Ekskluzive per Shekullin

Këtë intervistë me ish-presidentin e Shqipërisë z.Ramiz Alia e kam bërë kohë më parë. Shumë prej pyetjeve të bëra nuk u është përgjigjur. Megjithatë i jam mirënjohës që në një moshë të thyer e mori mundimin t’u përgjigjej disa prej tyre.

E vërteta është se e kam pas urryer me të gjithë pasionin e shpirtit sistemin e tij komunist. Per rrjedhim edhe atë që  doli në krye  të atij sistemi pasi vdiq Enver Hoxha. Të gjitha hallet e jetës më dukej se i kishin rrënjët në grushtet e shtrënguaraforttësistemit të tij. Sot, njëzet vjet më vonë, edukimi shkollor më ka ndihmuar të shikoj përtej vuajtjeve të mia personale, përtej këndvështrimit të ngushë të gjykimit të çështjeve të mëdha.

Ramiz Alia e ka jetuar jetën demokratike të këtyre dy dekadave të fundit krejtësisht i lirë, midis bashkëqytetarëve të tij, në Tiranë. Pa truproje personale, pa mbrojtjen e gardës ushtarake apo policore të shtetit, pa frikën e dikurshme ndaj popullit, të cilën e pranon vetë në këtë interviste. Kjo do të thotë se populli ka ditur ti dalloje drejt kontrastet dhe dritehijet e figures së tij.

Nderkaq, kjo nuk do të thotë se populli i ka harruar fajet e Ramiz Alisë, por do të thotë se njerezit  ia kanë falë ato, ia kanë falë të gjitha fajet, tamam siç ia kam falë edhe unë. Ndaj përfitoj nga rasti që nëpërmes gazetës “Shekulli”  t’i shpreh ngushëllimet e mia të sinqerta familjes, miqve dhe dashamirësve të z. Ramiz Alia. Pushoftë në paqe Shpirti i tij!

Gjekë Marinaj*

Dallas,USA

 

I nderuar z. Gjekë Marinaj,

Mora pyetjet tuaja për intervistën. Bashkëngjitur po ju dërgoj përgjigjet e

mija, të cilat besoj se do t’i botoni pas vdekjes time pa qenë nevoja për ndonjë ndryshim.

Ju falemnderit për pyetjet e sinqerta. Ju uroj shëndet e suksese si juve, ashtu

edhe gruas suaj, Dusita.

 

Ju përshëndes miqësisht,

Ramiz Alia

______________

Intervista: Dhënë z.Gjekë Marinaj

Marinaj: Sikur të ngjallej vetëm për një orë Enver Hoxha dhe të kërkonte ta kalonte atë i vetëm me ju, ç’mendoni se do ju pyeste e si do i përgjigjeshe?

Alia: Thënë ndryshe, ju kërkoni të dini mendimin tim për atë periudhë historike që lidhet me tranzicionin nga sistemi socialist në atë kapitalist. Përmbysja që ndodhi nuk ishte një fenomen i izoluar që preku vetëm Shqipërinë. Ai e përfshiu vendin tonë pasi ra Muri i Berlinit dhe socializmi u përmbys në të gjithë Lindjen evropiane, duke përfshirë edhe Bashkimin Sovjetik. Ai kryesisht u nxit dhe u inkurajua nga jashtë, nga Perëndimi.

Padyshim për brezin tonë, që gjithë jetën ia kushtuam ndërtimit të Shqipërisë së re dhe krijimit të një shoqërie ku të sundonin barazia e drejtësia shoqërore, përmbysja që ndodhi shënon një humbje të dhimbshme. Në këtë rezultat, përveç faktorit të jashtëm, kanë ndikuar edhe dobësitë e kufizimet e vetë sistemit që ekzistonte, si dhe gabimet që janë bërë, të cilat krijuan edhe atë terren që favorizoi diversionin nga jashtë.

Marinaj: Në prag të 90-ës, ju propozuat idenë e një pluralizmi të mendimit. Në mos e keni shtrydhur brenda vetes këtë ide që para plenumit IV? Ishte një ide e lindur nga frika e ndonjë kryengritjeje popullore apo vërtet donit pluralizëm?

Alia: Jo, nuk është e saktë. Ideja e pluralizmit të mendimit lindi në fund të viteve 80-të. Atëherë vendi kalonte disa vështirësi, sidomos në fushën ekonomike. Kapërcimi i tyre kërkonte edhe një mendim të ri ekonomik të përparuar, duke hequr dorë nga disa receta të mëparshme.

Që të bëhej kjo gjë ishte e domosdoshme që njerëzit të shfaqnin mendimet e tyre pa pasur frikë se mund të akuzoheshin si shkelës të vijës së përcaktuar më parë apo të unitetit të partisë. Nga pluralizmi i mendimit do të kalohej më lehtë edhe në pluralizmin politik. Kishim frikë nga populli më pyet… Do të gënjeja sikur ta mohoja këtë fakt.

Marinaj: Dita e 2 korrikut të vitit 1990 qe bërë e njohur në historinë e re të Shqipërisë për dy arsye: njëra ishte hapja e ambasadave në Tiranë, kurse arsyeja tjetër ishte që po atë ditë serbët shpërndanë parlamentin e qeverisë shqiptare në Kosovë. Ishte kjo një rastësi apo një plan i dikujt?

Alia: E kam thënë edhe herë të tjera se ngjarja e ambasadave është nxitur nga të huajt. Për të krijuar probleme në Shqipëri ishin të interesuar perëndimorët të cilët prisnin që edhe Shqipëria të ndiqte shëmbullin e vendeve të tjera të Evropës Lindore, pra të largohej nga pozitat e socializmit. Por për destabilizimin e saj ishin të interesuar së tepërmi edhe serbët, që në ato kohë gjendeshin në vështirësi të mëdha në Kosovë.  Në historinë e Shqipërisë ka pasur mjaft “koincidenca” të tilla. Në fakt sa herë që në Kosovë kishte lëvizje të shqiptarëve dhe sa herë serbët janë gjendur përpara problemesh serioze atje, aq herë janë bërë presione të ndryshme ndaj Shqipërisë. Qëllimi i këtyre presioneve ka qenë, nga njëra anë, të neutralizohej Shqipëria, pra që ajo, e zënë me “telashet” e veta, të mos e mbështeste luftën e vëllezërve kosovarë dhe, nga ana tjetër, kosovarët të shkurajoheshin në përpjekjet për të drejtat kombëtare e qytetare.

Mund të thuhet se edhe qëndrimet e Fuqive të Mëdha ndaj Shqipërisë, kurdoherë, janë kushtëzuar nga problemi i Kosovës. Shtetet Perëndimore kanë pasur interesa të mëdha në Jugosllavi. Sidomos pas shkëputjes së saj nga Bashkimi Sovjetik, në vitin 1948, Fuqitë e Mëdha ishin të interesuara që Jugosllavia të ishte një vend i stabilizuar nga çdo pikëpamje. Çdo lëvizje që destabilizonte Federatën Jugosllave nuk përkrahej nga askush në Perëndim. Pikërisht për këtë arsye të gjithë ishin kundër zgjidhjes së problemit të Kosovës, ashtu siç vepronin aktivisht që Shqipëria të vihej në situata që të mos mund të ndihmonte me të gjithë mundësitë e veta çështjen kosovare.

Tani jetojmë në një kohë tjetër. Përmbysja e socializmit në Evropën Lindore dhe shpërbërja e Bashkimit Sovjetik dhe e Jugosllavisë kanë sjellë ndryshime edhe në strategjinë politike të Fuqive të Mëdha. Tani problemi i Kosovës dhe i Shqipërisë shihen me një sy tjetër. Ato nuk trajtohen më nga këndvështrimi i sigurimit të Federatës së dikurshme Jugosllave, por trajtohen si faktor i rëndësishëm për stabilitetin, për sigurimin e paqes e të zhvillimit demokratik të të gjithë rajonit ballkanik. Nga disa prej Fuqive të Mëdha, në radhë të parë nga SHBA, ka një mirëkuptim për problemin e Kosovës, për zgjidhjen e drejtë të tij, pa përjashtuar edhe realizimin e pavarësisë së saj.

Marinaj: Ju e kthyet Ramiz Alinë në një urë të maskuar; këmbët zhytur thellë  në mes të komunizmit dhe kokën e mbështetur në cepin fillestar të demokracisë. E gjithë Shqipëria e përdori atë “urë”. Por kur kaluan në anën e dëshiruar, ata më të fuqishmit, të flakën në burg. Pra në ato burgje ku ju dhe qeveria juaj patët dënuar një pjesë të madhe të popullit shqiptar. Nuk ju pushkatuan, ndonëse qeveria që drejtonit ju kishe vrarë me mijëra njerëz të pafajshëm. Çfarë shënimesh ka mbajtur shpirti juaj që nga ato ditë burgimi…?

Alia: Është e njohur që veprimtaria ime politike lidhet me socializmin. Kemi dënuar ata që me të drejte a pa të drejtë i quanim armiq te pushtetit dhe popullit. Ky nuk ka qenë mëkati ynë më i madh. Tufëzat, po! Tufëzat varfëruan fshatin dhe qytetin. Ky ka qenë mëkati ynë më i madh!

Por kur në fund të viteve ‘80 të ndodhën ndryshimet e mëdha në Evropën Lindore dhe erërat e forta të këtyre ndryshimeve po frynin edhe në Shqipëri, përpara çdo politikani problemi shtrohej: Të qëndronte fort me fanatizëm për të ruajtur “me çdo kusht” rendin socialist, apo të përpiqej që kalimi nga njëri sistem në tjetrin të kalonte sa më butë? Shkurt të viheshin në krye bindjet ideologjike, apo interesat kombëtare. Rruga e parë do të sillte vëllavrasje e përçarje të pandreqshme. Ndërkohë edhe kalimi spontan, i lënë në duart e “rrugës”, që kërkonte të përmbysej çdo gjë në emër të një antikomunizmi primitiv përbënte një rrezik shumë të madh.

Duke qenë në të njejtën kohë Udhëheqës i PPSH dhe Kryetar i Shtetit unë mora përgjegjësinë që të mënjanoja përfundimisht rrugën e vëllavrasjes dhe të përpiqesha të evitoja kalimin e egër nga sistemi monist në atë pluralist. Arrita të mënjanoj gjakderdhjen dhe të drejtoj periudhën e parë të tranzicionit relativisht normalisht. Forcat që erdhën në pushtet pas zgjedhjeve të 22 marsit 1992, me në krye Partinë Demokratike të Berishës, ndoqën rrugën e zbatimit të “terapisë shock” që i solli dëme të mëdha vendit, si dhe një politikë agresive përçarëse dhe hakmarrëse. Edhe burgosjen time dhe të udhëheqësve të tjerë të PPSH e kërkuan dhe e realizuan të nisur nga këto ndjenja të hakmarrjes mesjetare. Nuk do të ndalem më gjatë në këtë kapitull të jetës sime.

Marinaj: Pozitë ! Opozitë! Tani për shqiptarët në demokraci  këto dy fjalë janë në ekuilibër me “seriozitetin” politik.  Janë lojë fjalësh, fjalë lufte apo lojë lufte në fjalë?

Alia: Demokracia nuk është vetëm pluripartitizmi. Fatkeqësisht sot në Shqipëri ka mendime tepër sempliste si për demokracimë, ashtu edhe për pozitën apo opozitën. Më duket se klasës së sotme politike shqiptare, qoftë në pozitë apo në opozitë, i mungon morali në kuptimin politik, siç i mungon ndjenja e përgjegjësisë përpara vendit, përpara popullit. Më shumë kanë marrë përparësi interesat e ngushta personale, përpjekjet për të vënë sa më parë e sa më shumë pasuri për vete, duke e konsideruar pushtetin si një “lopë që milet”. Pikërisht se nisen nga këto koncepte të huaja për interesat e popullit, partitë politike e shohin njëra tjetrën jo si kundërshtare, por si armiq. Ato janë vendosur si në llogore lufte, gjë që ndikon në tensionimin e situatës në vend.

Në qoftëse partia në pozitë, sidoqoftë, mban një përgjegjësi përpara opinionit të brendshëm e të jashtëm për atë që ndodh në vend, opozita e quan veten fare të lirë nga çdo përgjegjësi. Ajo mohon çdo gjë, kritikon çdo gjë, lufton pozitën me mjete të lejuara e të ndaluara. Të njëjtën gjë, por duke fshehur dorën, bën edhe pozita kundër opozitës. Mendimi im është se tek ky kuptim i mbrapshtë i demokracisë dhe i rolit të pozitës e të opozitës në një shoqëri demokratike duhet parë gjendja që mbretëron në vend, mungesa e sigurisë dhe nxitja e frymës së urrejtjes për njëri tjetrin e kështu me radhë.

Ç’duhet bërë?

Unë besoj se në Shqipëri do të dalin forca dhe personalitete politike që do të dinë të vënë rregull dhe ligje të tilla sjelljeje që t’i hapin rrugë zhvillimit të suksesshëm të vendit. Padyshim është e domosdoshme që të spastrohet arena e politikës nga ata lloj politikanësh që nuk kanë as dijet e kulturën, as ndjenjën e përgjegjësisë dhe moralin e nevojshëm që kërkohet nga ata që duan t’i shërbejnë vendit të tyre, përparimit të gjithanshëm të tij.

Marinaj: Pse më kërkuat që kjo intervistë të botohet pas vdekjes tuaj? Ju mund të jetoni shumë gjatë dhe intervista mund ta humbë freskinë, interesin?

Alia: Sepse e di se do e mbani amanetin. Dhe përfitoj nga rasti që të përshëndes lexuesit e gazetës ku do të botohet kjo intervistë dhe t’ju uroj atyre gjithë të mirat.

Ramiz Alia

Ish-President i Republikës së Shqipërisë

Intervistoi Gjekë MARINAJ

__________

As njëra as tjetra, atëherë çfarë ndodhi?

Ndryshimi i sistemit: Ramiz Alia pohon se nuk zgjodhi as “gjakderdhjen” as “antikomunizmin primitiv”. Atëherë si u ‘kalua stafeta’ te Sali Berisha?

Kjo intervistë, e cila shoqërohet me amanetin shumë kurioz (botimi pas vdekjes) që Alia i ka lënë autorit Marinaj, mund të shihet nga kënde të ndryshme. Por ka një pjesë që bën shumë përshtypje, e cila lë goxha vend për interpretim.

Alia thotë se kur “erërat e forta të ndryshimeve po frynin edhe në Shqipëri, problemi shtrohej: Të qëndronte fort me fanatizëm për të ruajtur “me çdo kusht” rendin socialist, apo të përpiqej që kalimi nga njëri sistem në tjetrin të kalonte sa më butë? Shkurt të viheshin në krye bindjet ideologjike, apo interesat kombëtare…”.

Dhe si veproi Ramiz Alia? Cilën rrugë zgjodhi? Më tej në këtë intervistë ai thotë: “..Rruga e parë do të sillte vëllavrasje e përçarje të pandreqshme. Ndërkohë edhe kalimi spontan, i lënë në duart e “rrugës”, që kërkonte të përmbysej çdo gjë në emër të një antikomunizmi primitiv përbënte një rrezik shumë të madh…”

Pra as e përballoi me forcë dhe viktima ndryshimin, ama as e la çdo gjë në duart e “antikomunizmit primitive” sic e quan.. Atëherë çfarë ka ndodhur?

254 Komente

Nje fillim i arsyeshem por jo i plote .Le te degjojme e lexojme me tej . Z .Marinaj eshte nje nga ata qe  'kaperxen mbi personalen " per raste e figura te tilla  KJO eshte shenje emancipimi , nje veti e cmuar e KOHES ! Po sqeperit per pergjigjen e fundit , perse po vonojne ? Mos harrojne  " hanxharet "  smileysmiley

 

Po naj interviste pas vdekjes me robt trupat e te cileve u terhoqen zvarre rrugeve te qyteteve per te frigu popullsine a keni?

Po po, sigurisht. Intervistat e tyre do te botohen ne te njejten kohe me intervistat e te vrareve te Gerdecit, ose atyre te janarit qe sala dhe basha vrane perpara kryeministrise...

Nqs ket e qu per justifikim te krimeve te RA , ok

Jo eshte sarkazem. Te vraret nuk kane luksin e intervistave... Retorika jote eshte boshe...

*****

 

Bosh eshte  retorika qe perligj krimet e komunizmit me krimet e sotcme.

''Të gjitha hallet e jetës më dukej se i kishin rrënjët në grushtet e shtrënguaraforttësistemit të tij.

pse, vetem xhibi eshte fjaleformues?smiley

 

''Alia: E kam thënë edhe herë të tjera se ngjarja e ambasadave është nxitur nga të huajt. Për të krijuar probleme në Shqipëri ishin të interesuar perëndimorët të cilët prisnin që edhe Shqipëria të ndiqte shëmbullin e vendeve të tjera të Evropës Lindore, pra të largohej nga pozitat e socializmit. Por për destabilizimin e saj ishin të interesuar së tepërmi edhe serbët, që në ato kohë gjendeshin në vështirësi të mëdha në Kosovë.

nxitja e ngjarjeve te ambasadave nga agjentura te huaja eshte teori e njohur....  ama mbetet teori sepse praktikisht nuk na kane dhene asnje prove.  une pikerisht kete pyetje do  te doja ti beja Alise:  si ka mundesi qe shteti i asaj kohe me ''sigurimin'' qe kontrollonte gjithcka, nuk ishte te ne gjendje te zbulonte ''planin'' e  pergatitur nga agjenturat e huaja  per hapjen e ambasadave, dhe rrjedhimisht destabilizimin e Shqiperise?

 

si ka mundesi qe shteti i asaj kohe me ''sigurimin''...

Ishte i lekundur , pas Perezir , Ra dakort dhe e NXITI. I Kadareja ne ate kohe shkonte rrugeve dhe pas pyetjes se nje grupi cunave  ..He mo c'bohet ... U tha me plot gojen pa ja bere syri "tert "Cohuni cuna . Ramizi eshte me JU smiley

S'ka nonji batute filmash per kete smiley

 

batute filmi per kete rast nuk po me kujtohet, po nga kjo: ''.......Ramizi eshte me Ju'', mu kujtua automatikisht kjo tjetra:  ''Policia eshte me NE''.smiley

 

po ambasaden e huaj kush mund ta hapi pervec te huajit? kush mund te te marre e te te jape pune, pervec te huajit? Kishe nevoje te ta thoshte Alia per punen e ambasadave? Eshte 1+1=2. 

e drejte, sme vajti mendja. formule e thjeshte, biçim XP1+2+3.smiley

edhe kosoven e moren shqiptaret e bashkimin sovjetik?? po kur thote fuqite e medha... pupupupu. sa mire qe vdiq e nuk do kemi me rast te lexojme idiotesi e ligesi te tilla.

keta qe i dorezuan kosoven serbeve shajne fuqite e medha qe ua dhane shqiptareve. keta qe e cuan shqiperine sa te iknin nga syte kembet nje milion njerez per 5 vjet, na mallengjehen se ra bashkimi sumllastik. yffffff!

Po mor petlle po eshte kollaj te flasesh nga jashte valles...Shqiperia kishte zero mbeshtetje ne arenen boterore dhe.. Asnje fuqi asojkohe nuk donte ta bashkonte Kosoven me Shqiperine..Flet si e jema e zeqos ne maje te thanes

 

..qe ne L2B Shqiperia per amerikanet nuk ka patur ndonje rendesi te madhe politike por edhe ekonomike krahasuar psh me Jugosllavine Rumanine Bullagarine, Greqine dhe so on Alia e ka te sakte ate qe thote ; Fuqite e medha nje kjo e dyta, eshte thene dhe sterthene, qe Kosova nuk mbeti ne duart e Alise ose Hoxhes per tu bashkuar me Shqiperine, ne kohen kur keta kishin pushtetin, pasi Shqiperia ishte nje vend pa as nje pike potencia, as ushtarak, as ekonomik, as dipllomatik, Shqiperia ishte thejsht nje satelit i Moskes ose i Beogradit ne vitet e mbas luftes, pra, pa as nje peshe!

Athere si mund te flitet akoma: "keta qe i dorezuan kosoven serbeve ?!!!  "

Tani qe vduq Ramizi shpresoj ta kompensoje Nexhmija me me shume intervista qe te na ngelet racioni po njesoj.

Ose te pakten te na i pakesojne ca e nga ca, derisa te mesohemi pa ta... larg qofte o Marks, po fjala vjen. smiley

Kemi dënuar ata që me të drejte a pa të drejtë i quanim armiq te pushtetit dhe popullit. Ky nuk ka qenë mëkati ynë më i madh. Tufëzat, po! Tufëzat varfëruan fshatin dhe qytetin. Ky ka qenë mëkati ynë më i madh!

!!!

Me ty Emo

Perseri mendoj se ai keshtu e ndjen dhe kjo me shton me shume mendimin se ai eshte shprehur lirshem duke i thene gjerat sic i mendon Por per mua kjo nuk qendron

Denimi i njerezve pa te drejte eshte krimi e mekati me i madh qe beri ai sistem. Tufezat?..... per mua tufezat ishte perpelitjet e fundint per te shpetuar komunizmin ne shqiperi. Ishin si ai qe jep shpirt dhe mjeku i jep tubin e oksigjenit sa per te thene.....

e di qe eshte cinike; madje jam prish me njerez per kete qe do them; por: cdo sistem denon njerez pa te drejte, edhe demokracia denon njerez pa te drejte, piramidat me koka te prera nuk i beri nje komunist, as operacionin barbarosa, as guantanamo-n... etj etj etj

"Tufezat" (lexo zenien e tmerrshme te frymes zhvllimit ekonomik per rastin) i ben vetem komunizmi!!!

Emo

Denimet e demokracise pa te drejte edhe ndodhin, por jo per arsyet me banale qe mund te gjej mendja njerezore. Nje denim pa te drejte ne demokraci ngjet shume me nje denim te pa drejte i dhene ne menyre te pafajshem. nNersa ne Komunizem denimi i padrejte jepej se ....ngaajo qe  duhej realizuar norma e arestimeve, .....tek xhelozia per pardesyne e bukur.....

Ka ndryshim mendoj une me shume se termi i njejti "i padrejte"

Sa per tufezat perse kjo kaq cudi... Komunizmi shqiptar ju mori shtetasve cdo gje, deri dhe te drejten te besh privatish nje aktivitet qe te sjell fitim ne kuzhinen apo qilarin e shtepise tende. Rabeqepesi nuk lejohej te qepete privatisht ne shtepi, kepucari nuk lejohej te rregullonte kepuce privatisht ne shtepi, etj etj Perse cuditemi qe edhe fshatari u perfshi ne kete vrundull. ????

Ajo qe ka vlere te thuhet mendoj une eshte ...... se mohimi i cdo te drejte per te fituar nga aktiviteti privat deri ne mohim te plote ndodhi VETEM ne Shqiperi ( ah po edhe ne Kine dhe Kube) Ky mohim ne "plotesisht " ishte karakteristike jo e komunizmit por e komunizmit shqiptar

OK.

cinizmi, nihilizmi,gjukim i historise nga pikepamja e fitimtaret jane baza e dy prej ideologjive totalitare, komunizmi dhe nazizmi.

ca me thane, thuaj shyqyr qe nuk i ke provuar mbi vete apo familjare te tu ato "denimet me te drejte apo pa te drejte", perndryshe do te flisje ndryshe. 

+1

Po krahason me vertet denimet pa te drejte ne demokraci me denimet pa te drejte ne nje sistem totalitar nga me gjakataret ne Europen lindore?! Me vertet mendon se mekati me i madh ishte tufizimi dhe jo shkaterrimi i parise intelektuale dhe nacionaliste te vendit?!

emo, ta marresh nga ajo ane, edhe kapitalizmi ka te pastrehe, pabarazi te ardhurash ne disa raste ekstreme, le njerez pa shtepi (kriza e fundit) etj me radhe.  Persa i perket aspektit ekonomik kjo.

Nga ana tjeter, qe jeta e nje njeriu te mos jete thjesht statistike, eshte thelbesisht njerezore, per cdo sistem.

Nje oficer, ne 86, ashtu sec ia keputi nje llaf kot, e moren ne Ministrine e Brendshme, e "mbajten" nja nje jave, i ben gjoja nje ballafaqim fals para Partise, e perjashtuan nga Partia, e liruan nga ushtria dhe e degdisen diku ne nje pune te rendomte.  Depresion, pas nje viti vrau veten.  

Eshte nje grimce historie nga shume histori.  Por eshte mbi te gjitha Nje Jete.     

monda njerit ketu, i pushkatuan babain se ishte i biri i gjyshit qe kishte qene me zogun, antifashit edhe me pushke kunder komunizmit. sigurisht pronar te medhenj elbasani. beni (emri i nipit) jeton ne amerike, pronat nuk i ka marre, dhe flet si myzeqar. ne amerike ben pica. punonte perdite 16 ore, me thosh, ku e dine keta amerikanet se c'eshte puna. ku kane pare shtyllas keta.

dinte te shkruante dhe te lexonte shqip me dialektin e zones. kishte vetem kater klase.gjyshi i tij kishte mbaruar akademine ushtarake ne austri. i ati kishte nisur shkollimin per farmacist, por e nderpreu prej luftes. i pushkatuan heret, shume heret, kur po u vidhnin florinjte, para se te mbeteshin te tufezat e te linin pa buke edhe me te varfrit e te varferve, fshataret me traktor e pa toke.

Iu referova asaj periudhe qe iu referua Alia ne Interviste.  

Por, njoh dhe njerez qe kane pasur gjysherit te shkolluar jashte, edhe oficere ne ushtrine e Zogut, e qe moren pushken kunder fashizmit dhe qe nuk paten te njejten eksperience.   

une iu referova pinjollit te fundit qe duhet te jete sot tek 43-5 vjetet e jetes.

Petlle hidhu nga pa censura derman se kam prure nje permbledhje te bukur per Gjolekajt e Kucit.  Lexo per tre antaret andej nga fundi Xhevdetin, Zenelin e Perlatin stersterniper te Zenelit te famshem.  Dy me ballin, nje me LANCin ne Kosove.  Nolist e pjesmarres te luftes se Vlores.  Keta me ballin i pushkatuan Alia me shoket e tij. (Dihet c'hoqen familjet e tyre)  Ate tjetrin e pushkatuan vllezrit sllave te Alise.  Emigranti flet per tufezimin...

Mbaj mend nje kryetar keshilli qe u thoshte fshatareve:te mbash nje sheleg ne shtepi eshte si te mbash nje diversant.'Kjo ne vitet 80 kur njerezit po ngordhnin urie.

"Denimi i njerezve pa te drejte eshte krimi e mekati me i madh qe beri ai sistem"

Ne pamje te pare duket sikur fjalia e mesiperme eshte e sakte, me perjashtim te fjales "sistem" qe duhet nderuar me fjalen "regjim". Por po ta krahasosh me regjimet/qeverite e sotme te nje sistemi tjeter shoqeror (kapitalizmi), a nuk te duket se sot, mosdenimi i njerezve (dmth mosdenimi i krimit) ka bere qe padrejtesia te kthehet furrishem ne moral jetese?

