone gje te  sakte.Bindese.Mund te na i  thoni Ju, argumentet e humbjes   Mc2 ?

Do t`ju lexoj me shume vemendje!

aman o Grave si beni, sikur se dini. po Mukjen ku ta leme? ne darke u puthen, ne mengjes u gdhine armiq me njeri-tjetrin. dhe pse? se gjarpri serbo-malazez e dha urdherin dhe udhehqsit tane servile dhe koke-ulur u bene me te. jugosllavet kontrollonin komunistet shqiptare 100%. kjo s'mohohet. 

Lira, 

Ata tanet nuku ishin udheheqes ne ate kohe. Ata thjesht ishin sherbetore qe ishin zgjedhur per te bere sherbetoret. Ata qe nuku benin sherbetoret u vrane mbas shpine.

Vertet mendon kush se nazi-fashistet nuku do te largoheshin nga Shqiperia po te mos kishin "leftuar" Aliu e Sala me sherbetoret e tyre?

Fakti qe mbajten per 45 vjet xhyben e udheheqesit nuk i ben ata udheheqes te luftes...shiko pak librin mbi Plenumin e Beratit se çfare shkruan udheheqesi i lavdishem dhe gjenial per veten e vet. Krahasoje pastaj me versionet e mevonshme kur kujtesa i ishte permiresuar.

Enveristet e sotem, perfshire edhe disa nga Peshqit, nuku se jane komuniste te perflakur. Jane thjesht njerez te paafte qe nuk ja dalin jetes ne Shoqerine e Lire dhe kujtojne me mall kohet kur hapej fjala se po e hante nje anetar byroje dhe niste e hapte syte perqark se cili vend pune do te lirohej se shpejti me renien e armikut te ri. Nganjehere jepnin edhe nga nje dore me ndonje informacion te rendesishem per Partine per zbulimin e armikut. 

Per sa kohe qe do te kete njerez qe kane frike nga Shkembimi i Lire dhe nga Konkurrenca udheheqesi i shtrenjte legjendar, siç ka thene shoku Ramiz, do te kete vetem nje dite: ate te lindjes.

 

 E shkelqyera  Lira, sikur te  ishe brenda mendjes time kur e the nje argument,  nga me kryesoret.Te uroj nje  dite te mbare !

V.F.L.P. !!!!

http://fjalori.shkenca.org/ thene e ster thene kushedi sa here te njejtat gjera. 

 

 

AVAZ m. bised.1. Melodi, këngë; motiv i një kënge ose i një pjese muzikore. Avaz i bukur. 
Avaz fyelli. Ia marr (ia them, i bie) një avazi. 
2. fig. Diçka që përsëritet në mënyrë të njëjtë, diçka që është bërë zakon; diçka e mërzitshme dhe e padëshirueshme, ngaqë përsëritet gjithnjë. Avazi i vjetër (i mëparshëm, i parë). Avazi i përditshëm. Të njëjtin avaz. Po ky (ai) avaz. Filloi avazin. S`di tjetër. 
3. Kokëçarje, shqetësim, ngatërresë që del në një punë a në një çështje. Ka avaze ajo punë. Hap avaze. Dalin avaze. Fillojnë avazet. I nxjerr avaze dikujt. 
4. keq. Ves, huq, zakon i keq i dikujt; e metë, dobësi. Njeri me avaze. S`i ka lënë (s'i harron) avazet e vjetra. Hoqi dorë (filloi përsëri) nga avazet e mëparshme. 
* Avazi i Mukës keq. gjë e vjetër, që është thënë e stërthënë; diçka e njohur, që është përsëritur vazhdimisht. (Këndoj, i heq këmbët, i hedh hapat) sipas avazit të dikujt keq. sipas dëshirave të dikujt, siç ka qejf ose siç me porosit dikush. I bie një (po atij avazi) (mban një avaz) keq. vepron në të njëjtën mënyrë ose flet po të njëjtat gjëra, i bie fyellit në një vrimë. I mban avazin (i shkon pas avazit, i vete pas avazit) i shkon pas qejfit, vepron sipas dëshirave e porosive të dikujt. Ia mban avaz ia përmend vazhdimisht, ia përsërit shumë herë, ia mban këngë.(Fjalori i Gjuhes Shqipe)__________Problemi i Avazit, eshte Gazeta "Zeri i Popullit",  d.v. ` 55` one line, me Kryeredaktor Fahri Bahlliu!Ketu lexuesit e Gazetes 55, jane shume t indoktrinuar 100%,me politike, me histori dhe opinione te pafundme subjektive, dhe interpretative qe qellojne vetm nga nje pozicion, vetem nga nje drejtim, pa levizur perpara! Gazeta `55` Propagande e gjalle, e shpifme !PROPAGANDË f.1. Veprimtari e gjerë që zhvillohet me anë të shtypit, të radios, të fjalimeve etj. për të përhapur dhe për të ngulitur në masat një doktrinë a një ide të caktuar, dije të caktuara etj., për t'i bindur dhe për t'i mobilizuar ato për diçka etj. Propaganda politike (kulturore, pedagogjike, shkencore, shëndetësore, ateiste). Propagandë armiqësore (mashtruese, shpifëse, helmuese, demagogjike). Propaganda e prodhimit. Mjetet (metodat) e propagandës. 
2. bised. Përpjekje për t'i mbushur mendjen dikujt me fjalë, për ta bindur për diçka, agjitacion. I bën propagandë.(Fjalori i Gjuhes Shqipe)

adm, vendoseni te shkreten ate, redaktimin, se na vdiqet! smiley 

 

AVAZ m. bised.1. Melodi, këngë; motiv i një kënge ose i një pjese muzikore. Avaz i bukur. 
Avaz fyelli. Ia marr (ia them, i bie) një avazi. 
2. fig. Diçka që përsëritet në mënyrë të njëjtë, diçka që është bërë zakon; diçka e mërzitshme dhe e padëshirueshme, ngaqë përsëritet gjithnjë. Avazi i vjetër (i mëparshëm, i parë). Avazi i përditshëm. Të njëjtin avaz. Po ky (ai) avaz. Filloi avazin. S`di tjetër. 
3. Kokëçarje, shqetësim, ngatërresë që del në një punë a në një çështje. Ka avaze ajo punë. Hap avaze. Dalin avaze. Fillojnë avazet. I nxjerr avaze dikujt. 
4. keq. Ves, huq, zakon i keq i dikujt; e metë, dobësi. Njeri me avaze. S`i ka lënë (s'i harron) avazet e vjetra. Hoqi dorë (filloi përsëri) nga avazet e mëparshme. 
* Avazi i Mukës keq. gjë e vjetër, që është thënë e stërthënë; diçka e njohur, që është përsëritur vazhdimisht. (Këndoj, i heq këmbët, i hedh hapat) sipas avazit të dikujt keq. sipas dëshirave të dikujt, siç ka qejf ose siç me porosit dikush. I bie një (po atij avazi) (mban një avaz) keq. vepron në të njëjtën mënyrë ose flet po të njëjtat gjëra, i bie fyellit në një vrimë. I mban avazin (i shkon pas avazit, i vete pas avazit) i shkon pas qejfit, vepron sipas dëshirave e porosive të dikujt. Ia mban avaz ia përmend vazhdimisht, ia përsërit shumë herë, ia mban këngë.  

Mua me vjen keq, qe disa peshq ketu reagojne me pasion, simbasrreshtimeve ideologjike....po ja qe historia nuk njeh, sot, ideologji, po fakte dhe argumenta shkencore.....Dikush thote se tek udheheqesit komuniste kishte ndikim jugosllav.Dakort. Po sot, sidomos ne vitet '90, a kishte ndikim amerikano -gjerman? e ku ndryshon ai i pari nga ai i dyti??? Nese ne vitet '40 ndikimi komunist ishte i madh ne tere boten, varesisht nga idete e reja, te materializuara, fale dhe propogandes, pse ne duhet te ishim ndryshe? edhe italianet, edhe francezet, edhe ne mjaft vende te evropes, lufta kunder fashizmit u identifikua me BAshkimin Sovjetik, dhe u ndikua nga komunizmi, qe ishte, per ate kohe shpresa me e madhe per fitoren mbi fashizmin....Paçka se ne lufte u futen me pas edhe Amerika nga pertej detit, dhe u fut vetem e vetem, pasi e kuptuan se ndikimi komunist ne evrope mund te ishte shkaterrimtar per ta....kete e kane pranuar ata te paret dhe duhet ta pranojme edhe ne sot....per vende te vegjel si i yni, eshte e pashmangshme varesia ndaj nje me te madhi, ne ate kohe tek jugosllavet, sot ne menyre demokratike tek greket dhe italianet..... E ku eshte ndryshimi nga dje ne sot? Jugosllavet donin te na benin de juro republike te shtate, keta te sotmit na kane bere de fakto pjes e te tyre, me paktin e detit, qe ua shitem territoret xhaba, dhe duke e bere vendin tone, nje landfielld madheshtor per plehrat e tyre, njesoj si Sharren per Tiranen.... A ka ndryshim valle....ah po ndryshon ideologjia......

Dikush lart me komenton me ironi per rreshtimin me aleatet, i them ketij askushi, ketij debili, se e vetmja fitore qe solli Lnacl, dhe qe u duhet tu jemi mirenjohes atij brezi, komuniste apo jo, ishte qe na rreshtoi me fitimtaret, dhe jo me te mundurit. Kaq duhet te dije ai mendjeshkurter alias nacionalist......zaten nuk e ka thene kot ai i mençuri, se nacionalizmi eshte streha e fundit e maskarenjve....dhe ai eshte nje i tille......

alidems, ke bere pyetjen me te mençur ne bote. Ku ndryshon njeri ndikim nga tjetri?

Ndikimi bolshevik kishte si vizion Komunen Primitive, Epoken e Gurit ne çeles arkeologjik, Neanderthalin (Hunter-gatherers). 

Ndikimi amerikan ka si vizion Boten e Lire. 

Ja cili eshte, thjesht, ndryshimi. Ne 1990 i gjithe GDP i Bashkimit Sovjetik ishte thjesh sa rritja vjetore e GDP-se amerikane (5-6%) per te njejtin numur popullsie. 

Me pasurite natyrore me te larta ne bote Stalini ja doli, nderkohe qe ne Boten e Lire njeriu shfrytezohej nga njeriu, qe njeriu te hante njeriun. Edhe Mao. Vetem Babai i kombeve, strategu me i madh i botes mund tja dilte nje gjeje te tille. 

Sot jemi ne Shoqerine e Lire dhe jo ne Shoqerine e Tregut. Eshte gabim ky term: Ekonomi e Tregut. Tregu eshte vendi ku kjo marredhenie kryhet. Eshte njesoj si te ngaterrosh Dashurine me Krevatin.

Latini thoshte se "shume njerez, me shume se lirine, kerkojne nje padron zemergjere". Gjynah qe ne '2011 vazhdohet ne kete rruge thjesht se kemi frike nga Liria dhe na duhet udheheqesi i lavdishem per te krijuar vende pune me sopate ne dore. Komuna Primitive, Epoka e Gurit.

 

 

 

Qe te kete pasur lufte civile do te thote te kete pasur dy grupime te medha shoqerore me baze te gjerre ne popull te cilat luftojne per te marre ne dore shtetin. Nuk eshte kjo historia e L2B ne Shqiperi. Shqiperia ishte vend qe u pushtua nga te huajt. Ne Shqiperi kishte nje grupim te madh me baze te gjere ne popull qe kryesohej nga komunistet dhe qe luftonte per pavaresine e Shqiperise. ( komunistet luftonin per ideologjine dhe per marrjen e pushtetit). Te tjeret ishin grupime shume te vogla me baze jo te gjere ne popull, Balli me i madhi nga keto grupime ishte shume i cakerdisur, nuk ishte nje grupim i organizuar per ndermarrje luftarake, apo qe kishte synim marrjen e shtetit shqiptar. Balli ishte ne pergjithesi nje grupim kolaboracionist i perbere pergjithesisht nga shtresa e pasur por tmerresisht injorante, pa ideologji dhe pa vizion. Pra Shqiperia e L2B nuk ploteson asnje pike per tu quajtur civile.

Duhet thene qe vrasjet per pushtet brenda grupimit (partizan) gjate dhe mbas L2B jane ku e ku me te numerta dhe me me shume rendesi historike se rapresaljet kunder kolaboracionisteve apo grupimeve te vogla qe ndodhen rendom ne cdo vend te europes gjat L2B-s.

por tmerresisht injorante, pa ideologji dhe pa vizion

Mire e ka finisterre qe propaganda komuniste ka bere goxha pune.  Kokat e Shqiperise se athershme, njerzit me te shkolluar, me vizionare e me kombetariste ende quhen injorante.

po mire po sot qe i kemi te gjithe internacionaliste dhe maskarenj si i behet me shprehjet e lubonjes?dhe mos me thuaj  qe salinjte jane nacionaliste se nxorra kallashin,,,dhe nje fakt tjeter nacionalistet greke ishi9n rreshtuar me aleatet ne mos gaboj

balli dhe partizanet ksihin mbeshtetje ne jug, ne veri ska pas partizan ( mbeshtetje shume e paket per te mos thene fare). kjo do te thote qe ne veri njerezit ishin qeveri me vete ( si cakejte nder male) , pra nuk ishin te grupuar por si balli dhe partizanet.  sa per kosoove e maqedoni atje nuk ekzistonte ideja e partizaneve, persa kohe kjo i perkiste pushtuesve serb-sllave.

une nuk e them dot lufte civile, se eshte perralle me mbret, ka qene nje lufte per pushtet, e eger, partizanet kishin avantazhin qe komuizmi ne ate kohe ishte nje gje e paprovuar dhe shume idealiste, shume njerz shkonin me partizanet per ideale dhe humanizem. dhe kjo eshte nje gje shume e madhe dhe duhet vleresuar gjithmone.   komuniste ishin shume pak nder partizane  dhe fakti qe partia e coi muhabetin si i donte qejfi me vone, ky eshte muhabet tjeter.

tani ju thoni pse jugosllavet??? po kush tjeter pervec atyre ?  sot psh ne ballkan dore te lire ka patur greqia, e mbeshtetur nga fonde te BE. investitor 1 ne ballkan nga vendet e be. bullgari, maqedoni, serbi, shquiperi, eshte greqia. ne ate kohe superfuqia e rajonit ka qene jugosllavia. dhe shqiperia ishte " nen zonen e ndikimit jugosllav" kjo vlen per vendet USA_BS_UK, se italia e gjermania ishin blloku tjeter, po qe se do fitoni ata,  do ishte mbush tirana me pepino dhe gjysma e shkodraneve dhe vlonjateve e  durrsakeve do thonin qe kam nje stergjysh italian dhe dua et regjistrohem si minoritete etnik italian ne shqiperi

nejse idea eshte qe ne ishim nen sferen e ndikimit jugosllav. se sihim fare te pavlere per boten , nen qetullen e jugosllavise shqiptret hynin pa problem dhe kish kuptim ne ate kohe ( sot as qe behet fjale se jemi nene sqetullen e USA direkt :- p)

nejse pra nuk ka pasur lufte civile mirefille, disa aspekte mund te quhen por jo e tera, lufte per pushtet po, dhe partizanet qene idealiste dhe u mashtruan nga PKSH E PKJ. 

kshu mu mdel llogaria mu.

 

Nuk ka pasur Lufte Civile. Thjesht se, ndryshe nga çka kemi lexuar ne 45 vjet ne forme hartimesh apo Histori e PPSH-se qe ndryshone çdo 3-4 vjet, ka pasur pak lufte ne vetvete dhe shume vrasje mbas shpine.

Si spjegohet qe historia e Partise se Lavdishme te Punes ndryshonte kaq shpesh. Turp e faqe e zeze. 

Vertet ka nga ata qe mendojne qe ishte Aliu me Salen me sherbetoret e tyre qe perzune okupatorin dhe se okupatori nuk do te ikte nga Shqiperia pa ndihmen e Aliut dhe Sales?

Eshte njesoj si te thuash qe Bota e Lire po vjen ne Shqiperi fale SaLiut.

Lexon rendom shpesh nga trushkulurit apologjete te komunizmit e komunisteve qe mbeshtesin tezen LANCit sic e shpiken komunistet per 50 vjet mbasi erdhen ne pushtet, se LANCi i mundesoi Shqiperise e shqiptareve rreshtimin krah aleateve e fitimtareve te medhenj te luftes.  Tani, keta trushkulur ne trurin tyre te vogel barazojne fitoren e "aleateve" (te cilet 30 e kusur vjet para LB2 e kishin ndare Shqiperine si byrek me molle) me fitoren e Shqiperise dhe shqiptareve.  Po le te shohim cfare ndodhi realisht mbas gjoja LANCit te komunisteve dhe ne ishin me vertet fitimtar shqiptaret.