5*

I ka vene ne peshoren e krahasimit keto te dyja me nje perversion jonjerezor tipike te asaj klike. Mbase kjo dhe shpjegon pak ekzistencen e vete klikes, brumin e saj. Ndoshta ka te drejte Tom-i me poshte kur thote se i bie te jete shprehur sinqerisht. Cnjerezishem.

Duke argumentuar se kerkesa per tu botuar eshte pas vdekjes, dhe lexuar te pakten pjesen e pare dua te mendoj se ka dhene kete interviste me sinqeritet. Nese ato qe thuhen jane apo nuk jane te verteta kjo mund te diskutohet por te pakten dua te besoj se jane thene ashtu sic i ka menduar e ndjere Alia

Me  beri pershtypje nje pasazh ( mbase per disa pa vlere por per mua ka nje fare vlere persponale)

 Ideja e pluralizmit të mendimit lindi në fund të viteve 80-të. Atëherë vendi kalonte disa vështirësi, sidomos në fushën ekonomike. Kapërcimi i tyre kërkonte edhe një mendim të ri ekonomik të përparuar, duke hequr dorë nga disa receta të mëparshme.

Kjo eshte e vertet Dhe  duke menduar ate qe them me lart pra qe jane me thene me sinqeritet, mendoj se ne fund te viteve 80 pati nje kerleshje brenda PPSHse ne lidhje me rrugetimin e shqiperise dhe daljen nga kriza. Eshte e vertet qe pati nje liberilizim te ideve ekonomike te asaj kohe. te pakten nga udhezimet qe vinin nga qeveria, por nje bllokim te ketyre mendimve dhe ndeshkim per ata qe i ndiqnin keto mendime nga anateret konservatore dhe servile te PPSHse.

Per ta zgjeruar me tej dhe me shprese se kjo teme do te trajtohet ne vijim te intervistet, kjo kerleshje u shtua me shume ne fushen politike ne fillim te viteve 90.

Personalisht e respektoj Ramizin per aq sa beri brenda mundesive dhe karakterit te tij. Ramizi nuk ishte njeri qe merte persiper rreziqe, ndryshe ai , kam bindjen, se me fuqi do te kishte mposhtur konservatoret brenda PPSHse. Ai ishte me ide liberale por me me karakter kompromisi . Nga ana tjeter une nuk mund te them se karakteri i tij ishte i keq. Mundet qe nje njeri  tjteer me karakter tjeter te kishte cuar shqiperine ne gjakderdhje, ashtu sic mundet dhe te kishte sjelle nje demorkaci te mirfillte ..... Keto jane zor te komentohet. Faktet jane ne te dy krahet e debatit  Ndaj them per aq sa di dhe kam bindjen e respektoj.... Per te tjerat .....

eh te q.d.r. 

Nderohet kur dikush vdes, po te degjosh qe tufezimi eshte me i rende se burgosja e vrasja e mijra njerezve (meqe ra fjala eshtrat e dy qyqareve te tjere i gjten ne Puke dje) kjo nuk shtyhet poshte, megjithe respektin qe i rezervohet kujt vdes. 

Ptu race e keqe

pa keto shfryrjet me te qire derri robt e te peshtyra, nqse je hunteri qe di une (ai shkru nga shqipnija zakonisht) a je per i debat te shkurter ktu?

ps. po nuk qe ai hunter, ditenemir!

shfryrje jo e mire. duhet ta kurseja ate ne fakt. po edhe ti nuk ke nevoje ta shkruash te plote. jo mire. sapo ka vdekur edhe nuk ka me rendesi sot. te kisha mundesi redaktimi do ta hiqja. nejse

p.s. une e di qe ti eke fjalen per genocidin e fshehur qe krijoi shtetezimi i ekonomise. dmth ek fjalen per potencialet e cuara dem, po ky aspekti ekonomik eshtepasoje logjike e nje ideologjie me te madhe. Dua te them kur denohen e ose pa te drejte armiqte tufezimi vjen

nat

natyrshem. Eshte pasazh normal. 

Por une mendoj qe R. Alise i rreh fort kjo pike, jo nga dhimbja per popullin ose varferimin e qytetit dhe fshatit sic thote ai, por i djeg vecanerisht, sepse e DINTE shume mire, qe fundi i erdhi nga varferimi ekonomik dhe jo nga indinjata popullore se masakruan nje pjese te popullsise. 

Kalimi i Shqiperise ne Boten e Lire sot ne 2011 eshte kaq i veshtire per shkak te frenave te fuqishme qe ka vene rezistenca komuniste qe ka fuqi politike dhe ekonomike, si tja bente Ramiz Alia 20 vjet perpara? Edhe po te donte, gje qe nuk eshte e sigurte duke marre parasysh hsitorine e tij personale.

tufezat, ishin gjeja e fundit qe kishin lene pa vjedhur komunistet. kjo i rrezoi. edhe kjo jo per ndonje ekonomi te madhe por se nuk kishin me fuqi te mbanin kamzhikun e revolucionit ne dore.

si i thone i fjale vesi del me vdekje.

o petlle, po tufzat jane (per mu) metafore, o burr i dheut dhe ti! mos ta bojm diletant muabetin tashti.

 

Metafore per cfare?

emo, metaforen ta kuptova. por nuk kuptova se sa permblidhte bashke metafora. une po them qe sistemi qe drejtoi ky nga fundi, por qe e nisi qe ne fillim, kete fund do kishte persa i perket ekonomise se te varferve po them shkurt. se sistemi nisi me lugen e floririt pas luftes, pastaj doli nje lufte tjeter, keshtu u ret floriri, iu mori token bujqesore, pastaj edhe krahun e punes, edhe perfundoi ne elegji makabre hani bar, e cila u shty me tej me barcaleten e kohes se ramiz alise te vene fiks ne gojen e ketij te fundit: shkoi ramizi ne fshat dhe i takoi ata me te miret. ata qe ishin partizane e bij partizanesh se e dinte qe nuk kishte me nje gje per te vene ne bark fshatari pa njerin qe po hante nje cope buke. iu afrua serbes thone (!) gojet t'i thoshte : te befte mire! ia tha. bujrum ia kthen fshatari. me se e ke ate buke se na mori dhe ne udheheqjes uria ketu ne fshatin tuaj te bukur, ja te burimi, lapidari.

me mut e kam lyer ia kthen fshatari se bari mbaroi. do t'i mbrojme apo jo parimet ML, dhe njezeri te gjithe therrasin rrofte partia.

nuk ta kam aty ia kthen ramizi. desha te te them se trashe e ke lyer. me holle si ne lufte se armiku i jashtem po kerkon te na shkaterroje arritjet.

e mire i tha fshatari. a do i dore fara. ia merr udheheqesi ne dore. i shikon e pyet: caraca, se ne ne shkoder i themi kaliboba. jo i thote fshatari jane kakerdhia, i mora sot te stallat se lu' kombtarja.

 

Petlla dhe hunter,

pas gjithe thirrjes emocionale qe te tilla tema i kane brenda, pas gjithe subjektives se hidhet te cilen robi krejt natyrshem e projekton te e gjithe shoqnia perreth, te i gjithe poplli, une me shume qetesi pothuj matematikore, tuj marr riskun qe mund te me shani edhe nga nona si te pazemer dhe rr.k., prap se prap, po u them sa vijon. Kemi disa (per kollajllik dy) te keqia qe nje regjim i kryen (prodhon). Dhe po dum me i krahasu keto te kqia, kush rendon me teper. Para se me dal me perfundime, them qe duhet per nji moment, duke mposht dhimbjet personale qe tema mund te percoje, me da hesapin per disa gjona. pikemesepari, a jane te krahasueshme te keqiat e nje regjimi? se qe te krahasohen dy gjona, duhen sjelle mbi tavoline ca kritere krahasimi. Bohet pak saiore dhe e matshme puna, pra. Nqse dum me qen objektiv, gjithnji. Psh, kur themi qe shalqini A = 7 kg peshon me shume se shalqini B = 5 kg, ket e themi pasi kg mund te krahasohet me kg (por jo me metra psh), dhe se dyti sepse 7>5! Pra nqse dum me krahasu, cfare kriteri krahasimi dum me von? Njeri kriter psh, ai me i lehti, do ishte "ai qe me dhemb mu personalisht me shum", ai eshte krimi nr 1! A eshte i sakte ky kriter? Ket e lej ne doren tuj me e vlersu. Nqse ecim pastaj mbi pasojat qe nje krim i caktum ka mbi gjithe popullaten ne kohen qe kryhet krimi, poooor edhe me pas, ne ardhmerine e vet, aty dalim ne te tjera qafa. Dalim te numri i te prekurve, te natyra e demit, i kthyeshem, i pakthyeshem, te ndikimet anesore etj etj.

Studim per ket NUK BESOJ SE KA! Kjo do ishte nje detyre Nr. 1 e akademise ose atij institutit te tufes a e kujt dreqin eshte. Mberthimi per brriresh i komunizmes, rrenja e te keqes shoqerore etj etj. Jo grup psikoterapishe lotuese me rrethe ngushellusish kap dore per dore, edhe duke thon "ommm... poshte komunizmi... ommm... i poshtri, katili..."

U zgjata i cik, ma boni hallall te dy.

emo, kur krahason s'ta ha njeri shkopin. smiley ti ne fakt nuk e zgjate hic. e the edhe mire. po halli i krahasimi ka ca yckla. sic the me peshen dhe shalqinin, me kg e jo me meter, ashtu duhet. por ama duhet patur parasysh se megjithese pesha me ka eshte e barabarte edhe po te peshojme qepe me shlaqi... - shalqini nuk behet qepe as qepa shalqi. ashtu nuk behet edhe gjaku uje po hedh une figuren letrare.

te dalim te demi. nese e masim me vlerat materiale, demi eshte i lehte shpirterisht per shumicen e ish te prekurve nga dhuna, keshtu besoj une mos te keqkuptohemi. kurse kur vjen nga ana shpirterore, dmth aty ku kg e florinit i bie te krahasohet me peshe me lt te gjakut, ketu patjeter qe do gjejme nje problem te ri. edhe halli eshte se ky problem mbetet i pazgjidhur ashtu si po thua ti, edhe per fat ashtu ka qelluar vetem te libri i pashkruar i komunizmit, aty ky kane emrin ata qe nuk e vrane ramiz aline, se si i thote shprehja fisnike shqiptare njeriut te gjith botes: nuk i ndyne duret me ate mut.

kjo ishte te betohem pa emocione.

Emo, kjo puna e krahasimit dhe tufezimit te ketij merhumit... kush mekat me i madh, e kush mekat me i vogel, me kujton nje skene te Dostojevskit, se Vellezerit, se Krim e Ndeshkim, nuk me kujtohet, por tek kjo e dyta kam pershtypjen. Tregonte per nje plake te vjeter te sistemit carist qe kishte perfundu ne ferr e shkreta, ngaqe kishte bere hajer gjithe jeten vetem per veten e vet. E nejse, shty e shty kohen ne zjarret e ferrit, kur i kujtohet i gjo. O Zot, e o Shen Pjeter kqyr nje sekond se une nje here i kam dhene nje komshie nje kokerr qepe. E mire, i thote Zoti edhe i zgjat nje kokerr qepe, mbahu ketu tek kjo kokrra e qepes dhe do te te terheq lart. Mbahet kjo, e terheq Zoti, e shofin merhumet e tjere qe kishte rrotull qe po shpetonte nga ferri kjo, e i varen per kaviljesh. U bo e ronde, e pa qe tufezat e qepes nuk do mbanin, edhe filloi t'u i gjujt me shkelm merhumave qe po e rendonin. Hik, u thoshte, se eshte qepa ime. Aty dhe duke hedh vickla, u keput dhe qepaaaaa. Po ti te kishe besim, i tha Zoti, se qepa ime nuk do keputej, tashti s'kam ca me te bo mo, po menohu edhe i here se mos ke dhene ndonje kokerr qepe tjeter. 

Qe keshtu ene Ramizi.

Emo,
Si te duket krahasimi im i preferuar: vizioni komunist i Komunes Primitive qe perfundoi ne Kanibalizem vs Vizionit te Botes se Lire.

Po njesine matese ne bejme. E meqe shumica kane nje zemer e ndjeshmeri, e quajne demin njerezor te matur me jete njerezish si me te rendesishem se demi potencial qe ndrydhja ekonomike shkakton.

ndjej qe me duhet me u sqaru edhe nje here. une nuk po zvogeloj te keqen e shkeljeve te te drejtave te njeriut ne monizem. Asesi, as perndjekjen, survejimin, friken mos thoshe gje, spiunimin, internimin, burgimin, provokimin, abuzimin, pushkatimin, ndalimin e levizjes se lire, denimin per agjitacion etj etj. E kush mund t'i mohoje keto, t'i zvogeloje, ose t'i zhbeje. Nuk ka burre ta beje, ato ndodhnin perdite dhe ne syte e te gjitheve, ose ne dijenine e te gjitheve.

Problemi qe une kam eshte se ne fakt kjo ishte pjesa dramatike e te keqes, ajo qe dukej, ajo qe bente zhurme dhe figure. Nderkaq, dicka tjeter, e pazeshme, e perditshme, e pandjeshme, jo dramatike, ia grinte kockat popullit dhe gjithe vendit. E zhyste perdite e me shume ne fusha te pamundesise, e bente nje popull te kishte probleme bazike te ekzistences, e bente nje popull qe 2/3 e tij (67%) punonin per te prodhuar ushqim per te ngrene dhe prap nuk e ushqenin dot mire veten - kur ne vende qe ndanim nje kontinent, kjo shifer ishte te 10-15% ose me poshte. E kuptoni c'do te thote kjo? Nje njeri fillon e prodhon vlera vetem kur e kalon piken e sigurimit te ekzistences normale njerezore (e ka thene edhe engelsi kte kur shpjegonte marksin per popllin). E njejta gje ndodh edhe me nje komb. duke e mbajtur tere kohen ne kufijte e sigurimit vetem te ekzistences biologjike, buke per te ngrene them, tagji... E padiskutueshme qe komunistet e gjeten drangull vendin, qe paten perparime fillestare te spikatura, qe vijne nga shume arsye, njera nga te cilat edhe besimi popullor ne te drejten e komunizmit (s'ishin te gjithe aq te qut atehere si ne tani qe e dime qe komunizma e aplikuar si kete radhe boterisht eshte nje deshtim) - populli i desh komunistet ne at fillim, dhe i mbeshteti... por ashtu si futbolli qe s'luhet vetem 10 minutat e para (si ish komtarja jone) edhe historia nuk behet me 5-10- ose 15 vjet. Zhvillimi qe ishte i lehtesisht i mundur ne fillimet troke, me vone filloi e u bo i veshtire. Komunizmen po e kapte mallkimi i asaj qe kishte prediku vete per rendin kapitalist; komunizma, sic e thote diku edhe ky slloveni zhizhinge, krijoi mardhenie te atilla ne prodhim (prona e perbashket e tepruar ne marri) te cilat u bene prange per zhvillim te forcave prodhuese. Kjo duket e thate ne teori, por ne praktike eshte shuuume e shemtuar, eshte psh shqiperia e viteve 76-90, dhe krijon trauma dhe psikoza kolektive te fatalitetit, te pamundesise, te mbijeteses se me te pershtatshmit - nje lloj darvinizmi shoqeror ne kushtet e mungeses se pergjithshme, nje lloj kanibalizmi te brendshem kur resurset jane te kufizuara (fenomeni i mikut atebote, psh, mu si ky i korrupsionit sot)... te cilat te gjitha keto mund te helmojne nje popull per tre kater breza te mire, ne menyre te pandjere, si "semundje e bute" qe thone.

Duke vrapuar pas gjerave dramatike, te cilat eshte lehte te shquhen, eshte lehte te rrembesh zemra e ye perlotesh sy... pra duke vazhduar korin e pergjithshem (shumica e njerzve mendojne keshtu, qe komunizma te keqen e beri me se pari me perndjekje njerezish), eshte shume e ngjashme qe te anashkalohet thelbi i drames, mbasditet pafund e pashprese anes Bunes e Spilese... kohorta te tera njerezish qe u deformuan, qe vetem thelbi europian dhe disa suksese bazike te socializmit si shkolla pak a shume e konsoliduar dhe leximet me aq sa lejoheshin, i shpetonte dhe i bente "compatible" me boten atje jashte.

Nuk jam une ai qe zvogeloj perndjekjet e njerzve; jeni "ju" qe nuk doni te shihni pjesen e luanit te demit komunist ne shqiperi, meqe krisma nuk ka patur.

Oh Yeah!

E megjithate, megjithate, emo, njera eshte e pandashme nga tjetra. Ketu edhe ben demagogun ky merhumi, kur perpiqet te ndaje vrasjet e padrejta, nga tufezimi. Jane ne porporcion me njera tjetren keto. Dallimi mes tyre eshte fiktiv. Sa me i eger tufezimi, aq me e eger drama. Ky thjesht sa eshte perpjek te shplaje mutin me shurre, emo, e t'ia hedhe fajin platformes ekonomike, sistemit, ideologjise, kur ne fakt e verteta eshte qe ishte pikerisht Ramizi ai qe ishte sistemi. Shif sa eger perkthehet kjo, prandaj edhe te thashe qe eshte kurvllik dhe bekim per pasardhesit: "Ne e kishim llogaritur gabim dhe beme mekat qe e llogaritem gabim se aplikimi i politikave komuniste (zevendeso me politika kapitaliste qe te veresh bekimin) ishte fundi i historise, ama nuk ishte ndonje gabim apo mekat kushedi se cfare sakrifica njerezore per te realizuar keto politika." Si me t'u ngrit Stalini prape e te te thote "edhe 100 milione te tjere le te vdesin per nje kauze te drejte, mjafton qe mos besh mekat dhe te zgjedhesh kauzen e gabuar." What the fuck? Me verte kaq e veshtire eshte e verteta?

Emo,

Personalisht kam nje porblem me kete llogjike. Shiko vendet e Afrikes perendimore psh.  Ata nuk jane ne Komunizem mirpo edhe atje 2/3 punojne dhe nuk mbushin barkun me buke per veten e tyre .

Me tej shiko Shqiperine para sistemit komunist e njejta gje. Bile me keq se sistemi komunist para 76tes. Nuk besoj se kjo "merite" i takon sistemit. Flas per shqiperine. Se po te flasesh ne pergjithesiper komunizmin ( Poloni, Rusi, Hungari, Ceki etj) ke te drejte.

Ajo qe duhet thene mbase me respeklt per ate qe thua eshte energjia njerezohet e harxhuar nuk justifikon aritjen. me sakte efektiviteti i energjive te harxhuara.

Shqiperia hisorikisht para , gjate dhe pas komunizmit nuk ka mundur te jetoje ekonomikisht e pavarur. Eksperiment i komunisteve q

e deshtoj.

Nuk jam une ai qe zvogeloj perndjekjet e njerzve; jeni "ju" qe nuk doni te shihni pjesen e luanit te demit komunist ne shqiperi, meqe krisma nuk ka patur.

As njera as tjetra nuk qendron.  Postimi te nderon, por jo qendrimi jot i pergjithshem kur shpesh  here ke pohuar qe krimet e ndodhura 50+ vjet me pare duhen t'i mbajne rradhen atyre qe jane me te fresketa.

kjo i rrezoi

 

Petle,

Mendoj ndryshe. Kur u be tufezimi komunizmi ne shqiperi ishte ne vdekje.  Tufezat ishte veprim i deshperuar, ( mbyturi qe kapet pas fijes se kashtes)

Nuk ta di moshen por meqe i kam jetuar ato kohe

Komunizmi ne shqiperi ekonomikisht qe per pasoje edhe politikisht u mbajt nga ndihma nga jashte . Me perjashtim te 5 viteve te para ku u mbajt me florijte dhe pronen e sekuestruar , komunizmi mbijetoj me ndihmen e BS dhe me pas Kines.

Kur keto u prene ( pas vitit 1975 u prishem dhe me Kinen) nje 5 vjecar u mbajtem me aq sa i kishim reserve nga Kinezet. Pas viteteve 80 Komunizmi ishte destinuar te vdiste ne Shqiperi. Tufezat ishin shprese per ti zgjatur jeten duke menduar se shtimi i prones shteterore do te zevendesonte Kinen. Idiotsi po aq sa ai qe kapet pas fijes se kashtes kur eshte duke u mbytur..... por si i thone shpresa vdes e fundit....

Deri me 1989 kur ra muri i Berlinit... pra per 9 vjet pas tufezmit..... mileti nuk beri as geg as mek..... jetoj me uje e sheqer ne vend te djathit e qumeshtit, dhe kjo jo per shkak te tufezmit por se tufezimi nuk zevendesoj dot Kinen.

Gjate ketyre 9 vjeteve si te thuash i semuri ishte mbyllur ne ambjent hermetik ku dihej duhej vec nje carje e vogel e hermetizimit qe ai te vdiste

Renia e murit te Berilit ishte carja qe e beri te vdiste perfundimisht. Por semundja e tij ishte e pasherushme dhe ai nuk vdiq as nga tufezat e as nga Muri i Berlinit e as nga revolta gjoja popullore . Ai vdiq se ushqimi qe merte nga jashte ( BS ne fillim dhe Kina me vone) u pre.... 

tom historine e tufezimit per pak do ta beja rroman smiley

komunizmi paska vdek ne shqiperi se nuk kishte ndihma keshtu. mire. po ne bashkimin sovjetik e kine. po ne mbare vendet ish komuniste. po ne vendet ku ngul kazmen e del nafte pse nuk ka me komunizem.

ta them une se eshte nje sitem i cili shkon perkunder jetes njerezore. nje sistem politik i mbeshtetur ne dhunimin e te tjereve qe jane armiq ose do te behen me dhe pa faj.

Petlle une fola per shqiperine dhe jo BS apo Arabine Saudite. 
Ne BS ai vdiq per te tjera arsye. Ishte lufte ( quhej e ftohte ) dhe BS humbi luften.Dhe e humbi se ishte sistem qe nuk perdori rregullat universale te ekonomise dhe jo ato te politkes sic thua ti.

Shiko ai milet ( BS, Shqiperi, etj) po te kene buke te hane jane ne rregull. Ekonomia i shkateroj sistemet ne ato vende. Se ndryshe ne fakt per mentalitetin qe kane keto vende ( perfishi edhe Shqiperine) komunizmi eshte sistemi i dashur per bujkroberit , dhe po te kishte mundesi te tjera ekonomike per te konsumuar edhe sot komunizem do te kishe ne BS apo Shqiperi (Kina eshte shembull i mire per kete)

 

 

ore me enver hoxhen ia hodhi kina lumit. po tani nuk po e di me se si te pergjigjem.

nuk perdori rregullat universale te ekonomise??? me kete po thua qe ia futi kot??

po nejse nejse. e ku dallon ne kete kendveshtrim qe ke ti me hitlerin. se po me the qe nuk ndryshon, atehere gjeje vete pergjigjen se cfare do them une pastaj per luften e nxehte ne shqiperi.

Petle

I ngateron gjerat mendoj une I fut ne nje thes shume sisteme te ndryshme, shume ngjarje te ndryshem dhe shume kohe te ndryshme.......Keshtu qe e kam veshtire te te pergjigjem . Do te me duhet te nxjer nga thesi tend nje nga nje tere gjerat qe jane brenda e te e tregoj sic e mendoj une pse jane ndryshe dhe ska vend krahasimi.....

tom, te siguroj qe nuk eshte ky rasti. une po them se nuk ka asnje menyre te justifikohet diktatura dhe diktatoret ne shqiperi po aq sa ne vende te tjera.

Petle

Me vjen keq siqerisht qe bejme tere kete debat dhe jemi thjesht te keqkuptuar

Ne asnje rast nuk kam ne mendje justifikimin e diktatoreve, as te vrasjeve te pamerituara,...... Thjesht  u perpoqa te bej nje argumentim per mendimin pse u rezuar komunizmi, ....... arseyja perse u rezua nuk justifikon regjimin.......

Ajo qe mua me shqeteson nga tere ky debat eshte se meremi me nje qen te ngordhur duke haruar luanin qe ulrin mbi kokat tona.

KOMUNIZMI VDIQ NJEHERE E PERGJITHMON NE BOTE. Ai nuk kthehet me NE BOTE as nga mbeturinat e plakura ne shqiperi e as nga occupy wall street ne NY........

DHE PO NUK U KTHYE NE BOTE NUK KTHEHET ME AS NE SHQIPERI se vdekja ne shqiperi i erdhi nga mungesa e ndihmes nga jashte. 

Ndaj mendoj se vdekja e Alise mund te behet nje sebeb per debate midis historianeve dhe jo midis nesh.  Le te leme historianet te mbajne koken mbrapa dhe te bejne autopsine e vdekjes, ne duhet te mbajme koken pepara se duke mabjtuir koken mbrapap as qe po shikojme ku po shkojme

Kete lidhje perpiqem te bej une dhe jo justifikimin e diktatures.

 

"as nga occupy wall street ne NY........"

As ti s'ke besim se qepa e zotit nuk do keputet? Sa e do bastin qe po i vjen koha te provohet serish?

tom, ne he per he nuk kemi historiane. kemi disa "shkrimtare" qe pasi shkruan nje histori sipas porosive te diktatures. u treguan edhe me te zellshem ne shpikje te asaj historie qe na ngeli ne neper libra. prandaj edhe zgjaten keto komente. ramiz alia eshte nje prej atyre historianeve te sotem edhe nuk kam e nuk kam patur kurre shprese se do ta shkruante te verteten sic ishte. njeriu ketej nga ballkani lind me historine e te tjereve, vazhdon deri ne nje cak te jetes me historite e veta, pastaj u le pasardhesve hitori dopjo. komunizmi ketu e lidhi ushkurin te perralltaria qe beson popullsia ne pergjithesi.

keshtu do pak kohe te rrjedhe e te vijne historiane te rinj. he per he kur po bejme 100 vjet pavaresi burimet me te sakta historike ne lidhje me te verteten i kemi prej te huajve. nuk te duket ty se ketu kemi pak si shume problem? nejse. me te mira.

Mos e tepro, petlle. Bjeri regjimit, kaja nonen, po na ler ne komunistave rehat smiley Se e marrim edhe keshtu neve, ngul kazmen ketu, del flori, apo jo? Po ec e mbushi menjen atij 99%-shit qe do me dal ne rruge se ai florini qe del kur ngul kazmen nuk eshte i te gjitheve, por vetem i nje 1%-shi.

kur u bone ene tina komunist, e pra shenomeni dhe mua smiley duan te flas edhe une si pandi raidhi pezak. smiley

Une te shkaterroj brinjet mer smiley Po deshe edhe ta vertetoj se pse me qene komunist eshte qendrimi politik me i drejte qe ka prodhu ndonjehere njerezimi. Por s'eshte ketu as vendi, as koha. Bjeri nomenklatures, bjeri Rames, bjeri regjimit komunist kur komunizmi ishte real, por mos u grric me komunizmin se do te te konvertoj, per zotin smiley

Ketij Rames qe hiku, kuptohet, jo ketij Rames qe na ka mbet, megjithese edhe ketij bjeri.

mos mos si komunist me jahu smiley

Ke te drejte Lulian: secili sipas mundesive, secilit sipas nevojave. Parajsa e dembelit.
Sa te kete dembele qylaxhinj ne bote komunizmi do te jete i pamposhtur.