Se pari, mbas "LANCit" ose mbas arrdhjes e komunisteve ne pushtet Shqiperia si shtet-komb me pjesen derrmuese te trojeve etnike te saja qe kishte egzistuar qysh nga shtatori i 1943-shit me qeverisje shqiptare, pushoi se egzistuari.  Si shtet nominal shqiptar ngeli shteti i perendimor i vendosur nga "aleatet" me 1913.  Ky shtet nominal qeverisej nga ciraket e serbeve, komunistet shqipfoles qe ishin vendosur aty si agjenture e tyre per te bere punen e tyre e qe perpak dhe ate shtet perendimor desh e bashkuan me jugosllavine si republike te shtate.  Po me 2/3 tjeter te Shqiperise cfare ndodhi? Ajo mbeti serish nen pushtim sllav e grek, sepse komunistet e frontit Shqiperi konsideronin vetem ate pjese qe i'u kishin falur aleatet me 1913-te dhe jo vetem refuzuan te luftonin per keto troje etnike shqiptare, jo vetem qe prishen Mukjen e nisen nje lufte civile ndaj faktoreve te tjere asaj kohe qe ishin per clirimin real te gjithe kombit, por ne rastin e sllaveve ndihmuan rendshem per pushtimin ushtarak dhe "paqesimin" e Kosoves e Ilirides nga ana e sllaveve.  Pra mbas LANCit te shpikur te komunisteve, 2/3 e kombit ngeli nden pushtim sllav e grek, e 1/3 ngeli nen pushtim sllavokomunist shqipfoles.  Fitore shume e madhe bash per shqiptaret, ky rreshtimi me aleatet e medhenj!

p.s.

As po i hyjme asaj punes tjeter qe as dy vjet mbas LANCit legjendar te komunisteve, aleatet e medhenj i mblodhen "kolaboracionistet", i sterviten, e i hodhen si diversante per te rrezuar qeverine e aleateve te vegjel.

nje gje nuk e lexova deri tash: kush pagoi per lufte NACL?

nje gje nuk e lexova deri tash: kush pagoi per lufte NACL? smiley

Nuk e them kot qe bo pyetje me men smiley po per shpjegime ekonomike nuk ta thote . Ngatro shurupin me alkoolin smiley Po mos u merzit se po ti hudhesh alkool shururpit dhe ta ngrofesh behet Grog. Thone qe pagoi Shqiperia - Gjak dhe materiale - futu ke Konferenca e Paqes ne Paris dhe ke nje liste qe shoqeron fjalimin . Dhe mos u bo shume i ditur pasi i meson gjojnat smiley

Ju njohen demet nga Italia me Viberta e Ministrite , Bulevardi Horrave , stadiumin , Shallvaret , Moskatet , P.aviacionit etj etj . me pak fjale te gjitha Investimet shtetnore ju lane si prone Shqiperise dhe ato Private te ndertuara me KREDI nga Bangat Italane . Ta nxiva kete qe te njohesh pronaret e Tirones mer Jahu . Ka akoma mjaft borxhe !

Pagoi Gjermania - po na i futi se nuk e njofi shtetin Etnik te Hitos e qujti bashkepunetor te Nazisteve dhe ja dha Paret Serbit , sipas  Shtrausi te 1974 kjo , jo atij me vone smiley. Dhe kena marre Lesht .Vetem 3000 dollare qe i dhane per rikonstruksionin e drejt .mekanike per ta kthy ne Katedrale ke Rruga e Dursit ku do u falshni e bonin meshe Ambasadat smiley

Do merrshim dhe me shume sikur Greku te mos bote ato qe boni ( Caldaris) duke u mburrur vete si Partizon e duke na qujt NE si pjese e Kurores Mbreterore te Italise dhe qe ishim ne Lufte e duhet te Paguanim per sulmin ndaj tyre . Kane dhe nje Ligj qe besoj ta ka thene babasqapi i histoishkruseve qe kerkoi ta abrogonin ateLIGJ !!!!!!!!!!  qe quhet Ligji Luftes smiley Partizanet na shpetun . Jo mer vlla thane LUFTUM ne ....dhe hec provoje po ta majti suma smileyDhe ne Paris besun ne partizonet jo Ballistet !

Dhe me qe i erdhi funi dhe kane dale tellallet sipas parimit i zoti Okshnut ( eshet ) - tellallet hane M..( nuk e jep ) dhe inatcoret ne ven te Pare po e myllim me fjalet e ekonomistit e biznesmenit Cima.

Lufte Civile nuk ka patur ! Per kete sikur qe Prurja smiley

Ti po ke fuqi na bjer nje per Ballistet dhe Mukjen se ketu Jemi . Do ta bojme prap fabriken e sheqerit me te omla ksaj rradhe jo me sheqer te hidhur ! Dhe ke per te fol moooooo si te dush se e mesove si behet VOTKA smiley

 

idris- fole per pas luften smiley une e kisha pyetjen per luften, luften kush e pagoi? te lutem me kurse kohe e mos thuaj populli dhe fshatarsia punonjese.

sa per vodeken, tom, e kishte per alkolin industrial qe perdorej per gomollate, fabrika ruse kjo. shume vdekje ka mbjelle ai alkol ne shqiperi, edhe meqe nuk jam mjek, nuk e di sakte sa budallenj jane lindur prej ketij faktori.

qe te bi ballist, nuk kam se si se sikur dihen emrat e krytarve te ballit sot, dy parti, kam degjyar q do dale nje e trete. sa e sakte nuk e di. lufte civile ka pasur. ka pasur se me histori jane vrare shqiptare me shqiptare. sa per grupet komuniste, te tipit zan e pjeter, apo ndryshe shto emra vete, ato une nuk i fus te lufta civile. lufta civile nisi pas mukjes. ti ka mundesi te ishe me gjermaaanin sot, kurse une e te mite te vdekur ne lufte. qe ta them me shkoqur, ne nuk kishim frike as turkun, jo me italianin e grekun.se ke d

egjuar bejte tirane, ose proverba, per te te shtuar dijen, kryesisht vinin prej llacifaceve. esad pashe toptani, qe e vrau ai qe ka monument ne shesh te tiranes, mbrojti shkodren 6 muaj pasi ra turqia si perandori. kjo eshte nje histori qe mundet te diskutohet sa per nacionalizem.

Deri ke Lufta Partizonve e patem me qe pyte . Mesove shume per te pagumet dhe pa pagu Fare! ket kije parasysh se e pate QYL!

Keshtu per te pagu edhe une boj kalem nga te mite se kena la me gjak Janinen per shqiptarizem , ndersa gjyshi i nones me vdiq me arme ne dore ke Mehmet Pasha Egjypti ne krah dhe nen fron ,qe sipas ca llafeve e ca mungesa pas iventareve ne  njerez te fisit doli se ishin manget edhe ca te tjere ne JEMEN smiley Keshtu pordhesh mund te shese vetem Blendi fevziu !. Nji Zogist i imi si pune xhaje dha dhe jeten per Ahmetin para se me e mor vesh per Esat pashen qe kishte mrojte Shkodren smiley Nga KUSH ???? smiley

Po me qe e kishim per LUFTEN Civile si per ALKOOLIN e fabrikes dhe jo per alkoolin industrial ,...

1.- per Luften ...asnje rrethane nuk e bo civile kur vret vllau vllaun ne rreshtime te kunderta .Njoni me aRMIKIN ( fAMILJA E pESHKATARIT )  e tjetri ka partizonet ose baba nga poplli patriot ! Mos u mer mo me keto pas Mukjes e para Mukjes se nuk ja ke haberin fare , po shkon Pulitikisht pa inercise .. Fushen e ke te hapme po do me e myll me Lufte Civile

hap libra keno dhe hec!

2.- per fabriken...kane vdek prej atij alkooli po jo prej Votkes . Biles ne mbajtset ( nuk po them shishet&nbspsmiley e alkoolit sHkruhej kur ishte Industrial . Po ku pyste ramet paste shoku im V.Vangjeli smiley Do kesh qene ne nonje tvoline me te smiley ...nejse mo . Kur te kemi rast do te tregoj edhe per Belulin qe krute dhjamrat e lekureve i ziente dhe i perdorte si meze me Alkool Industrial ...smiley E mesove jashte Pulitikes se cfare perdorej per Vodken dhe ku perdoej "kujt do me i trgo karbonin mer jahu smiley. Kjo ka rendesi . Biles mesove edhe per shyrypin smiley

Ika se lashe nam me piliveser qe vijne verdalle si trimat e Ballit pas Mukjes!

edhe perfundimisht mbeta pa pergjigje se kush e pagoi luften e partizaneve. e mora vesh qe e paske nigju me tekst, se si shkruhet ne dialekt.

lufta nuk ka qene frontale sigurisht, se ta them une qe luften e kane paguar pasunaret e shqiperise, si perhere ndodh... tani cfare mesova une eshte se idris eshte perfundimisht moshe, burre, dhe eeeee, nostalgjik i para '90-tes. se kur

vret vllau vllaun, ti po thu qe nuk eshte lufte civile ???? kemi koncepte te kunderta. vetem ne qofte se ti vjen nga veriu e kete punen e vellavrasjes e di si pune nderi. sa per tu ndier ti me mire, kete rradhe sikur lexohesh edhe mund t'i gjej kuptim fjalise pa ato germat ashtu.

familja e peshkatarit eshte pjese e luftes se klasave dhe shpelarjes se trurit qe iu be te gjitheve, pa na perjashtuar ne te dy.

nuk dua ta degjoj rastin e belulit, e di pse? se e kuptoj qe i kishte vene vetes detyre te vdiste me alkolin e tabakeve se nuk e duronte dot eren e lekureve. tutkall quhej. sa per ballin kur te gjej ballist te gjalle ta versul une, se ne fakt kane vdek te vertetet. per mire a per keq ramiz alia dhe nexhmija jane gjalle.

Petlle, e ke parasysh nje skene tek Dimri i Madh, kur gazetari francez i avitet nje zonje te rende, e kesaj i kujtohet kur ka pas qene njehere e nje kohe shoqe e thjeshte me mision ne Itali, e jo Zonje e Rende, ku vajzat e pasunareve qe kishin marre arratine nga Shqiperia dilnin dhe i shanin shoqet me lloj e soj ne bulevard, dhe qe shoqeve ne mision u kishin dhene me vete nje partizan te vjeter me nje dore cung e me tjetren gati per te hedh bomben po qe se dekonspironin misionin e shoqeve me shume se c'duhej?

Partizanet i kishin parate nga blloku lindor, BS, me ndermjetes Jugosllavine, dhe aleatet nuk mund te hynin tek zona e influences se njeri tjetrit, gjendja e tensionume, lufte boterore, po te ushqeheshin partizanet nga perendimi rrezik shkonte krejt Berlini ne Lindje; Balli i kishte fondet nga Italia dhe nga fryma nazi-fashiste me fashe-e-fajkua dhe me shqiponje krenare ne balle; ndersa legaliteti i kerkonte fondet sa ne Angli, e sa ne Amerike, por trapin mund te merrte, se nje mbreteri qe po hynte ne shekullin e fundit te mijevjecarit te pare nuk kishte si te ulej ne te njejten tryeze me nje njeri qe u be mbret prej mustaqeve. 

po boj sikur nuk e lexova se kush e ka shkrujt. smiley deri tani letrat thone se paret erdhen prej anglezit dhe te pasurve te shqiperise. disa prej te cileve i njoh vete personalisht, i kam disa edhe fis. zona e elbasanit, labinoti, dibra ajo zone sa per ta shembellzuar. me afer i bie dy gjyshat e mi. jugosllavet ne shqiperi kane paguar vetem themelin e pksh. tani nuk kam me kohe e nerva, por po ta them se asnje ushtarak rus nuk ka qene ne shqiperi me gradat qe kishin anglezet. lexo: lufta e ballkanit/ fitzroy maclean, e ka per jeten e vet ne jugosllavi me titon.

balli nuk kishte nevoje per fonde, edhe sidomos e ke gabim pjesen me itali. me gjermani hajt se po e bej nje sy qorr e nje vesh shurdh.

Mbase, mbase, terhiqem, nuk pretendoj se marr vesh shume nga kjo periudhe historike. Eshte nje kokcarje e madhe qe nuk kam pasur kurre kohe t'i futem por e kam shtyre interesimin si guralec me maje kepuce. Ajo qe ta garantoj me 100% eshte se muhabeti eshte aq i ngaterruar, sa nuk mund te flitet ne terma te nje lufte clirimtare pa folur njekohesisht ne terma te nje lufte civile; dhe e anasjellta eshte po njesoj e vertete. Kushdo qe i meshon luftes clirimtare, e cila ishte nje realitet i eger, por le ne hije luften civile, eshte ose duke mashtruar, ose duke u mashtruar. Po njesoj, kushdo qe flet ne terma te luftes civile, e cila ishte nje realitet po aq i eger, por le ne hije luften clirimtare, o mashtron, o mashtrohet. Kjo eshte e vertete e sigurt si nje dhe nje qe bejne dy, dhe qe eshte provuar gjate gjithe historise se njerezimit, pavaresisht detajeve specifike. Kur vjen puna tek detajet specifike, pastaj, kjo eshte detyre e historianit qe une nuk kam kellqe ta ndjek, pervecse te them nese i eshte larguar kesaj te vertete, apo jo. 

muhabeti eshte aq i ngaterruar, sa nuk mund te flitet ne terma te nje lufte clirimtare pa folur njekohesisht ne terma te nje lufte civile

Me thone te drejten, nuk jena te vetmit. Une isha ne Ukraine kete vere dhe vezhgova qe edhe atje ende canin derrasa per te njejten gje. Ballisti i tyre ishte nje fare Stefan Bandera. Nuk e di si po e debatojne kete ceshtje popujt e ish-Jugosllavise, por besoj se niperit e gjysherve po njesoj do jene duke iu hedhur ne fyt njeri tjetrit.

Per mu ceshtja eshte thjesht llogari: kush i beri me mire? A ishte FNCL apo Balli qe i dorezoi nje gjeneral anglez gjermaneve? Kaq me duhet mu. Sa per kacafytje...vari hejbet.

Po asnjehere, mo burre i dheut. Keto muhabete jo ne bllokun e lindjes, por edhe ne France s'jane shuar akoma. Regjimi i Vichy-t perben sot e kesaj patate te nxehte.

Ty t'u rruaka me shume per gjeneralizn anglez se sa per fatet e kombit tend, kur ne njejten kohe anglezet ishin nje nga palet qe te beri thela thela ne 1913, anglezet as pipetine kur te pushtoi Italia me 7 prill, e anglezet te vetmin interes qe kishin te ty ishte qe t'iu beheshe ferre gjermaneve tashme ne humbje e siper qe vec ishin kalimtare ne trojet shqiptare, e anglezet qe i premtonin gerrqeve nje tjeter thele territori shqiptar mbas luftes.

Te ishte per ty do kishim perfundu si Kurdet

Prej komunistave kemi perfunduar pak a shume si kurdet.

Majr, si t'thote zotnia jote.

Historia  bazohet mbi  fakte, te  cilat si regjistrohen.."rruajne e qethin" cilindo  pizeveng, qe ne emer  te nje nacionalizmi te rreme,mundohet te  binde edhe vehten  boshe, se; te gjithe te tjetert  mbeten fajtore....

Gjenerali anglez, Dejvis, punonte per  Angline, duke luftuar gjermanet  ..ne Shqiperi.

Ballistet, kolaboracioniste, u bene me gjermanet,  per te fituar... edhe ne Angli, sikurse ne Shqiperi!

  Ky  eshte dallimi thelbesor,  qe  me ndan me ate konceptimin tend, te "punes berberhanes"! 

Fakte te ka sjelle i biri Safetit, nga vete arkivat qe mbanin komunistet kurse ju apologjetet e komunizmit i jeni pergjigjur me palo bejten e Shefqet Musarajt.

"Fakti" i birit te Safetit ishte qe ne nje aksion kish luftu 'Legaliteti" jo balli. Vec nji ballist i ka luftu nemcet ne menyre parimore..njoni prej vlores po jam kom harru emrin.

Skender Muco po mendon ti por ka pasur dhe te tjere.  Ne Drashovice, shume kohe mbasi rezili i gjylos kishte prishur Mukjen e i kishte shpallur lufte haptazi Ballit, partizane e balliste i luftuan gjermanet bashke.  

Fakti i birit te Safetit ishte nje ne nje aksion Kupi kishte udhehequr ceta balliste e partizane.  Lexoje dhe njehere se e e ke lexuar keq.

Në fakt pyetja madhore në këtë çështje do ishte: cila ka prioritet, lufta çlirimtare, apo lufta civile? 

dhe unë besoj se po të mos vinin italianët dhe gjermanët, nuk do kishte konfrontime civile kaq të mëdha sa kishte kur erdhën. Ka gjasa madje që "luftë civile" të mos kishte fare. Kjo sepse komunistët shqiptarë, nuk ishin mbrujtur kaq shumë me luftë klasash e me ideologji, sa ta përçonin këtë në masa. Vija ndarëse e përkrahjes popullore ishte nëse dhe cila palë luftonte gjermanin. 

Në këtë kontekst, lufta çlirimtare, ka përparësi ndaj luftës civile. 