Pse sipas mundesise sipas nevojave te duket dembelizem ty? Ok , hajd ta shofim parajsen e punetorit. Ngreji 400 kile, ta shofim. Qerroji syte qe 14 vjec duke prodhuar iPhone ne Kine e merr vetem nje grusht oriz sa per te jetuar. Parajse punetori, apo jo? Apo te duket parajse punetori qe ke rob pa pune jo se jane dembela, por se HEEJ, e ka thone Friedman e Hayek, ere, se shteti nuk duhet me punesu robt, e ec se po na i bo te gjitha kompiutri. Apo te duket parajse punetori qe ka njerez qe flejne pa buke, perjashta se pa shpi, se shpite ua ka marre Banka, ndersa buka hidhet ne det. Kjo eshte Parajsa e punetorit?

Po hajd mo, ta shofim edhe parajsen e dembelave. Ngrihem ne oren 12, marr ne telefon nje mikun tim qe eshte ngritur po ne kete ore, dhe e pyes se si duhet t'i loz stoqet sot. Informacioni qe marr eshte teper sekret. Shtyp disa butona ne kompiuter, dhe jam thjesht 200 milion dollare me i pasur. Therras Izabelen e cila me ben nje kokerr veze, lakuriq, dhe pasi me fshin buzet, me jep edhe nje masazh nga ato te Izabeles, pasi naten e kaluar, u lodha shume, u takova me milionere, me ambasadore, me politikane, ne nje parti ku festohej dalja ne pension e njerit prej tyre, dhe aty, vendosem, sepse e pame me te arsyeshme, qe ta hidhnim tregun e punes ne Kine, pasi aty dhe krahu i punes eshte i lire, nderkohe qe nga kjo ane e botes, menduam te ngrinim cmimet. Dikush ishte i shqetesuar per protestat ne Wall Street, por ne qeshem. Heh, c'kerkojne ata, parajsen e dembelit?

lol o Lulian, a te duket paradoksale kjo? Ai 14 vjecari i cili qorron syte me iPhone, punon ne Kinen "komuniste", ndersa iPhone e gezon 14 vjecari tjeter ne SHBA kapitaliste.

Kina "komuniste"? Mire qe e ke fut vet ne thonjeza, se do te te thosha se mire Ramizi do e kesh marre vesh, po ka vdek dhe Mao.

Sa per ate 14 vjecarin ne SHBA, ta garantoj qe parajsen e dembelizmit e ka kaluar diku me nja dyqind kile, aq sa s'po marrin vesh, mos jane me mire ata pabuksat e Darfurit, a thu se vetem dy zgjedhje jane. O 1, o 0, mendojne robte, kompiuter te gjithe plako, "welcome to the desert of the real." Shyqyr qe eshte kapitalizmi, se do na kishte gri komunizmi, mer vesh ti.

hahaha qellimisht te ngacmova. Po qe eshte paradoksale, eshte.

Eshte me shume se paradoksale. Eshte shkerdhatllek individualist i tipit "une duhet te jem i lire te jem individ e mos i pergjigjem normave te shoqerise njerezore, pasi kjo do perbente komunizem, ndersa ti, puno, qen, se s'eshte parajse dembelizmi ketu, s'eshte komunizem." E ka thone mire ai Zhizheku, te gjithe keta korporatistet, CEO, lobista, politikane qe vejne taksa te sheshta, e lloj lloj hienash qe i japin bonuse vetes me paret e hedhura ne qarkullim per te dale nga kriza, duhet te gjithe t'i degdisim ne nje gulag stalinist. Ne Spac, si qena, te thyejne gur.

vallahi lulian, kete "norma shoqerore" une nuk e di se cfare jane taman, si aplikohen. Ca dmth, si eshte. Te punosh, te paguash taksat, te respektosh ligjet, ti japesh precedencen makines qe vjen nga e djathta, te hedhesh plehrat ne koshin e vet. Une te gjitha i bej, po e kam problem kur kjo "norma shoqerore" perdoret si kamzhik per te justifikuar kufizimet e lirise.

Per punen e taksave psh. shume ne rregull me taksimin progresiv, por vendet e varfra si i yni (te marrim nje shembull) kane nevoje deshperuese per investime te huaja. Meqe jemi vend pa stabilitet dhe punetore te specializuar, perdorim flat tax si faktor nxites. A eshte e drejte qe Kokedhima te paguaje 10% njesoj si punetori i fabrikes qe merr 200mije ne vit? Jo, nuk eshte aspak e drejte, por une kam nje frike shume te madhe. Qe duke humbur kohe me keto debate, harrohen problemet kryesore sot per shtetin tone dmth forcimi i autoritetit te ligjit, stabiliteti si rrjedhoje e te cilit ka evazion fiskal dhe pasaniku nuk paguan as ate 10% e qelbur. Te forcohet shteti dhe tjerat perballohen ne nje moment tjeter.

p.s. per ate punen e paradoksales, e kisha per tjeter smiley dmth 14 vjecari shfrytezohet si skllav ne nje vend qe e quan veten "komunist" ne menyre qe 14 vjecari tjeter ne nje vend kapitalist ta gezoje iPhone, qe prodhon i pari. Dhe duke qene se Kina eshte nje vend diktatorial, nuk shoh as ekzistencen e mekanizmave per rritjen e mireqenies te punetorit, sepse nuk ekzistojne, nuk lejohet aktiviteti sindikalist ashtu si ne Angline e revolucionit industrial.

Norme shoqerore eshte psh, qe vende te varfra si ky i yni te mos kene nevoje deshperuese per investime te huaja, apo po qe kjo nevoje deshperuese te mos shfrytezohet per te te hedhur ne gremine, a ne falimentim, si c'po e hedhin Greqine. Do thush ti, po s'te vjen ai po nuk rrezikove pak ti, se ti ja ke nevojen, s'ta ka ai ty. Ne fakt, nuk eshte e vertete. Islanda kishte po aq nevoje deshperuese per investime te huaja sa dhe Shqiperia, Greqia, etj, etj. Dhe i thane, ok, por cfare do qofte qe do na taksosh ne menyre progresive, do na i kthesh n-fish me "austerity measures." (Eshte trendy keto kohe kjo). U menu, u menu Islanda, ishte literally bankrupt, edhe u tha, "up yours motherfuckers, I'll put my people to work with a deficit budget in public infrastructure and necessary subdiary goods." And guess what? Jo vetem qe u tregoi c'eshte norma shoqerore, por po e tregon edhe c'eshte suksesi.  

'Secili sipas mundesive...' eshte pikerisht shprehja e krijuar nga qylaxhiu dembel me i shquar i botes. Karl Marx.
Kush e pengon punetorin kinez te Apple te krijoje ndermarrjen e tij? Steve Jobs e krijoi Apple ne garazhin e prinderve pa asnje lek, vetem ide. Jane idete qe bejne pare dhe jo paret qe bejne ide. Punetori nuk ka qene kurre me mire se sot. Une kam qene shpesh ne Kine dhe kam shoke kineze qe nga punetore jane bere managere apo kane krijuar ndermarrje. Une vete kam punuar punetor bujqesie, hamall... per tu bere ne Mars te 1997es drejtor shqiptar i nje ndermarrje italiane te krijuar ne 1946. Tani kam firmen time qe gezon nje respekt te veçante dhe puneson, midis te tjrreve, edhe nje anerikan. Kjo eshte Bota e Lire. Mundesi per secilin dhe secili per ate qe vlen.

Une them me zorr iu del per te mbijetuar, ti thua kompani te veten. Hajde utopi, hajde.

Atehere shko ne Kine dhe beji thirrje te kthehen ne Kanibalizmin e Maos. Ke per te pare si do te te presin. 

Po mire, per ty cdo alternative ndaj ketij kanibalizmi eshte me patjeter nje tjeter lloj kanibalizmi? 

Zgjidh Lulian: Kanibalizmin e Maos ose Lirine. Liria te çon ne nivelin e Suedise. Kanibalizmi: je i ftuar per dreke. Kur arrin aty kupton se je dreka dhe jo i ftuari.

Kina eshte ne tranzicion: udheheqje komuniste dhe Liria ne nje loje me shume zero. Ate hapesire qe fiton liria e humb komunizmi. Udheheqja kineze eshte duke e dorezuar pushtetit me nje inteligjence te rralle.

Ka njerez qe e kane tmerr lirine se jane te paafte te shkojne perpara. Ata kane nevoje per nje udheheqes qe ti kepusi koken konkurrences dhe ti fali me dashurine qe e karakterizon nje vend pune dembelit. Kane diçka te perbashket gjithsesi. E kane nisur si dembele qe te dy.

Forma ekstreme e kapitalizmit i cili kambizoteruar në botë, veçanërisht në 30-40 vitet e fundit, është në telashe të mëdha dhe ne jemi në mohim te ketij realiteti.

Është e rëndësishme të kuptojmë parimet themelore të kapitalizmit - Se qeniet njerëzore janë racionale dhe tregjet sillen racionale, dhe se tregjet qe do të caktojë çmimet - janë me të meta.

Është gjithashtu e rëndësishme për të kuptuar rrënjët e kapitalizmit modern.

Ne mund të argumentojmë se skllavëria ishte përpjekja e parë për shfrytezimin e burimeve te lira. Kur skllavërisë  i erdhi fundi, kaloi ne fazen e kolonizimit, e cila ishte përsëri një përpjekje nga modeli kapitalist për të përdorur burimet me çmim të ulët. Me përfundimin e kolonive, na u servir argumenti i globalizimit dhe rritjes ekonomike dhe pastaj globalizimin e financave,

Kapitalizmi perëndimor është strukturalisht i varur në rritjen ekonomike për te ruajtur stabilitetin e vet . Kur rritja ndalon - siç ka bërë kohët e fundit - politikanët i ze paniku. Bizneset luftojnë për të mbijetuar. Njerëzit humbasin punët e tyre dhe nganjëherë shtëpitë e tyre.

Megjithatë pyetja që lind eshte: A ka deshtuar Miti i zhvillimit dhe rritjes ekonomike? . Po ai ka dështuar! Jane mbi dy miliardë njerëz të cilët ende jetojnë me më pak se 2 $ në ditë.

Art, problemet e sotme te te quajturit kapitalizem (se kapitalizmi ka qene vetem faza e pare e Shoqerise se Lire kur diferencen e bente kapitali- sot diferencen e ben Liria dhe Idete (Steve Jobs e nisi nga garazhi), perndryshe vendet me te zhvilluara ne bote do te ishin vendet Arabe qe jane te mbytur me para por nuku kane ide) nuk vijne nga Liria e Shkembimit por nga hajdutlleqet e hajduteve qe hyjne ne treg si Shkembyes te Lire dhe veprojne fshehtas si Hajdute. Po te hiqen Hajdutet dhe Hajdutlleqet dhe ti lihet vend Integritetit, vlera ekonomike e te cilit nuk eshte akoma e qarte per te gjithe, do te shikosh se Ekonomia e Tregut te Lire funksionon ne menyre perfekte. 

Ketu ka nje problem tjeter shume te rendesishem ne terminologji: E quajme ne menyre te gabuar Ekonomi Tregu. Emri i vertete eshte Ekonomi e Shkembimit te Lire. Shkembimi i Lire eshte nje marredhenie, ndersa Tregu eshte vendi ku kjo marredhenie kryhet. Eshte njelloj sikur te ngaterrosh Dashurine (nje marredhenie) me Krevatin.

Shoqeria e Shkembimit te Lire eshte edhe ajo vete ne faze tranzicioni qe prej vitit 1820 (shih  Angus Maddison, William Bernstein etj). Jane gati 200 vjet tranzicioni, vertet shume shume pak, krahasuar me dhjetra mijera vjetet qe kur H.Sapiens took over duke i thene Neanderthalit: nqse une bej kete per ty, ti çfare ben per mua (negociacion) dhe ky i fundit nuk diti ti pergjigjej sepse nuk e kishte te zhvilluar ndjenjen e shkembimit dhe prandaj u zhduk nga faqja e dheut.

Ne thelb gjerat jane te qarta: Suedia, qe ka nje index te shkembimit te lire shume afer 1-shit eshte nje nga vendet me te perparuara e me te lumtura ne bote (do te na pelqente qe Shqiperia te ishte si Suedia?). 

Nigeria, me Hajdutllekun shume afer 1-shit, eshte nga vendet me te varfera e te palumtura ne bote. Biles edhe Hajdutet nigeriane nuk jane te lumtur.

Shqiperia eshte ne tranzicion nga Epoka e Komunes Primitive ku na derguan injorantet per ne Ekonomine e Shkembimit te Lire si Suedia. Rruga eshte ne malore se ne vend te bejme studentin ne duam te bejme profesoret e ti japim mend te tjereve per gjera qe nuku i dijme, lere pastaj Hajdutet e veshur si te Partizane te Lirise qe luftojne korrupsionin.

 

Une mendoj se bota sot ka nevoje nje sistem socjal-liberal i cili do te lejonte nje kontroll me te fuqishem te shtetit por njekohesisht do te lejonte ekonomine e lire, sipas rregullave te cilat do ti jepnin nje siguri shtreses se varfer dhe asaj te mesme.(Nje balance mes shtetit dhe ekonomise se lire). Ky nuk eshte iluzjon dhe as utopi: Vendet Skandinave e kane provuar se funksjonon

PSH, po te marr nje shembull: Mbi 90% te fermereve(te qumeshtit) suedeze jane aksjonere te kompanise me te madhe te qumeshtit ne vend. Keshu po dhe cdo qytetar zvicerjan eshte aksjoner i nje prej 3 bankave te fuqishme ne vend. Gje kjo qe ndalon monoplin dhe abuzimet.

 

Art, jam totalisht dakort me ty. Duhen mekanizma kontrolli = antikorpe qe te mos lejojne pranine e elementeve apo sjelljeve vlereshkaterruese si hajdutlleku qe te futen vjedhurazi ne mekanizmat e shkembimit te lire. Jo vetem qe shkaterruojne vleren e krijuar nga te tjeret por edhe diskreditojne Shkembimin e Lire si sistem fitimtar. Kollona e Peste e Botes e Lire eshte pikerisht Hajdutlleku.
Cilesia e standarteve eshte kritike.

Heqja e shtetit totalish nga ekuacjoni na sjell drejt abuzimit total dhe anarkine..Psh te marr si shembull ne Shqiperi abuzimet me faturat e energjise elektrike ku kemi nje pjese te popullsise e cila nuk i paguan dhe kemi pjesen tjeter e cila i paguan dyfish(te mbuloje humbjet)..Kjo eshte skandaloze dhe abuzimi me i shemtuar. Kjo taktike behej dhe me perpara kur e kishte KESHi(shteti) ne dore kurse tani shteti lan duart dhe thote: Shko dhe bisedo me privatin.. Mekanizmat te cilat mbrojne qytetarin ose mungojne ose jane te pafuqishme kundrjet nedeshkimit te abuzimeve.

Kemi nxjerre gjithca ne shitje ne moton e privatizmit duke e kemi copetuar vendin ne Federata dhe monopole te ndryshme(ne te cilat secili zbaton "rregullat e veta" duke shkelur qytetaret me kembe)...

Shembulli yt inteligjent (Suedia dhe Svizera) tregon se kolektivizmi eshte nje vlere e shkelqyer kur bazohet mbi Lirine dhe jo Skllaverine. Kolektivizmi komunist mohonte lirine dhe per kete arsye perfundoi ne kanibalizem.

Persa i perket shtetit, ky eshte nje instrument i domosdoshem kur garanton lirine dhe rregullat e saj.

Ciceroni thoshte: "Jemi sherbetore te rregullave si e vetmja menyre per te qene te lire". Kur ti i hap me siguri krahun/precedencen atij qe te vjen nga a majta kjo do te thote qe mund te jesh i sigurte qe heren tjeter ai do te te jape precedencen se te takon.

Kur shteti behet instrument i hajdutllekut...shqiptaret e dine me mire se kushdo se çfare ndodh.

 

Une vete kam punuar punetor bujqesie, hamall... per tu bere ne Mars te 1997es drejtor shqiptar i nje ndermarrje italiane te krijuar ne 1946.

Si eshte e mundur nga nje puntor, hamall buqesie..te behesh drejtor ndermarje ?!!! ..ne se e ke fjalen per Shqiperi, cdo gje ben vaki, MUND TE BEHESH EDHE PRESIDENT,  mund te djegesh, me nje te kercitme te gishtave te gjitha etapat "e karrieres".

 Deri ne 97` u pa shume qarte, qe njerez me 8 klase shkolle, u bene shtresa e pare e milionereve qe akumuluan parane shume shpejt me forma te `terthorta` te lirise,  akumunilimit te parase, dhe shperndarjes se saj, ne menyre te padrejte, te terthorte quhet korrupsion, dhe rezultat u pane, shteti u kolaps, nje forme e tille lire nuk besoj se eshte e domosdoshme!

.. nuk e kam me ty Gjon., te kuptohemi.

We can. Thjesht duke ndjekur rrugen e Shkembimit te Lire. Ne vitin 2003 me paten thirrur per nje interviste ne Radio24 (e Confindustrias Italiane). Gazetari: "a ke per ti thene faleminderit ndokujt per karrieren tende? "askujt" ja kthej une "shkoj ne tregun e punes dhe shkembej ate qe di per ate qe dua".

Ka nje diference kritike midis te berit karriere ne vendet ish-Socialiste (ku hajdutlleku eshte me afer njeshit se zeros) dhe ne Boten e Lire (ku hajdutlleku gjithsesi eshte me afer zeros se njeshit- indeksi ndryshon nga vendi ne vend).

Ne rastin e pare duhet te jesh ne sherbim te sistemit ne fuqi. Nuk ka karriere te lire. Ketu tek Peshku lexova nje aluzion sikur Ramiz Alia paskesh qene pronari i Top Channel. Nuku ishte Tan Hoxha pronar dhe para tij Vadim Lame qe e hodhen ne ere me mjete super teknologjike? Cili eshte fati i atij qe do te beje business ne baze te inisiatives se lire dhe talentit ne Shqiperi? "Komunizmi ekonomik" eshte nje mrekulli e vertete: ben injorantet milionere siç beri Stalinin (s'pati asnje zanat perveç vrasjes) burre shteti. Problemi eshte vetem kur ftojne njeri tjetrin per dreke dhe perfundojne te hedhur ne ere ne ashensor. Si Kadri Hazbiu, Beqir Balluku me shoke.

Ne Boten e Lire njeriu i ka te gjitha mundesite te arrije ne kuoten e tij te fluturimit (Cruising Level) ne masen qe ja lejojne aftesite e tij. Me takon te vizitoj shume ndermarrje (une jam shqiptar mburravec: Ti Shqiperi me jep nder...) e sapo arrij menjehere me sjellin njerezit e mij. Takoj edhe te njohur te familjes. Jane specialiste te kualifikuar, njerez te respektuar per ndershmerine e tyre, shefa sektoresh...shqiptare qe kane businesset e tyre. Ne Gjermani kam shume kenaqesi te takoj polake, ceke, etj qe kane businesset e tyre. Askush s'i ka penguar, madje i kane incentivuar. Sa me shume njerez te hyjne ne Shkembim te Lire aq me shume rritet numuri i Lojtareve, i klienteve potencial.

Nje skllav me shume dmth nje klient me pak. Hajduti di vetem te vjedhe dhe jane shume te zote ne vjedhje. Por meqe ne ekonomi mbajtja e dy kungujve ne nje sqetull nuk te lejon te shkosh perpara por vetem te vish rrotull Hajdutet dijne vetem te vjedhin por jo te Shkembejne. Po te shkosh ne treg dhe te shohesh nje djalosh qe shet nje pule dhe hap syte sa majtas djathtas jepi gjysmen e çmimit se e ka te vjedhur. 

Te gjitha perpjekjet qe behen sot ne Shqiperi per te mos lejuar hyrjen e Shkembimit te Lire (te Lirise Ekonomike ose ironikamente hyrjen se Shqiperise ne Europen e Rregullave te Integritetit) behen vetem se te pasurit e rinj shqiptare e dijne qe i humbin te gjitha po te dalin nga hija ne drite, nga Korrupsioni ne Shkembimin e Lire.  Keta po qe mbas komunizmit u kthyen ne kapitaliste. Por kapitalizmi nuk ekziston me, eshte zevendesuar nga Liria. Nje dite femijet e tyre do te dalin ne Treg dhe...siç ka ndodhur ne vendet e tjera te zhvilluara pasuria kalon tek (me) i zoti. 

Ne fund te fundit zhvillimi i botes ka ardheur nga liria. Perndryshe edhe Suedia do te kishte preferuar Hajdutlleku. Pse nuku e zgjodhi sipas teje? Ai qe ka para e nuk din ti investoje veçse i humb. Ai qe ka ide dhe di ti investoje ben para me thase...Warren Buffett eshte njeriu me pasur dhe njekohesisht edhe me i ndershem ne bote. Ka filluar te shesi ne moshen 6 vjeçare. Ne moshen 11-vjeçare u paraqit ne klasen e peste fillore si "Pronar ferme bujqesore" (e kishte dhene me qira). Ne moshen 14-vjecare provoi (per nje kohe shume te shkurter) te vidhte dhe menjehere e kuptoi qe nuk funksiononte dhe nuku bente per te. Ai qe i ka besuar Buffett-it njemije dollare ne vitin 1959 eshte gjendur ne vitin 2000 me 29 milione dollare ne xhep.

Ka qene nje kohe qe, perveç po te ishe Venecjan, po te promovoje Shkembimin e Lire te quanin budalla. Sot qe Shkembimi i Lire ka provuar epersine e vet ndaj Hajdutllekut (shih krahasimin Suedi Nigeri) ka akoma (shume) njerez qe e quajne veten me te mençur po te vjedhin se sa te shkembejne lirisht. Pune e tyre. Shih ish-kryeministrin e Kroacise. Europa e kap lepurin me qerre.

 

 

 

We can. Thjesht duke ndjekur rrugen e Shkembimit te Lire

Ne Shqiperi po, mundet.`Shkembi i lire`...shko ne zvicer,holland, be para me droge, ktheu ne shqiperi  hap nje biznes, agensi imobilare, investo fut para ne qarkulim, dhe ja ku behesh i pasur ne Shqiperi, sodomos po pate nje fijelidhje me ata larte, qe nuk eshte e pamundur, liria shtohet dhe bashke me te edhe pasuria, dhe vizitat dhe miqte shtohen gjithashtu, behen dopjo, paraja shton parane. You can posi !  smiley

 

Është e njohur që veprimtaria ime politike lidhet me socializmin. Kemi dënuar ata që me të drejte a pa të drejtë i quanim armiq te pushtetit dhe popullit. Ky nuk ka qenë mëkati ynë më i madh. Tufëzat, po! Tufëzat varfëruan fshatin dhe qytetin. Ky ka qenë mëkati ynë më i madh!

 

Hunter, kesaj i thojne Bingooooooooo .

 

Figura kryesore e kamorres, ne gjygj :

Gjykatsi- Ndjeni pendese per krimet qe keni kryer ?

camorrist- z.gjykates, nuk jemi penduar per vrasjet qe kemi bere, jemi penduar qe nuk arritem te sjellim Zikon tek Napoli.

Ose jo s'jemi penduar per vrasjet dhe zhdukjet e kufomave e beme, po jemi penduar per shkeljet e shpejtesise kur transportonim kufomat ne autostrade.

Ne radhe te pare duhet besuar se intervista eshte e vertet.

Duke mos pasur asnje mundesi per te vertetuar se eshte apo nuk eshte e vertet, e marrim per te vertet.

Ti lejme me nje ane, analizen ideologjike te renies se komunizmit, intervistuari e paraqet si nje aksident me makine, "ra muri i Berlinit, dhe komunizmi ne shqiperi ra", si te thuash, erdhi njeri pishem ne krah te kundert dhe beri aksident. Ndersa gjendja ekonomike, dhuna, idiotsia politike, as qe merret ne konsiderate, tipike e nje klani mafioz, ( ne sundojme ketu, mos te guxoje njeri ta veje ne dyshim).

Ky Aliu, thote se tufzimi ishte nje gabim, dhe eshte i penduar .

Po pse e thote Alia kete fraze, cili eshte qellimi.????

Tufzimi ishte nje manover ekonomike, ne ekonomi gabohet, pas gabimit vjen korigjimi, shtufzimi, mbase edhe shtufzimi nuk sjell rezultate pozitive ne ekonomin e vendit, perseri krijohet nje manover e re ekonomike per te krijuar mirqenie.

Po me te denuarit e te  vraret pa faj si i behet, si mund te korigjohet ?

Aliu ndjen keqardhje per tufzmin, ndersa per jete njerzish ska asnje pike keqardhje.

Te gjithe ne shqiptaret e dime, se ishte krimi qe lindi tufzimin, e jo tufzimi krimin.

Une kete fraze e kuptoj si thirrje, si testament, si urdher partie, kriminel mos u pendoni per ato krime  qe kemi bere.

Dhe mire ben, se ne keto meritojme, duke i bere edhe ceremoni solene.

Ceremoni, sepse e parashikon ligja, thote media.

Cili ligj e parashikon, ligji shqiptar ?

Po ligji shqiptar thote se eshte krim te fshehesh trupin e nje te vdekuri, pse nuk zbatohet ky ligj ?

Pse ky kriminel, nuk pranoi te zbatoje ligjin, duke treguar se ku jane trupat e te vrareve nga ligjet qe ka krijuar ky vete, e ne duhet te zbatojme ligjin?

Me vendimin qe te behet ceremoni, shkelim kushtetuten, piken kryesore te kushtetutes, barazin para ligjit.

Me kete vendim per ceremoni, demtojme brezin e ri, nuk i japim mundesi te krijoje ide te qarta, se çfare do thote te jesh kriminel, e çfare meriton nje kriminel.

Me kete ceremoni, shperfillim gjithe ato ndertesa te besimit fetar, ku ulemi dhe i falemi zotit, se do i sherbejme se mires, e do sekterrisim te keqen, nje kohe qe bejme te kunderten.

Dua te besoj se nuk do kete ceremoni, ne qoftse po, sa turp me kene shqiptar.

5*

ishte krimi qe lindi tufzimin, e jo tufzimi krimin.

ne mendimin tim ky kuptim i historise eshte i gabuar.

ne mendimn tim krejt e kunderta eshte e vertete. pohoj q

Na e ben dot pak kronologjine e komunisteve qe nga 41-shi e deri te tufezimi?

.. pohoj qe kam nje botkuptim materialist te historise.

 

Ajo metafora, emo, eshte me shume se metafore. Eshte bekim per keta te sotshmit. Shtypni e vrini pa te drejte, mjafton qe shumica te jete e lumtur, ne mos apatike ndaj faktit qe po shtypni e vrisni me pa te drejte. Ka shume kurvllik aty mrena.

Ore cudi me keta te "majtet" e Albanistanit si dalin haptazi e thone qe denimet e regjimit s'jane mekati me i madh.  Pra keta vete qe predikojne qe jeta e njeriut eshte gjeja me e shenjte, qe e cilesojne 21-janarin si thike ndarese te historise para dhe pas, thone keshtu gjerash kur vjen puna per regjimin qe e duan fort.

Nejse, do vi dikush e do thote qe Hoxha nuk i vriste njerzit ne mes te bulevardit para kamerave e kshu ne mendjen e tij/saj do behet ndryshimi e do flej i qete...

edhe metafore te mos jete, vrasje ishte, nje vrasje e ngadalshme se s'kishte me qumesht per femijet.
Si ka thene ai: me mire nje fund i tmerrshem se sa nje tmerr pa fund !

por do të thotë se njerezit ia kanë falë ato, ia kanë falë të gjitha fajet,

E si e konstaton kete Gjeka? Ah, s'e pashe qe qeka botuar te Shekulli intervista...

Sa per intervisten, asgje te re nga ai front.  Ne te gjitha intervistat e tija dallon qarte burracakeria, skuthelleku, genjeshtra, dogmatizmi, verberia me te cilen mbron Hoxhen dhe sistemin, mosmbatja e pergjegjesise, mungesa e pendeses per te gjitha krimet e bera.

Te huajt e kane fajin per rrezimin e socializmit, te huajt nxiten ngjarjen e ambasadave, te huajt kane dashur qe Kosova te mbetet nen Jugosllavi (edhe pse Alia, Hoxha dhe shoket e tyre e dorezuan Kosoven te padronet serbe ne pjatance te argjendte) etj etj.  Se ku e kemi degjuar perpara kete fajesimin e te huajve per cdo gje....hmmm...Ap po tek nxenesi i Ramizit, Sal Berisha dhe rrezimi i shtetit te tij piramide per te cilin fajesonte CIA-n dhe asfaline...

Ne fakt kjo puna e denimeve ne komunizmem duhet pare me gjere se "Vec denime" 

Denimi eshte mjet qe i sherben nje qellimi. Denimet komuniste ishin mjet per te mbajtur sistemin politik brenda vendit. Por pati ca pasoja edhe te tjera qe mbase duhen pare (side effects)

Psh .Kriminaliteti/ vjedhja/korupsioni u paksua ( krahsuar me regjimin e meparshem dhe ate sot) Se denimi perseri ishte i rende.Bile per vjedhje denohej me shume ( se hajduti quhej dhe tradheti ndaj atdheut, sot i perndjekur politik per kete shprehje)

Gjakmarja u shua. Se denimi komunistg per vrasje ishte rende. ( pushkatim)

Kjo mbase duhet pare duke gjykuar se ky mjet ( denimi i repte) ka rezutlat ne popull, por duhet perdorur per ate qellim dhe jo per qellimin e perdorur ne komunizem.
Te tjerat per denimet e padrejta i kam thene me lart

 

 

nazistet dhe cifutet. komunistet  me shqiptaret. sheh ndonje ndryshim? apo duhet ta vrasim mendjen te gjejme se nuk ishin pushkatime per ti pushkatuar me plumba pushkatimet ishin qe te arrihej qellimi i larte i socializmit ku te gjithe te punojne sa te kene mundesi edhe te marrin sa t'u hahet? me kete e mbyll se nuk ka me kuptim. kjo ceshtje e e pashkprese ti dale ne krye. kur ramiz alia nuk ka frike se do gjykohet, nga Zoti apo nga historia e nuk kerkon falje as para vdekjes per mijerat e pushkatuar e te burgosur ne shqiperi, heret a vone do kthehet nje diktature e djathte ne shqiperi. i ka te gjitha kushtet, gjithe lenden ku te malcoje dinamit.

Petlle komunizmi shfarosi 100 ml njerez e s'la rrace, klase, gjini, e perkatesi fetare pa vrare e prere per te arritur qellimin e larte qe te gjithe te punojne sa kane mundesi e te marrin sa t'u nevojitet.  Nazistet metodat e shfarosjes masive i mesuan nga sovietiket.  Hitleri ne fundin e tij bertiste qe pse s'i shfarosa dhe une oficeret e mi sic beri Stalini.

Pakap, me lejo te te puth ne balle per kete arsyetim shume te holle. Inshallah me kaq thuaj, e s'na del ndonje tjeter qe ka mesuar nga Stalini.

Si eshte puna? Nuk te pelqen e verteta?

http://en.wikipedia.org/wiki/RSHA  Kjo organizate qe kishte si mision shfarosjen e cdo armiku te Rajhut, i ndertoi kampet e perqendrimit duke egzaminuar raportet mbi kampet e perqendrimit te sovietikeve.  Arsyet per kete kopjim ishte fakti qe me ane e punes se detyruar komunistet sovietike kishin shfarosur me eficence te madhe, numra te medhenj njerzish.

barku qe polli diktatoret nuk eshte thare. gjithmone justifikohet.

Nuk behet fjale per rreptesi denimi, o Tom. Me ligj, denimi jepet ne dy shina. Porporcional me krimin, dhe atributiv me krimin. Porporcional me krimin do te thote qe denimi qe do marresh nuk eshte as me i rende, as me i lehte se sa krimi qe ke kryer. Ketu ke porporcionaliteti i denimit, hyn shprehja "sy per sy." Atributiv me krimin, dmth qe ai qe ka bere krimin eshte ai qe denohet, dhe jo dikush qe dikur, ka honger dreke apo ka bo ndonje muhabet me ate qe ka bo krimin. Ai regjim i pat shkelur te dyja. Qellimi i denimit nuk eshte qe nga frika e denimit t'i te mos kryesh krime, por qe te mos i besh krimet nga nje ndjenje drejtesie. Atehere nuk beheshin krime mbase, por kjo ishte prej frikes. It's a selfdefeating tactic. Dhe brutale, e eger, tiranike.

Luan

Une thjesht thashe se duhen pare keto Side effect-et e denimeve qe perdori sistemi komunist se mbase nxiret ndonje mesim dhe mbase ja vlen te perdoren edhe sot , (kuptohet e thene kjo qe ne fillim, jo me dozat dhe qellimet e komunizmit, qe te mos me sulesh per komunist)

Wellbutrin ishte nje ilac qe u jepej te cmendurve ne cmendine per ti qetesuar. U pa se te semuret nderprisinin pirjen e cigares si side effect..... Sot wolbutrin perdoret ( ne doza dhe formacion te ri) si ndihmes per te nderprer pirjen e cigares.

Vec kaq desha te them  teorite une kam veshitre ti pertyp se nuk jam jurist smiley

 

Po nuk ka ca t'i shofesh pra. Side-effect-et e denimit njihen, e jane studiu prej kohesh. Komunizmi i Hoxhes e i Alise e shkelen me te dyja kembet, dhe side-effect-et e kesaj shjeljeje jemi duke vuajtur edhe sot.

Humbje e madhe ...vdiq Ramizi pa plotesuar censusin, me ja........

Si mblidhen te gjithe demokratet rreth komunistit .......smiley

Di gjo njeri (se adminet nuk e sqarojne) se, kur esht bere kjo interviste, nuk sqarohet ne ç'vit. 

E Mrroklle, ca te thash? Nuk te surprizon kurre Ramizi.

po ky gjeka pse na i jep me pikatore kete intervisten? asgje e re nga fronti ramizist. te shohim pjesen tjeter ku do te n'a coje. keta udheheqsit tane:''merre me leng se mishi u mbarua''. s'e ku i conte mushka keta, as vete se dinin. ketij ju dha mundesia qe te bente cudira por s'beri, mbeti  as mish as peshk.

Po ky tek fotografia eshte Ramizi kur ka qene i ri apo Gjeka kur ka qene i vjeter?

Pyet Shekullin se ata e kane ekskluzivitetin smiley.

PS: Te erdh pusulla? smiley.

Mè duket sikur nè atè pèrgjigje(vrasjet) Ramizi kishte mè shumè nè mendje ish-shokèt e tij tè luftès apo tè byrosè apo tè partisè apo tè profesionit dhe jo kundèrshtarèt e regjimit,ndoshta sepse pèr tè(e kam ven re edhe nè intervista tè tjera,qè pak ose aspak pèrmend kundèrshtar tè regjimit)kundèrshtarèt e komunizmit u shuan me mbarimin e luftès,nè mendjen e tij vrasjet ishin pjesè e luftès..mendoj se merr mbi vete gjithè pèrgjegjèsitè e njè regjimi edhe pèr gjèra qè askush nuk pyeste Ramizin...dhe ndoshta nè mendjen e tij..pèr tufèzimin ndihet fajtor kaq shumè pasi edhe ai vetè bashkè me tè tjerèt qè e ideuan e kuptuan shumè shpejt se kishin bèrè njè idiotèsi...njè veprim i gabuar duke e ditur se po gabohej..njè veprim qè vdiq pèr bukè njè vend tè gjithè...tè shohim ç'do na thotè nè vijim..deri tani gjèra qè i ka thènè edhe nè vende tè tjera.

Leni ca komente per pjesen e II..!

Refuzoj me e lexu !

Le ta lexojne ata qe kane lindur pas 90 se noshta ju ndricon ndonje pjese te erret.

Une per vete skam nevoje.

Naten e mire.

USLulian Kodra - E diel, 9 Tetor, 2011 - 01:16 

 Ky thjesht sa eshte perpjek te shplaje mutin me shurre, e t'ia hedhe fajin platformes ekonomike, sistemit, ideologjise, kur ne fakt e verteta eshte qe ishte pikerisht Ramizi ai qe ishte sistemi.

 

 

Grosso modo, kjo ka qene pergjigja e vetme qe i kam dhene pyetjes sime po aq te vetme se pse Alia (me shoke, e se pari me Gorbaçovin ne krye !) nuk e vrane veten ne 1990-n.

Thoni shyqyr qe jemi te vdekshem, se do kishim dale lugat duke pritur 'General Intellect'-in...

 

ps: lul, germo nese e gjen "Autobiografia e Nicolae Causheskut".
Hatà !

me siper jepet edhe nje numer per ata qe jane futur ne psikiatri per shkaqe politike dhe jo semundje mendore dhe ne Shqiperi mesa di (dikush qe ka info tjeter te me korrigjoje) nuk eshte bere nje studim per te pare abuzimin politik me psikiatrine. Duke pasur njerez qe kane qene shkolluar ne Bashkimin Sovjetik dhe me pas jane bere psikiater dhe drejtues ne Shqiperi, shkalla e abuzimit duhet te jete e madhe dhe rrenqethese.

Nuk e di se cfare mendimi ka Luli Kodra per kete?

Ja dhe pjesa II

Marinaj: Ju e kthyet Ramiz Alinë në një urë të maskuar; këmbët zhytur thellë në mes të komunizmit dhe kokën e mbështetur në cepin fillestar të demokracisë. E gjithë Shqipëria e përdori atë “urë”. Por kur kaluan në anën e dëshiruar, ata më të fuqishmit, të flakën në burg. Pra në ato burgje ku ju dhe qeveria juaj patët dënuar një pjesë të madhe të popullit shqiptar. Nuk ju pushkatuan, ndonëse qeveria që drejtonit ju kishe vrarë me mijëra njerëz të pafajshëm. Çfarë shënimesh ka mbajtur shpirti juaj që nga ato ditë burgimi…?

Alia: Është e njohur që veprimtaria ime politike lidhet me socializmin. Kemi dënuar ata që me të drejtë a pa të drejtë i quanim armiq te pushtetit dhe popullit. Ky nuk ka qenë mëkati ynë më i madh. Tufëzat, po! Tufëzat varfëruan fshatin dhe qytetin. Ky ka qenë mëkati ynë më i madh!

Por kur në fund të viteve ‘80 të ndodhën ndryshimet e mëdha në Evropën Lindore dhe erërat e forta të këtyre ndryshimeve po frynin edhe në Shqipëri, përpara çdo politikani problemi shtrohej: Të qëndronte fort me fanatizëm për të ruajtur “me çdo kusht” rendin socialist, apo të përpiqej që kalimi nga njëri sistem në tjetrin të kalonte sa më butë? Shkurt të viheshin në krye bindjet ideologjike, apo interesat kombëtare. Rruga e parë do të sillte vëllavrasje e përçarje të pandreqshme. Ndërkohë edhe kalimi spontan, i lënë në duart e “rrugës”, që kërkonte të përmbysej çdo gjë në emër të një antikomunizmi primitiv përbënte një rrezik shumë të madh.

Duke qenë në të njejtën kohë Udhëheqës i PPSH dhe Kryetar i Shtetit unë mora përgjegjësinë që të mënjanoja përfundimisht rrugën e vëllavrasjes dhe të përpiqesha të evitoja kalimin e egër nga sistemi monist në atë pluralist. Arrita të mënjanoj gjakderdhjen dhe të drejtoj periudhën e parë të tranzicionit relativisht normalisht. Forcat që erdhën në pushtet pas zgjedhjeve të 22 marsit 1992, me në krye Partinë Demokratike të Berishës, ndoqën rrugën e zbatimit të “terapisë shock”që i solli dëme të mëdha vendit, si dhe një politikë agresive përçarëse dhe hakmarrëse. Edhe burgosjen time dhe të udhëheqësve të tjerë të PPSH e kërkuan dhe e realizuan të nisur nga këto ndjenja të hakmarrjes mesjetare. Nuk do të ndalem më gjatë në këtë kapitull të jetës sime.

Marinaj: Pozitë ! Opozitë! Tani për shqiptarët në demokraci këto dy fjalë janë në ekuilibër me “seriozitetin” politik. Janë lojë fjalësh, fjalë lufte apo lojë lufte në fjalë?

Alia: Demokracia nuk është vetëm pluripartitizmi. Fatkeqësisht sot në Shqipëri ka mendime tepër sempliste si për demokracimë, ashtu edhe për pozitën apo opozitën. Më duket se klasës së sotme politike shqiptare, qoftë në pozitë apo në opozitë, i mungon morali në kuptimin politik, siç i mungon ndjenja e përgjegjësisë përpara vendit, përpara popullit. Më shumë kanë marrë përparësi interesat e ngushta personale, përpjekjet për të vënë sa më parë e sa më shumë pasuri për vete, duke e konsideruar pushtetin si një “lopë që milet”. Pikërisht se nisen nga këto koncepte të huaja për interesat e popullit, partitë politike e shohin njëra tjetrën jo si kundërshtare, por si armiq. Ato janë vendosur si në llogore lufte, gjë që ndikon në tensionimin e situatës në vend.

Në qoftëse partia në pozitë, sidoqoftë, mban një përgjegjësi përpara opinionit të brendshëm e të jashtëm për atë që ndodh në vend, opozita e quan veten fare të lirë nga çdo përgjegjësi. Ajo mohon çdo gjë, kritikon çdo gjë, lufton pozitën me mjete të lejuara e të ndaluara. Të njëjtën gjë, por duke fshehur dorën, bën edhe pozita kundër opozitës. Mendimi im është se tek ky kuptim i mbrapshtë i demokracisë dhe i rolit të pozitës e të

opozitës në një shoqëri demokratike duhet parë gjendja që mbretëron në vend, mungesa e sigurisë dhe nxitja e frymës së urrejtjes për njëri tjetrin e kështu me radhë.

Ç’duhet bërë?

Unë besoj se në Shqipëri do të dalin forca dhe personalitete politike që do të dinë të vënë rregull dhe ligje të tilla sjelljeje që t’i hapin rrugë zhvillimit të suksesshëm të vendit. Padyshim është e domosdoshme që të spastrohet arena e politikës nga ata lloj politikanësh që nuk kanë as dijet e kulturën, as ndjenjën e përgjegjësisë dhe moralin e nevojshëm që kërkohet nga ata që duan t’i shërbejnë vendit të tyre, përparimit të gjithanshëm të tij.

Marinaj: Pse më kërkuat që kjo intervistë të botohet pas vdekjes tuaj? Ju mund të jetoni shumë gjatë dhe intervista mund ta humbë freskinë, interesin?

Alia: Sepse e di se do e mbani amanetin. Dhe përfitoj nga rasti që të përshëndes lexuesit e gazetës ku do të botohet kjo intervistë dhe t’ju uroj atyre gjithë të mirat.

Ramiz Alia

Ish-President i Republikës së Shqipërisë

Intervistoi Gjekë MARINAJ

As njëra as tjetra, atëherë çfarë ndodhi?

Ndryshimi i sistemit: Ramiz Alia pohon se nuk zgjodhi as “gjakderdhjen” as “antikomunizmin primitiv”. Atëherë si u ‘kalua stafeta’ te Sali Berisha?

Kjo intervistë, e cila shoqërohet me amanetin shumë kurioz (botimi pas vdekjes) që Alia i ka lënë autorit Marinaj, mund të shihet nga kënde të ndryshme. Por ka një pjesë që bën shumë përshtypje, e cila lë goxha vend për interpretim.

Alia thotë se kur “erërat e forta të ndryshimeve po frynin edhe në Shqipëri, problemi shtrohej: Të qëndronte fort me fanatizëm për të ruajtur “me çdo kusht” rendin socialist, apo të përpiqej që kalimi nga njëri sistem në tjetrin të kalonte sa më butë? Shkurt të viheshin në krye bindjet ideologjike, apo interesat kombëtare…”.

Dhe si veproi Ramiz Alia? Cilën rrugë zgjodhi? Më tej në këtë intervistë ai thotë: “..Rruga e parë do të sillte vëllavrasje e përçarje të pandreqshme. Ndërkohë edhe kalimi spontan, i lënë në duart e “rrugës”, që kërkonte të përmbysej çdo gjë në emër të një antikomunizmi primitiv përbënte një rrezik shumë të madh…”

Pra as e përballoi me forcë dhe viktima ndryshimin, ama as e la çdo gjë në duart e “antikomunizmit primitive” sic e quan.. Atëherë çfarë ka ndodhur?

Më duket se klasës së sotme politike shqiptare, qoftë në pozitë apo në opozitë, i mungon morali në kuptimin politik, siç i mungon ndjenja e përgjegjësisë përpara vendit, përpara popullit. Më shumë kanë marrë përparësi interesat e ngushta personale, përpjekjet për të vënë sa më parë e sa më shumë pasuri për vete, duke e konsideruar pushtetin si një “lopë që milet”. Pikërisht se nisen nga këto koncepte të huaja për interesat e popullit, partitë politike e shohin njëra tjetrën jo si kundërshtare, por si armiq. Ato janë vendosur si në llogore lufte, gjë që ndikon në tensionimin e situatës në vend.

Kulmi i hipokrizise kur kjo vjen nga Alia! Kulmi i hipokrizise duke ditur se klasa sotcme politike shqiptar eshte pjelle e regjimit te Alias e te Hoxhes! Kulmi i hipokrizise kur kjo klase mungesen e moralit politik, pergjegjesise, shikimin e interesave te ngushta personale, shikimin e pales tjeter si armiq per t'u asgjesuar e jo kundershtare, e ka mesuar pikerisht nga Alia dhe soji i Alias!

në emër të një antikomunizmi primitiv

Po antikomunizmi jo primitiv (i pranueshmi, dmth), ç'fare eshte ?

Eshte ai qe vjen si rezultat i nje  komunizmi jo primitiv

Primitivitet ska te bej me komuninzmin apo antikomunizmin, primitiviteti ka te bej me nivelin e popullit qe e zbaton ate

Ky e paska pase inatin me ata t'ballit m'duket. smiley

Si rregull duhet te permbaje nje ide te arsyetueshme e te argumentuar  te Mbeshtetur ne Ligjesi . Mbi te gjitha te parashikoje zhvillime afatmesme  me mundesi per te ofruar rrue zhvillimi pluraliste pa mbarim . Sot per sot ne Boten e Qyteteruar na eshte dhene nepermjet cilesimit te formuluar si Ekonomi e Tregut e gershetuar me Lirite e te Drejtat e Individit !

Edhe si shprehje "antikomunizmi " duhet kuptuar qe eshte dicka si FLU , pa Permbajtje , nje Llomotitje , nje Kurve e Kohes , qe nuk kane lene vrime pa ja fut sqeperit e sotem ne Shqiperi . Rrruga antikomuniste si Ligjshmeri Zhvillimi ndoshta dhe Jo ndoshta por sot per sot ashtu sic eshte cfaqur ne Shqiperi eshte Anarshi , per ta cilesuar URTE e pa e shpjeguar megjithse e bejme dite per dite ....  Perse ?

Gjithsesi dallimi i tejskajshem qe ka te beje me Pronesine ndaj Mjeteve te Prodhimit qe shprehet nepermjet Formave te Sistemeve Politike sot ka marre nje kuptim te RI . Ne mbare Boten si sitem Politik po ofrohet Sistemi Demokratik ????????? Nje emertim abstrakt po te marrim parasysh qe i gjithe Blloku Lindor pas LII emertohej Demokracite e Reja Popullore si forme Qeverimi smiley

Po tek na pa m'thuej se c'asht ? 

Ka perfaqesuesit e vet si Sqaperia ne Shqiperi , me berihaj e me buje e me thenie maj krahit 'se diktatura zotrij " pa ditur ( dhe nuk kane perse ta dine ) se Diktatura per aq sa mund te quhet e tille , ekziston ne cdo parlament e Shtet te Botes Demokratike sot , nepermjet Kartonave te Shumices ose sic e quan nje Politolog i pakundershtueshem i Kohes "Diktatura e Kartonave GRI "

Kaq sepse dhite e kecerit e babasqapit kane shkresa nga kom.ekzekutive dhe ku i dihet se c 'del per cilesimin e sistemeve smiley

 

Ne fal Stalker po ate Gri lexoje te Gjelber . Ah redaktimi smiley

s'ka problem idrizo, ishte pyetje retorike ajo qe beja per antikomunzimin primitiv.
Ti e ke te qarte qe une e kam te qarte; antikomunizem ka një, dhe e kemi bere nje here ate muhabet : siç e quante Sartri, ai e ka emrin qenllik dhe pike.

Fatkeqesisht, Alia mbeti diktatori i vetem komuniste qe nuk u arrit te denohet kurre per krimet e kryera ndaj popullit te vete dhe kjo kryesisht edhe per "merite" te politikaneve hibride te trazincionint.

edhe sala, behen 2

madje alia i beri ca kohe burg, sala fare

Ore, ti e ke ate llogarine ne youtube me emrin kaposhi ku shkruan qe gjithe socialistet e shqiperise duhen vrare?

Historia fatkeqesisht perseritet,vetem se ndryshon krah.Njerez te semure menderisht lindin ne cdo sistem.

Para nje ngjarjeje... dhe Historise.

Ngjarja:Ramiz Alia, ish udheheqesi me te cilin u percollen ndryshimet  e sistemit,nje burre i mençur por konformist dhe i dyzuar gjithaheret ne vendimarrjet,nuhates e prites gjate ne pusite e ecjes, per te dale ne krye te pushtetit, ndrroi jete.

Historia: Ramiz Alia eshte pjese goxha e qenesishme e historise tone, me pjesmarrjen direkete  ne luften per çlirim kombetar, por dhe ne malin e te  keqiave, te cilat kete  popull e kane shoqeruar ne sistemet e provuara  gjer  sot.Ndoshta..vete rrjedhat e historise,  pozita gjeografike, lakmia e te huajve, numuri i vogel i popullsise,mentaliteti shekullor i  formuar  si  rezultat  i marredhenieve natyre -ambjent,qe kane krijuar kete "tip shqiptari" e kane kushtezuar populln tone te krijoje  standarte te tilla perfaqesimi, ku pasi  i ngre ne qiell me gjallje, ne mos  i syrgjynoste mund dhe t`i  ç`varrosi!Ramiz Alia pati fatin te varroset  dhe te prehet i  qete ne banesen e fundit.Po nuk besoj  qe edhe me tej, te  tjere  te  kene te njejtin fat.

 Duke qene pjes me peshe ne historine tone dhe kur kemi para syve  kete interviste, te  bere me kushtin, qe ne ta  lexonim pasi  qe ai te ndrronte  jete, si  i holle qe ishte  Ramiz Alia synoi, qe te gjykohej ne keto thenie apo  rrefim te pjesshem i tij, me objektivitet brenda nje mori  faktoresh qe rrezuan regjimin, me gjakftohtesi dhe sa te  ishte e mundur, larg urrejtejes per  sa beri ai regjim.

 Kur duam te  shprehim sa solli nje regjim, mendoj se ne teresi  duhet te nisemi nga faktoret me kryesore qe regjimi  si bashkesi subjektesh mundi te sillte  produktivitetin.Kam mendimin se pyetsori   ka qene shume i varfer.

  Ne  qofte se  gjykimet  e rendesishme, vendimmarrjet e medhaja, nuk mbeshteten ne pelqimin e shoqerise si komunitet, shkalle  shkalle sistemet shkasin ne tirani mbizoteruese, ku  botkuptimi  as nuk mund te  gdhendet  e as nuk mund te  limohet si trajte.ndaj shoqerise  , komuniteteve  krimet  vazhdojne  duke u kthyer ne normalitete te pa ndeshkushme.

  Regjimi  i  dehur nga fitoria e luftes dhe marrja e pushtetit, hartoi  nje strategji  qe eci ne sensin e kundert me perspektiven e harmonizimit te interesave te gjithe  shtersave te popullsise, sepse e vazhdoi luften ne gjirin e popullit, dmth ne krime, kur atij i lypsejme shume se kurre nje..Paqe sociale. Ky eshte njeri nga afktoret me kryesore, per te cilin, kushdo   prej  se udheheqjes se PPSH, eshte realisht nje pergjegjes  dhe nje  fajtor.Ramiz Alia i dyti.

 Puna vetmohuese e viteve te fillimit, per transormimet   e mdha ne shume fusha, tregoi se mund te ecte vendi ne nje drejtim te duhur me realizime goxha te mira.Per  gati  15  vite Shqiperia ndryshoi  pamjen qe i  la  lufta.

Por bash ne keto  kohe, sistemi nisi te çakordohej duke i dhene prioritetin kryesor luftes per pushtet dhe  mbrojtjes prej sulmeve te faktorit te jashtem i cili realisht u  be shume agresiv kunder regjimit ..te ketij vendi  kaqe te vogel.Kjo e shpuri  regjimin ne programim te  disa parimeve, permua te  fajeve te  renda, mbi te ardhmen e popullit he prosperitetin e zhvillimit.

-Parimi  i Mbeshtetjes ne Forcat e veta, ishte izolimi dhe detyrimi qe gjitheçduhej te prodhohej  ne vend, shume me kosto  te larte  dhe  jashte cilesise.Shkalle shkalle ky  parim u  ktheye  ne shkatrrues i ekonomis.Gjithe industria eci me humbje, prodhim i lendeve te para  me humbje dhe sidomos kooperimet e pa  motivuara  ekonomikisht delnin me humbje.Vendi   per vite tetera mbahej me donacione te te  huajve aleate.