 

Ti e kishe kush ka pagu Pare me i majte ne Kome partizanet smiley

Tani po qe ke bo pejetje  Populli per veshje e buke . Partizanet nuk merrshin RROGA si Ballistet smiley ose policet e xhandaret . Ndersa per armet e ke te shkrujtme dhe rrezik e ke recitu si Patriot i Modh mer Jahu ne ndonje konkurs poezie kur ke qene i frymzum smiley

ne s'kini arme gjeni

ja rrembeni atij qeni

Dhe sipas te shkrumeve edhe Anglezet eme furrnizime ajrore ...Veshje e Arme

Megjithate ke nje seance ne Parlament ku Gramozi i Pashkove ( qe kane luftu Butkat )dote me u talle me bab Haxhiun e Lleshajve  qe po dremiste

Kadale - i tha drejtuesit - se shoku haxhi po ma shnime ... ( thenie te vjetra te thena si te 'xgjut" )

Bab haxhiu hapi njonin sy dne i tha i cop llaf :

 Fole dhe ti gagac. Per nofllen tate me ta operu , rregullu e pastru kom hudh i HALE me pare . Po si duket Muti paska met mrene

Te shkruara  te evidentuara Zyrtarisht ka vetem tre EMRA qe kane derdhe FLORI

Haxhi LLESHI  / Bahollet / Esat bej Dishnica .

Nuk kom dijeni po kohet e fundit qarkullon dhe nje emer Patrioti i Modh , fort i pasur qe shkriu Pasuri e shiti Toka per te mire te Atmes thone nga  Vucidoli me mbiemer Berisha !

 

 

Mire o Idrizo. E ci donin paret partizanet. Ato i kishin gjerat badiava.

E kisha per petllen se o i paqarte kush e mate Luften  smiley Kujto se partizonet merrshin rroga si Ballistet e Xhanaret smiley

Po vjen Rekuizita ....bertiste tellalli ne krahine Tone ne kohe te Italaneve !

 E c' fare eshte kjo a i vrare ? Kush  e njeh kete ?

Do na biere makarune ...thoshte ai qe e "njihet "

Pasi i kishin zgerdhire ca me HU , e u kishin marre cu duhej  ..... te zijte sa merrnin vesh qe " erdhi rekuizita " merrnin perpjete malit se mire keto , po e donin dhe dashin te bente kakerdhi ne sofer smiley

 

Po ajo puna e "luges se florinit" si u bo ihere? smiley

E kemi bo Cek te Bardhe tani . Na ka hum Luga se qe e Vogel smiley

smiley mos bo nga kto dreq koka se te bin dhomet !

Kur kundershtaret politik te nje kombi,  vriten midis tyre per pushtet, eshte lufte civile.

Ne zgjedhjet e para te pas luftes, komunistet kane qene ne "ilegalitet", jane perfaqsuar me Frontin nacional çlirimtar, pjesmarrja ka qen e gjere, nacionalista, komunista, liberal,e  figura te njohura .

Ne njeren kuti votohej per frontin,tjera ishte e kandidatit te pavarur.

Sa kane qene demokratike, e tregojne dokumentat e bodrumeve te zeza sterr te komitetit qendror , e arkivi i lidhjes komuniste  jugosllave .

Eshte mese e njohur denimi i grupit te deputeteve, sepse kerkonin ( kishin si ide ) te krijonin partin socialdemokrate, e komunistet e mire, shume te mire bile, i denuan me pushkatim.

 

 

Në ato maja rripa rripa, një herë më hipe, një herë ta hipa është kjo punë. 

Komunistë vs Ballistë në 45' - komunistët fitojnë.

Komunistë vs Demokratë 90' - Demokratët fitojnë. 

Salistë - vs Antisalistë 2011 - Antisalistët duhet të fitojnë. 

 

Po nuku fituan...Fitorja shtyhet per vitin 2013, por duke lene te hapur edhe mundesine e 2017 smiley

Po ky Urani, bir i Safetit eshte?
Fshataret e Kolonjes i kishin ngritur bejte te jatit...

"O Safet ore safet, vrave veten ne halet...

Pikemakjet historike te ketej jane po aq te drejta sa ato te birit te Zogut, ose te birit te Enverit, dmth te dikujt qe eshte shume after epiqendres per te qene rracional e i pa-anshem..

Po mire, o, te veten do e thote, ai. Te gjithe bij te dikujt jemi.

 

Kur ne France denojne keto, ne bashkepunetoret e fashizmit, i ngreme ne pidestal.....Në dashuri me pushtuesit. Një turp për të cilin flitet pak TemA

Fotografitë e papublikuara më përpara të femrave franceze në krahët e nazistëve, kanë hedhur më shumë turp mbi një pjesë të turbullt të historisë franceze. Imazhet tregojnë femra duke puthur oficerët SS në bare e kabarete, duke pozuar në bikini në plazh e duke shijuar momente dashurie poshtë Kullës Ejfel.

Libri me titull “Vitet Erotike 1940-1945”, i historianit Patrik Buiso, pritet të turpërojë edhe më shumë francezët për këtë periudhë.

Pavarësisht se më shumë se 2 milion francezë u mbajtën të burgosur lufte gjatë kësaj kohe, numri i lindjeve pësoi një bum në vitin 1942, me rreth 200 fëmijë të lindur nga çifte franko- gjermane. Mbi 30 përqind e lindjeve ishin ilegale në disa pjesë të Parisit.

Patrik Buiso, autor i librit, njëkohësisht këshilltar i presidentit Sarkozi dhe drejtor i Kanalit Francez për Historinë TF1, pranon se shumë nga ajo që ka ndodhur në atë kohë, është mbajtur e fshehtë.

“Shumë nga ajo që thuhet është mitologji. Realiteti është se njerëzit e pranuan pushtimin”,” thotë ai.

Shumë nga fotot e publikuara në libër janë gjetur duke u shitur në rrugë e kudo nëpër Gjermani. Zëvendëskryebashkiaku i Parisit pati deklaruar para disa kohësh se është një turp që foto të tilla shiten në supermarkete në Gjermani si pa të keq. Gjithashtu ka pasur një teori se prostitutat franceze u ngritën të parat kundër pushtuesit, duke mos ofruar shërbimet e tyre. Por fotot tregojnë të kundërtën. Nazistët morën kontrollin mbi shtëpitë publike dhe vendosën standarde të larta higjiene. Një nga lidhje e profilit më të lartë ishte ajo e dizajneres franceze Coco Chanel me një oficer gjerman, baronin Hans Gynter fon Dinklage.

 

Coco Chanel dhe i dashuri i saj, oficeri gjerman Hans Gynter fon Dinklage

 

 

Alidemso

Shqiperia nuk eshte France

Ne France bashkpuntoret e fashizmit punuan per shkeputjen e trojve francese tek gjermanet (Alsas Lorene).

Ne Shqiperi Balli Kombetar dhe Legaliteti ku  vetem disa bashkpunuan  me fashizmit, te tjeret e luftuan fashizmin ose ndenjen neutrale , por te gjithe ishin per bashkimin e Kosoves dhe Camereise me Shqiperine

Ne France kundershtaret e fashizmin dhe fitimtare  te luftes , luftuan per mbrotjen e trojeve Francese duke i rikthyer Frances Alsas Lorenen

Ne Shqiperi nje pjese e atyre qe luftuan fashizmin ,fitimataret, ne mos te them se  i shiten interesat e trojeve shqitpare ( Kosove dhe Cameri) te pakten qe mund te them as qe ben ndonje perpjekje per bashkimin e Shqiperise . Vetem pas 49 kur mardheniet me Jugosllavine u prishen dhe Greket sulmuan shqiperine komuniste ata filluan te flasin per te drejtat e shqiptaeve ne Kosove dhe Cameri. Teper vone

 

Si perfundim nuk ka krahasim ne France dhe  Shqiperi

 

O Tom, pasj zotin lerini keto budallalleqet qe gjermani na bashkoi kurse Enveri na ndau se na hoqet trurin. Gjermani nuk erdhi ketu qe te bashkonte Shqiperine, po qe ta pushtonte e te dilte tutje.Se ju mor vella po nderroni konceptin e pushtimit. Prit kur te dale tani ndonje dhe te thote se duhet tia dijme per nder gjermanit se erdhi e na dha edhe Gjermanine e Francen, ose qe Titoja ishte maskara qe nuk beri me shume per ceshtjen shqiptare duke pushtuar edhe Shqiperine qe ta bente nje me Kosoven.

 

 

 

PF

Keto budalleqet e mia jane fakte do apo nuk do ti. Te vjen apo nuk te vjen mire ty. . E vetmja kohe kur shqieprite ( Kosove Shqiperi) u bashkuan ishin ne kohen e luftes se dyte boterore. Desheroj te flasesh me ata qe i kane jetuar ato kohe 

Une nuk po i jap merite atyre qe bashkpunuan me nazizmin por po kerkoj qe bashke me ujin e ndotur te mos hidhni edhe foshnjen.

1. Pavarsisht nga rruga jo e drejte qe ata zgjodhen duke bashkpunuar me nazismin dhe per kete historia i denoj ata duhet pare dhe gjykuar edhe nga  qellimi i tyre

2. Jo te tere bashkpunuan me nazismin ndaj vetem e vetem se dikush e kishte emrin balist dhe se dikush nga kjo organizate ishte pjese e qeverive kuislinge kjo nuk te jep te drejte ti quash tere ballistet kusilinge kur shume nga ta mbajten qendirm neutral dhe disa bile dhe e luftuan. Balli dhe Legaliteti nuk ishte parti politike apo grupim i organazuar ISste nje forme grupimi /fronti qe ajo qe i bashkonte nuk ishte lufta ndaj nazismin por bashkimi i shqiperise. Cdo preference tjeter ishte individuale, me baza krahinore apo fisnore.

Ah se harova dhe nje shembull  ..... ne Berat deri me 1943 forcat balliste te Abaz Ermenit e komunistet me Margariata Tutulanin dhe te vllane  komandonin qyetitin bashke, ndersa gjermanet te vendosur ne Kucove hynn e dilnin ne bBrat pa nderhyre ne punet e partizane/ballisteve. Traktet dhe Njkoftimet puiblike te komunisteve ndaheshin nga balliste ne qytet dhe anasjelltas. Kur partizanet dhe Ballistet i sulmuan gjermanet  ne kodrat e Kucoves pa asnje shkak filloj lufta ne Berat  U var Margarita Tutlani etj etj . Mos valle tani duhet quajtur edhe partizanet kolaboracioniste se i lane gjermanet te hynin e te dilnin ne Berat ?

Shiko per mendim tim historia e luftes se dyte boterore eshte ajo qe duhet pare dhe jo historia e Skenderbeut por.... nesje kjo fatkjeqesisht varet nga opinioni dhe jo faktet  

 

 

Me fal se kam ngateruar disa data dhe ngjarje me lart per Beratin por kjo nuk ndryshon konkluzionin Per me shume lexo me poshte

Tom edhe njehere, une nuk po mohoj faktet por  po ve ne dukje qellimet qe sollen keto fakte. Pra nese ti e shikon Hilerin si simbolin dhe heroin e luftes per krijimin e Shqiperise se Madhe, duhet te kesh rrjedhur me te tera. Zakonisht ato qe i bejne keto pune jane heronj kombetare e jo nga pushtues nderkombetare si Sulltan Abdyl Hamiti qe erdhi te na bashkonte me Stambollin e ta bente Shqiperine me kater vilajete.

Sa per ate historine me partizane e balliste, une jam fare i qarte, faktet me bashkerendojne dhe si te thuash nuk me ha ndopnje brenge dyshimi apo ndjenje qe ma kane futur. Kujt i ha le ta mbaje tha. Vec qe kjo bote eshte mizore dhe sic e ka thene edhe latini: Historine e bejne fitimtaret, humbesit vetem e shikojne dhe e rishikojne. smiley

PF,

Sinqerisht mendoj se me ke keqkuptuar

Perseri

Aspak merite per ata qe u bashkpunuan me nazismin pavarsisht nga qellimi i tyre Dhe kur nuk ju jap merite shqiptareve qe u bashkuan me nazismin s'kam si ta shikoj Hitlerin si merites apo simbol te ndonje gjeje te mire qofte per shqiperine apo boten.

E perseris qe meqense historine e kane bere fitimtaret dhe meqense fitimtaret erdhen si fitimtare pas nje LUFTE CIVILE (kete kam bindje te plote ) atehere mendoj se eshte mire qe historia te rishikohet se ka vlere jo vetme historike por edhe qellim kombetar deri sa te vraret e kesaj lufte ishin shqiptare, dhe humbesit shumica/nje pjese/ disa kishin po keshtu qellim kombetar  

Mos hedhim bashke me ujin e ndotur edhe foshnjen

KAQ DHE  VETEM KAQ PO THEM

Nejse, historia gjithmone shikohet ne driten e fakteve te reja, por kjo zakonisht shton disa nuanca tek drite-hijet, por nuk e ndryshon faktin qe ne fund te luftes ishin dy pale: te humburit dhe fituesit. Tani se si e fituan luften komunistet kete e dime te gjithe. Se si e pse e humben luften ballisto/legalistet/nacionalistet/farmacistet/kolaboracionistet kete nuk po do ta trazoje askush se kane frike se bie ere. Se eshte bere boze kjo teoria qe ne jemi te miret qe nuk gabuam kurre dhe ato ishin te keqinjte qe i bene te gjitha gabim e prape fituan. Jo per gje, po te njejten gje po degjojme edhe nga partite qeverisese e kundraqeverisese sot.

Kaq po them edhe une.

Tom mos bjer kurtheve pabukse te tipit u bashkuan me Hitlerin e u bashkuan me nazizmin.   Nuk pati njeri qe i'u bashkua Hitlerin apo nazizmit ne kuptimin e bashkimit ideologjik.  Ata qe bashkepunuan me gjermanet kalimtare e ne humbje kunder komunisteve internacionaliste e shokeve te tyre serbe te cilet i'u kishin shpallur lufte, e ben kete per interesa te medha kombetare dhe cfare ndodhi me vone me sllavokomunistet i justifikon komplet edhe ata qe bashkepunuan me gjermanet.

Jo,

I pakapshem nuk bie pre por sic thote PF me te drejte ata humben keshtu qe mbase nuk duhen idealizuar por te pakten duhen nderuar per aq sa i takon patriotizmit dhe nacioanlizmit te tyre

again and  again and again

Mos hedhim bashke me ujin e ndotur edhe foshnjen

Dhe kete foshnjen desha tu tregoj me ato shenime historirke qe solla por sic duket admin jane merzitur dhe i hoqen smiley

Duhet idealizuar per qellimit paresor te tyre, qe ishte bashkimi kombetar dhe clirimi i vertet i kombit nga pushtuesi e vertete.

Une dhe ti nuk jami shume larg per qendrimin ndaj nacionaliste shqiptare gjate LII Boterore dhe ndaj Luftes Civile ( idealizo apo thjesht ndero) Por ajo qe me shqeteson eshte qendrimi i disave qe kerkojn tu vene vizen, ti heqin fare nga lista, ti nxijne e baltosin. Kjo mendoj se eshte e rezikshme dhe siqerisht ketyre ju rekomandoj te lexojne ca me shume per historine e shqieprise gjate LII Boterore dhe jo vetem poemen e Dirterose

Tom .

Je njeri qe kupton te pakten sic shfaqesh . Gjerat jane shume te thjeshta dhe nuk ka nevoje te nderlikohen . Nuk ka fare te paqarta .Ka mosnjohje qe sjell ngatresa .Ka perpjekje Politike dhe Jo Historike . Ka edhe bebusher tralal qe si sot mo eshte mbush vendi me ta paty qejf bira e shpirtit ti digjos si cicerijen edhe per Luftrat Civile ne Himalaje smiley

Pyetja qendrore e Problemit  eshte shume e Qarte dhe pa Nderlikime :

Ka qene apo nuk ka qene   Lufte CIVILE ? Duhet trajtuar si e tille apo JO sepse kjo nuk e dnryshon raportin Historik te Paleve , Luftimin  dhe Fitus - Humbes .

Kij parasysh se eshte nje fushe qe k te beje ne JETE Njerzish dhe askush nuk pranon qe te kete Teori per Hir te Teorise pse ,kurverive te Mnedimit nga cdo Pale .`

 Te kete Lufte Civile NUK eshte ndonje sakrilegj . Biles shume vende nepermjet Luftrave Civile kane arritur nje konsensus qe i ka shpure me shekuj perpara . Pothuajse te GJITHA Luftrat qe kane krijuar shtetet e Europes jane me permbajtje te PLOTE e me KARAKTERISTIKA te PLOTA te nje Lufte Civile deri ne fillimet Moderne te LI e te LII Boterore .

Ti ne se ke deshire te rivendosesh Drejtesi Historike mbi cilesimin e Luftes se DYTE Botrore dhe formen e permbajtjen e   saj ne vendin qe quhet SHQIPERI .....BUJRUM .