-Parimi i Vazhdimit  te  Luftes se Klasave negjirin e popullit e shpuri tere opinionin e shoqerise ti mungonin thuajse teresisht binomet "opinion""besim", "dije" ,"e vertet","polemike" ose thene ndruyshe ne krijimin e mentalitetit te kundervenies ne heshtje dhe pastaj ne nje  hakmarrje te  regjimit, duke thelluar e pergjithesuar  natyren e krimit, mbi individin me mungese lirie. 

-Parimi i Fetishizimit te rolit te  Sekretarit te Pare.Sekretar  i  Pare  Enver  Hoxha , Sekretar  i  Pare  dhe  ...Ali Mania ne Gjirokaster.Me regjistrim te zerit per te fole ne Plenum te K.Q.te PPSH-se Enveri , me regjistrim te zerit, per  tu degjuar ne Plenumin e K.P.Gjirokastres dhe Ali Mania!( se ishte me nje rufë dhe i qe ngjirur zeri...!) E çfare  u  thoshte  Aliu intelektualeve gjirokastrit?Marrezira.

-Parimi i  Kooperimit Masiv te  Ekonomise Prodhuese

Ramizi e  trajton si gabimin kryesor kete aspekt fatal per te  ardhen e vendit.Po! Ky  ishte grushti  i fundit qe varrosi perfundimisht    perspektiven e krejt  sistemit.Ky ishte krimi  mbi sistemin dhe mbi popullin njeheresh.

   Kishte 8 vjete  qe te 11 fermat e  medhaja delnin me humbje.U  shtuan fillimisht  6  Kooperativa te Tipit te larte  qe  asnje here  nuk bene "Larte" dhe me nje idiotesi te llahtarshme, nisi aventura  e perqendrimit te  "Tufezave" dhe "arezave" ne krejt vendin, pa u  shoshitur thelle, pa u studjuar  ne detaje efektshmeria kur ishte  realisht nje potence intelektuale shume e afte  per  pergjegjesi, por si pasoje e çoroditjes e kontrastit te madhe  mes sferes intelektuale jashte udheheqjes vendimmarrese, me ate  ne vendimmarrje,frikes per humbje  te pushtetit, "frikes prej popullit", shtrese se intelektualeve ju mohua edhe e drejta e  opinionit.

 Ishte ky parim absurd,ky  krimi  i  fundit mbi ekonomine nga ku ushkeputen njehere e mire  interesat e subjektit prodhues, prej vete  prodhimit. Dhe pastaj....Viti  90...te

 

 

  

 

Kurse unë i kam konsideruar tufëzat dhe arëzat si aspektin grotesk të regjimit të dikurshëm. Pra, sic ndodh në një situatë groteske, cdo përpjekje për seriozitet është e destinuar të dështojë. Në njëfarë mënyre, groteskja është e llahtarshme, sepse nuk ka më vend për seriozitet. Atje zhduket kufiri ndërmejt humorit dhe seriozes. Groteskja e tufëzave dhe arëzave është e tillë që nuk le më vend për t’u trajtuar as seriozisht dhe as me nënqeshje. Aty cel siparin teatri i surrealizmit. Pra, në një kuptim, për mua është paksa humbje kohe.

Te gjithe komentuesit ne kete teme, meren me teper me individin se sa me sistemin. Ne radhe te pare, sopas meje duhet kuptuar se ç'ishte ai sistem, ç'ishte konflikti komunizem vs kapitalizem, si perfundoi dhe cilat ishin shkaqet qe e shpune ne degradim komunzmin.....nga pergjigjet e ketyre pyetjeve dalim edhe ne nje konkluzion me te sakte per ate sistem.pjesa me e madhe e komentuesve te sotem, si dhe te kritikeve te sotem, jane ne nje moshe relativisht te re, dhe te indoktrinuar me ideologjine e denimit te sistemit, nga tere kjo propogande qe behet sot, njesoj si bbrezi i  ri i pasluftes, qe u indoktrinua nga e keqja qe kish patur mbreti zog, apo kapitalizmi ne bote, si e keqja me e madhe mbi kete toke. Duke u nisur nga ketu kendveshtrime, padyshim qe do te behen edhe shume gabime ne interpretimin e fakteve dhe ndodhive te perbotshme dhe lokale.

Qe ne fillim te heres, komunizmi, shihej si njs shpetim per popujt e shtypur dhe te varfer. Ai proklamohej si sistem i masave dhe per masat. Por komunizmi teorik i Marksit, ishte ku e ku me komunizmin reformuar te Leninit dhe Stalinit, dhe ketu filloi diskordanca e pare  teori vs praktike.

Propoganda e madhe qe behej nga bolsheviket filloi te hidhte rrenje ne boten kapitaliste te paraluftes se dyte boteroore, pasi edhe kapitalizmi ne kkete periudhe ishte i eger dhe aspak social. Nje perkrahje kolosale, komunizmit bolshevik, i dha dhe pjesemarrja ne luften e Ii boterore. Ishte shteti i pare dhe i vetem, qe ju kundervu makines fashiste, qe te gjithe te tjeret, ne evrope rane si kokrrat e fikut, brenda nje jave.....Dhe popujt e evropes, pane te BS, te vetmen mundesi per shpetim nga murtaja fashiste, dhe po te shohesh qe koalicioni antifashist, u fuqizua vetem pas betejes seMoskes, dhe ca me teper pas fitores se Stalingradit, ne 1943, vetem atehere, USA dhe BM, e moren seriozisht pjesemarrjen ne lufte, vetem nga frika e dominimit sovjetik ne Evrope e me gjere...kete duhet ta pranojme qe te gjithe dhe pa ndroje.Dhe kjo pjesemarrje e tyre ne kete lufte solli dhe ndarjen e Evropes e cila solli dhe me pas luften e ftohte mes dy kampeve antagoniste. Pra ne nje fare menyre ndaloi zevendesimin e nje dominimi nazizt nga nje dominim sovjetik.

Dhe ja kemi nje lufte midis dy kampesh...kety fillon beteja e vertete, politike, ideologjike dhe ekonomike, ku edhe ne nje cope vend, u bemepjesemarres. Ndryshe nga teoria e Merksit, se komunizmi mund te filloje vetem ne vendet e zhvilluara, ne filluan "ndertimin " e komunizmit ne nje vend feudal, njesoj si rusia, apo edhe vendet e Evropes Lindore, qe per nga stadi i zhvillimit, ishin ku e ku me evropen perendimore.

Kush e njeh historine, ne fillimet e viteve 60, ne evrope filoi nje levizje e madhe sindikaliste, e frymezuar nga partite komuniste te Evropes, e cila solli nje kapitalizem me cocial. Pra fitorja e pare e kapitalizmit ndaj komunizmit, ishte se kapitalizmi aplikoi, disa masa alias,komuniste ne sistemin e vet, si dita e punes 8 oreshe, nje dite pushim ne jave, lejet e zakonshme, asistencat sociale, kur largohej nga puna, i beri punetoret aksionere, dmth "pronare" ne ndermarrje, ne menyre qe puna e tyre te ndikonte ne rritjen e prodhimit e shume e shume te tjera.

PO ne krahun tjeter, ç'u be..??? teorise e Leninit se ...komunizem eshte pushtet sovjetik + elektrifikim + prakticizem amerikan......ju hoq elementi i fundit, i cili ishte thelbesor ne rritjen e konomike, e cila kerkonte pashmangshmerisht edhe nje klase te vogel, po e quaj keshtu privatesh, dmth nje shoqeri te borgjezise se vogel, e deri diku te mesme, e cila do te gjeneronte me shume zhvillim...po nuk ndodhi....dhe ja ku vijme pastaj tek elementi, qe siç e tha emoja me siper, vijme tek lotet, tek lufta e klasave.qe ne te vertete ishte e dhimbshme, dhe me teper e prekshme, çnjerezore, po ishte rjedhoje e mungeses se ekonomise, e forcave prodhuese.

Vrasjet kne ndodhur ne çdo vend, dhe vazhdojne e ndodhin akoma, po ne nuk kemi statistika te sakta....vetem permbysjet e medha, nxjerrin statistika, per kundershtarin, ne menyre qe te perligjin fitoren e tyre, dhe per ta bere kundershtarin te neveritshem ne syte e perkrahesve te vet. Ata 6-7 mije te pushkatur, apo 15 mije te burgosur, kane vene vulen e tyre, per percaktimin e atij sistemi, por e mare ne kuptimin juridik, ata u denuan ne baze te ligjeve ne fuqi, dhe ai sistem, ato ligje prodhoi, dhe ata qe e shkelen kete ligj ndeshkoi, pa hure se sa fajtore ishin, dhe per ç'faj behej fjale. Kurse sot, ne nje sistem demokratik, ku lirite dhe te drejtat themelore te individit mbrohen me ligj, sikur edhe nje person te vrasesh pa ligj, tregon se edhe ky sistem nuk funksionoka per te tere njesoj, pra cedon njesoj si ai i pari.....por ama, kryesorja eshte thelbi ekonomik, se ne nje shoqeri, ku mirqenia, dhe aspekti social i shoqerise, eshte ne nje nivel te larte, vrasja e padrejte e nje personi,(ose disa) jo domosdoshmerisht shpie ne revolte masash...se si thote ai mjekrra .........revolucioni fillon se pari nga barku bosh......

Pra e thene me shkurt, edhe RAmizi si pjelle e atij sistemi, nuk mund te dilte nga korrniza e vet, ai vetem e zbuti, luften e klasave, e hapi bunkerizimin e Partise, ndermori ca masa per te ç'tendosur situaten politike, po te mos kerkojme me teper.......shumekush ketu mund ta mbaje mend, revoltimin e masave te gjera, pas rezimit te bustit te Enverit, i priste RAmizi pale pale, ca vinin dhe ca shkonin, te gjithe donin hakmarrje per njeriun qe kishin idhull, por ai me nje mjeshteri te pashoqe, e çfryu kete zemerim, pas frazes klishe ....kete do ta vendose populli me referendum....ja keshtu e çfryu ai kete revolte....se ndryshe, me tere ato arme qe kishin ne duar ata njerez, '97, do te ishte nje loder kalamajsh....edhe vetem per kete ai ka merite te madhe dhe duhet te hyje ne histori....

Prandaj, kunder mllefeve, apo inateve, pa bere nje analize te gjere dhe te thelle, nuk mund te jeshe i sakte dhe i drejte, po njesoj i indoktrinuar, si ne '45.....

ps

Mund te kete edhe ide te tjera, po mund edhe keto te miat mund te jene te gabuara.....por te pakten une u perpoqa............te hedh nje ide..........

..nje gje tjeter, kooperimi me Bashkimin Sovjetik dhe vendet e bllokut komunist, fill mbas luftes (clirimit te vendit) ishte nje shprese per Shqiperine, sic eshte sot  perpjekja per tu futur ne Bashkimi Europian,... si dje edhe sot,  pa ndimat dhe shkembimet e nevojshme ekonomike dhe politike te "bllokut" (BS dje, dhe BE sot) Shqiperia  nuk ecen dot as nje hap,( eshte e diktuar eshte nen ombrelle) eshte ne kllap; dje, nga politika globale e bllokut komunist, sot, nga politika globale e BE!

 Te ngrihesh sot kunder integrimit me BE do te thote qe shqiperia te ngordhi fare, megjithse eshte duke ngordhur nga 1000 e ca probleme,  qe nuk po i zgjidh dot! Sot Shqiperia shikohet (si dje) si nje `parcele eksperimentale`

Mbas 20 vjet `demokraci` shqiperia akoma perdor sot sistemin e ergjise elektrike, qe ngriti sistemi i vjeter komunist, akoma shfrytzohen mbeturinat industriale te sitemit komunist, si disa miniera, rafinerira e tj...

 Sot ne saj te `lirise (kaosit) te intelektualeve " Shqiperia, Kombi Shqiptar po humbet identitetin e vet., historik, etnik, tradicional, epik, etj etj .. psh ne vend te Cabejit dhe stdiuseve grandioz shqiptar,  sot kemi "inlektual blogu" te cilet bejne rishikimin e gjuhes shqipe, rishikimin e shkullit 15t, rishikimin e Skenderbeut, rishikimin e panvarsise, Ismail Qemalit, rishikimin e rilindsave, rishikimin e Zogut, Fashizmit, Komunizmit, deri tek Rishikimi i ekzistences se Kombit Shqiptar!

Alidemso smiley ke nje te qerasme, per shpjegimin e teorise se Komunizmit, dhe me vjen mire smiley qe e ke lexuar "Vizione te qarta" . 