Dhe ka disa kerkesa po  Pyetjen Themelore pe ka shume te thjeshte e te kuptueshme

Midis kujt dhe perse zhvillohen Luftrat Civile . Cfare Objektivi kane ?

Dhe si per te te FUTUR ne TEME qe te mos biesh me copra kujtimesh e referenca Individuale se si e mendon njeri apo tjetri , si i interpetojne kujtimet e faktet qe mbajne mend , po them se principi Baze i Nje Lufte Civile jane PALET qe Luftojne Njera Tjetren dhe jo menyrat e Luftimit SULMI dhe MBROJTJA , Jo i Fajshem apo i Pafajshem , jo Patriot e jo i Shitur .

Elementi dyte eshte TERENI se nuk mund te kete Lufte civile te Shqiptareve ne Jugosllavi  , e Greqi ... sic e perfytyrojne disa me maskra e ...

Elementi i trete Eshte KOHA kur ka ndodhur ...sepse po te lexosh thone ka ndodhur kur RYJTI ( i thote labi ) Jermeni ose kur erdhen Turistat Gjermane qe moren situaten ne dore ps kapitullimit te ITALISE .

Dhe se Fundi qe vetvetiu do te dale si pengesa Kryesore eshte SITUATA Konkrete , nga ku forcat NISEN dhe zhvillojne Luftimet , kerkon te jete e Paster ME TE DY PALET Vendase dhe  JO ME pushtues sepse nje situate  e Tille ne te gjithe Historite Botrore te Luftrave vleresohet si Lufte kunder Pushtuesit . Dhe pushtuesit ne te gjithe Boten Jo vetem tek ne , MBESHTETEN e Organizojne TRUPA Vendase qe i rreshtojne per te plotuar formacionet e tyre qe nuk jane te mjaftueshme . Menyrat ...do vije koha ti analizojme .

Ne se je ne gjendje te vleresosh keta faktore nuk ka asgje te keqe sepse e emerton Lufte Civile . Perkundrazi rezultatet e saj kerkojne te Vleresohen ne kend te RI edhe  shkaqet edhe  pasojat !

Karakteristika e cilesime morale "si vllavrasja " "elitat " apo sharjet e etiketimet "kriminelet "  "pederastet " "kuislinget " "ballist " komunist " "nacionalistet " mund te sherbejne per te treguar Nuanca te Grupimeve por Jo Brendine e Luftes Civile

Ja keto jane kerkesat qe ne se ke deshire HEC pra me mendjen e pergatitjen tende jo me "Islamin " dhe " kapter Ramiun " smiley Jane per bebushe ato ...faqja tre e dosjes c paragrafi shtate i arkivit te ....dhe libri me Kujtime i ...

Kam vetem nje kerkese personale ....... pa u Shmangur dhe pa Sterhollime !

Dhe me kete pervec Inatcoreve  qe e kane me pash te drejten per te share e kercenokne si tua doje e bardha zemer , dhe bebusheve qe te rokanisin koken dege me dege si gjinkalla ..... KUSH te Doje le te vije pa u trembur te binde veten njehere e pergjithmone dhe ne se gjen teren le te ndryshoje konceptet ne Doktrinat e Artin ushtarak te Botes !

Keto jane kerkesa si Recetat e Enkes smiley Kush do gjelle te tjera le te bjere Receta te tjera! 

Idriso

Te kerkoj ndjese dhe kjo komplet per fajin tim por nuk kuptova azgje nga keto recetat e tua. Megjithate meqense te njoh dhe te besoj atehere sinqerisht besoj ne  karakterin shkencor dhe te vertet te recetave te tua

Nga ana tjeter kam bindjen e plote shkencore se ajo ishte LUFTE CIVILE

Ne keto kushte pergjigja ime eshte :

UNE E MBESHTES FAKTIN SE AJO ISHTE LUFTE CIVILE NE BAZE TE RECETAVE TE TUA

Ika tani se u be vone dhe neser jame per pune

Naten byrazer flasim neser prape

Mire Tom i dashur .Mire mulli me ere po ujet nga i vjen smiley Gjume te embel !

Ah, Idrizo, fort te du, ti e di, e mos te te mbese merak, por ke nje vizion shume "puritan" ne lidhje me cfare perben lufte civile. Nese me kujtohet mire perpara nja dy vjetesh, sebep 28-29 nentori, nese nuk te keqkuptoj tashti si dhe te kam keqkuptuar atehere, me te njejten note te kam vleresuar. Nuk ka lufte civile pa nje hije te rende agresioni nga jashte. Harroje. Ashtu si dhe nuk ka lufte te permasave te tilla si L2B, apo fundja edhe luftra te thjeshta vetem mes dy vendesh, pa nje hije te rende lufte civile. Harroje. A do t'i numeroj? Eshte e pamundur numerimi, aq e gjate eshte lista. Gjithe c'mund te numerohet, ne gjithe historine e njerezimit (perendimor) jane aq perjashtime sa s'ke nevoje as per gjithe gishtat e nje dore. Shto edhe pjesen tjeter, dhe me shume se nje dore nuk te duhet per numerim. Roma, Anglia, Amerika, Rusia, dhe Kina, qe kane njohur luften civile pa hijen e agresionit nga jashte. Por shiko cfare liste perbejne keto perjashtime, ama, besoj s'ka nevoje ta shkruaj me germa te medha, por jane te gjitha lufte civile ne momente te tilla te historise se tyre qe nuk kishin rivale nga jashte. They could afford it sepse ishin perandori. Secila pale ne keto lufte civile ishte me e forte se kusuri i gjithe botes marre se bashku. Dhe kusuri i botes nuk kishte shans pervecse te bente sehir. Rast i vecante dhe domethenes eshte Rusia, qe i beri mutin L1B kur e pa qe perballe kishte vetem ngordhalaqer, e la pergjysem, dhe i ktheu syte nga perbrenda e beri Lufte Civile, Czar vs. Lenin. Ndersa lufte me jashte qe mos perkthehet ne lufte civile, nuk ka, dhe as edhe keto perandori nuk i kane shpetuar ketij rregulli. 

American Civil War me vjen nder mend (um fal noshta duhet me thon si e thon ata t'Jugut "The War of Northern Agression"

lufte me jashte qe mos perkthehet ne lufte civile, nuk ka

Baah, sa i padurum qe je. Lexo mer derr ne fund, se e perfshiva tek aq perjashtime sa mund t'i numerosh me gishtat e nje dore.

Nuk ka lufte civile pa nje hije te rende agresioni nga jashte.

Me fal se do shkruaj pak gjate dhe per herete FUNDIT ne jkte ceshtje ne pritje te festave te Nendorit smiley

Lulian ..une respektoj shume ketu qe bejne perpjekje per mendim te pavarur nga "kapter ramiu " Ne fund te fundit ketu nuk jemi Armiq as Akademike nga mendimi e lufta e te cileve  varet Fati Madhor i Shqiperise

E thashe Une apo e tha Tomi apo  fundja dhe TI ne se nuk kemi ose nuk eshte kuptuar , qe ne jemi ca qytetare te thjeshte qe japim e marrim me njeri tjetrin me llafka VIRTUALE per Hobi , por edhe ne nje fare mase per te kualifikuar veteveten ne ceshtje qe s'te ka rene nevoja te merresh  , pervec provokatoreve me OBKEKTIVA qe nuk mungojne , atehere kot qe kembejme mendime !. Gjithashtu mundohemi me ato shkalle kualifikimi qe kemi qe te ndikojme per tu kuptuar me qarte problemi

Respekte  gjithashtu , dhe une e cmoj Kontributin TUAJ ketu duke te rradhitur tek  Penat me Shume Vlere . Gjithsesi per Problemin

Ketu nuk vendoset , dhe kush e merr perpjekur tregon qe edhe ne Jeten Reale eshte me "shkarje ledhi " Ate e ka vendose STALINI per gjithe BOTEN : Historine e bejne Fitimtaret. Dhe sot Fitimtaret jane krahu i BUTKES . Pra le te them une e ti , Tomi apo ai tralalaja me te kapme , Cfare te duam ... Ajo eshte vendosur qe te cilesohet LUFTE CIVILE .,.Une e pranoj edhe verejtjen per "puritanizem " por pata nje Objektiv qe e trajtova te tille . Sepse pa patur te qarte Specifiken e Konceptit ( ne kete rast Mbi Luften Civile ) nuk mund te analizosh DREJT ngjarjet ne Kohen per te cilen bejet Fjale nga Lufte per Clirim ne Lufte Civile smiley sepse u prish Marveshja e MUKJES .....????? smileysmileysmiley

Ti ke nje fakt KONKRET me te prekshmin SOT...Ligjin e Luftes GREK qe te trajton PALE me Okupatoret Italiane . Dhe perse ?anashkalohet ky FAKT Themelor qe eshte kryesori ne vleresimin e Luftes dhe Konstitucional ????

Pikerisht sepse Pushteti LIGJOR ne SHQIPERI me Kushtetute i dhuroi KUROREN Mbreterore Italise . Kaq te mjafton Besoj per te kuptuar se nuk bejet Fjale per Lufte thjesht me mund BALLIN apo Forca te Tjera. Behet Fjale Konstitucionalisht te RIFITOHEJ Pavaresia e Shqiperise ndaj Pushtuesve . Pra ne se Nderkombetarisht KJO lloj "shkrirje " u Denoncua me llogje Babaaresh te Kombit ,  me vepra e Denoncuan Partizanet ! Ky eshte nje dallim Mjaft Mjaft i Madh dhe Baza e Vleresimit .

Nuk po hy Teknikisht por me beso Apriori se eshte gjate . Gjithsesi ruaje mendimin tend sepse une nuk dua te hyj ne Alsas Lorena e Tibete smiley Me del e tepron Teatri Luftes Shqiptare

Ne asnje Doktrine te Botes nuk njihet e Trajtohet Lufte Civile kur vendi eshte i Pushtuar . Ka probleme te perbashketa e te njekoheshme  qe bashke me Pushtuesin te Luftohen edhe "rreshteret " e tyre vendas , etje tje PO  ! Dhe ne asnje vend te Botes nuk ka ndodhur NDRYSHE ! Prandaj ate Hijene e Rende te te Huajit duhet me e konceptu DREJT !

Ne se Balli ose nacionalistet nuk do ti kishin  KRERET ose baba...aret e Kombit ne Qeveri Regjencash e ne Hyqem e Mbeshtetje te pushtuesit , ne se nuk do Kishin Justifikuar Organizimet Ushtarake me Regjimente Nazistesh etj ,  dhe Levizja e tyre do te ishte e frymezuar nga Poshte si e Partizaneve  padyshim qe perpjekjet midis tyre te armatosura per te marre Pushtetin pasi te largohej Pushtuesi do te vleresoheshin si Lufte Civile . Dhe pastak llogarite ne Popull do dilnin ndryshe e jo me Diversante por me mbeshtetje si ne Greqi !

Lexo edhe argumentet e Uranit qe eshte Realisht me sa e njoh smiley Studius skrupulos dhe jo dosido , dhe ka akses te Fuqishem per te cfrytezuar Arkiva. ......sa me diallezi e ndan Periudhen :

E fillon Luften Civile pasi Hyne GJERMANET ........dhe nuk permend si tralalate tona te PPU ceshtjen e Kosoves qe erdhen me Xhafer Deven me krye me Regjimentin NAZIST  "Skenderbeu " .  Kete Fakt  patriotet e medhej te bashkimit per sy te bukur e race ariane ja atribuojne studimeve gjenetike e dashurise se VECANTE te Hito mavrise per ne . Hitua duke Ruajtur e Fuqizuar Statukuone e Italianeve per bashkimin me Kosoven donte dhe ca pako trima  a nga raca Jone qe shquhemi per pritje Turistesh me TANKE !Po pse keta Nacionalistet e Mukjes nuk i kerkaren dhe Camerine edhe pjeset e Maqedonise me qe keta si anjanes kishin Pervoje te bashkonin Popuj e Kombe smiley

Shiko ne nuk kemi INTERES te hedhim balte mbi popullin Tone . Biles eshte per tu habitur por Jo dhe Fort , Enver Hoxha deklaroi dhe dha URDHER ( ndeshkoheshe biles RREPTE ) ne se dikujt i thoje qe je bir ballisti pas vitit 74 . Deklaroi ...Ka ikur ajo KOHE . Ata qene Shqiptare Trima si dhe ne Partizanet por morren rrugen e Gabuar te GENJYER e Mashtruar nga KRERET !.

Ka shume analiza per kete, hajde te leme kete qe duan Kurvat e Mnedimit SOT , mbajtjen e karrikes se ja rrezikonin ballistet smiley , por duhet Kuptuar se kjo menyre qe POSHTERON Shqiperine per ta kthyer edhe njehere ne Skllaveri Morale me Rruge Kushtetuese  tek akti i dhurimit te Kurores Mbreterore teItalianeve dhe  te Cilesuar si te vrare per ate Kurore .... une edhe sot nuk arrij ta kuproj perse duhet !

Ka shume rruge trajtese per te gjetur afinitet midis shqiptareve , per te mbushur Gropat Historike jo per ndarje e fotografi Kuprish e rrefenja ballistesh qe u duket se u erdhi Ora te marrin HAK! . Ate brez i varrosi Koha me te mirat e te keqiat e tij sic do na varros dhe ne . Aq  mund te bente Shqiperia se nuk eshte Qenda e Botes ! Edhe intrigat edhe nderhyrjet kane bere punene tyre . Nga prtitat e vrasjet prapapa kreheve ne Shekuj vinte sidomos nga Veriu e Malesite me te gjith teritorin ..domosdo do kishte dhe atehere . Nga armiqesi e gjakmarrje te pashlyera vinte , domosdo do shfaqeshim .Nga urrejteje , keqtrajtime te te varferve , shtypje e cfrytezim vinte domosdo do kishte edhe kapercim te normales . Po kjo nuk i jep te Drejte ASKUJT te tjetersoje Luften Reale per CLIRIM nga Pushtuesit dhe Clirim Shoqeror .

Historine , mund ta beje nje trajtese e njerezve te KULTURUAR , me DIJE e Bashkekohes , pa Emocione e Politika te tejskajshme , pa Armiqesi me Shqipatrizmen si Yll ndricyues . Ajo nuk mund te behet   sipas  deklaratave  te Babasqapit qe te vjen Ndot ti kujtosh dhe emrin .. .per te rishkruar Historine . Nuk ka nevoje per Mukje e dengla qe nxisin Kunderti GJAKU. e nxjerrin Kreret Tradhetare si Patriote te Medhej . Nuk ka nevoje as per Tufra me hanxhar ne goje . Nuk ka nevoje as per 'demaskim " te figurave "antikomuniste ". Nuk ka nevoje per Riemertime as te Uranir  e te askujt  per Ngjarjen me te Madhe ne Historine e Shqiptareve ne Kohet Moderne !Kush te desheroje le te beje Libra dhe kemi Village Beun te ngeshem e  te gatshem te na biere rrefenja mga xhaxhi veteranet balliste qe kane vlere  per ne Pelham Parke deri ne Pelham bej .

Me fal po falemnderit ne se ke durim dhe e lexon !

 

Te lexoj, une ty, mos ki merak. Ke ca xixa e ca flashe qe ta bejne leximin edhe me te veshtire se te Zhizhekut, por mos ki merak.

Shif ca thu ti:

"Biles eshte per tu habitur por Jo dhe Fort , Enver Hoxha deklaroi dhe dha URDHER ( ndeshkoheshe biles RREPTE ) ne se dikujt i thoje qe je bir ballisti pas vitit 74 . Deklaroi ...Ka ikur ajo KOHE . Ata qene Shqiptare Trima si dhe ne Partizanet por morren rrugen e Gabuar te GENJYER e Mashtruar nga KRERET !."

Dakord, por me kusht qe te pranosh se "nuk ka lufte me te huaj pa pasur lufte civile" dhe periudhen nga hyrja e Gjermanit qe permend, Butka, e 30 vjet deri ne 74-en, ta konsiderosh periudhe lufte civile. E imagjinon dot se cfare ankthi dhe cfare lufte e perbrendshme do ishte sikur ne 2021-shin Berisha te shpallte se nuk do i godasim me bijte e komunisteve, ajo kohe ka ikur? Nuk eshte pyetje direkt, per ty kjo, por kritike e perbashket kunder ndonje biri salisti qe ka potencialin te hape veshet e t'i therrasi mendjes.

Jam shume dakord me ty qe duhet kuptuar fenomeni. Ja psh, nje pyetje, si e konsideron ti masakrimin e cifuteve nga gjermanet, ne Gjermani? Une psh, e shoh si strategji tipike te dikujt qe jo vetem shpall lufte civile brenda ne Gjermani dhe territoret e pushtuara nga Gjermani, por qe edhe perpiqet te hedh shkendijat e luftes civile kudo ku kishte cifute ne Evrope. Detajet po ti le ty t'i mbushesh nga skena shqiptare; une nuk mund te veshtroj pervecse siper Tibetit nga Everesti smiley

Po ashtu, ti ke te drejte, qe ka njerez sot, qe ose u ka zene syte pushteti qe gezojne, ose u ka zene syte vuajtja qe kane pesuar dje. Kafshe qe nuk e dine c'eshte njerezilleku, por edhe njerez qe me te drejte e kane humbur njerezillekun. Ky dallim eshte parimor, dhe duhet bere se s'ben, dhe per mua je i nderuar qe e ben, pasi perndryshe, ta them pa shaka, do fitoj gjithmone Stalini.