ANALIZA E LIBRIT “UNË RAMIZ ALIA DËSHMOJ PËR HISTORINË” Këtë libër të Ramizit, po e marr në dorë tani që jemi janar 1998, pak me vonesë, por siç thotë populli, më mirë vonë se kurrë. Ndonëse kanë kaluar plot ngjarje tronditëse për këtë popull të vuajtur, kjo s’do të thotë se Ramizi del i larë apo qëndron më lart se paraardhësit e tij. Si karakter apo si natyrë, Ramizi dihet që ka qenë më i butë se E.Hoxha e S.Berisha, por kjo s’do të thotë se s’ka qenë demagog. Megjithatë le të analizojmë librin e tij. Mbasi flet për krijimin e PKSH, mbi çetat e para mbi Ballin, Legalitetin etj. Ramizi na njeh mbi një protokoll i quajtur Dalmaco-Këlcyra, pra midis italianëve e ballistëve, që u bë shkak për një armiqësi midis partizanëve e ballistëve, ku ka patur dhe konflikt të armatosur, por jo frontale siç thotë Ramizi, ku nuk e pranon luftën civile. E ç’rëndësi ka të pranosh ose jo një epitet klasik, ku shqiptarët janë vrarë me njëri-tjetrin. Në libër përmendet se nacionalistët e shihnin bashkimin e vendit nga faktori i jashtëm. Për bashkimin e trojeve tona nga italianët e gjermanët Ramizi thotë: “Ai bashkim u përgjigjej interesave të fashizmit dhe jo popullit shqiptar, i cili i tëri vuante nga mungesa e lirisë, nga skllavëria fashiste”. Për hir të vërtetës, z.Ramis duhet ta pranoni se ai bashkim ishte tërësisht në favor të kombit tonë. Dhe sa për lirinë e shprehjes apo skllavërisë, mos bëni krahasime. E dimë lirinë që ekzistonte në kohën e E.Hoxhës, ku haje burgun për një fjalë goje e skllavërimi, ku duhej të punoje gjithë ditën për 1 kg mish. Ajo lufta e (II) dihet tashmë pse filloi. Për të prishur traktatet poshtëruese ndaj Gjermanisë e Italisë, si dhe për të prishur statukuonë, pra hegjemonizimin e Anglisë, Francës, Amerikës e Rusisë ndaj vendeve të tjera. Fajin e kemi vet ne z.Ramiz, se nuk e kemi vlerësuar kurrë se çdo të thotë të jesh i bashkuar në trojet e tuaja. Shqiptarët (një pjesë) fatkeqësisht, vrapojnë më shpejt mbas lavdisë, përfitimeve, të mirave materiale, aventurierizmit politik, e për çudi kjo kategori njerzish marrin frenat e këtij kombi të sfilitur deri në palcë. Pyetjes se a ka patur Miladini apo udhëheqja jugosllave dorë në prishjen e marrëveshjes së Mukjes, Ramizi thotë: “Nuk besoj…” Ku thotë që ka pasur vështirësi komunikimi, të cilin e argumenton me vajtjen e Vasil Shantos tek shtabi jugosllav në Mal të Zi, për tre muaj. Pyetjes se a ka pasur lidhje radiograma midis Miladinit e Shtabit Jugosllav. Ramizi i përgjigjet se nuk di gjë a ka ekzistuar kjo lidhje, por pranon se Tempoja kishte lidhje me Shtabin Jugosllav. Edhe sikur të besojmë Ramizin se jugosllavët s’kanë patur gisht në prishjen e marrëveshjes së Mukjes, (gjë që mund të jetë vërtetë), na lind mendimi se shqiptarët për çështje pushteti, lavdie e përfitimeve i nxjerrin sytë njëri tjetrit. Na çudit fakti se në çështjen e Mukjes, Ramiz Alia e kampi i tij duhet të akuzojnë jugosllavët, për të shfajsuar veten për atë prishje. Për çudi krahu tjetër (një pjesë nacionalistësh) akuzojnë jugosllavët për atë prishje. Si duket faji për këtë prishje duhet të ketë qenë E.Hoxha, megjithse nxënësit e tij s’dinë ta shfajsojnë. Më poshtë shohim se Ramizi e pranon, por jo si gabim apo faj. “Marrëveshjen e ka prishur pala jonë… Balli fitoi shumë me Mukjen…”. Xhelozia shprehet qartë këtu, për të mos thënë cmira. Pyetjes se a është e vërtetë që Mustafa Gjinishi (nëshkrues i Mukjes) është vrarë nga komunistët, Ramizi përgjigjet: “Këtë nuk e di. Në bazë të shkrimeve të E.Hoxhës në librin “Rreziku ango-amerikan, dyshohej se Mustafa Gjinishi ka qenë i lidhur me anglezët”. Këtu duhet sqaruar një gjë, se çdo njeri që bisedonte me të huaj, pra që dinte anglisht, frëngjisht apo gjermanisht, dyshohej dhe kur dyshohej mbas pak (ose më vonë) i vihej nofka agjent i kësaj pale ose asaj pale. Mendja shqiptare fatkeqësisht nxjerr në pah më shpejt fiksimin se argumentin. Për vrasjen “enigmatike” ndaj Gjinishit, Ramizi e mbyll: “Me siguri që këtu ka pikpyetje”. Jo z.Ramiz, këtu s’ka pikpyetje. Balli s’ish kurr i interesuar të vriste Gjinishin. Ngelet që atë ta ketë vrarë pala që prishi marrëveshjen, pra shokët tuaj që e prishën marrëveshjen. Pak rëndësi ka dora vrastare, përgjegjësia bie mbi komandën tuaj ose komandantin E.Hoxha, siç quhej ai. “Po të pranoheshin pikpamje të tilla që gjermanët nuk duheshin ngacmuar kjo do të na vinte në kampin e të mundurve. Po ç’ndodhi me të mundurit… A nuk humbi territore Japonia… A nuk u nda Gjermania…” E vërtetë z.Ramiz që 3 shtetet e boshtit humbën, por vendet asnjanëse nuk humbën aspak. Marrim Turqinë, që disa e akuzuan dhe si aleate e Gjermanisë, nuk humbi. Mund të thotë ndonjëri se Turqia u lidh me Amerikën, plus lidhjet e saj me Francën e Anglinë që i kish pasur. Pse su lidhëm dhe ne me Francën, Anglinë e Amerikën? Në mos vëllazërore, të paktën partneriteti. Pastaj vendet fituese, si Anglia, Rusia, Amerika e Franca a nuk kanë qenë kolonizatore e vendeve të pazhvilluara, si para lufte ashtu dhe mbas lufte. Mund të thoni ju ose ndonjëri (me të drejtë) se krahas shfrytëzimit të burimeve natyrore, krahut të lirë të punës, pra kolonizimit, ai vend nga i prapambetur fillon e zhvillohet. Kjo është e drejtë. Mirpo lind pyetja: Në këtë botë të kapitalit, ku përplasen interesat e fuqive të industrializuara, ne shqiptarët ç’kemi që i ngacmojmë e më keq akoma dhe i luftojmë? Edhe mbi bazën e të drejtës ndërkombëtare, asnjë vend nuk mund të quhet fajtor kur atë e drejton gabim (një fuqi më e madhe, qoftë edhe me qeveri (njerëz) vendas. Pra Shqipëria ose më saktë shqiptarët sikur asnjë pushkë të mos hidhnin kundër italianëve ose gjermanëve, nuk u binte asnjë faj. Përkundrazi do kishim një përfitim industrial, ndoshta jo shumë të zhvilluar si ata vetë. Edhe mbi të drejtën hyjnore, arma konsiderohet vegël e djallit. Ramizi më 90-91-92 u bëri thirrje Italisë, Gjermanisë etj. Të investojnë në vendin tonë. Ç’kuptim ka atëhere lufta që ata bënë kundër Italisë Gjermanisë. Në këtë botë të padrejtë, të krijuar nga vet bota e kapitalit, ku tigrat përplasen me njëri-tjetrin, ne shqiptarët në vend që të shohim si të bashkohemi (si troje), të përfitojmë sa të mundim nga padrejtësitë që na janë bërë (si konferenca e Londrës), bëjmë të kundërtën, shtypim njëri-tjetrin, luftojmë atë që s’na ngacmon, e vrasim atë që na jep të drejtë. “Shqipëria s’përmendet fare në Jaltë:. Ramizi na hedh dritë mbi një konfederatë ballkanike që ka bërë që Shqipëria të mos përmendej në Jaltë. Flitet dhe për Nako Spiron, që ka kundërshtur disa projekte në favorin e Jugosllavisë. E çudishme është se njerzit e ndershëm si ka pranuar nomenklatura e asaj kohe. Për “komplotin” e Beratit, Ramizi na tregon për kritikat e Koçi Xoxes kundër E.Hoxhës. E futa në thojza fjalën “komplot” se udhëheqsit shqiptar e shohin kritikën si komplot. Shohin kudo rrezik për veten e tyre, për pozitën e tyre, nuk shohin problemin që ngrihet. “… por lojën kryesore e luante Velimir Stojniqi i delegacionit Jugosllav pranë udhëheqjes komuniste të Shqipërisë”. Na del përsëri në skenë të deleguarit jugosllavë. Na lind pyetja, mos vallë jugosllavët dinë shumë pisllëqe të udhëheqësve shqiptarë, apo kanë qënë dhe ata në pisllëqe? Për kapitullin e divizioneve shqiptare në Sanxhak e Kosovë e tek kapitulli për vrasjen e Miladin Popoviçit, ka një pyetje interesante: “A keni pasur në kohën kur ishit në Kosovë takime me shqiptarët? Ta zëmë, te ne thuhet se kosovarët u kanë tërhequr vërejtjen partizanëve të Shqipërisë se nuk u duhet zënë besë serbëve”. Ramizi në vend t’i përgjigjet pyetjes, rrëshqet, siç ka rrëshqitur gjithë jetën e tij. “Po ka pasur edhe këtu në Shqipëri që kanë thënë: “Mos i zini besë shjaut”. Po ju përmend vjerrin tim, Aleksandër Xhuvanin. Pra ky ishte një mendim i formuar tek njerëz të ndryshëm”. Këtu nxjerr kokë lavdia që mban erë shfajsim, të cilën udhëheqsit shqiptarë e kanë shumë për zemër. Për çështjen se si mbeti Kosova nën Jugosllavi, Ramizi na përmend se janë bërë bisedime midis Hoxhës e Titos, por Tito i paska thënë se reaksioni serb do të jetë i madh. Mundësinë e marrjes me luftë, Ramizi e përjashton si athere edhe sot. Jo z.Ramiz, duke qenë se të gjithë kosovarët kanë dashur të bashkohen me shtetin amë (Shqipërinë), nuk kish forcë ti ndalte e ti mundëte, por duhej mbështetje me armë e njerëz nga Shqipëria, të cilën Shqipëria nguroi t’ia jepte. E për këtë faji bie mbi Shqipërinë. Shumë kosovarë që vinin tek partizanët shqiptarë për ndihmë nga keqtrajtimi nga serbët, Ramizi thotë se i mirrnin e i fusnim në çetat tona kundër nazifashistëve. Edhe në vitet e shpërbërjes së Jugosllavisë, Ramizi e mohon luftën apo ndërhyrjen ushtarake. Ai thotë se ngelen mjetet e dialogut, pra bisedimet. Jo z.Ramiz dhe viti 1992-1993 e ndoshta 1994 ishin vite që kosova mund ti bashkohej Shqipërisë, sepse Serbia po merrej me Kroacinë e Bosnjë-Hercegovinën. Megjithatë, duke parë se Shqipëria ngeli më mbrapa se Kosova, më mirë që s’u fillua ndonjë luftë, si dje dhe sot, se jo vetëm do fillohej një armiqësi si palestinezët me çifutët, por Kosova do bëhej si Shqipëria (e shkatërruar) dhe s’ishte ndonjë çudi të fillonte një urrejtje midis kosovarve e shqiptarëve që dhe tani ekziston tek disa, apo në formë sporadike. Kosovës sot i duhet të formojë shtetin e vet që është një punë shumë e vështirë, por që do t’i japi prosperitet e zhvillim më të madh. Në kapitullin prishja me anglezët dhe amerikanët, njihemi me çështjen e minës në kanalin e Korfuzit. Kjo çështje do që të njihesh me dokumenta të asaj kohe, e që të flasësh saktësisht. Ndoshta aty kanë pasur dorë jugosllavët ose anglezët, të njohur tashmë për prapaskena e vrasje të kolonëve. Në lidhje me amerikanët ndoshta duhet të ndalesh e të studjohen me kujdes materialet e asaj kohe. Nuk është çështja vetëm tek “Unra” e disa “agjentë” që qeveria shqiptare i përcaktonte aforfe, në mënyrë jo faktike. Duhet parë dhe ndikimi që kanë pasur shërbimi sekret jugosllav në vendin tonë. Në kapitullin për zbarkimin e grupeve balliste dhe spiunin Kim Filbi, Ramizi na flet për hedhjen e grupeve të ndryshme në Shqipëri dhe kapjen e tyre. Flitet për lojën midis sigurimit dhe CIA-s amerikane, ku CIA dërgonte armë, veshje, radio sepse kujtonte se gjëndja ishte me sot, me nesër. Është e vërtetë që kontigjente idiotësh kanë pasë punuar në CIA, por kjo e ka shpjegimin tek gjëndja kaotike e disi diktatoriale që ekzistonte në amerikë midisa viteve 50-60, që quhet dhe periudha më e errët në historinë amerikane, nga vet populli e historianët amerikane. E në atë kohë në organet e specializuara për pislliqe futeshin ata që hiqeshin si patriot ose skizofrenët, që dyshonin tek çdo njeri që dëgjonte muzikë ruse, lexonte romane ruse, mbështeste me gjysëm zëri politikën ruse, fliste për socializmat etj.etj. Në kapitullin “Shqipëria mbetet në Lindje”, shohim një analizë të qartë të Ramizit. Mbas 45 faqesh shohim që Ramizi bën një analizë për të qënë. Mbas 203 kapitujsh që s’kanë ndonjë gjë interesante, vijmë tek kapitulli “Konferenca e Tiranës: Dy ditët kritike të Enver Hoxhës”. Ramizi thotë për këtë çështje” “Pra këta mendonin se duhen bërë disa veprime në Shqipëri në frymën e Kongresit XX. Këtu synohej edhe kritika ndaj udhëheqjes së athershme, e cila sipas tyre, duhej të ishte më tolerante dhe më e hapur. Por, në këtë konferencë mplekset dhe faktori i jashtëm, që ishte faktori jugosllav… Por, duhet të themi subjektivisht se Jugosllavia, edhe më parë, edhe më vonë për mendimin tim edhe sot, ka gisht në veprimet që zhvillohen në Shqipëri. Si, sa, në ç’mënyrë, unë nuk jam në gjendje të them”. Këtu shohim që Ramizi kthehet në origjinë. Pra nuk e pranon evolimin. Edhe thotë se: ata kërkonin të kritikonin udhëheqjen që të ishte më e hapur, gjë që do të të thotë një demokratizim i mëtejshëm i asaj partie, edhe shton më tej se në atë konferencë (e ngjarje të tjera) kishin gisht jugosllavët. Athere duhet të pranojmë se jugosllavët paskan dashur demokratizimin e PPSH. Këtë shërbim jugosllavëve (pohim) Ramizi ia bën padashur apo vet me dëshirë, sepse unë e shumë të tjerë kemi menduar se Jugosllavët i kanë prishur punë Shqipërisë. Mendja diabolike e Ramizit, si duket s’di se ç’të thotë gjersa në fund thotë: “Si, sa, në ç’mënyrë, unë nuk jam në gjendje ta them”. “Në ditën e parë (të Konferencës) kishte shumë pyetje sugjestive në të cilat shfaqeshin dhe mendime kritike. U krijua një atmosferë tepër e rëndë”. Në vend që Ramizi të thotë: u krijua një atmosferë demokratike, sepse u bënë pyetje e kritika të guximshme, thotë “tepër e rëndë”. Dhe thuaj pastaj që të shpresojmë se a ka kuptuar gjë Ramizi nga ai sistem. Me siguri që jo, se bythët i ka mbajtur ngrohtë. Në artikujt mbi prishjen me rusët Ramizi thotë: “Qëndrimi arrogant i specialistëve sovjetik, ndërhyrja e tyre në punët tona të brendëshme, ndihmat e pakta që na jepeshin, pastaj bisedimet e Hrushovit me Titon, llogaritjet e tij me grekët…” Ndihmën ruse për industri, për kapjen e diversantëve, për shkollat etj. Ramizi me Enverin e dashkan, ndërsa ndërhyrjen e tyre kundrejtë ideologjisë apo kultit të individit, se dashkan. Ç’emër t’i vëmë kësaj? Duke qenë se Shqipëria, nuk i kishte mirë punët me Jugosllavinë e Greqinë, pa përmendur perëndimin, kurrsesi nuk duhet t’i kishte prerë marrëdhëniet me Rusinë. Por duket se Enveri kishte ndjerë rrezikun e fronit të tij. Aq më tepër që Tito dhe Venizello kishin bërë takime me Hrushovin. Në lidhje me kapitullin mbi marrëdhëniet me Kinën, Ramizi e pranon ndihmën e madhe që ka dhënë Kina, e sidomos në fushën ushtarake. Ndikimi që ka pasur dhe “revolucioni kulturor” në vendin tonë. “Ka një paradoks këtu. Ne si udhëheqësi, nuk përkrahim konceptet e “revolucionit kulturor” kinez. Nuk përkrahim sektorizimin, punën e citateve të Maos, qëndrimin në kulturë ndaj klasikëve të qytetërimit etj. Dmth ne nuk ishim dakort, por paradoksi në fakt është se, megjithqë nuk ishim dakort, në një mënyrë apo tjetër, ne i morëm këto koncepte, ose u frymëzuam nga masat e “revolucionit kulturor”. Për shembull edhe ne i hoqëm gradat e ushtrisë”. Ramizi thotë se ka një paradoks këtu, ndërkohë që nuk jep një përgjigje të saktë. Harron që ngrihet vetvetiu pyetja: pse ky paradoks. Si duket harron të japi shpjegime të sakta, se dhjetra-qindra njerëz janë arrestuar pikërisht për atë “paradoks”, ndërsa vet ata – udhëheqësia – kanë jetuar si krajla. Sa për citatet e Maos i kujtojm z.Ramiz, se nuk i vjen as te thoi i këmbës Maos. E këtë gjë e provoi koha, ku Kina lidhi marrëdhënie me botën perëndimore qysh më 1970. Ku Mao, nuk vrau shokët e tij, siç bëri Enveri. Edhe nga ana teorike, pra nga shkrimet, Mao qëndron më lart se Ramizi me Enverin. Në pyetjet mbi heqjen e fesë Ramizi thotë se një revolucionarizim që përfshiu vendin, bëri që të kapte dhe anët fetare, si penguese në disa gjera. Organizata e rinisë së Durrësit i kishte bërë një letër KQ që të mbylleshin institucionet fetare. Kjo letër, sipas Ramizit i kishte rënë në dorë atij. “Unë e kam mbajtur atë letër në zyrën time tre ditë”. Por insistimi i Rita Markos, që në atë kohë ishte sekretar i parë i Durrësit bëri që letra të shkonte tek Enver Hoxha. Nga kjo gjë këtu shohim se Ramizi paska qenë kundër. Kjo ishte një gjë e mirë, kur nuk nxitohesh, pra kur i merr gjërat me arsye. Dhe për çështjen e biblioketës së kishës katolike në Shkodër, që Ramizi është interesuar për ta shpëtuar (nga çmenduria kolektive), duhet përgëzuar. Pyetjes, pse arrestohet shkrimtari Kapllan Resuli, i cili ka qenë i përndjekur dhe në Jugosllavi, Ramizi thotë: “Nuk e di shkakun… Por di që Kapllan Resuli nuk është arrestuar për motive letrare… motimi për arrestimin e tij është gjetur në dyshimin se ka qenë njeri i UDB, i dërguar në Shqipëri”. Sipas Ramizit për çdo njeri që dyshohet, duhet të arrestohet. Pyetjes se a është e mundur të verifikohet dyshimi se K.Resuli ishte spiun i UDB, Ramizi thotë: “Nuk jam në dijeni për proçesin kundër tij. E di që para se ta lirojnë ky më bëri një letër plot revoltë, në të cilën thoshte se është serb”. Nga ky fakt, në vend që Ramizi të kuptojë zhgënjimin që pëson një shqiptar i Kosovës, i cili torturohet e poshtërohet nga ata që ai i kujton vëllezërit, mendon (Ramizi) se Kapllani duhet të jetë serb. Të mos harrojmë se plot kosovarë që kanë kërkuar ndihmë tek shteti amë, janë arrestuar si agjent të UDB (jugosllave), ndërkohë që s’mund të kenë qenë të tillë. Në kapitullin mbi ndërtimin e bunkerëve, Ramizi thotë se: “Më ngjan se kjo ka qenë ide e Mehmet Shehut… ndërtimi i bunkerëve nisi pas ndërhyrjes së Traktatit të Varshavës në çekosllovaki”. “Personalisht kam pasur kritika për këtë çështje… pra në vitin 1985, kam ndalur të ndërtohen bunkerë prap”. Me atë inisiativë që u bënë bunkerët, z.Ramiz, pse nuk bëtë dhe apartamente të reja për strehim? Ju z.Ramiz, thoni se e ndaluat ndërtimin e mëtejshëm të bunkerëve, sepse ajo do vazhdonte akoma, e kur e ndaluat pse nuk vendoset që ato sasi hekuri, çimento që ishin planifikuar për bunkerë t’i kalonit për apartamente. Në “Likuidimi i Beqir Ballukut”, sipas Ramizit mësojmë se ai (B.B.) kishte një koncept tjetër nga Këshilli i Mbrojtjes, për mbrojtjen e atdheut, nga ndonjë sulm i jashtëm. Beqir Balluku, sipas Ramizit, thoshte se në rast agresioni, ushtria duhej të tërhiqej në male, e t’i përshtateshim luftës partizane. Mirpo ne lexuesit, dimë nga shkrimtari i oborrit të E.Hoxhës se Beqirin e mori në qafë koncepti i lojrave ushtarake, rrethimi i një komiteti partie nga ushtria. Në artikullin më poshtë, mësojmë se në takimin Çu En Laj – Beqir Balluku, kinezi i kisht propozuar aleancën Jugosllavi-Rumani-Shqipëri, kundër ndonjë ekspansioni të mundëshëm të sovjetikëve. Vjen vetvetiu pyetja; mosvallë kjo është themra e Akilit për eliminimin e Ministrit të Mbrojtjes z.Beqir Balluku? Ideja e luftës partizane (jo frontale) dhe lojrat ushtarake mos vallë kanë qenë vetëm fasadë, për të mbuluar fillimin e kontradiktave shqiptaro-kineze. Pra sigurimi i shtetit ose njerzit e Hoxhës me një gurë kanë vrarë dy zogj. Kanë hequr ministrin e Mbrojtjes me teza ordinere jashtë vëmëndjes së tezës kineze, (gjë për të cilën dhe populli mund të mos jetë informuar në atë kohë) dhe kanë ruajtur në brendësi ndonjë kontradiktë që mund të plaste ndërmjet PPSH e PKK, pra sa për sy e faqe e kanë ruajtur marrëdhëniet e mira. Në kapitullin mbi masakrat e Mehmet Shehut (numri 2 i Shqipërisë) Ramizi i përgjigjet pyetjeve mbi masakrat që ka bërë Shehu në kohën e luftës së II. Afër barit të thatë digjet dhe i njomi, thotë Ramizi, i cili nuk e quan të nevojshme të kërkojë ndjesë, përkundrazi justifikohet dhe me një krahasim politiko-kriminal-indiferent. “Mu kujtua këto ditë një thënie e Bushit. Kur vajti vjet në Japoni, i parashtruan Bushit kërkesën që ky t’u kërkonte ndjesë japonezëve për hedhjen e dy kombave atomike të cilat vranë gati 200.000 japonezë të pafajshëm, Bushi refuzoi këtë duke thënë se vërtet u vranë njerëz të pafajshëm, por në këtë mënyrë u shpejtua mbarimi i Luftës së dytë Botërore” Me këtë cinizëm të Bushit, si vegël e ndyrë e CIA, (pra ka qënë spiun, e dokumentuar) përgjigjet dhe ciniku i butë Ramizi. I kujtojmë z.Ramiz e njëkohësisht dhe spiunit Bush, se bombat atomike nuk u hodhën për shpejtimin e mbarimit të luftës, se trupat japoneze e gjermane ishin tërhequr e fundi i luftës ishte çështje ditësh, porse ato u hodhën për shantazh, për të treguar se ne e zotërojmë tashmë armën që Gjermania nuk mundi ta realizonte. Mbas kapitullit të spastrimit të “liberalëve”…. Vjen kapitulli mbi Kadarenë, ku Ramizi i përgjigjet pyetjes: “A ka qenë ky (Kadare) ndonjëherë në rrezik të arrestohet?” “Për mendimin tim, kurrë nuk ka qenë i rrezikuar nga arrestimi. Kadare për të gjitha ato që shkruan, duket një çikë i sëmurë.Ky vuan se dikush e persekuton, e ndjek. … Në fakt, mund të ketë pasur njerëz në organet e Sigurimit të cilët nuk e kanë në qejf si thuhet. Por Kadare gëzonte përkrahjen e instancave më lartë të partisë. Ja, edhe kur iku, bëri atë letër në të cilën midis të tjerash shkroi se ka frikën e arrestit! Jo more jo, çfarë arresti! Kush mund ta arrestonte Kadarenë pa më pyetur mua?” Besoj dhe se për kaq sa tha Ramizi për shkrimtarin e oborrit, s’ka nevojë për koment. Për kapitujt e liberalizmit të marrëdhënieve Shqipëri – Kosovë, Ramizi flet për shkëmbime të ndryshme kulturore që u konsoliduan sidomos në vitet 78-81, të cilat u ndërprenë mbas ngjarjeve të 1981 në Kosovë, ku rinia kosovare doli në demostrata me parullat “Kosova Republikë”. Më poshtë Ramizi pohon se udheheqja Shqiptare u gjend e pa pritur nga demostrata të tilla. Kjo mund të jetë e vërtetë, që udheheqja shqiptare mund të mos ketë gisht në ngjarjet në Kosovë, aq më tepër që Enveri s’donte telashe. Ramizi hedh dyshimin se në ato ngjarje kanë pasur gisht serbët. I bëjmë një pyetje Ramizit; a e përjashtoni ju mundësinë e dorës së CIA amerikane, të cilat gjithmonë kanë krijuar vatra lufte për të vazhduar shitja e armatimit. Ose në rastin konkret për të parë dhe armatimin kinez me të cilën ishte furnizuar Shqipëria, apo për ti bërë telef dy vendet Shqipërinë e Jugosllavinë. Pse të mos dyshojmë se ato demostrata mund të jenë provokuar nga CIA për të futur në konflikt Shqipërinë (armatimin kinez) me Jugosllavinë (armatimin amerikan + rus). Ramizi bën gabim kur mendon se nga ato demostrata përfituan serbët. Kjo tregon se është (ka qenë) politikan i kalibrit të dobët, që i merr gjërat kallëp, ose fsheh diçka, nuk na tregon të vërtetën. Për vetëvrasjen e Mehmet Shehut (ish nr.2), Ramizi na flet shumë pak mbi këtë çështje. Nuk përmënd se në atë mbledhje ai ka debatuar më shumë me Mehmetin, siç flitej në atë kohë. Është interesant fakti se oficeri personal i Mehmetit i telefonon Ramizit në mëngjes ku i njofton vetëvrasjen e kryeministrit, ndërsa Ramizi e pyet: “Unë e pyeta se a i ka dëftuar dikujt tjetër. Më tha se ka lajmëruar ministrin e brëndëshëm për vetëvrasjen e tij.” Pse ky shqetësim i Ramizit se mos ka qënë i pari telefonues tek ai. Megjithatë le të mos dyshojmë tek Ramizi, se në fund të fundit edhe sikur vrasje të ketë qënë, siç dalin të dhënat e fundit, Mehmeti qe një diktator dhe arrogant, siç e përshkruan jo vetëm Ramizi, por dhe të tjerë që kanë punuar me të. Në kapitullin “M.Shehu-spiun i Inteligente Service”, shohim se E.Hoxha i paska dhënë R.Alisë ca kartela në gjuhë anglisht ku: “…shihej qartë që M.Shehu ishte rekrutuar si agjent i Inteligent Service qysh në kampin e përqëndrimit në Francë, pas Luftës së Spanjës.” “Siç më shpjegoi Enveri, këto dokumente efektivisht ishin dorëzuar në një ambasadë tonë, më duket në Vjenë, në vitn 1964, nga një njeri i cili kishte thënë se ka edhe dokumente të tjerë, nëse ishim të gatshëm t’i paguajmë diçka.” Më poshtë shohim se personi i dokumentave paska qënë një kosovar marksist-leninist. Vetvetiu të lind pyetja edhe paska qënë idealist, pra m-l dhe shqiptar që do të ndihmojë Shqipërinë, dhe paska kërkuar para për të tjera dokumenta, që merret me mend që s’i ka sjellur, sepse loja aq ka qënë, sa për t’i future në grindje udhëheqësit shqiptarë. Edhe sikur të jetë e vërtetë rekrutiMi nga ana e anglezëve, duhen parë kushtet ku e si është bërë, e mbi ç’bazë. Mos ndoshta ka qënë i shtrënguar apo dëshirë për të ndihmuar antifashistët. Vetë fakti që Ramizi këmbëngul në këtë çështje, se më 1987 një i panjohur kishte dorëzuar një letër në ambasadën tonë në Amerikën Latine, ku konfirmohej se dokumentat e 1964 ishin të vërteta, lë të dyshosh se këtu ka diçka të pavërtetë. Në kapitujt “Ramiz Alia për Enver Hoxhën” s’ka ndonjë gjë interesante. “Enver Hoxha ka pasur të mira dhe të këqija.” “Unë jam dakord me ju, që as në kohën e Enverit nuk do të duhej të ishte ashtu. Por realiteti ishte i tillë. Të mirat dhe të këqijat i merr numri një.” Ramizi pranon se më 1988 ka marrë 20 milion DM, ku 10 ishin falas e 10 milion në formë kredie. Të mos harrojmë se më 1990, Ramizi ka mohuar faktin se Shqipëria ka borxhe. Të jetë gënjeshtar. Mbi këtë çështj kemi folur dhe në artikuj të tjerë, të pabotuar. Vijmë tek pjesa e II e librit (intevistë) të R.Alisë, me titullin “ Në kërkim të demokracisë”. Le të shpresojmë se nuk do të ketë ndonjë spërdredhje në ç’ka do të thotë më poshtë, siç është spërdredhur në kërkim të demokracisë. “Në këtë kohë, pas një goditje të rëndë në zemër, që nuk ishte e para vdiq E.Hoxha. Ai ishte i vetmi person që mund të ndërmerte një nismë energjike për t’i flakur pengesat e vargonjt e ligjit, pa u quajtur tradhtar… Sidoqoftë, ai vdiq, duke lënë në mjedisin shqiptar frikën e revizionimit, dyshimin e tradhtisë apo të devijacionit, nëse lëvizej nga e kaluara…” Kjo quhet bumerang z.Ramiz që vet ju (udhëheqsit) i krijuat. “Në këto kushte, për mua që në fillim ka qënë e qartë se rruga që na priste përpara ishte rruga e ndryshimeve… Këto ndryshime, ndërkaq duhej të ishin tepër të kujdesëshme, shpesh edhe disi të kursyera, për të respektuar sentimentet e kohës. Duhej siguruar një kompromis i domosdoshëm çdo ndryshim mund të nxitej vetëm në emër të vazhdimësisë…” “Është thënë se Shqipëria është treguar e ndrojtur ndaj ndryshimeve. Në të vërtetë ajo ka qënë e prirur drejt ndryshimeve, por e rezervuar në ritmin e tyre, për shkak të kompleksit të tradhtisë, një vepër nga më të ultat për traditën morale shqiptare. Kjo ka qënë kontradikta kryesore përcaktuese për fatin e ngjarjeve që erdhën…” Po a s’ishin “doktrinat” tuaja z.Ramiz, që bllokuat vetvehten. A se krijuat vet këtë bumerang, që ju lidhi duar e këmbë e që atë kontradiktë që përmendni. Pikërisht, mosdija juaj personale dhe e shokëve tuaj bëri atë që s’dinit të gjenit rrugë zgjidhje në kohën e duhur. Më poshte shohim se sa pak e ka njohur presidenti i athershëm ose nr.1 i vendit, popullin e tij. “Nuk duhet harruar që në atë kohë, si në udhëheqje, por veçanërisht në masat e Partisë e të popullit, kërkohej në mënyrë të njëzëshme vazhdimësia. Dhe kjo shpesh reduktohej deri në anën formale. Në atë kohë njerzit shkonin deri atje, sa të numuronin se sa herë dhe në ç’kontekst e përmendja emrin e Enver Hoxhës në fjalimet e mia”. E kujt i plaste prapanica për këto budallallëqe që thoni sh.Ramiz. Popullit jo se jo. Ndoshta një grupi të vogël aty në bllok ose rrethinat e tij, po. Kjo tregon se sa pak e ka njohur popullin e tij udhëheqsi R.Alia. Më poshtë, shohim se Ramizi flet për idetë e tij reformatore, Për konservatorizmin që ishte pengesë për idetë e reja. Flet në përgjithësi, e jo konkretisht. Ç’ka bizeduar me Nexhmie Hoxhën, e sigurimin, apo byroistë të tjerë. Pse nuk thotë diçka. Në këtë libër shohim se A.Kisinger paska deklaruar se: “për të shkatërruar imperatorinë sovjetike është punuar mbi 4 dekada e se tani kapitalizmi po i merr frytet”. I themi Ramizit e këtij Kisingerit se për rrëzimin e socializmit shtetëror, kanë ndihmuar faktorë të tjerë e jo e ashtuquajtura luftë e Amerikës kundër BS, gjë që më tepër ia ka zgjatur jetën sistemit të BS e forcuar njëkohësisht, se sa e ka goditur, apo rrëzuar atë sistem. “Po kështu zv.sekretari i shtetit i SHBA. L.Igëllberger, në një takim që pati me studentët e universitetit të Tiranës në qershor të këtij viti tha se: ndihmë nga ana jonë (SHBA) duhet konsideruar edhe ajo çka bëmë ne për shpërbërjen e BS, prej së clës pëfituat edhe ju për të shkatërruar komunizmin”. Ti atribosh vetes apo shtetit tënd, gjëra që ndodhin për shkaqe jashtë teje, duhet të jesh shumë i sëmurë. Që çmenduria të marri qytetarinë e nderuar, kjo mund të ndodhi vetëm tek diplomatët amerikanë, të cilët shprehin budallallëqe të tilla, që një njeriu normal do ti vinte zor ti shprehnte. Kjo tregon se sa pak e njeh Ramizi socializmin shtetëror e llojet e tjera të socializmit. Ramizi përmend diversionin propagandistik e me njerëz (diversantë), por nuk e kupton se këto nuk ndikojnë në rrëzimin e sistemit se sa e mobilizojnë atë sistem. Janë të tjera faktorët që rrëzojnë socializmin shtetëror, të cilat i kemi shpjeguar në artikujt e mëparshëm (të pabotuar). I kujtojmë z.Kisinger, z.Igëllberger e Ramos tonë, se një drejtor i CIA-s ka deklaruar se: “jemi gjindur të papërgatitur nga rënia e sistemit socialist të BS në atë mënyrë të menjëhershme, e se s’kishim të dhëna të mjaftueshme se ç’bëhej në Kremlin”. Pra kush gënjen në katë rast. Ne populli e dimë në këtë rast, por a mendon kështu Ramizi. Derbederi jonë (Ramua) mund të thotë se dy shtetarët e rëndësishëm të SHBA nuk gënjejnë. E ne i themi: vërtet ata nuk gënjejnë, ata besojnë megjith mend tek çmenduritë e tyre, tek broçkullat e tyre, pikërisht se janë të çmendur. “ishim mësuar të punonim me rregulla të tilla që i quanim si norma të paprekshme”. Ndërsa ishin vitet e fundit të shekullit 20, Ramizi e shokët e tij mendonin si në fillim të shekullit te I. Si duket ata e barazonin ideologjinë me fatet e Atdheut, e fatin e Atdheut me fatin e tyre. Kjo i mundonte si duket ata. Populli le të duronte, bëhej fjalë për fatin e byroistëve. Prandaj dhe Ramizi (dashur pa dashur) ka shtruar pyetjen: “Duke iu referuar kushteve të kohës, çështja shtrohej: A duhej lejuar që reformat e tranzicionit t’i mbeteshin spontanitetit? A mund dhe a ishte e justifikuar t’u besoheshin ato njerzve e forcave që do të nxirrte situata?” Ramizin e byroistët e tjerë i paska zënë frika se mos në reformat e tranzicionit do të dilnin njerëz nga populli, njerëz që do t’i nxirrte situata. Të mjerët Ramiriztë, s’kanë dashur që reformat e transzicionit t’i mbeteshin spontanitetit, pra t’u dilte kontrolli jashtë duarve, prandaj kanë dashur ta drejtojnë në interes të tyre e jo të popullit e të Shqipërisë. Vetëm me këto dy rreshta, Ramizi hedh poshte gjithë ato ç’ka ka dashur të thotë gjoja si reformator. Edhe një herë nxjerr kokë mediokriteti që ka karakterizuar këtë njeri që pati fatin (e mirë e të keq) të jetë në krye të Shqipërisë në momentet e kthesës. Këto dy rreshta e të tjera që ka thënë (e vepruar) Ramizi, vërtetojnë fjalët e mia të thëna tek “Vizione të qarta” 1995 (e pa botuar akoma), se ai e grupi i tij, bënë një tërheqje të programuar e se në krye të partive e situatave vendosën njerzit e tyre, se pikërisht në reformat që kishin ndërmend të bënin (të shtyrë nga trysnia e jashtme dhe e brendëshme), nuk kishin besim tek njerzit apo forcat që do të nxirrte situata. Në fund të këtij kapitulli “Në kërkim të demokracisë”, Ramizi flet se i ka munguar ndihma e shokëve byroistë apo të KQ, por që nuk e kanë kundërshtuar për vendimet që ka marrë. Tamam gjuha tipike e R.Alisë, jo po konservatorizmi, jo po dëshira, jo po pasiviteti, jo po mungesa e eksperiencave, etj.etj, ku Ramizi e nxjerr veten si reformator, e ku është përpjekur mjaft për demokraci. Nuk e kuptojmë se kujt ia shet këto dokrra, ndoshta vetvehtes. I kujtojmë Ramizit, a nuk ishe ti që s’lejove formimin e organizatës së të drejtave të njeriut (janar – prill 1990), ku arrestove dy pjestarë, nismëtarin dhe vëllain e tij (artikullshkruesi). A nuk ishe ti që s’ke dashur të formohet organizata për mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve? (maj-90). Ju z.Ramiz mund të hiqeni si engjëll, kur vet ju në mos djall, jeni udhëhequr nga djajtë e keni bashkëpunuar me ta. Ekzistojnë plot dëshmitarë të gjallë, disidentë të tjerë që kanë dashur të bëjnë diçka për popullin apo për demokracinë, por që s’janë lejuar nga ju, pikërisht se s’besonit tek njerzit që do nxirrte situata. E shumta që mund t’ju lehtësojë juve është se keni qënë njeri i butë në krahasim me Enverin, por në fund të fundit ju ngeleni një feudal i atij sistemi. Vijmë tek kapitulli “Përtëritja e partisë” ku përshkruhet dhe fjala e R.Alisë më 31 maj 1991, ku s’ka ndonjë gjë interesante. Në kapitullin që flet mbi bisedimet me Perez De Kuelarin në maj 1990, Ramizi thotë se gjatë gjysmës së parë të vitit 1990, filluam të vepronim më me vendosmëri për reformën politike, ekonomike e shoqërore, ku përmend dhënien e pashaportave, anullimin e ligjit për agjitacion e propagandë, ndryshimi i ligjit për arratisje etj. I kujtojmë z.Ramiz se pikërisht kur ju “thelluat” reformat, filluan dhe shtërngimet e klasës në fuqi, filluan masat represive ndaj popullatës, u thelluan mashtrimet e shtetit shqiptar ndaj popullit të vet shqiptar. Me Ramizin, bashkohem në pikën kur thotë se reformat duhet bërë dalëngadalë. Por që të ndodhë kjo z.Ramiz, ju duhet të kishit filluar me kohë, të kishit lejuar disa shoqata shoqërore, ekonomike, në fillim që më vonë të vinte gradualisht formimi i shoqatave a grupeve politike. Por ju nuk i lejuat as më 1985 as më 86, as më 87, as më 88, as më 89 dhe as më 1990 kam parasysh 6 mujorin e parë të 90. “Eksodi i 2 korrikut – padurimi për hapje”. Në këtë kapitull Ramizi thotë: “Pushtimi i ambasadave ndodhi në një kohë kur ligjërisht u ishte njohur qytetarëve e drejta e qarkullimit të lirë në botë…”. Ligjërisht, shqiptarëve u ishin njohur plot të drejta z.Ramiz, por faktikisht nuk u ishte njohur asgjë nga qeveria e ndyrë e tyre. Në këtë kapitull Ramizi, hedh dyshimin se 2 korriku është dorë e serbëve, sepse më 2 korrik ishte dhe kuvendi i Kosovës. Pse të mos mendojmë që ishte dora e sigurimit shqiptar, jo vetëm se për 2 korrikun flitej 2 ditë para, se diçka do ndodhte tek rruga e ambasadave, por edhe për të diskretituar demostruesit, se ja kur në Kosovë mblidhen përfaqësuesit shqiptarë për pavarsi, në Shqipëri një grup të shiturish e të gënjyerish destabilizojnë gjendjen, në vend që të ndihmojmë vëllezërit tanë në Kosovë. Kjo psikollogji, i vinte për shtat vetëm Ramizit e veglave të tij, pra sigurimit. Aq më tepër që populli s’dinte gjë se ç’do bëhej në 2 korrik në Kosovë. Këto gjëra i dinin vetëm përfaqësuesit që do mblidheshin atë ditë dhe spiunët, agjentët me lojë të dyfishtë, që s’ka burrë nëne t’i kuptojë se kujt i shërbejnë në të vërtetë, kësaj pale apo palës tjetër. Është e vërtetë se dobësimi i Shqipërisë, destabilizimi i saj sjell shtypje të mëtejshme në Kosovë nga ana e serbëve, por është pikërisht klasa në fuqi që sjell këtë destabilizim. Se janë mediokër, idiotë, apo se duan të bëjnë lojra politike, lojra me agjentë të dyfishtë, të ashtuquajtur patriotë, që e dëmtojnë Shqipërinë çdo ditë, kjo gjë ngelet prap faji i shtetit e qeverisë shqiptare, i këtij shteti të flliqur e antipopullor. Në këtë kapitull, Ramizi për mbajtjen gjatë në ambasada të njerzve që kishin hyrë, fajin ia hedh vet ambasadave. Hedh dyshime për jashtë, ndërsa vetë është i pastër. E di dhe e ndjen i shkreti që është i dhjerë, por këtë dhjerje përpiqet ta paraqes pa erë, ta justifikojë me faktin se kur fajti për të dhjerë e gjeti derën mbyllur. Ç’të bënte i shkreti. “Sidoqoftës, zgjidhja që i dhamë këtij problemi, duke evituar si konfliktin e brendshëm (përleshjen me të rinjtë), ashtu edhe acarimin me jashtë (sepse u be ndërmjetse OKB), ishte rruga më e drejtë që mund të gjendej”. Harron ose bën sikur harron se rruga Kavajës pranë ambasadave u mbush me pellgje gjaku, që dukeshin (diçka më pak) dhe të nesërmen, mbasi rrugët u pastruan e u lanë për gjithë natën. Atë natë pati shumë të arrestuar, të filmuar, të torturuar ku flitet se ka pasur dhe të vrarë, prandaj dhe u lanë ambasadat të hapura me datë 3,4,5,6 dhe 2-3 orë paradite e 1-2 orë mbasdite. Për këtë duhet të fliste Ramizi, e jo të justifikohet. “Pluralizëm mendimi përpara pluralizmit partiak”. Fillimi i këtij kapitulli shohim që qënka me kontradikta. “Takimi me intelektualë të përmendur të kryeqytetit u zhvillua në një kohë kur tensioni social ishte rritur shumë. Nuk kishte ende kampe opozitare, por njerzit e shihnin me dyshim njëri-tjetrin, në mjaft raste edhe me inat. Në shtyp debati ishte gjallëruar. Kishte dalë problemi i rigjykimit të së kalurës. Flitej për heqjen e busteve të Stalinit”. Por a nuk ishin këta njerëz që kërkonin këto gjëra, opozitare. Opozitarë, që ju z.Ramiz, si klikë në fuqi, nuk i lejonit të formonit kampin e tyre opozitar. Pikërisht se i shtypnit e nuk i lejonit. “Aludohej thuajse hapur për ekzistencën e një disidence shqiptare” Mos vallë ju z.Ramiz, nuk e pranoni ekzistencën e disidencës, që këtu në këtë shkrim dyshoni se ka ekzistuar, por dhe që nuk e mohoni kategorikisht. Në fakt shkrimet dhe mendimet tuaja kështu kanë qenë, as peshk as mish. Traktet që janë hedhur kundër pushtetit tuaj, parrullat, poezitë e aksione të tjera, a nuk quhen veprime disidentësh. Mund të thuhet kjo, që diktatura ishte aq e egër sa çdo veprim disidenti, shuhej dhe përpiqej nga organet tuaja të mos kishte jehonë më tej. Diskreminohej personi e mundësisht të quhej i sëmurë psiqik. E të mos harrojmë se kjo nuk është vetëm metoda ruse, por dhe metoda amerikane, për të cilësuar kundërshtarët. “Ndërkaq, ishin vendosur lidhjet e para midis “Zërit të Amerikës” dhe disa intelektualëve të vendit, të cilët preferonin t’i drejtoheshin popullit nga ana tjetër e globit, në vend që të shpreheshin në shtypin shqiptar, i cili me të vërtetë pati dëshmuar një shkallë hapjeje mjaft më të madhe se më parë” Pati dëshmuar një hapje për ata që kishin viston e kuqe nga pushteti. Edhe unë z.Ramiz shkruajta një artikull, vërtetë diçka më e fortë se se ata që kishin shkruar gjer atëhere, por që “Zëri i Popullit” nuk ma botoi. Edhe atë hapje, klika juaj e kontrollonte sa duhej. Lind pyetja, kush kishte telefon atëhere, pikërisht njerzit e lidhur me pushtetin. “Ndërkaq, duhet të pohoj që duke shkuar në këtë takim, unë kisha një farë tendence. Synoja të afirmohej nevoja e nxitjes së pluralizmit të mendimit, por jo më shumë, sepse bindja ime ishte se vendi dhe partia nuk ishin përgatitur për pluralizëm partiak. Mungonte kultura e nevojshme demokratike, toleranca, durimi e respekti, si elemente të domosdoshme për një shoqëri me shumë parti”. Ndërkohë që Ramizi synonte të afirmohej nxitja e pluralizmit të mendimit, nga ana tjetër nuk lejonte mendimin oponent. Këtu thotë se mungonte kultura, toleranca etj. Ndërkohë që këto gjëra i mungonin vet atij e klanit që e rrethonte. “Është fakt që asnjëri prej tyre (intelektualët) nuk e shtroi as në parim, jo më për veprim konkret, çështjen e pluralizmit. Atë, diku nga fundi i takimit, e hapa unë vetë. Intelektualët edhe kur u pyetën, nuk u shprehën pro”. Pak më sipër Ramizi thotë se tendencën e kishte vetëm për pluralizëm mendimi e jo për pluripartizem, sepse siç thotë dhe vetë mungonin gjithë ato gjëra. Ndërsa këtu thotë se e hapa nga fundi çështjen e pluripartizmit. Kjo tingëllon si tallje. Ose i ka provokuar. Nëse u ja ka thënë për provokim, kjo ka diçka nën kësulë, pra në mendje. Si duket u ka matur pulsin, e në fund ka dashur të përgatisë shpirtërisht e mendërisht dhe kryetar partish, pra si opozitar. “Nuk ishte thirur për takim disidenca, që nuk ekzistonte si e tillë, por intelektualët e shquar të çdo drejtimi, të majtë, të djathtë apo të paangazhuar”. Kontradikta edhe këtu vihet re, shumë qartë si dhe rreshtat e tjera që kaluan. Edhe thotë se nuk ishte thirrur disidenca, pra e pranon si fakt se nuk e thiri edhe thotë se nuk ekzistonte. Është si të thuash se unë nuk e thirra Evropën psh se Evropa nuk ekzistonte. Ramizi ose duhet të rregullojë shprehjen, të thotë se nuk dukej ndonjë shenjë disidence në Shqipëri, nuk ekzistonin disidentët, e për pasojë s’kisha kë të thirrja, ose të pranojë që s’kish dëshirë ti thërriste, gjë që është e vërtetë. Shprehja që thotë Ramizi është si ti mohosh ajrit oksigjenin. Shprehje më të kamufluar se kjo, lexuesi zor se do të gjejë. Ramizi e ka lënë pikërisht kështu të kamufluar, se s’ka burrërinë, arsyen, paanshmërinë, ta hedhi poshtë ekzistencën e disidencës. Nëse ai e ka lapsus atë shprehje, pra e mohon ekzistencën e disidencës, kjo tregon se ai është antishqiptar e gënjeshtar. Kjo tregon se ai e paraqet Shqipërinë para botës si vend të shplarë, popullin tonë si raja e pa pikë karakteri. Ai i thotë botës, “ja Shqipëria, s’ka pasur disidentë”. Dëm e turp më i madh, nuk ka, ta paraqitësh Shqipërinë pa disidentë. Ndërkohë që e vërteta është krejt ndryshe. “… por intelektualët e shquar të çdo drejtimi, të majtë, të djathtë apo të paangazhuar”. Nga na dolën këto të majtë e të djathtë etj., kur në atë kohë s’ekzistonin këto, e kur në të njëjtën kohë synohej pluralizmi i mendimit e jo pluralizmi. Këtu shohim mungesë koherence. Si duket degradenca ka bërë punën e vet tek Ramizi. “Aty merrnin pjesë I.Kadare dhe L.Omari, S.Berisha dhe I.Lleshi, G.Pashko dhe T.Daija e kështu me rradhë”. Këto si duket qenkan të majtët, të djathtët e të paangazhuarit, ndoshta të caktuar qysh atëhere për rolin që do të loznin. Pinjollët e PPSH ose të përkëdhelurit e saj quhen nga Ramizi “intelektualë të shquar”, në një kohë kur njerëz të shquar janë të tjerë e jo këta që quhen njerëz me njollë, e që njihen tashme nga populli. “Përsa i përket pluralizmit partiak, si thashë, këtë temë nuk e preku askush me inisiativën e tij. Atëhere unë, në mënyrë të drejtëpërdrejtë, shtrova çështjen; Ç’mendoni për pluripartizmin? Si të veprojmë? Pati një pauz të vogël siç ndodh zakonisht kur secili pret se kush do fillojë i pari. E filloi L.Omari. U zgjat duke shpjeguar “ç’është demokracia, si realizohet ajo, ç’është pluralizmi etj. etj.”