Idriz, jemi ne sintoni. Thjesht rafino pak metoden. T'i avitesh nje problemi te komplikuar sikur te ishte i thjeshte per ta kuptuar me qarte, eshte kundraproduktive. Gjithe c'kisha, ishte thjesht kritika per "purizem," per ndryshe te lexoj shume qarte dhe me shume endje.

Bofsh naten e mire e pafsh endrra me gjella kuislingesh smiley

Shiko ne nuk kemi INTERES te hedhim balte mbi popullin Tone . Biles eshte per tu habitur por Jo dhe Fort , Enver Hoxha deklaroi dhe dha URDHER ( ndeshkoheshe biles RREPTE ) ne se dikujt i thoje qe je bir ballisti pas vitit 74 . Deklaroi ...Ka ikur ajo KOHE . Ata qene Shqiptare Trima si dhe ne Partizanet por morren rrugen e Gabuar te GENJYER e Mashtruar nga KRERET !."
Kush ti ka thene keto perralla o dele e perendise. enveri deri ne grahmat e fundit predikoi luften e klasave.Ai shtyu mehmet shehun ne vetvrasje me sebepin e fejeses se djalit me nje vajze ne familjen e se ciles kishte patur eksponente te ballit.

E mer Alidems . Do mbeteni pa firmato me duket .

Me probleme te medha eshte cfaqur FIRMA "Hugo Boss " Nga robaqepes i thjeshte ARRITI qe mori porosi Ekskluzive per Uniformat Naziste . Kuptohet privilegji si anetar i Partise Naziste .

Lajmi AKUZE ( po studiohet per Gjyq) Jo me vone se para dy -tre ditesh . Firma akoma nuk eshte pergjigjur dhe Djemte qe e administrojne mbulohen me faktin se kane paguar demshperblimet tek PUNONJESIT ! Mire qe nuk qekan NIPER smiley

 Ne Ligjin e Pare ARBNORI nuk e kishte keq qe nuk u kthente pasuri e prone atyre qe i vune ne kohen e Pushtimit !!!! smileySi duket nuk e ka pas dite qe ka qen Lufte Civile smiley  ! Po dhe keta Amerikonet mo si i ndjekin ! Me pune e kane vu mer jahu , ca ka ktu smiley 

Po si duket nuk i lexo gazetat beu i Fshatit smiley Lexo per Leeun e Shefqet Ali Pazarit ( teqja Helvetiane mu ne mes te Tirones&nbspsmiley smiley

Intelektuali i nderuar U. Butka po argumenton me dokumenta se nga '43 ne '45 ka pasur lufte civile ne Shqiperi ndermjet FNC-se qe kontrollohej nga komunistet dhe grupeve politiko-ushtarake te tjera secila me mbeshtetesit e tyre dhe te shtrire gjer ne popull ku futeshin fshatra, qytete dhe deri krahina.

Jane dokumentet qe ka nxjerre Butka nga Arkivi i Shtetit me urdhrat e vendimet e Enver Hoxhes e FNC-se per t'u goditur Balli dhe gjithe nacionalistet e tjere qe nuk ishin nen FNC qe coi ne perplasjen e armatosur te ketyre grupimeve.

Cfare te ja veme emrin kesaj pervecse Lufte Civile?

Kjo gje ka baze ne praktiken dhe ideologjine komuniste. Lufta kunder okupatorit duhej shnderruar ne revolucion bolshevik dhe te merrej pushteti. Per komunistet keto dy gjera ishin te pandara. Si rrjedhim i kesaj erdhi edhe perplasja e armatosur ndermjet grupimeve ne fjale qe degjeneroi ne Lufte Civile.

Respekt per ata qe luftuan per clirimin e Shqiperise si ideal te tyre dhe me madhorin, qofte nga pjesetaret e FNC-se qofte nga nacionalistet, por gjakderdhja ndermjet shqiptareve qe ndodhi ne Luften Civile duhet pranuar dhe nxjerre mesime prej saj.

Eshte edhe per shkak te kesaj perplasje civile te armatosur qe shtohen dozat e urrejtjes edhe sot ndermjet paleve politike.

Edhe dicka

Nuk ka qene keshtu Shqiperia ne cdo lufte. Nje vend qe luften per liri e ka shoqeruar gjithmon menje lufte vellavrasese?

Sepse tere keto debate me kujtuan

UCK dhe FARC smiley

Pershendetje e respekt per profesor Butken. Eshte historian i vertete, jo çupa çups si Milo e Godo.

Me habit shume fakti qe ka akoma njerez qe nuk duan te shikojne qe lufte civile apo, me mire, lufte vellavrasese ka pasur qe çke me te. Po ndoshta jane te njejtet njerez qe mendojne akoma qe toka rrotullohet rreth diellit.

po jo mor jo... se nuk eshte ashtu!

ashtu, ashtu është. Pak a shumë ndodhi kështu... vjen italiani zbarkon me trupa. Ça të bëjmë - thanë shqiptarët. A nuk ia kërcasim një herë me luftë civile? Ok! bam bam.

 

tjerrjet pa fund te ketij avazi kane cuar (domosdoshmerisht) ne copa te medha bullshiti logjik. po formesohet nje refren prej humbesish e zeardhurish te vonuar qe gati gati sa s'i thone pales tjeter "pse s'na late ne te fitonim". Ose, "pse fituat ju"? po kalohet ne bullshitin tjeter logjik sipas te cilit lufta politike nuk qenka lufte per pushtet. Qe Enver Hoxha nuk duhej te enderronte pushtetin. Qe kundershtaret e tij, meazallah se e mendonin ate te shkrete pushtet... per te cilin u bashkuan me dreqin e te birin, c'eshte e verteta. Po formesohen copa te medha bullshiti ku pales anti enveriane iu keputet shpirti per cdo komunist qe hengri koken nga te vete (nga enveri), ka nje perdellim martir ne af-et e uf-et per lloj lloj eksponentesh te macional clirimtares, te cileve shefi i tyre u ra kokes... ka nje heshtje te tmerrshme per bashkpunimin e ndyre me gjermanet!!! neper fshatra vihej me kallauz ballist, qe iu grymte shpirti ne jete te jeteve zarbove kallauze! smiley

Per keto nuk flitet, pooor i bihet nga Kina duke e paraqit Hitlerin dhe gjermanet (te cilet as i njohin hic, as ne kulture e as ne nje gje, por merren me dokumenta qe e bejne mushken me barre) si ne lloj kavarieri, krimi i te cilit eshte i durueshem, nje renie e shamise se hundeve pa e patur mendjen per toke, e kesisoj ndotje e mjedisit.

Kete skote ka pat parasysh Naim Frasheri. I kemi ne mes tene, i kemi pat, e aty fdo jete gjithnje fare e keqe!

kallauz-kılavuz(lex. kellavuz)-manual perdorimi,tregues
fjale e urte turke-kush ka sorren kallauz,nuk i del hunda nga m..

po formesohet nje refren prej humbesish e zeardhurish te vonuar qe gati gati sa s'i thone pales tjeter "pse s'na late ne te fitonim". Ose, "pse fituat ju"?

Kujdes se ky argument mund te perdoret nga Salistet kundrejt Ramisteve qe flasin per vjedhje zgjedhjesh (2 here!), vrasje protestuesish, presion te madh, heqje nga puna per perkatesi politike etj etj. dhe i le pa municion Ramistet pastaj.

ka nje heshtje te tmerrshme per bashkpunimin e ndyre me gjermanet!!!

Cfare e ben bashkepunimin me gjermanet te ndyre? Vetem se ishin gjermane dhe flisnin nje gjuhe te tmerrshme jo melodioze? Apo prej armiqesise shekullore gjermano-shqiptare?

Per keto nuk flitet, pooor i bihet nga Kina duke e paraqit Hitlerin dhe gjermanet (te cilet as i njohin hic, as ne kulture e as ne nje gje, por merren me dokumenta qe e bejne mushken me barre) si ne lloj kavarieri, krimi i te cilit eshte i durueshem, nje renie e shamise se hundeve pa e patur mendjen per toke, e kesisoj ndotje e mjedisit.

Nah, ky  eshte trillim emotiv i joti per te shmangur debatin e vertete, se akush po mundohet te paraqis Hitlerin si kavalier.

 

 

"Cfare e ben bashkepunimin me gjermanet te ndyre? Vetem se ishin gjermane dhe flisnin nje gjuhe te tmerrshme jo melodioze? Apo prej armiqesise shekullore gjermano-shqiptare?"

Ti jo se je i pakapshem, por ti nuk kap, nuk thith. Edhe s'ka problem se nuk me kthen pergjigje nga qe mund te jem harbut me ty, por ti e meriton harbuterine, sepse je gdhe, gomar, nuk kupton ndryshe pervecse me dru.

Cfare e ben bashkepunimin me gjermanet te ndyre? Po pse mor, pyetje eshte kjo? Po nxirre mer koken prej struci nga muti kombetarist dhe pyet veten se kush ishin gjermanet e luftes se dyte boterore, e jo thjesht kush ishin gjermanet per shqiptaret. Megjithese edhe kush ishin gjermanet per shqiptaret t'u pergjigj mire PF me lart. Si ka mundesi qe per nje gjerman te vrare gjermanet kercenonin te vrisnin dhjete shqiptare? Po shkoni ere qyrresher se na keni nxire jeten me dumbabizmin tuj lloj e soj. E bashkume ishte Shqiperia edhe nen Osman, mos perben kjo arsye per te ndenjur nen Osman? E bashkume ishte Shqiperia nen thundren e gjermanit, mos perben kjo arsye per te duruar thundren? Jo po po kalonin. Jo po qe te placin syte e ballit. Cfare e ben bashkepunimin me gjermanet te ndyre? Po si s'ke turp. Po ne gjithe boten qe denoi krimet e nazizmit, turpi shqiptarit do i mbese qe t'i justifikoje keto krime, qe mos qofsh shqiptar ishalla, se kush do donte ta ndante shqiptarine me ty?

Shef ti Lulo: 'na ka vra me plumb ballit, por jo ne dhomat e gazit, kshu qy na kan dash fort. Arbeit Macht Frei!'

Cfare e ben bashkepunimin me gjermanet te ndyre?

Shef ti Lulo: 'na ka vra me plumb ballit, por jo ne dhomat e gazit, kshu qy na kan dash fort. Arbeit Macht Frei!'

Safir, a e di se kush e ka bere masakren me te madhe ne Tirane gjate pushtimit nazist, duke vrare per nje nate 80 shqiptare?

E liga me e madhe nuk e justifikon te ligen me te vogel, Des.

Absolutisht jo, por eshte e verteta nuk eshte aq e thjeshte.

Kolaboracionistet u munduan te shpetonin ate qe mundin te genjyer nga operacioni Bodyguard!

Ti gjykosh sot eshte pak e ...si ta them, e tepruar.

Denimi kunder nazisteve eshte absolut dhe as vihet ne diskutim, por nuk e permendi njeri deri kur mberriti Emigranti e tha "Nese thoni qe ka pas lufte vellarasese atehere ju pelqen Hitler!", diskutim pa logjike.

Nuk ka thone keshtu Emoja, lexoje me vemendje, ai ka thone se ata kane qene te gjithe bashkepunetore te fashizmit, dhe si te tille, nuk kane nderin qe te vihen ne panteonin e luftes civile, po te luftes kunder pushtuesit dhe bashkepunetoreve te tyre, kaq te mjafton besoj.......

Nuk ka thone keshtu Emoja, lexoje me vemendje, ai ka thone se ata kane qene te gjithe bashkepunetore te fashizmit, dhe si te tille, nuk kane nderin qe te vihen ne panteonin e luftes civile, po te luftes kunder pushtuesit dhe bashkepunetoreve te tyre, kaq te mjafton besoj.......

 

Ndoshta e kam kuptuar gabim Alid, po prape nuk ka logjike. Pse, sipas teje ata qe u zgjidhen ne Konferencen e Pezes ishin kolaborator dmth? Pse duhet te sulmohej Babe Faja, M.Peza, Abaz Kupi, Hysni Lepenica qe kishin formuar çeta e po luftonin? Pse duhet te vdisnin si qena? Kush i vrau keta? Si ka vrare as nazisti e as fashisti Alid, komunistet e atij Qoftelargut i vrane!

KOnferenca e Pezes, ishte nje tentative, per ti organizuar te gjitha forcat, ne luften kunder pushtuesit, Ne ate kohe, ne KOnference, u ftuan te merrnin pjese, nese e mban mend, te gjithe nacionalistet qe nuk kishin bere marreveshje (te hapura) me fashizmin. Pjesa qe nuk u pelqeu nacionalisteve, ishte parllleku i komunisteve, se me kete parllek te atyre, nacionalisteve u rrezikohej pushteti, prandaj bene çeshte e mundur qe te sabotonin kete marrreveshje.... e sa per .... Pse duhet te sulmohej Babe Faja, M.Peza, Abaz Kupi, Hysni Lepenica qe kishin formuar çeta e po luftonin? Jo te gjithe u vrane si qen, se Lepenica, u doli kundra, po ashtu dhe Kupi, nuk i duronte dot komunistet, pastaj kauza e Kupit, ishte e kundert me kauzen e komunisteve..... Dhe per me teper, eshte shume e vertete qe ka pasur dhe vrasje mes komunisteve, per shkaqe nga me te ndryshmet, po kjo nuk do te thote se ishte pasoje e luftes civile, se sa i luftes qofte per pushtet, e qofte per ego.....te njerit apo tjetrit, qefmbetje e ku di une, qe ne shqipot ta vonojme po nuk ta harrojme.......

Alidems, ça u doli kunder Lepenica mer burre, firmos ne Mukje Lepenica pastaj shkoi ne Gerhot ku e vrane me tradheti. Apo nuk vlen, mund te vrasesh çeten e tij po nuk quhet lufte civile.

 

Tani, me sa thua ti, ballistet nuk u vrane nga pushtuesi se me ta bashkepunonin, po su vrane as nga komunistet. Epo dreqi ta haje dikush do i kete vrare apo kane vra veten te gjithe pernjehere?

Lepenica, nuk ishte komunist, siç thone ishte dhe trim i madh, po shkoi kunder porosive te shtabit te Pergjithshem, deri sa u largua nga fronti....dhe sa per ballistet, nuk ka as me te voglin dyshim, se i vrane partizanet, si bashkepunetore te fashizmit, po siç ndodh rendom ne lufte (nuk ishte formuar akoma Gjyqi i Hages) me te thatin jo rralle shkonte dhe i njomi.......

I vrane si bashkepuntore te fashizmit. smiley

Ballistet bashkepunonin me Italianet prandaj Lepenica dhe Muco me cetat e tyre balliste ( ne bashkepunim me Shehun dhe partizanet e tij) ishin forca kryesore qe i luftuan Italianet ne Gjorm.

Po mos e shkruani sipas mides qe keni, se humbni edhe logjiken me te thjeshte.

Sipas teje demo, ne Mukje diktatori i thirri keto bashkepunetor  te fashizmit dhe i tha " Tavarish, sot e tutje do jeni me ne, ndryshe ju vrasim".

Lexoje edhe nje here ato qe shkruan Butka, pa urrejtje, pa nervozizem, pa mendjen tek pushteti.

Edhe nje lutje, vene trurin ne pune , pse ndodhi kjo lufte civile, pse u vrane nacionaliste , e jo komuniste ( ashtu i thençin) , ishin me trima keto palokomunistet, qellonin me mire, nuk i kapte plumbi  ????

Ore, te gjitha 4 e paskeni pasur  historine.

Hoxha ne Mukja s'ka qene fare mer Albert, ça ja fut kot? Aty ka qene Gjinishti e Ymer Dishnica qe perfaqsonin komunistet te therritur nga Ramazan Jarani qe shtynte per te krijuar nje fronte te perbashket te te gjitha forcave luftuese.

Po vari trapin, po qe se nuk i di gjerat diskutojme kot atehere. Ore j'ua ka thene doktori te komentoni te historia edhe pa e patur idene? E keni gje me detyrim?

Ymer Deshnica ka qene antari i byros politike PK, i derguar nga komandanti, nuk ka qene privatisht Ymeri aty.

Marrveshja u firmos me 2 gusht, u hodh posht me 8 gusht , kur Vukmanoviçi dha urdher.

Kur u vendos per nje marrveshje midis ballit e komunisteve , diktatori kishte aq njohuri se kush ishte balli, e mbas nje jave i shkruan leter shokeve te partis te mos e njohin marrveshjen e Mukjes.

Nuk duhet shume njohuri per ta kuptuar se ka qene lufte civile, e keqja dallohet kollaj.

Des, paralajmerimi i Emigrantit ishte me vend. Bujrum ndiq fillin, direkt pas paralajmerit te Emos, me paturpesine me te madhe e me daullexhizmin e nje koke bosh, u ngrit pyetja "Pse ishte i ndyre bashkepunimi me gjermanet."

Po pra des, e kane bere baballlaret e kombit, ata qe u deshirune me gjermonet per bashkimin e Shqiperise me Kosoven, ata intelektualet e medhenj, te cileve u rane dhomet per ket komb.....

Pa he ke ka vrare me plumb ballit (nqftse e ben dot pa permendur Boroven qe eshte i vetmi shembull qe jepet dhe ka shpjegim mese te qarte pse ndodhi)? C'ne qe Gjermania nuk i pagoi asnjehere demshperblime shtetit Shqiptar sepse nuk e njohu si vend te pushtuar?

Se jane kurva, te behemi bashke me shkjaun e me grekun e t'ia kerkojme tashti. 

Me gjithe respektin qe kam Emigrant, sinqerisht nuk kuptova asgje, perveçse asaj pjeses mbi Hitler. Po Hitlerin e permende ti, as une e as Butka.

Jo tamam!

Lufta civile, siç e tregon shume mire Butka, merr nje pershpejtim pas konferences se Mukjes qe detyron frontin nacional te marri nje vendim. Fillon ne 43 e zhvillohet gjate pushtimit nazist e jo italian.

 

Lufta civile, siç e tregon shume mire Butka, merr nje pershpejtim pas konferences se Mukjes qe detyron frontin nacional te marri nje vendim.

ky eshte interpretimi i jot dhe i Butkes.. deri ne 1943shin cberi Balli Kombetar? ..balli e kishte humbur me kohe kredibilitetin, perjashtimi nuk kishte nevoje per vendim ata kishin perjashtuar veten. Gjermanet me kuislinget e tyre, perfshi dhe ballin, luajten nje politike percarse me shqiptaret si italianet, por ndryshe nga ata, ata nuk shpallen pushtimin e shqiperise por hodhen `idene` e bashkimit gjasme te shqiperise me kosoven, per te krijuar mundesi mbeshtetjen e nacionalisteve shqiptar dhe populit shqiptar, fakt, 30% e shqiptareve u bashkuan ose perkrahnin pushtim gjerman, me idene e luftes kunder "sllaveve"..kjo influencoi qe ballistet pjesa me e madhe e tyre te rreshtoheshin me ushtrine gjermane, gjithashtu edhe legalistet... tani faji i komunisteve, ne mukje, ishte qe u perca balli,legaliteti me frontin  nacional-clirimtar?

Ilir, po flet kodra pas bregut! E sinqerisht nuk e kuptoj se pse insiston. Shiko, nuk di se si te ta them pa te ofenduar, ndaj po ta them troç.  Nese nuk e njeh historine nuk eshte problem, askush nuk te gjykon per kete, komento ne ndonje shkrim tjeter mer burre.

Kaq, tani, me radhe

deri ne 1943shin cberi Balli Kombetar?

1 - a e ke idene ça la qene Operacione Bodyguard drejtuar nga Churchill?

2- a e ke idene ça u tha ne Konferencen e Pezes?

3- a e ke idene kush i ka formuar çetat e para ne Shqiperi?

 

 

kjo influencoi qe ballistet pjesa me e madhe e tyre te rreshtoheshin me ushtrine gjermane

smiley  smiley  smileysmileysmiley  smiley

 

tani faji i komunisteve, ne mukje, ishte qe u perca balli,legaliteti me frontin  nacional-clirimtar?

Ne Mukje nuk u ndane Ilir, u bashkuan! U ndane ne Gjirokaster kur Mehmet Shehu  dergoi Bedri Spahiun - ish fashist, ne 43 komunist i flakte - qe te ndersurte batalionin Ferrara kunder çetes Shqiponja se Lepenices. Ne fakt Lepenica shkon per te marre ne dorezim italianet qe, pas 8 shtatorit, donin ti bashkoheshin Ballit. Spahiu u thote qe Lepenica po vjen per t'i vrare e ne ate situate tensioni dikush shkrep nje pushke e asgjesohet nje pjese e mire e te dyja forcave!

Des problemi eshte insistimi jot ta c'dogmatizosh kallamboqin qe i ka perpire versionet e LANCit famemadhe qe ndryshoheshin vit per vit nga histolakejt e regjimit me 28000 deshmore per 28000 km2, shpartallim i armiqeve nazifashiste (turli e qellimshme kjo) qe hanin bebe shqiptare, lufta ne vetemohim e shokeve trima e ballelart etj. traplleqe te tilla.

Jo, jo, kalamajte i hanin komunistet. Mos ua ul meritat kot tani.

Per te ngrene jo, po per ti persekutuar qe ne kopsht po.  Asnjehere s'ia u ulim meritat petritave me yll ne ball.

Qenke intersant ti, do thoshte babi im smiley .

Normal qe jam interesant, perndryshe nuk do replikoje me mua.

 po c`histori te njoh une, kete te Butkes apo kete tenden?,.. une te pyeta c`beri balli deri ne 43shi..me nje fjale historine e ballit, per te kuptuar se bishti qenit ngeli bisht qeni, qe prej Konferen e Pezes ,ne 42shin  ti me pergjegjesh// me tre pyetje, kjo eshte `koder mbas bregut` e paster!

..pse u desh marveshja e mukjes ne 1943 ?

...ne konferencen e pezes sikur u more nje vendim, qe te gjithe shqiptaret padallim ideje, feje,te bashkoheshin kunder fashizmit, aty ishin edhe nacionalistet edhe ballistet nacionalist, u shtrua ceshtja madhore e bashkimit dhe luftes kunde pushtuesve.... u zbatuan vendimet e konferences se pezes nga ballistet zogistet ?

..sa per anglezet, ata po hapinin syte, nuk po dinin ke te ndihmonin, ishin ne hall edhe me komunistet edhe me ballistet, komunistet i shihnin me dyshim ,kurse ballistet i shihnin me sy te mire, por ce do zhgenjyen mjaft, sepse keta ishin kolaboracionist te medhenje, dhe te pabesueshem pa kredibilitet ne popull, me kupton ti se cfare dua te them, pastaj halli me i madh i anglezeve  ishte si te rrembente arin e shqiptareve nga duart e gjermaneve.. dhe per kete askush nuk po i ndihmonte di gje ti si arriti ari ne duart anglezeve ?!! Kjo eshte e bukura e luftes!

 

nuk di se si te ta them pa te ofenduar

Si shqiptar ti e di mire ,c`do hedhesh do presesh! smiley smiley

kasem trebeshina thote se ka qene pjesetar ne kete lufte. (ose ka marre pjese smiley ) sipas tij kishte nje sere problemesh. i pari ishte se kush do shtinte ne dore armatimin. gje shume e rendesishme kjo per te dyja palet. e dyta gjithmone sipas trebeshines, duhet te jene te nje nga botimet refleksione, une jam deshmitar okular i deshmise se trebeshines, e ne me pat genjyer po iu genjej, e dyta pra, nga problemet, ishte se  komandanti italian synonte te dorezohej te ajo force e cila i garantonte me teper, duhet patur parasysh gjithmone qe gjermanet po i shkonin italianet ne kose pas kapitullimit. tani se kush e shtiu pushken, meqe e kam lexuar dhe bedri spahiun, po se e krahasoni me trebeshinen, ndoshta del arsyeja pse u be lufte, e ndoshta ndoshta edhe krahu. trebeshina thote shtine partizanet. bedriu e hamendeson kete.

trebeshina thote shtine partizanet.

 

Ja me ne fund i kontributo pozitiv.

Trebeshina ta ka thene kete?

mua dhe 500 te tjereve.

Kjo eshte varianti i institutit qe drejtonte shoqja nexhmije.gjithmone ka dy ane te se vertetes .

Historian i vertete apo prodhues historie ?!!  

Psh:

krahaso librat e meposhtem historik, me librat e Uran Butkes : kush jane me te besuesheme ?  smiley 

 

Related booksAlbania in the twentieth century: a history, Volume 3Owen PearsonAlbania in occupation and warOwen PearsonAlbania as dictatorship and democracyOwen PearsonThe AlbaniansMiranda VickersAlbania's national liberation struggleReginald HibbertAlbania at war, 1939-1945Bernd Jürgen FischerKing ZogJason TomesAlbania's captivesPyrrhus J. RuchesAlbaniaMiranda Vickers, James PettiferThe AlbaniansEdwin E. Jacques 

Te pakten dy nga librat qe flasin per luften Albania in War 1939-1945 dhe Albania's national liberation struggle konfermojne ate qe thote Butka. Po ti i ke lexuar apo ke pare vetem kopertinat?

Te tjeret jane per mbretin Zog apo per Shqiperine ne pergjithsi.

Po ti i ke lexuar apo ke pare vetem kopertinat?

.. i rendita librat per te krahasuar librat   Uran Butkes qe dikush e quajti "hisorian i vertet"...qe qendron me larte se P.Milo e Godo,.. une nuk do ta quaja Historian Butken,.. ideja ime per shume librat, studime te mirfillta te autoreve te huaj, qe keta autore jane te nje kalibri me te madh se Butka i yne, me me shume reputacion nga ana profesionale, qe dote thote se  kane burime shume me te sakta nga dokumentet dhe arkiva e te shteteve  te atyre qe ben luften, amerike,angli,gjermani itali, etj.. a i kam lexuar une librat, te gjitha ?..te jem i sakte kam lexuar vetem nga google.. jo te gjitha por ate te `Albania in War 1939-1945` B. Fischer e kam lexuar po thuaj te gjithe.. nje gafe e madhe e Butkes eshte se Abas Kupin e fut te

ne grupin e ballisteve!!!!! Butka i trajton ngjarjet me kutin e vet, eshte i njeanshem ne shume raste,dhe interpreton, kurse te huajt qe shkruajne, mbeshteten ne fakte dhe nuk interpretojne,faktet, smiley

Butka nuk mund te quhet historian, vetem me studimet e Mledhjes se Mukjes, dhe aktivitetin patriotik te ballistave ne l2b!!, me thene te drejten nuk kam kohe, te te bind qe Butka nuk eshte historian,, ai shpjegon politikisht historine, nga faktet qe nxjerr!

Dakord me ty, por si ta them, edhe Bogdani nuk eshte aq i mire sa Rooney, po ne ate kemi e s'kemi ça ti bejme tani.

Por nese Milo e Godo jane historian atehere Butka eshte Z-ti.

Te pyeta ne i ke lexuar sepse dy nga ta konfermojne plotesisht ate qe thote Butka.

E natyrisht qe fut Abaz Kupin me ballistet se nuk ka ku ta fusi ne vend tjeter, se ballistet keta ishin ne fund te fundit, nje orgji e madhe : bejler, ish-ushtarak te Zogut, borgjez etj etj etj, nje ushtri pa koke, anarki totale.

Por Butka e thote shume qarte qe Abaz Kupi enderronte vetem te kthente mbretin ne atdhe, e per kete luftonte. Pastaj konsidero qe Kupi ka qene nder themeluesit e Frontit Nacional Clirimtar deri kur Enver Hoxha e perjashtoi per te marre kthesen komuniste, e Kupi behet objektivisht i pa inkuadrueshem!

Berisha ka thene per Shpetim Roqin, ish deputetin ballist : Historia e pulave perseritet, por kete here ne kotecin e Dukes se Krimit ne Sukth smiley

E kishte fjalen per ca pare qe i thane keta te fortet e Durresit per te votu nja dy gjana ne favor te Nanos.

Uran Butka ?

Po nuk lahet mooti me shurre. smiley

Ky termi "lufte vella vrasese" eshte njecik bezdises.. Mora xhaxhane ne telefon, meqenese ai i di mire historite e asaj kohe dhe e pyeta nese im gjysh dhe vllezerit e tij kishin bere gje lufte mes vedi ne ato kohe. 

Ncuq me tha. Kishin luftar pipinot si fillim; i luftuan ne breg, e pastaj i luftuan dhe ne male. Gjyshit i bote cudi sesi tartarugajot e me vone nemcet ishin shume preciz gjat okupimit. Kerkonin Kristaq mustaqeziun pershembull, dhe tak ja mbinin te der e shtepise, sikur mes ferrave, maje malit ta kish. Vrisnin, digjnin c'kish brenda e hiknin. Ne muhabet e siper e perjashtum mundesine e perdorimit te faqeve te bardha ne kombinim me navigatoret elektronik tom-tom. Xhaja i meshote idese se tartarugajot dhe me vone nemcet ishin shume intuitive, dhe nuk e pranonte qe se pranonte mundesine se ndonje nga vllezerit mund te bashkpunonte me pushtusit e te vriste gra e femije.

 

E perseris edhe njehere, se ky muhabet u be aq terkuze, sa qe eshte bere per gjynah. Ne vend qe te flisni rreshqanash njeri tjetrit, e ne menyre qe debati te kete kuptim, e jo njeri t'i bjere gozhdes, e tjetri patkoit, duhet qe te bini dakord mbi nje premise themelore. Perndryshe debati eshte ngritur mbi nje tavoline te permbysur. Fakti qe KA PASUR lufte civile, nuk do te thote se nuk ka pasur pushtim, dhe fakti qe KA PASUR pushtim, nuk do te thote se nuk ka pasur lufte civile. T'i llogarisesh luften civile dhe luften me agresionin, si perjashtuese me njera tjetren, eshte injorance totale, per te cilen me vjen keq qe nuk ka dale ende nje historian, a filozof i historise nder shqiptare, qe t'ua nguliti ne koke. Hapni librat qe nga Thuqiditi, e deri tek ndonje histori e luftes ne Afganistan, dhe do vereni qe eshte premise universale. Mos e thjeshtezoni muhabetin.

Oranje, lufte civile ka pasur, por mos e patronizo muhabetin, se nuk eshte aq e thjeshte sa "vjen italiani zbarkon me trupa. Ça të bëjmë - thanë shqiptarët. A nuk ia kërcasim një herë me luftë civile? Ok! bam bam." 

Djema, ketu duhen "vizione te qarta." Trust me on this motherfucker. 

Lul,

deri tani me ekstremisti nga historianet profesioniste e ka formuluar me : ka pasur elemente te luftes civile dhe pervec Butkes qe historine shkruan duke hulumtuar ne arshivat e Beogradit ( e ka pohuar vete se bashke me burrin simpatik te Majlinda Prudentinos ) asnje tjeter ze nuk e thote ka pas lufte civile.

Historia eshte aty dhe ate nuk e bejne palaco si Uran Butka.

"ka pasur elemente te luftes civile"

Mua kjo me duket retorike boshe. Nuk ekziston asnje kategori me "elemente" te luftes civile qe te mos konsiderohet si lufte civile. Ekziston keqkuptimi i llahtarshem se "lufta civile eshte vetem lufte ne kohe paqeje." Eshte keqkuptim i ushqyer qe nga Pax Romana, Pax Britanica, Pax Gjermana, e me rradhe paqja ne kushtet e nje sundimtari me pretendime imperialiste. Troc, eshte virus qe per popujt qe vuajne kete paqe perkthehet ne lufte civile mes dumbabistesh nacionaliste dhe clirimtaresh internacionaliste.

Thene nga Prof. Valentina Duka me takon ta besoj me shume se Uran Butken e  arshivave jugosllave si me poshte pohuar :

Në Librin tim “lufta civile në Shqipëri 1943-1945”, kam argumentuar katëcipërisht me dokumenta të Arkivit Qendror të Shtetit, si edhe me dokumenta të arkivave britanike, italiane, gjermane, jugosllave, etj merr përgjigje të plotë dhe të dokumentuar kjo pyetje, e cila është kthyer në një dilemë.

Vete Butka e paska dileme smiley

Koth, qekur arkivat jugosllave s'qekan te vlefshme? Argumenti jot eshte argument karagjoz si puna e vjershes se Musarajt.

Komunister fituan se ishin me te zgjuar dhe zgjodhen aleatet e duhur.

Nacionalistet apo ish pronaret ne rradhe te pare ishin me mentalitet turkoshak(shumica jo te gjithe) ne rradhe te dyte ishin aq budallenj sa vajten zgjodhen gjermanin si aleat nja 7-8 muaj pasi gjermani kishte humbur betejen e Staligradit.

Enver Hoxha fitoi se ishte e zgjuar dhe kundeshtaret i kishte komplet pa nuhatje.

Njemije e nje here u munduan misionet angleze e amerikane te futnin nacionalistet ne vathen e tyre,por ku degjonin keta?O me gjermanin o rashe e vdiqa.

Keta ishin shkaku qe Enveri erdhi ne pushtet.

 

Lul, 

Nga nje pjese e ballit ka pas nje rrjedhje te madhe dhe kalim me LANC kur u mor vesh se kreret kurorezuan martesen me pushtuesin. Si e interpreton kete?