. E përfundoi bisedën e tij me mendimin që duhet nxitur shfaqja e lirë e opinioneve në kuadrin e sistemit ekztues dhe të organizmave të tij. Foli S.Berisha. Ai gjithashtu theksoi rëndësinë e shprehjes së lirë të mendimit por theksoi se populli ynë nuk është i përgatitur për pluralizëm partiak”. Lind vetvetiu pyetja, si ka mundësi që S.Berisha ka qenë i bindur se populli nuk është i përgatitur për pluralizëm partiak, ndërsa vet u transformua në politikan opozitar, mbas 3-4 muajsh. Kjo ka dy përgjigje: ose është kameleon, ndryshon shumë shpejt, ose është caktuar nga Rama e klika e tij, për të zbutur urrejtjen e popullit e veçanërisht të shtresës së të përndjekurve politik. Sidoqë të jetë o njëra e tjetra, ky njeri nuk mund të quhet veçse njeri negativ. Siç e tregoi dhe koha. “Po përpiqem të paraqes në mënyrë të përmbledhur dhe sa më afër realitetit të kohës ato që thashë unë në takim. … Ajo që ngjau në vendet e Lindjes i ka dhënë zemër antikomunizmit në të gjithë botën”. Ramizi kujton se ka qenë sistem komunist. Ndëkohë që ka qenë sistem i socializmit shtetëror, gjë që Marksi me Engelsin e kanë kritikuar më shumë. Ramizi nuk pyeste pse ngjarjet e Lindjes i kanë dhënë zemër antikomunizmit. Mos vallë fajin e kanë udhëheqsit e këtyre vendeve, përfshi dhe Ramizin me klikën e tij. Mirpo Ramua e përjashton fajin nga vetja e vet, gjersa pak më poshtë vazhdon: “Tani shigjetat e reksionit janë drejtuar kundër nesh”. Harron i shkreti se vet ai me klikën e tij kanë qënë reaksionarë, e pengues për ecjen përpara të forcave prodhuese të zhvilluara. “Qëllimi është të përmbyset pushteti që ekziston tek ne, të likuidohet rendi socialist. Pra, synohet që dhe në Shqipëri të arrihet ajo që u realizua në vendet e Lindjes”. Z.Ramo harron apo nuk e di, se njerzit apo populli shqiptar dëshironte vet të përmbyset ai sistem feudalësh e jo socialist. “Eksperienca po tregon që këtij qëllimi reaksioni botëror po përpiqet t’ia arrijë pa vepruar vetë direkt, sidomos me forcë, por duke frymëzuar e ushqyer masat me pakënaqësi ndaj realitetit, duke krijuar incidente brenda vendit, duke diskretituar pushtetin, organizmat e tij”. Këtu Ramua duket sikur ka pirë hashash. Kontradiktat e tij vazhdojnë. Thotë se: “reaksioni botëror po përpiqet t’ia arrijë pa vepruar vetë direkt… por duke frymëzuar e ushqyer masat me pakënaqësi ndaj realitetit… Si u frymëzokan masat, indirekt nga reaksioni, kur socializmi është rendi më i përparuar e zhvilluar. Me të drejtë lind pyetja: mos vallë në Shqipëri nuk ka pasur socializëm, pra rend të zhvilluar, ose ka pasur një grup të vogël njerzish. Si mund të frymëzohem unë (populli) nga reaksioni, kur sistemi socialist mbron të drejtat e mia, punën time, mirëqënien time. Kuptohet ashiqare z.Ramiz se ai sistem, mbronte të drejtat tuaja, mirëqënien tuaj, pra të byroistëve e bishtave të tyre që ju mbështesnit. Brezave që vijnë, ju duhet thënë e vërteta z.Ramiz. Pakënaqësinë e masave ndaj realitetit e krijuat ju e sistemi që mbronit, që siç e kam shpjeguar në shkrimet e mëparshme, ka qënë socializëm shtetëror i ndërthurur dhe me ca elementë të socializmit feudal. Nëse ai sistem do të qe me të vërtetë komunist (gjë që është e vështirë në një vend të prapambetur e të vetëm), populli nuk do të ndikohej fare nga jashtë. “Armiqtë e jashtëm, në luftën e tyre kundër Partisë sonë, kanë gjetur mbështetje edhe brenda vendit. Ekzistojnë kushte që i japin mundësi zhvillimit të veprimtarisë së tyre. Mbështetjen ata e kanë gjetur në njerëz të disponuar për një alternativë tjetër, jo socialiste, pra në individë që janë kundër socializmit. Armikut ia lehtësojnë punën disa mungesa reale që ekzistojnë, gabimet e dobësitë që mund të jenë shfaqur në zhvillin tonë të brendëshëm”. Ramiz “reformatori” siç pëlqen ai ta quaj veten, sheh armiq atje ku kërkohet ndryshim të situatës. Me këtë shprehje këtu, Ramizi jo vetëm që tregon mentalitetin e tij, lakuriq fare, por hedh poshte çdo pretendim të tij (në këtë libër) si reformator. “Armikut ia lehtësojnë punën disa mungesa… “. Vetëm me këtë shprehje Ramizi e klani i tij justifikojnë shtypjen ndaj çdo zëri a kritike që ngrihet kundër tyre. Ata etiketojnë si armik çdo njeri që ngrihet kundër mungesave, padrejtësive, varfërisë etj.etj. Të bukur llogjikë që paraqet Ramizi në fund të shekullit 20 (1990), e aq më tepër që hiqet si njeri që kërkon ndryshime, si reformator. Ky dyzim i Ramizit është karakteristikë e tij që vjen jo nga dëshira për ndryshime radikale, por dëshirë për ndryshime aq sa e lejon psikologjia e tij, rehatia e tij, mosprekshmëria e tij, prandaj dhe Ramua kërkon të jetë vet në krye të ndryshimeve që ti kontrollojë sa më mirë. Në libër jepen mendimet e të ashtuquajturve intelektualë. E nis “shoku Çesk Zadeja” me ndjenjat e inteligjencës për socializmin që janë të sinqerta. Shohim që aty kanë marrë pjesë, Sali Berisha, Ismail Kadare, Viktor Gjika, Luan Omari, Dhimitër Shuteriqi, Ismail Lleshi. Të gjithë janë për pluralizmin e mendimit brenda kuadrit ekzistues, për mbarvajtjen e punëve, për një informacion më të saktë nga rrethet, kooperativat etj. Me një fjalë asgjë e re nga ato që populli i thjeshtë i diskutonte me kohë, por me zë të ulët. Ky kapitull mbyllet me pyetjet e Ismail Kadaresë (kandidad për çmim Nobël). “Lidhur me kuptimin e pluralizmit, unë këtë problem nuk e kam shumë të qartë nga ana juridike, nuk e di statusin e tij”. I përgjigjet sh.Ramiz Alia. “Nuk ta beson njeri ty të thuash se nuk e kupton ç’do të thotë pluralizëm. Ta thotë ndonjë tjetër, po, edhe mund të pranohet, po ti të mos e dish?! E di ti e di” Vazhdon kandidati për Nobël. “Nuk e kam të kthjellët se ç’kuptohet me këtë fjalë tek ne”. I përgjigjet shoku i tij po kandidat, por për tjetër titull, çmimin Gorbaçov, pra shoku Ramiz Alia. “Ta them unë, meqë nuk e paske kuptuar. Me pluralizëm politik kuptohet që përveç partisë së Punës të Shqipërisë të ketë dhe një ose disa parti të tjera, socialdemokrate, republikane, liberale, të të gjelbërve ose të ekologjistëve, që u përmend këtu. Ky është koncepti për pluralizmin politik” “Shoku Ismail Kadare: Ky është një problem mjaft i vështirë për tu trajtuar aktualisht, sepse ka shumë ngarkesa politike rreth tij”. “Shoku Ramiz Alia: Ka ndonjë mendim tjetër?... Mirë, meqë siç duket, nuk… Ju faleminderit shumë për mendimet e vlefshme që thatë…” E kështu mbyllet kjo shfaqje kllounësh të politikës shqiptare, e cila duket si një shfaqje teatrale, se sa një mbledhje serioze për fatet e popullit tonë. Na habit fjala e kandidatit për çmimin Gorbaçov z.Ramiz, kur thotë: “ose të ekologjistëve, që u përmend këtu”. Pra libri nuk na e jep të plotë se ç’është diskutuar, ose është diskutuar një herë në prapaskenë e kjo që jepet këtu është skena, pjesa teatrale e lozur shumë bukur nga njerzit e besuar të Partisë e të Shtetit, nga gishtrinjtë e dorës që për Partinë ishin si drita e syve. Ndërkohë nuk na habit fakti që kandidati tjetër, për çmimin Nobël, nuk e ka të qartë pluralizmin politik. Kjo sepse degradenca e tij njihet tashme prej të gjithve. Mund të thotë ndonjëri nga ju, se kjo mund të jetë dhe ndonjë nga ato lojrat Ramiz-Kadare, për publikun e gjërë. Mundet, nuk përjashtohet, për vet faktin se populli ka qenë më i çliruar e më i zhvilluar se vet ata. Ata kanë kujtuar se ngaqë qenë kokat e zhvilluara e për pasojë të tjerët duhet ti dëgjojnë patjetër, e kjo gjë jo se nuk e kanë njohur mirë popullin e tyre, por sepse pikërisht degradimi mendor e shpirtëror ka bërë punën e saj në qënien e tyre. Në kapitullin “Takim me kuadro të MPB”, nuk shihet ndonjë gjë interesante, Ramizi u paska folur punonjësve të Ministrisë së Brendëshme, gjëra që populli i ka thënë me kohë, me zë më të ulët apo me zë të lartë, sipas guximit të secilit. “Partia dhe shteti duan që të ruhet kufiri. Por ai nuk ruhet te koni, në vijën kufitare. Ai ruhet në thellësi, në zbulim dhe kundërzbulim, me masa organizative. Kjo e bën të panevojshëm edhe përdorimin e armës”. Ram budalla dhe kësaj radhe paska pirë shumë. Në një kohë kur populli, me qindra e mijra veta, kishin bërë kërkesë për pashaportë për jashtë shtetit, pra donin të dilnin jashtë me një ose tjetër mënyrë, Ramua porosiste të ruhej kufiri me zbulim dhe kundërzbulim. Me siguri ai ka dëshirë të na bëjë për të qeshur. Në kapitullin “Shqipëria paraqet në OKB rrugën e saj”, nuk ka ndonjë gjë të veçantë. Rama përmend takimet në OKB me lloj lloj presidentësh e diplomatë perëndimor e lindorë. Por nuk ka gjëra konkrete, fjalë përgjithësuese, aq sa ja lejon takati i llogjikës e ambienti në të cilën ndodhet. Takime me shqiptarët e Bostonit, për çudi asnjë bos i Bostonit nuk u duk për investime në Shqipëri. Kapitulli mbyllet me komentin e Ramës mbi largimin e I.Kadaresë nga Shqipëria në Francë. Vijmë tek kapitulli “Me studentët në levizjen e dhjetorit”, një kapitull informues, por që s’ka asgjë më shumë se ato që ka dhënë televizioni i asaj kohe. Duket si retorik, si dy kapituj para kësaj. Gjëra që Ramizi i ka thënë dhe tek organizatat e ndryshme në formë interviste. Dhe për çështjen e S.Berishës që Ramizi e çoi tek studentët, Rama thotë se e çoi tek ta, për tu marrë vesh, meqë në demostrata kishte dhe 2-3 studentë nga Tropoja! Të jetë dezinformim apo lojë. Apo të dyja bashkë, të lidhura me njëra-tjetrën. Vijmë tek kapitulli i VII: “Në prag të luftës civile”, ku Ramizi flet për muajin shkurt 1991. Gati i gjithë kapitulli përshkohet nga një frymë justifikimi i kotë ose si një njeri që do ti shpëtoje dhjerjes. “Personalisht vura në dispozicion të shuarjes së tensioneve të larta politkike gjithë energjitë e mia, duke sakrifikuar për këtë edhe vetë prestigjin tim. Qysh në atë kohë, tërhoqa mbi vetë zëmërimin dhe zjarrin, si të djathtës, ashtu edhe të majtës”. Historia, për fat të mirë na mëson se dhe derbederët fatlum, kujtojnë se janë kyçi i lëvizjes, koka udhëheqëse, njerëz prestigjoz, paçka se në të vërtetë janë njerëz ordinerë e me dijë të kufizuara, Ramizi, nuk e kupton se ai ka qënë një njeri (qoftë dhe kryetar shteti, siç ishte) që gjithmonë i është dashur t’u përgjigjet situatave të reja që nxorri koha, situatave që të tjerë ishin protagoniste. Ai s’ka bërë gjë, veçse një tërheqje të detyruar, pra që ishte i detyruar ta bënte, se s’kish nga ta lëvizte bishtin. Nëse z.Ramiz më kundërshtonte në këtë pikë, me të drejtë mua e lexuesit i lind mendimi se ka qënë ai protagonisti i situatave. Mirpo këtë ai s’mund ta thotë dot, se do të thotë të hedhi poshte gjithë ç’ka thënë në këtë libër. Pra ngelet që ai s’ka qenë gjë tjetër veçse një derbeder i zënë ngushtë nga situate dhe që ka qënë i detyruar të tërhiqet, me hir ose pahir. Veç këtu, duhet të shtojmë, se në këtë tërheqje ai e klani i tij, diçka kanë programuar, siç u kuptua më vonë. Pra kanë bërë një tërheqje të programuar. Në këtë kapitull ka shumë: “unë i thash” , “ai më tha”, “unë mendova kështu”, “ai e kuptoi ndryshe”, “nuk dhashë urdhër për të qëlluar”, “ai thotë se unë dhash urdhër”, “njerzit duhet ta kuptojnë”, “biseda” (andej-këndej) “pa rezultat”, Ramizi paraqet sikletin e tij. Për shpalljen e gjëndjes së jashtëzakonshme, Ramo thotë: “U kërkova shokëve të Presidiumit që të më autorizonin për ta vendosur unë momentin se kur do të hynte në fuqi ky dekret, megjithëse fillimisht mendimi i tyre ishte që ai të shpallej menjëherë. Ramë dakort. Unë nuk e nënshkrova dekretin, duke e shtyrë nga dita në ditë vendosjen e gjëndjes së jashtëzakonshme deri sa fatmirsisht ajo u bë e panevojshme. Përse hezitova për shpalljen e gjëndjes së jashtëzakonshe? Duhet patur parasysh se vendi gjendej në një proçes të gjërë demokratizimi dhe, mbi të gjitha, në fushatë zgjedhjesh”. I kujtojmë z.Ramo se ndonëse ju nuk e paskeni firmosur dekretin, për çudi ato ditë filluan të patrullojnë ushtarë me oficerë nëpër rrugët e Tiranës, në mos gaboj per muajin. Në kapitullin “Në provën e zgjedhjeve të para pluraliste”, z.Ramiz flet në fillim për zgjedhjet e 31 marsit 1991. Flet për eksodin e marsit, dhjet ditë para zgjedhjeve. “Nuk ka dyshim se faktor themelor për këtë eksod ishin papunësia, varfëria dhe vështirësitë e jetës. A ka pasur nxitje nga ndokush? Është vështirë të afirmohet me siguri, por edhe kjo mundësi nuk përjashtohet, sepse, si rregull, kurdohere, nga veprime të tilla masive, që pasqyrojnë e vërtetojnë se në një vend ka gjëndje kaotike dhe nxitin destabilizimin e tij, ka forca të jashtme e të brendëshme që përpiqen të nxjerrin përfitime. Sipas mendimit tim, në rastin konkret, jugosllavët ishin mjaft të interesuar në atë kohë për të destabilizuar Shqipërinë dhe për të larguar vëmëndjen e opinionit ndërkombëtar nga zhvillimet dramatike në Kosovë e gjetkë”. Edhe një herë, nxjerr kokë se fajin na e kanë jugosllavët. Edhe athere kur duket ashiqare se fajet i kemi ne shqiptarët, përpiqemi që fajin t’ia hedhim faktorit të jashtëm. Pse të mos themi se të interesuar për eksod ishin PPSH me R.Alinë, gjë që është më e besueshme dhe më afër të vërtetës. “Unë shpalla vendosjen e kandidaturës për deputet në Tiranë… Lidhur me këtë ngjarje më ka bërë përshtypje të veçantë sjellja dhe qëndrimi i kryetarit te PR z.Sabri Godo. Ai më erdhi vetë në zyrë 2-3 herë që të më bindte për të ndërruar zonën elektorale, sepse ishte në dijeni të veprimeve që po bënte PD-ja për të penguar zgjedhjen time. S.Godo i shqetësuar nga njoftimet që kishte, arriti deri atje sa, edhe një ditë para zgjedhjeve, bëri thirrje në RTSH, që zgjedhësit, duke përfshirë edhe simpatizantët e antarët e pastisë tij, të votonin për mua”. Ndërkohë kur R.Alinë nuk e takonte dot njeri, për muajin mars e paska takuar 3 herë S.Godo. Kemi të bëjmë me një çlirim të hermetikut Alia, ose Godo ka qenë i brendëshëm. Pra i future në politikë nga ata që kishin pushtetin, gjë që mendohet të jetë e vërtetë. Për thirjen që plagu Godo bëri në RTSH që simpatizantët e PR të votonin për R.Alinë, ky i fundit e justifikon veprimin e Godos, si shqetësim nga njoftimet që kishte Gouda se PD po pengonte zgjedhjen e R.Alisa. Lind pyetja pse duhej të shqetësohej Godo kur çdo parti do të përpiqej të fitonte kandidati i partisë së tyre. Apo mos kanë bërë ndonjë marrëveshje (të 3 partitë) dhe mbas marrëveshjes po shihej se njëra palë, në këtë rast PD, nën rrogoz po bënte të kundërtën. Me siguri kështu është. Kot nuk flitet në popull se krijimi i partive të para qenë produkte të sigurimit të shtetit, ca thonë (e specifikojnë) të R.Alisë, e ca të tjerë thonë se u krijuan nga nevoja, pra si produkte të kohës, por që në këto parti, u futën shumë sigurimsa, e deri në drejtimin e partive. Sidoqë të jetë, mitra e PPSH, pra shtabi i Shtetit dhe sigurimi i Shtetit, paskan pasur një tufë intelektualësh e politikanësh, që shkatërrimin e Shqipërisë e paskan zanatin e tyre, specialitetin e tyre të nderuar, me titujt doktor-profesor. Nderimi i këtyre mostrave me titullin dokt.Prof. nuk bën gjë tjetër veçse u përkëdhel egon e tyre (të sëmurë) dhe i veçon nga populli ynë i vuajtur, duke dalë si klasë më vehte, si klasë drejtuese, si klasë shkatërruese, si klasë hajdutësh, si klasë “patriotike”, si klasë “inteligjentësh”, ndërkohë që janë jo vetëm me kufizime mendore, por edhe njerëz me karakter të dobët. E për këtë gjë (pra për këtë përcaktim) mendoj se mjaftuan këto 7-8 vjet për ti parë se kush ishin këta perversë. Ramo, më poshte flet dhe për vrasjen e 2 prillit në Shkodër, ku u vranë 4 vetë njëri prej të cilëve ishte student e “kuadër i rëndësishëm i PD”, siç e ka përcaktuar libri. Këtu Ramo e shfajson veten se ka gisht në këtë vrasje, duke thënë se ka qënë në mbledhjen e Këshilit Presidencial. Mund të mos ketë gisht, por ama përgjegjësi ka. Edhe gjyqi ishte i dyshimtë e jo i qartë, me aq sa e dha televizioni. Në kapitull flitet dhe për kongresin e 10-të të PPSH, për reformime etj. Ramua, si dhe në kapitujt e tjerë, na flet si analist, por në këtë kapitull bie në sy më shumë kjo gjë. “… doli në evidencë nevoja e përtëritjes së PPSH … Kongresi i 10 ……. Por a mund të çlirohej PPSH nga skleroza dhe ndryshku i vjetër… kjo gjë ishte tepër e vështirë ……, sepse veprimtaria e kaluar e saj lidhej me gabimet e defektet që u konstatuan dhe si pasojë, nuk mund të rifitonte besimin e masave të popullit nga të cilat ishte shkëputur”. “… sepse PPSH me programin … …. PPSH nuk mund t’u dilte zot më idealeve socialiste në kushtet e pluralizmit e të konkurencës së ideve… Kështu, kongresi i 10-të efektivisht përbën edhe faqen e fundit në historinë e Partisë së Punës. Vendi i saj si forcë e majtë, me ideal të ripërcaktuar, që do të mbante flamurin e ideve socialiste në kushtet e reja, e zuri Partia Socialiste, që ka fizionominë e identitetin ideologjik të saj, pasaportën e alternativës së socializmit demokratik”. Kjo që thotë këtu Ramo derbederi kuptohet kështu; në kushtet e reja të pluralizmit e ideve, duke qënë se PPSH u …….., pra doli jashtë loje, vendin e saj e zuri Partia Socialiste, e cila “do të mbante flamurin e ideve socialiste”, por ama “në kushtet e reja”. Kë do mbante? Idetë socialiste. E ç’kupton Ramua me ide socialiste, le të dëgjojmë: “Partia Socialiste, duke qenë parti e re, me një program të ndryshëm nga ai i PPSH, një program që orientohet nga eurosocializmi modern dhe jo nga përvojat e “socializmit real”, siç ishte ai sovjetik ose ai që ishte adoptuar edhe në vendin tonë”. Ramua në këtë rast i ngjan doktor-profesorëve shqiptarë, që s’dinë se ç’lloj socializmi kaloi Lindja, që këtë lloj socializmi e quajnë, “socializmi real”, e si duket atë të Marksit e Engelsit e quajnë “socializmi utopik”, pra diçka që ngelet në letër. I mjeri, duke qenë vetë i sklerorizuar, nuk di se ç’thotë, por kjo s’është faji i tij, që është në pamjaftueshmëri mendore. Vetë kushtet e rrethanat, mos studimi i filozofisë, zvarritja për më lart, e kanë bërë z.Ramo ti kuptojë gjërat si dogmë, e ti marri gjerat kallpe. Në këtë kapitull vihet re ajo që kam thënë e shkruar edhe më përpara për politikan-perversët shqiptar. Vihet re tallja që bëjnë këta ndaj këtij populli të vuajtur, vihet re hipokrizia e tyre e kamufluar në petkun e patriotit. Ram budalla, na jep fjalimin e tij, mbajtur në sesionin e parë të Kuvendit Popullor (parlament), me rastin e zgjedhjes së tij si President. Lind pyetja: si e ke përgatitur fjalimin me rastin e zgjedhjes së tij President, kur ti mund të humbje, por edhe mund të mos kandidoje fare? Aq më tepër që z.Rami humbi zgjedhjen për deputet. Të mos harrojmë se zgjedhja e tij me aq sa dha TV qe një farsë. U zgjodhën 2 kandidatët z.Ramo dhe nga 30 deputetët u zgjodh Namik Dokle. Kur u bë votimi doli se për Namik Doklen kishin votuar vetëm 2. Po 28 të tjerët. Pra gjithçka ishte një farsë. Direkt mbas votimit, doli derbederi në Parlament, për të mos thënë se ishte shkruar 1 ditë para. Pra diçka e parapërgatitur. Skenar idiotësh. E kjo për mua tingëllon si tallje ndaj popullit. Për çështjen e bllokmenëve, për shpenzimet e tyre, Ramizi e quan: “… ashtuquajturës çështje…”, pra një çështje e vockël, e parëndësishme, kuptohet sipas kaplloqes së Ramos. “Edhe sot, për personalitetet kryesore të shtetit bëhen shpenzime për pritje e përcjellje, për darka e dreka, për udhëtime jashtë shtetit, për shërbime sigurimi etj…”. Z.Rama krahasohet me kakat, që udhëhoqën vendin per 5 vjet. Nuk ka faj se gjyqi i bllokmenëve u bë për kafe, dysheqe, ilaçe e budallallëqe të tjerë, pikërisht se në krye u vunë nxënësit e tyre, bashkëpunëtorët e tyre, të cilët Rama i quan personalitete. Ç’ironi e fatit dhe e historisë. Ata që Rama derbederi i quan personalitete, na dolën hajdutë, injorantë në politikë, njerëz ordinerë, kolltukofagë, mbushës xhepash, megallomanë. Të shkretit Rama, që Zoti i ka dhënë pak tru. Këtë kapitull z.Rama e mbyll me: “U ndava nga ky mision me ndjenjën e kënaqësisë që, sipas mendimin tim, qëllimet kryesore ia kisha arritur; një cikël i periudhës së tranzicionit politik u realizua deri në këtë kohë duke iu shmangur konflikteve të rrezikshme që mund të çonin në gjakderdhje. Jam i kënaqur, gjithashtu, që gjatë kësaj periudhe u arrit edhe integrimi i plotë i Shqipërisë në organizmat evropiane e ndërkombëtare, me nënshkrimin e Aktit Final të Helsinkit dhe të Kartës së Parisit”. E më të lumtë palla Ramo kontradikta, Ramo dredharaku, Ramo Miz-a. Mbasi shpreh sikletet e tij nga konservatorët, Ram derbederi merr frymë thellë e shpreh kënaqësinë që më në fund… më në fund… për çfarë, siç kuptohet, ngaqë s’pati gjakderdhje. Mos vallë Ramizi ka menduar për gjakderdhje si puna e Timishuarës. Vërtetë s’pati gjakderdhje si puna e Timishuarës, por ama pati tortura masive e individuale, vrasje në kufi e nëpër rrugë (individë të veçantë). S’duhet të harrojmë se nëse Ramizi do të lejontë gjakderdhje si Timishuara, kjo gjë do t’ishte keq për të e mbështetësit e tij. Prandaj më i interesuar për të mos patur gjakderdhje ka qenë Ramizi, pikërisht për të mos ta pësuar si Çaushesku. Megjithatë ai është i kënaqur, e të kënaqur jemi dhe ne populli, tani mbas 4-5-6-7 vitesh, që deklarohemi se jemi gjallë. Po, po, gjallë. Themi gjallë se pamë dhe më keq, vitin 1997, ku nxënësi i tij, Sali Berisha, e dhjeu më keq. Për fat të keq ky popull po sheh keq gjithmonë, prandaj dhe gabimet e krimet e parardhësit duken si të vogla. Vijmë tek kapitulli i fundit i x; “E ardhmja në gjykimin aktual”, ose më mirë në gjykimin e Ramës. Titulli i vogël i këtij kapitulli quhet: “Përpjekje për një prognozë”. Përpiquni z.Ramo, përpiquni, të jepni dhe ju një prognoz. Të shohim ç’ka qullosur derbederi Ramo. “Shkatërrimi i ekonomisë së centralizuar e të planifikuar, të bazuar në pronën shoqërore, në një ekonomi tregu të lirë, të bazuar në pronën private, nuk mund të bëhet pa dhimbje”. Ylberi i Partisë, i zgjuari i Partisë, vazhdon broçkullat e tij. Sipas këtij, qënka njësoj prona shoqërore me ekonominë e centralizuar. “… ekonomisë së centralizuar e të planifikuar, të bazuar në pronën shoqërore…!!!? Z.Ramiz, jo që ngatëron pronën shoqërore me pronën shtetërore, por nuk di asgjë mbi këto çështje. Ai i shkretë mendje shteprë, nuk di se centralizimi jeton vetëm tek baza e tij, tek prona shtetërore. I kujtojmë këtij derbederi, se tek ne nuk ka ekzistuar kurrë prona shoqërore. I kemi shpjeguar dhe në artikujt e tjerë (të pa botuar) se dhe kooperativat që quheshin gjoja prona shoqërore, vareshin nga dikasteret, nga ministritë, rrogat vareshin nga lart, punimet, mbjelljet etj, gjithashtu varej nga lart. E ku është këtu pronë shoqërore, mendoj se s’ka nevojë për koment. “Aq më tepër që në këtë proçes ndeshen forca të ndryshme, duken prirje e revanshit e të zëvëndësimit të një klase nga një klasë sunduese tjetër”. Dashur – pa dashur, Ramizi pohon se dhe klasa që po zëvëndësohet (që po ikën), paska qenë sunduese. Pra klasa që ai përfaqësonte. “… nga një klasë sunduese tjetër”. Ndryshe, kjo shprehje nuk kuptohet. Vetëm se fjala “klasë” do të ishte më mirë të zëvëndësohej me fjalën “klikë”, sepse kështu do të ishte më e saktë e më e qartë për lexuesin. “Në strukturat shtetërore e në njësitë ekonomike, të fshatit e të qytetit, po ringjallen ish-pronarët ose pinjollët e tyre”. Ramua, një herë flet si me dhimbje, sikur i vjen keq, njëherë si patriot, një herë si partiak, një herë si asnjanjës, disa herë si budall, ndërsa kësaj here flet me mllef. Pikërisht ky pinjoll i klikës sundonjësve, që hiqet si reformator, këtu shpreh mllefin. Ndaj kujt. Ndaj popullit ku shumica kanë pasur tokë. Nga ky mllef këtu, shohim se llomotitjet e Ramës mbi reformat në çdo fushë, paskan qenë llafe vetëm, ose sipërfaqësore, bojatisje, e jo plugim, ku e keqja të fundosej. “Gjëndja ekonomike e Shqipërisë është shumë e vështirë. Ekonomia… thuajse është e paralizuar. Industritë … minierat e uzinat… fabrikat e …. Dhe punishte e …. Ushqimore, nuk funksionojnë… Në gjendje të rëndë është dhe bujqësia… është lënë djerrë. Vendi nuk… ose prodhon fare pak, nuk eksporton e nuk siguron valutë …. Ka inflacion e papunësi të madhe. Ushqimi i përditshëm ka si burim themelor ndihmat humanitare ….. Në vështirësitë e përgjithshme që po kalon vendi, e kaluara ka pjesën e vet. Por goditjen shkatërrimtare vendi e mori në këto dy vitet e tranzicionit, e mori me zbatimin e politikës së “shkatërrimit të komunizmit” e të strategjisë së nivelit zero”. Pra goditjen shkatërrimtre vendi e mori këto dy vitet e tranzicionit. Ç’vite? Hapim fundin e librin kur është bërë libri. “korrik-gusht 1992”. Pra si duket Ramizi flet për 2 vite 1991, 1992, kur ka qënë në krye e ku përgjegjësia kryesore i bie atij vetë. “E kaluara ka pjesën e vet”, thotë Ramizi, por s’thotë gjë konkretisht. Gjithë ato përgjërime, justifikime, reforma që përmend Ramizi në libër, për periudhën 1990, 1991 e 1992 që ka qëndruar në krye të punëve për të shpëtuar vendin nga gjakderdhja, e për të mirën e vendit (etj) siç thotë vetë, nuk paskan qënë gjë tjetër veçse, për paralizimin e ekonomisë, për papunësinë më të madhe, për inflacion etj. “… Tani punëtorët e fshatarët, njerzit e thjeshtë, po i ndjejnë mbi kurrisin e tyre pasojat e entuziazmit antikomunist. Ata janë pa punë … po goditen rëndë prej inflacionit…. Çmimeve…. Nga pikëpamja e sistemit, alternative e vetme aktualisht është ekonomia e tregut. Këtij qëllimi duhet t’i shërbejë reforma ekonomike, privatizimi, liberalizimi i çmimeve. Por… “. Sa, por – dh, e shterëzime i vijnë Ramizit, populli s’është i detyruar t’i besojë. Dhe një herë Rama këtu shpreh idiotësinë e vet. “Nga pikpamja e sistemit, alternative e vetme aktualisht është ekonomia e tregut”. Një njeri që s’merr vesh nga ekonomia, mund të shprehet kështu. Si duket dhe Ramua do t’i përshtatet modës politike që ka përfshirë vende të ndryshme të globit. Thërrasin politikanët, mass-media, o burra ekonomi tregu, flet dhe Ramizi për të mos ngelur prapa. Më poshtë në këtë kapitull z.Ram-miz, flet me shumë “por”. “Por mendoj” se duhet kështu apo ashtu. Mbasi shprehet me disa mendime të përgjithshme që hasen tek të gjithë njerzit në bisedat që ata bëjnë, Ramua thotë: “Nuk pretendoj të jap ndonjë recetë të veçantë, që të jetë shpëtimtare për Shqipërinë, sepse është e vështirë të gjendet një gjë e tillë”. Ç’emër t’i vësh këtij njeriu, t’i thuash palaço, e meriton, t’i thuash kontradiktor, e meriton, t’i thuash budalla e meriton. Ku e ka të mirën ky njeri? Edhe nuk pretendon se ka ndonjë recetë për të shpëtuar Shqipërinë, sepse është e vështirë të gjendet (pra na pezmanton, i pret shpresat popullit) dhe pretendon në 230 faqe se ka qënë i vlefshëm si drejtues i Shqipërisë. A nuk e hedh vet vehten Ramizi këtu? Si ka qëndruar në krye apo si president, kur s’paska një vizion ekonomik e politik për shpëtimin e Shqipërisë. Ç’e ka shtyrë vallë. Dukja, egoja, uni, që në këtë rast marrin një kuptim apo ka qënë i shtyrë nga të tjerë, për të qëndruar në atë post. Një njeri ordiner, siç duket dhe nga libri që ka bërë, mund të qëndrojë nga shtysa lavdie apo shtysa të tjera, përveç shtysave ideale, për të rregulluar këtë popull, këtë vend. “Ne duam të shkojmë drejt Evropës dhe të bëhemi si Evropa, por të shkojmë me dinjitetin tonë, me kulturën tonë, me identitetin tonë. Nuk na lejohet që të shkojmë as si zvarranikë, as si lipsarë, as si majmunë”. Po kush e detyroi popullin, të shkojë në ato forma të padëshiruara për të. A nuk ishit ju z.Ramiz që bashkë me klikën tuaj e detyruan popullin të arrinte në nivele të padëshirueshme për ta. Ju këtu përdorni shprehje – nga egoizmi si duket – që për çudi përkojnë me figurën tuaj, si zvarranik e lipsarë. “… vihet re se po hiqen pikërisht njerëz të aftë e me përvojë, ndërsa po sillen në vend të tyre njerëz pa kulturë e përvojën e nevojshme, njerëz mediokër … “ Këtë konstatim që e kanë vënë re dhe nxënësit e 8 vjeçares, Rama na e paraqet si zbulim. Ky derbeder harron ose nuk e di së është dhe vetë mediokër, dhe se është i barabartë pikërisht me mediokrit për të cilët flet. Ky mendjeshkurtër nuk na thotë përse ndodhi ky fenomen, ose përse Shqipërinë e drejtojnë mediokrit. Gjer tani, në këtë libër nuk shohim analiz, por vetëm konstatime, informacion (për të cilën i ka jetuar vetë), justifikime (se e ndjen që është i dhjerë) e asgjë më shumë. Edhe kur duhet të jepte një formulë, a recetë, a mendim , a diçka tjetër për shpëtimin e kombit, për rregullimin e kombit, ky derbederi thotë se s’është në gjëndje të japi mendim, pikërisht se është mediokër. “Themelore, për mendimin tim, është vënia në lëvizje e ekonomisë që me çdo kusht të fillojë prodhimi në vend, të rikthehet në gjëndje pune qoftë edhe pjesë-pjesë industria ekzistuese, të gjallërohen bujqësia dhe blegtoria”. Duket sikur ka mungesë koherence, sepse për rifillimin e punës e për rivënien në punë të industrisë u fol mbas pezullimit të industrisë, e cila u paralizua në 6 mujorin e dytë të 1992-1993. Pra kur ishin në fuqi demokratët. Mirpo si duket, paralizimi kish filluar qysh kur në krye ishte Ramizi. Pra kjo fjalë e Ramizit këtu, si duket duhet marrë si pendesë e tij. Më poshtë Ramizi shprehet se duhen shfrytëzuar teknologjia aktuale edhe makinat me rendiment të ulët, të vihen në lëvizje çdo sektor që prodhon “… organizimi i turizmit”, “tërheqja e kapitalit të huaj…” etj. etj. Pra Ramua flet për gjërat më të rëndomta, si drejtues. Gjëra që janë të zakonshme në gojën e njerzve të thjeshtë. Pra Rama nuk qëndron më lart, në këtë rast, se dhe një kryeplak i zakonshëm fshati. Vetë fakti që nuk di mekanizmin ekonomik se si duhen vënë në lëvizje industria e bujqësia, se si duhet zhvilluar turizmi, si duhet rritur eksporti, prodhimi vendas, si zhduket inflancioni, papunësia etj. Pikërisht këto gjëra që ai s’di si ti shpjegojë, tregon se është në një nivel shumë shumë të ulët, e për rrjedhim jo vetëm që s’bën për udhëheqës apo president (siç ka qënë), por i ngjan disa drejtuesve të fushave të ndryshme që është më mirë t’ua japësh rrogën 2 fish e të rrinë në shtëpi se sa t’i lësh në punë si drejtues e të të prishin punë që nuk i ndreq as me miliarda. Më poshte artikulli vazhdon me konstatime mbi ngjarjet në botë, në ballkan etj. Flitet mbi të drejtat e kosovarëve, luftën në ish jugosllavi, vendosjen e relatave të reja ndërmjet politikave të ndryshme, etj.etj. Ramizi i shpreh, me të drejtë këtu, shqetësimin mbi këto probleme të vjetra e të reja. Probleme që çdo shqiptar (mbi këtë tokë) i rreh, i shoshit i diskuton, i mediton, e që në fund pshehrëtin se s’ka forcë t’i ndryshojë në interes të kombit të tij, pikërisht se jo vetëm që gjen penges tek klasa politike idiote e mediokre shqiptare, por dhe që shumë probleme s’varen nga subjekti njeri, se sa nga disa relacione e nga disa fuqi madhore që Rama me shokë nuk i kupton.