E interpretoj me Mark Twain-in. "U gdhiva ne krahun e Jugut e u ngrysa ne krahun e Veriut." smiley

Pas prishjes së njëanshme të Marrëveshjes së Mukjes nga PKSH, me nxitjen e jugosllavëve, dhe pas Konferencës së Labinotit, 4-8 shtator 1943, që i shpalli luftë të hapur Ballit Kombëtar, me të cilin ishte në marrëveshje deri atëhere, si edhe me qarkoret e E.Hoxhës për të goditur ushtarakisht dhe asgjësuar Ballin Kombëtar (1 tetor 1943), nisi lufta civile në Shqipëri.

“Në radhë të parë na paraqitet çështja e pushtetit, – udhëzonte E.Hoxha. “Me forcë dhe me armë të marrim pushtetin në duar” - deklaronte ai. “Mendonim se kështu neve do t’i zhduknim ata që ishin jashtë Frontit… Kur krerët e Ballit erdhën të luftonin bashkë me ne, Liri Gega më ka thënë se nuk duhej t’i pranonim dhe nuk duhet t’i linim të luftonin ballistët se do të fitonin simpathi dhe influencë… Në çdo diskutim e në çdo mendim ka mbizotërruar mendimi i Lirisë, se ne shikonim tek ajo gojën e shokëve jugosllavë.. ” – dëshmonte Hysni Kapo.

Në një letër që E.Hoxha i shkruante më 5 tetor 1943 Koci Xoxes, që drejtonte PK të qarkut të Korçës, e udhëzonte për asgjësimin kudo të çetave të ballit Kombëtar, këshillat balliste dhe personalitetet nacionaliste: “Ballin duhet ta likujdojmë pa mëshirë në çdo anë qoftë. Çetat e atjeshme të Ballit të likujdohen pa u grumbulluar dhe pa e marrë veten. Sa për bashkëpunimin me Fazlli Frashërin, mos u gënjeni. I bini, pra edhe Faslliut, edhe atij që e ka bërë Faslliun.” “Në këto momente, – udhëzon Koci Xoxe, krahu i djathtë i Hoxhës në atë kohë, – përpara Ushtrisë Nacionalçlirimtare paraqitet urgjente marrja e pushtetit, duke zaptuar krahina e qytete.

 “Në vjeshtë 1943 Partia Komuniste dhe Fronti NÇ u detyruan t’i shpallin luftë për vdekje Ballit Kombëtar”(Dokumente të Shtabit të Përgjithshëm NÇ)

 

Mehmet Shehu shkruan: “ U ramë befas dhe i shpartalluam të 400 bashibozukët ballista: 172 robër dhe 10-15 të vrarë”. Pas betejës, Mehmet Shehu urdhëroi, në kundërshtim me çdo rregull lufte, pushkatimin e 65 robërve , që s’ishin tjetër veçse luftëtarë të thjeshtë e të rinj të pafajshëm nga fshatrat e Myzeqesë, që nuk pranuan të bashkoheshin me Brigadën I Sulmuese (vetëm njëri pranoi) dhe nuk donin të luftonin më, po të ktheheshin në shtëpitë e tyre. Ata që nuk i zuri plumbi, i theri thika e Dushan Mugoshës, zëvendëskomisarit të Brigadës me pseudonimin Salë. Atje nuk kishte as italianë, as gjermanë, kish vetëm shqiptarë që luftonin kundër njëri-tjetrit, kishte dhe një të huaj, një komunist malazez që ushtronte luftën civile si një zanat të vjetër.Në letrën e datës 30.11.1943 Mugosha e qorton M. Shehun për moskordinimin si duhet të forcave të Brigadës I dhe i kërkon atij që forcat e kësaj brigade të jenë të pamëshirshme “tue përdorë zjarrin më të tmerrshëm” kundër nacionalistëve. Ai i kërkon të për me shkelë Dukatin, fshat nacionalist dhe me e zhdukë nga faqja e dheut.”

Ka ndonje kunderfakt per keto qe thot Butka? Apo vetem karagjozlleqet e Sh. Musarajt? Nqftse jo, athere teza luftes civile te Butkes qendron fuqishem.

 

 

 

Kete punen e vrasjes se ballisteve e ka kritikuar dhe Enver Hoxha ne fakt.

Megjithate Ballit Kombetar nuk i ka faj njeri qe refuzoi te bashkepunonte me misionet angleze dhe amerikane por vajti e beri aleance me gjermanin kur ky kishte nja 8 muaj qe po terhiqej nga Rusia.

A ka me dritshkurtesi se kaq?

Nese misionet angleze dhe amerikane do te bindin Ballin te kalonte ne vathen e tyre shancet qe Hoxha te ishte ne krye te vendit pas Lufte do te ishin pothuajse zero.

Balli nuk u bind dhe per kete budallallek te tyre ne vuajtem per nja 50 vjet te mira.

Kjo eshte e verteta.

Tani se si e perdori Hoxha fitoren e tij e dime te gjithe.

Ku jane provat qe Balli refuzoi te bashkepunonte me misionet angleze dhe amerikane? 

Po arsye pse bashkepunuan me gjermanin cila eshte?  Mos gjyko si keta apologjetet Stavri.

LEXO DITARET E MISIONAREVE ANGLEZE DHE AMERIKANE.

Cfaredo te jete aresyeja qe ata bashkepunuan me gjermanet,perseri nuk duhej ta benin pasi gjermani kishte 8 muaj qe terhiqej dhe dukej se do ta humbte luften.

Eshte njesoj sikur nje shtet te behej me Milloshevicin diten e 77 te mbombardimeve apo me Kadafin kur rebelet moren Tripolin.

Nese nuk e kane pare kete, atehere ose ishin budallenj ose ishin naive,por sido qe te jete as njera as tjetra nuk jane te mira per politiken,prandaj humben.Nga nacionalistet me vjen keq vetem per Abas Kupin pasi ai me dukej me idealisti nga te gjithe.Sad but true!

Ka arsye me te rendesishme se bashkimi i trojeve shqiptare ne nje shtet etnik, mbrotja nga pushtuesit e vertete dhe egzistenciale te shqiptareve sllavet e greket, perhapja e arsimit ne shqip ne trevat jashte shqiperise se 1913-tes?

Ka arsye me te rendesishme se keshtjella e fundit e Marksizem-Leninizmit, mbrotja nga pushtuesit e vertete dhe egzistenciale te popullit Imperialistet Amerikan dhe Shovinistet Rus, perhapja e arsimit ne shqip qe nga Konispoli ne Vermosh?

Po boll o ENVER, boll, se na merove!

Ka arsye me te rendesishme qe cke me ate pune. Eshte jeta e nje cifuti, serbi, greku, shqiptari, amerikani, apo rusi qofte.

..ideja `e madhe` e Butkes dhe e shume te tjereve eshte te mohojne luften nacional clirimtare, te reduktojne, i njorojne, luften e popullit shqiptar, kunder fashizmit dhe nazizmit, me ` fakte` histori opinione subjektive duke krijuar nje ide tjeter : L2B ishte lufte klsash, dhe jo lufte nacional clirimtare!

 

Elagu se lagu, 28 nentori apo 29 nentori,.. ja keshtu eshte puna me kete soj ballistash dhe komunistash, gjermanet partizanet, duan te mbijetojne, keta lloje historianesh ne politike, te marin honorare, te shplajne trute e budallnjeve, duke i ra legenit, sa here qe ju teket, kesaj i thone hem qeros dhe hem fodull, kane kaluar me shume se 60 vjet dhe akoma nuk eshte mbyllur ky kapitull,  te pakten, per `masat e gjera`, lereni ore ate popull rehat, me komunista e ballista, dhe meruni me pune reale, jepuni njerzeve rrogat, rregulloni spitalet, luftoni korupsionin, rregulloni drejtesine, edukoni njerzit me kulture, mos genjeni, besoni tek zoti, mos ndryshoni fene, kini kujdes me tyrqine,greqine,serbine, italine, se ju mbyten me plera!!  smiley

qefmbetje e ku di une,

Tani e kuptova une pse e vrau Fundon Veroja, se i kishte mbetur qejfi nga qe Fundua fliste me mire frengjisht se ai. smiley

Nga nje pjese e ballit ka pas nje rrjedhje te madhe dhe kalim me LANC kur u mor vesh se kreret kurorezuan martesen me pushtuesin. Si e interpreton kete?

Pergjigjen me te mire per kete ceshtje e ka dhene George Bernard Shaw:

“War does not decide who is right but who is left.”

Po puna eshte, ne fund, me nejt drejt. Kete zgjodhen dhe ata qe pa djenin e tyre ishin kalkulu per te bo raprezalje ne Berat psh; ja mathen sa moren vesh. Kush met ke "semafori" ures se Hasan Beut, i hipi makinave gjermane.

Dhe dicka tjeter mbi karagjozllekun e ngrenies se pulave nga ballistet.

E para punes, edhe si propagande antiballiste eshte propagande idiote dhe qesharake qe nuk perkon prap me propaganden toce qe Ballistet paskan qene arrogante, pasunare, kapadai qe mbanin jaka te ngrira.

Per me teper kjo idiotllek behet akoma me karagjoz duke e ditur qe vjen nga komunistet qe erdhen ne pushtet e hengren pula, derra, vica, qingji, keca, rosa, pata, flori, prona e deri njerez per 50 vjete e s'iu hyri gjemb ne kemb mbas renies nga pushteti, por perkundrazi vetem ndryshuan emrin e partise e kostumet e vazhduan te mbanin te njejtin pushtet qe kishin me pare.

Po tani ne fund, me vota, ka pasur lufte civile apo jo?

 

Do votohet/vendoset aq sa eshte votuar/vendosur heren e fundit qe ka vajtur ky diskutim me 250 e kusur komente.  Ndodh shpesh.  Nga 300 e kusur kristalizohen ca aspekte teper interesante.  Des, dmth me pak fjale, duro dhe ca smiley.

benzine! smiley 

Me merzitet!

Ja pse ballistet prisnin e nuk luftonin.

Operation BodyguardFrom Wikipedia, the free encyclopedia

Operation Bodyguard, performed during World War II, was the overall Allied strategic deception plan in Europe for 1944, carried out as part of the build-up to the invasion of Normandy. The major objective of this plan was to lead the Germans to believe that the invasion of northwestern Europe would come later than was actually planned, and to threaten attacks at other locations than the true objective, including the Pas de Calais, the Balkans, southern France, Norway, and Soviet attacks in Bulgaria and northern Norway.

Originally the operation was known as Plan Jael, with reference to Jael, the Old Testament heroine who killed an enemy commander by deception.[1] The subsequent name 'Bodyguard' was derived from a comment by Winston Churchill to Joseph Stalin at the Tehran Conference in 1943, saying, "In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies."

The main part of Operation Bodyguard was the plan to deceive the enemy as to the timing, weight and direction of the Normandy invasion. Roger Hesketh, who helped plan and carry out the operation while working at 'Ops B', the deception sector of SHAEF, recalled in his book the three main goals of this part of Bodyguard. These were laid down in Appendix Y of COSSAC, a previous deception plan, and were:

  1. To induce the German command to believe that the main assault and follow up will be in or east of the Pas de Calais, thereby encouraging the enemy to maintain or increase the strength of his air and ground forces and his fortifications there at the expense of other areas, particularly of the Caen area.
  2. To keep the enemy in doubt as to the date and the time of the actual assault.
  3. During and after the main assault to contain the largest possible German land and air forces in or east of the Pas de Calais for at least fourteen days.[2]

The Bodyguard plan was created by London Controlling Section following the Tehran Conference in November 1943. It was divided into three main sub-operations: Operation Fortitude, which had both a North component (designed to lead the Germans to expect an invasion of Norway) and a South component, designed to lead them to expect an invasion at the Pas de Calais. The third main sub-operation was Operation Zeppelin, to indicate landings on Crete or in Romania.

There were also at least 36 smaller operations. These were not implemented by London Controlling Section, but by the commanders in the theatres to which they applied

How does this relate, Deso, se nuk e shof. Pati i Ballit nuk ka asnje lidhje me kete operacion, aq me teper qe po te kishte lidhje nuk do ishte i ngrire por i aktivizuar nga nje "truproje genjeshtrash" te cilave do i kishim pare tymin e jo pulat.

Shiko, ndersa vendosej e mendohej zbarkimi ne Normandi, sherbimet sekret ingleze filluan te flisnin per op. Bodyguard qe duhet te lironte Ballkanin pastaj Evropen. Ishte fallco por kishin nevoje qe Hitler te mendonte qe kjo ishte ofensiva e madhe e vendosur nga Montgomery e te spostonte forca a te pakten te mos mendonte per Normandine.

Oficert nderlidhes anglez natyrisht ua kishin komunikuar edhe forcave shqiptare, si komunisteve si ballisteve. Keta te dytet mendonin - jo te gjithe, jo ata qe luftuan por nje pjese e mire e Ballit po - qe nuk kishte pra kuptim te luftonin nazistet duke qene se nga dita ne dite do na çlironte inglezi. Kjo eshte nje nder arsyet pse ballistet qendruan as pasiv e u kujtuan vetem ne moment te fundit kur komunistet tashme ishin bere shume te fuqishem.

..po ballistet pse nuk ndihmonin anglezet, ti binin gjermanit qe ai te ikte sa me shpejt,?!!  smiley  apo kishin frike se  digjnin duart dhe perdornin mashat per te nxjerr geshtenjat nga zjarri! .. llogjike e bukur kjo e ballisteve dhe e pa degjuar ndonjehere.

"Oficert nderlidhes anglez natyrisht ua kishin komunikuar edhe forcave shqiptare, si komunisteve si ballisteve. Keta te dytet mendonin - jo te gjithe, jo ata qe luftuan por nje pjese e mire e Ballit po - qe nuk kishte pra kuptim te luftonin nazistet duke qene se nga dita ne dite do na çlironte inglezi."

Po shiko cfare problemi ke serish, se. "Liria e dhuruar eshte skllaveri," ka thene i mencmi.

Dakord jam, po vleresimi e gjykimi eshte teper kompleks. Nuk me perket e nuk me intereson per momentin : dua vetem te provoj qe lufte civile ka pas qe çke me te e pse nuk luftuan ballistet. Secili pastaj se te nxjerri konkluzionet qe preferon!

Per mua, nuk ka asnje pike dyshimi qe lufte civile ka pas. Sa per gjykimin, ta garantoj qe e ke te pamundur ta mbash jashte ketij debati, pasi nese ka pasur lufte civile, ka pasur dhe shkaqe, dhe nese ka pasur shkaqe, eshte e pamundur te mos kesh gjykim, e per me teper qendrim. Eshte idiosinkraci e historianit kjo qe kam frike se ne Shqiperi eshte e theksuar, qe pretendon nje pozicion te pavarur dhe asnjeanes duke kontrabanduar ne kete pozicion deri edhe nje qendrim fanatik. Nuk e ve ne dyshim qe kjo qe po them nuk mund te te pershtatet ty, thjesht ki parasysh qe shtrim asnjeanes faktesh, nuk ka, dhe konkluzioni qe secili nxjerr varet pikerisht nga ky shtrim dhe jo nga preferencat e secilit. Mos ma merr per ters. Zere se s'e thashe.

Po jo mo sipas meje eshte e mundur. Historia thote

Ne date xxx filan fisteku shkoi ne Tirane e vrau Qazim Mulletin!

Keta thone

Ne date xxx filan fisteku, qe i lumte dora, shkoi ne Tirane e vrau qenin tradhetar Qazim Mulletin!

Kjo nuk eshte histori, eshte politike qe s'i ben mire askujt. Pastaj...boh, secili e mendon si te doje!

Nejse! smiley

Des, e fundit. Ai qe thote:

"Ne date xxx filan fisteku, qe i lumte dora, shkoi ne Tirane e vrau qenin tradhetar Qazim Mulletin!"

ka te njejtat pretendime asnjeanesie me ate qe thote:

"Ne date xxx filan fisteku shkoi ne Tirane e vrau Qazim Mulletin!"

Dhe ai qe thote kete te dyten, i cili mund t'i kete pretendimet e asnjeanesise me te larta se i pari, diku, dikur, kupton se historiani nuk eshte CCTV, apo kompiuter me nje algorithem te pagabueshem, por mbledhes deshmish po aq te gabueshme sa dhe vete praktika e historianit, ku mes ketyre deshmish, duhet te gjykoj nese deshmia se Cezari ishte tradhetar dhe Bruti burre i ndershem eshte me e besueshme, apo ndonje deshmi tjeter. So please... 

   U ndane ne Gjirokaster kur Mehmet Shehu dergoi Bedri Spahiun - ish fashist, ne 43 komunist i flakte - qe te ndersurte batalionin Ferrara kunder çetes Shqiponja se Lepenices

Me qe ke dijeni te shkalles Nderkombetare  sa qe duket ke qene perpilues i Planeve te Curcillit deri ne Planet e zbarkimit ne Normandi , Pershi planin Bar -Bar -DOSA ,shkalle dije qe e kalojne cakun e kultures time , do te pranoj cilesimin tuaj famemadh  si Lufte Civile . Desha vetem te te vija ne kujtese situaten ne Gjirokaster nepermjet kengeve qe kendonin ballistet para se te hynin ne Gerhot , per partizanet fashista te B.Spahiut , qe i donin shume Qomet sipas kujtime te Uranit , vllazerisht pas Mukjes !

Mi ziri , mi ziri  /mi ziri ti q...ne  bythe

Dhe ne se me lejon me perulesi te madhe te nderhyj ne ngjarjen e "bat .Ferrarra" , pa te vene faj se nuk njeh shkallet e formacioneve Luftarake te niveleve Regjiment e Divizione  , po vetem masshtabe si Plani Normandise , ashtu sic eshte e fisme per nje Studius Nderkombetar qe mund te nxjerr perfundime dhe per ndonje palo cep te Botes si Shqiperia ne ate kohe ..

Si mbeshtetese e flaket e Luftes Civile duhet te dish se Ushtria Italiane pas kapitullimit quhej USHTRI . Duke njohur si te VETMEN Force Luftarake Partizanet ( me te cilet u rreshtua me vone , pasi gjermanet i vrisnin si derra te eger  kur erdhen si turiste e dilnin per gjah  dhe ballistet i kishin te tyre ) ata bene perpjekje per nje DOREZIM Dinjitoz . Dhe ashtu ndodhi HISTORIKISHT me PARTIZANET !

Hysa jot , me ca te tjere , pas festimit ne Q . Pazarit zbriten poshte dhe donin te hynin ne REPART  TE PARET si Nacionalista sepse "kane ardhur te marrin ne dorezim REPARTIN " Roja nuk i lejoi dhe oficeri Rojes lajmeroi Komanden . Komanda i kthen pergjigje se : Ka akoma mbledhje dhe nuk i njeh keto forca . Per kete te dergojne AUTORIZIMIN "

Trimat mendonin se ishte bere deti kos dhe per autorizim "rrahen kondaket e pushkeve "  Dhe pa perfillur Rojet e Urdherin e Komandes tentuan te futen brenda repartit ...Dhe fatkeqesisht per ta , por edhe per ne , si te Lidhur me Gjak me ndonjerin ...mbeten aty nga bresherite e mitralozit ...

Une i premtova Lulianit te mos vij me per KONCEPTIN e tralalalve me Luftra Civile , sepse Injorant ( i paditur ) mbetet ai qe s'do te mesoje - jo ai qe se di  ( dhe kjo per Popllin e Njezrit e thjeshte jo per InteliDjente e medhej mer Jahu ), por per nderhyrje butaforike po aq tralalalsh me pasthirma si kjo e Juaja mu duk se duhej te nderhyja . Dhe gjeta nje vend ku pash se te eshte fashitur pak  YXHYMI Patriotik -ballist i pas Mukjes smiley

Tani je e Lire te kendosh ne kor " Goxha propogande komuniste " sidomos me Nah -et .... smiley

Gjithe ky carcaf per te thene versionin e "me ka thane baba mue per Hysniu or tie! Ai ka qene ushtar i Duces dhe Hitlerit or tie!"

Shiko Oid, sa per parathenje : me ke ngaterruar me ndonje tjeter. Une nuk vij per te mbrojtur idete e mia me gjak, i them edhe i krahasoj me te tjeret. Ne kete teme u acarova sepse ca shkruajne kodra pas bregut por, besome, me behet qejfi kur dikush me provon qe e kam gabim.

Per ironine : s'kam qene natyrisht Planeve te Curcillit por mjafton te studiosh pak historine e luftes se dyte eca gjera i merr vesh.

Tani, me radhe.

Nuk e kuptova pjesen mbi kengen.

Per B.Spahiun thashe, e kjo dokumentohet lehte nese ndokush ka gazetat e vjetra, qe ka qene nder fashistet e pare shqiptar.

Ke te drejte mbi Ferrara-n, nuk ka qene batalion por divizion.

Si mbeshtetese e flaket e Luftes Civile duhet te dish se Ushtria Italiane pas kapitullimit quhej USHTRI . Duke njohur si te VETMEN Force Luftarake Partizanet ( me te cilet u rreshtua me vone , pasi gjermanet i vrisnin si derra te eger  kur erdhen si turiste e dilnin per gjah  dhe ballistet i kishin te tyre ) ata bene perpjekje per nje DOREZIM Dinjitoz . Dhe ashtu ndodhi HISTORIKISHT me PARTIZANET !

Jam dakord me pjesen e pare, jo me fundin. Per me shume te keshilloj te lexosh ketu por eshte librat e  historise komuniste tregojne shume qarte per masakrat qe ne kemi kryer kunder ushtrise italiane te sapodorezuar. Nje pjese e mire jane bashkuar me partizanet per te formuar batalionin Antonio Gramshi, shume te tjere jane pushkatuar me kot. Shiko kujtimet e M.Shehut per masakren e Mallakastres ku ka hedhur ne gremine mbi 90 italiane te ç'armatosur. As nuk i kane pushkatuar, i kane lene te vdesin urije.

Nuk e njoh ne detaj çfare ka ndodhur mes Lepenices e Ferrara-s e besoj qe mund te kete shkuar ashtu si thua ti. Doja te provoja qe ajo masaker ka lindur si klysh i nje keqkuptimi, e keshtu eshte. As une as ti nuk kemi prova per te fajesuar Spahiun. Te lutem megjithate te me tregosh me shume per keto momente meqe me duket se qenke goxha i informuar ( pa ironi, natyrisht )

Si konkluzion, une nuk jam yxhym ballist a partizan, por besoj se shume njerez ketu e ne te kaluaren, kane pasur nje ide te caktuar, e e kane deformuat historine ne menyre qe tu dilte ideja e tyre. Kete une nuk e pranoj.

Kaq per momentin Oid, e flm per nderhyrjen!

Mire mire ...

jane te tjere ata qe merren me kush je .. ka plot tralala e inatcore tek PPU . I kemi per shehadet . Une nuk bej karakteristika . Une flas per ato qe Postin  NIKU dhe jonjehere e pe rgjithmone , por sipas prurjeve . Diku me  prurje mund te jem ose te jesh ne sinkron dhe shume here para meje . Raportet nuk jane te pandryshueshme  Por ama kur merr persiper te nderhysh ne prurje ne krah te Hipokrizise Politike , dhe Mashtrimit Politik te KOHES nepermjet  kurverise se interpetimit te mendimit ,  me Fakte tralalalsh ...duhet te jesh pak me e pergjegjeshme . Por edhe per kete nuk do me japesh llogari mua . Mbaj Tenden smiley

Historia aty ka qene dhe nuk ka ndryshuar . Por kane qene BURRA ata qe minimzuan Faktore dytesore , qofshin edhe per ato mashtrimet qe te kane thene e lexuar  me "italanet e mallakstres " ( qe luftonin akoma si pjes e shkeputur nga Ushtria e kapitulluar qe Luftonin per Ducen)  Dhe keto fakte qe lexon poshte e perpjete nga te kenduar te akshamit jane elemente perberes te nje analize per tu LARTESUAR e jo per ti perdorur si Fakte te Fencurish !

Si konkluzion, une nuk jam yxhym ballist a partizan, por besoj se shume njerez ketu e ne te kaluaren, kane pasur nje ide te caktuar, e e kane deformuat historine ne menyre qe tu dilte ideja e tyre.

Dhe po ta lexosh mbylljen tregon perseri te njejten Metode te vleresimit e interpetimit te fakteve nga blloku i tralalave ......si dhe per Lepenicen !

Une vetem per ate FAKT nderhyra dhe nuk e kam perdorur si Argument Kryesor te Luftes Civile se ku e kish burimin pas Mukjes . Sepse nuk eshte fare ne shina MUKJA nje tralala e nacionaliste me bastun e ombrella ! Eshte nje moment si te gjithe momentet e tjera ku "do bejme lufte de more de " u cfaqen si gjithnje Anadollake me .....Diskure InteLiDjente Patriotike , per te perjashtuar veten nga LUFTA

Fund me te Madhe dhe respekt per JU !

 

 "Ballistet nuk luftuan as kunder italianeve as kunder gjermaneve. Ne fillim, politika e tyre ishte :` Te leme aleatet te luftojne per ne.` "Tani qe LANC-ja i ka forcuar pozitat e saj, dhe kur duket se shanset te mira qe te marre drejtimin e vendit pas lufte, ballistet jane trembur dhe po therasin gjermanet te luftojne per ta, ne menyre qe te zhdukin LANC-in, pa luftuar vete. Sido qe te ndodh, duket se zotrinjte balliste, sic quhen nga LANC-ja, jane te vendosur te mos luftojne me ndeshmeri. Ata do te bejne ndonje sulm te rafinuar dhe ndoshta ndonje vrasje te bujshme dhe me pas, disa do ta quajne lufte civile por ata nuk do te ngrihen te luftojne. Te pakten, te gjitha gjasat, ne kete perfundim te cojne" ..(23 dhjetor 1944)

Ky ishte nje pjese e raporteve qe perfaqsuesit amerikane te sherbimeve stradegjike i dergonin komandes tyre qendrore per rezistencen ne Shqiperi 

Balli thoshte : Ne do te futemi ne veprim, kur britaniket te hyjne ne Durres, ndersa Lanc-i thoshte; Te organizohemi dhe te hyjme tani, derisa te ngelet edhe ushtari i vetem nazist, ne token shqiptare"

________

Ndodhi ajo qe kishin parashikuar amerikanet:

" Do te bejne ndonje sulm te rafinuar dhe ndoshta edhe ndonje vrasje te bujshme dhe me pas, disa  do ta quajne lufte civile

Lufte civile edhe nese pati, faji ishte i ballistave, legalisteve, te cilet sic edhe flasin dokumentat e sherbimeve sekrete, amerikane /angleze, ishin pakredibilitet, dhe te pabesueshem, kjo i beri ata qe te reshtoheshin ne krahun e kundert te aleateve!

 

  

Ja pse ballistet prisnin e nuk luftonin.

smiley... po clidhje kane opracionet sekrete te rojeve ( anglezet amerikanet) "me ballin kombetar", ajo ishte nje plan stradegjik i te medhenjeve, kryesisht midis churchill dhe stalinit, per goditjen e fundit dhe fitoren mbi nazifashizmin,..ballistet prisnin urdhrin nga Operation Bodyguard, nglezet, qe te ngushtonin rezen gjermonit?!!  

.. me zhgenjeve plotsisht te coc ishe 

 

Lexo me siper Ilir, i jam pergjigjur mikut Lulian mbi te njejten teme!

 ..e ke shume gabim, eshte palidhje pallogjike, sepse edhe moralisht eshte  padrejte qe ti te rrish te ngrohesh duart dhe te tjeret te luftojne per ty !!!

.eshte e njejta llogjike kur thuhej dikur andej nga 93-94 ; " ne ham, qofte sallam,mish e pilaf, bota na ndihmon, me para, me qumesht dallandyshe".

Ilir : historia nuk ka moral as gjykim, ka vetem fakte. Une per fakte po te flasin, gjykimet morale le ti nxjerri secili si t'ja marri ajo rradakja e tij. 

dmth, prit gomar te mbije bar, keshtu thote balli kombetar.....ja pra, sa e vertete eshte pritja e BAllit, po pse vetem e Ballit Xhanem, kur Anglezet, kishin perfaqesuesit e tyre edhe prane Shtabit te pergjithshem???? Apo keta te fandaksurit komuniste, nuk prisnin dot anglezet dhe u turren te paret??????smiley

sa kohe qe vritet ktu tek peshku ... masaker komplet. 

Noshke, o i qisim uje te zi, o s'ka....tamom koke shqiptari......

`Avazi Mukjes` paska qene mallkim per gjithe temat me balliste dhe partizane me sa duket.tamam teme as te ben/as te leshon...

Meqe jane permendur dhe anglezet (historiane e antare te misionit te SOE ne Shqiperi) si burim mbi kete ceshtje, a e di njeri qe nje pjese e mire e ketyre oficereve kane paralajmeruar eproret e tyre qe pikesynimi kryesor i Hoxhes ishte pushteti mbas luftes, dhe jo luftimi i gjermaneve.

Mire Butken s'e besokemi se qeka "bir Ballisti", po keta misionaret prane Hoxhes cfare jane?

Ne fakt i pakapshem - e kete po ta them vetem ty e Lulianit se po ua thashe ketyre te tjereve shkoje ne tilt, -  pyetja e vertet eshte A ka pasur edhe lufte nazisteve ne Shqiperi apo vetem lufte civile?

Vetem qe na u drejtove te dyve njekohesisht, me mua je i allnum smiley

eh mer lul, ku ke katandis, te te krahasojne me lo'''e, nuk ta baj dot hallin......

Fuck it. Qija robt e lej peshkun ne vend. Lam nam.

tani e gjete, qe te krahasune me ate........lufto, lufto, mos bi pre e krahasimeve....hahaha

Por kur te therret ti o trap loqe, eshte nder vallai se traplleqet qe keput ti ketu s'kane fund.

smiley

Pa vajt 300 komente mos luj vendit.  

Ndryshe ketej e tutje s'te them me Lul, por ballist, se ke frike nga lufta smiley

PS: O Des, edhe e ke bo me bold he?  Kristalizohen ca gjera rreth 300, m'duket se thashe smiley.

Jom fis oficerash te mbretit une, ere, nipat e te cileve moren malet me shoket partizane, qe pastaj Xhaxhi t'u vinte njollen kulak i ballit, t'i pushkatonte me kod ushtarak, pikerisht ne 44-en, kur "s'kishte" lufte civile, e qe ne fund Zoti Kryeminister te na vuloste "komunist." Me cin me ngaterron? 

Lufta ndaj nazisteve des ka qene pothuajse e paperfillshme.  Mbas prishjes se Mukjes prioriteti numer nje i komunisteve, sic thot dhe vete hoxha ishte marrja e pushtetit me force e me arme, likuidimi i Ballit pa meshire etj etj.  Pra qarte fare qe nga fundi i shtatorit te 1943shit e deri vone ne 1945-sen, pjesa derrmuese e luftes ka qene civile e nisur dhe e zbatur per pushtet absolut fill se pari nga Fronti nden kontroll to plote te PKSH-se dhe Hoxhes, e cila ishte nen kontroll te plote te emisareve serbe qe sigurisht e kishim si pikesynim kritik fillimin e luftes vllavrases, eliminimin e elementit nacionalist ne shtetin perendimor dhe venien ne pushtet te nendeges te SKJ-se, PKSH-ne.

ueeee me rob shpie, gati 300 komente te shkrimi i uran butkes. hallall ju qofte vallai

Mos shaj ti, mos kopjo, ene mos beko pa vajt 300 komente smiley

Ma c'kuptoj une pas ketyre 300 komenteve eshte qe aresyeja se pse parti me nje numur te konsiderueshem njerezish si Balli apo Legaliteti jane zhdukur teresisht nga skakiera e sotme politike eshte sepse je vetem ata, por as pinjollet e tyre 70 vjet me pas nuk e kane kuptuar qe lidhja e tyre me okupatorin nazist ishte ajo qe i kaloi ne anen e te humburve dhe kolaboracionisteve. Dhe kur njeriu nuk eshte i zoti as te nxjerre mesime nga gabimet e veta qe te ece perpara, por perpiqet ta paraqese humbjen e tij si fitore dhe budallallekun e tij si zgjuarsi eshte i destinuar te humbe gjithmone dhe edhe marrja me ta eshte thjesht kohe e humbur. 

So long.

 ..ndoshta ku te jete 100 vjetori i marveshjes se mukjes nuk e besoj se do te kete, as 1 koment!.. per 100 vjetorin e flamurit psh nuk ka me merr menja ndonje ceshtje si kjo e mukjes..

Shhh, se t'a versula Erdoganin!

 smiley harrova fare, eshte ai problemi i rishikimit te historise otomane ne shqiperi, qe solli liri dhe perparim popullit vella anrnaut  smiley

Shtate

tamam

si ne...

Sarajeve.

Tha Shvejku, dhe...

u mbyll ne Peshkwood me filmin 300.

jorgon, penxhere, nallone, katruve,..

skeni faj, se kur komentojne ca trapa ketu, domosdo qe kaq do shkoje e ku u mushet kplloqja atyre, po kur nuk kane argumenta e leshojne edhe gojen....... nejse kaq nivel kane e tregojne veten vallahi.....

Boll u qurrash se ishte ti qe u kruajte i pari duke share.  Shko lexo Meron tani qe te ndiesh me mire per veten tend!

tani pas tasiere je trim ti, po nuk ke argumente dhe fillon e bon trimin, te kam thene qe mos me komento, po ti kruhesh vete, nejse, si kalama qe je ta fal, po te pakten kurseji fyerjet, se nuk te bejne mire........jo per nai gjo po tregon intelektin tat, si baba i kombit qe je...... si intelektuhal kombetar qe hiqesh.....bebush.....

O kacul shkon I thua tjetrit Loqe pa te keq e pastaj thua mos me ofendo kur te kthejne reston. Sa per argumente une kam sjelle me shume sa gjithe qe me kundershtojne bashke.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).