Pergezime Pjer, analiza e qete, e bukur, e ftohte dhe e zhveshur nga idealizma, vetem fakte.

 

Pjer, kush e ka bere kete analize...???

Une alidemso, une e kam shkruar para shum vitesh. E ke tek "Vizione te qarta", nuk e di nese e ke marre mundimin ta lexosh.

epo nuk te nderon ty, ky koment, Pjero, e ke shkrujt me shume mllef, dhe pa objektivitet.....jepi Cezarit ate qe i takon Cezarit, dhe mos u beso shume gazeatve, apo komenteve te te indoktrinuarve......tash qe kane kaluar shume vite, duhet ta rishikosh.....

Prandaj doja ta rihabilitoja pakez kur isha ne Tirane aty, i thashe njerit (njeri i respektuar qe e njihte ate) aty, por ai s'me ndihmoi. Do dilte diçka madheshtore, e paimagjinueshme per mendjet shqiptare aty. Bente pjese ne planet e mia per te miren e Shqiperise dhe shqiptarve, nje pjese se ciles i dini pakez dhe juve, mirpo shqiptari e sheh tjetrin me dyshim, perçmim, dhe korret e njejta gje. 

Ne analizen time vertet kam qene pakez i ashper me te, por ai ka qene shum me i ashper me mua, lexo "Vizione te qarta". Megjithate une e kam thene se ai vertet ishte njeri i bute, ne krahasim me E. Hoxhen dhe S. Berishen, prap ai kish te meta te medha. 

Qellimet e mira ne 87% te rasteve keqkuptohen! Shume i trishtum ky fakt, Pjer! Bota nuk eshte mesuar me te miren. Sheqeri i duket zeher! smiley

 

ehhh.. c'pende e forte!

Vetem nje gje Pjer, keto jane shume te forta per dite te diel. Dite ideale per te tilla mesime dhe prurje jane midis te martes dhe te enjtes, kur truri eshte vene ne levizje mire prej weekendit. Thjesht qe ta kesh parasysh ne pjese te tjera, te cilat i presim me padurim, si ndjekes te rregullt te komenteve Tuaja.

Pjeri ma dergoi me ''pm'', dhe une sapo e postova te rubrika opinion analizen e tij. (me kerkesen e Pjerit, kuptohet)

shpresojme te admini tani.smiley

parashikoj pak xhelozi nder adminet. dhuntine e analizes duan ta kene te gjithe, por ja qe pak e kane.

Emigrant i dashur smiley kjo analiza e librit te tij, ne fakt eshte shum e bute ne krahasim me analizen qe i bej une fjalimit te tij te mbajtur me dhjetor 1990, ku mendoj se jam treguar shum i ashper, ndoshta ngaqe ishte dhe kohe e tensionuar, koha e ktheses. 

Kur te shkosh ne Shqiperi, bleje dhe lexoje "Vizione te qarta", sepse do ta deshiroja me kenaqesi nje kritike a analize te librit tim. 

Pjer me keqardhje por ne kete analize je treguar jo vetem i CEKET por per me shume nga ata qe nuk shikojne me larg se para hundes . Ne nje fare menyre ke analizuarsi K.  M..Taraj per "tablo sinoptike" . Per te qene  pak klas ne analiza e perfundime minimalisht duhet te kapesh pas "kryesoreve " dhe jo sic i mendon ti por duke i ballafaquar me "te kundertat e rezultatit " .Sidomos kur e krahason me ca analiza deshtakesh "vleren" e Bashkimit me Kosoven , jashte planeve Hitleriane per Resurse, (placdarm PYKE per mosperparimin e sllaveve ne Det dhe per  burime  njereZore apo pak ekonomike ) me dukesh sikur nuk e ke shkruajtur ti "Vizione te Qarta " smiley

Sidomos xeberthimi i situates pas LII Boterore eshte shume me pak se e sikarve  me sikur . Une te vetmin mendim te "pabazuar" qe gjej tek R.Alia ne thelb te librit te tij eshte ai qe po shoqeron sot cdo lloj analize per te shkuaren nga mendje te SEMURA per analiza:

Vleresimi i Shqiperise si Qender e Botes , nga fati se ciles varej fati Ballkanit , Rajonit e me Gjere smiley

Asgje me shume nuk thote sot Babasqapi per "te bukuren e dheut " I vetmi vend ne Bote zotrie , pa KRIZA nga e cila duhet te marrin shembuj shume shtette pas Gjermanise smiley

Shqiperia jo vetem qe nuk ka qene ne asnje AXHENDE Politike e Ekonomike por ne shume kancelari Europiane e Botrore njihej si "Shprehje Gjeografike" . Fale perfshirjes se Levizjes Clirimtare , nepermjet Luftes Patrtizane kunder pushtuesve e veglave te tyre , ne planet Strategjike te  , Levixjes Komuniste te Kohes dhe Anglo - Amerikaneve ne munden te RUANIM Ekzistencen si teritor , Shtet e si Popull !

Ne se Fati , qe asnjehere nuk e kemi patur ne dore , na Ra te jemi ne vijen e kampit Lindor .....eh edhe mund te pranohesh per ndonje mendim . Dhe ky fat DERI Vone ku Shqiperia njihej e vleresohej si Krijese e Pjese  e JUGOSLLAVISE  qe prej 24 e ne vazhdim deri 48 .... nuk ishte ne doren e Sikareve me Sikure qe mund te nxjerrin perfundime ne kete Linje . Pra deri aty je nje individ me Mungesa te Theksuara VIZIONESH . Rrjedhimisht e gjithe analiza qe bart pa shpjeguar e qartesuar kete pozocion eshte ....... meriton shume per Mllefet e Gjuhen e perdorur me siper , por ketu je ofruar si "dege ulliri " . Paqe dhe jo vetem per kete por mbi te Gjitha Askujt nuk i hiqet e drejta te Mendoje dhe te Shprehet . Por kur vjen tek peshorja ....si thote aI TE Lumi  HADES ...Ngrije krahun te te kontrolloj brenda LESHIT te sqetullave se Ju qe shkruani ini Hileqare smiley 

Per me shume  shkon gjate  dhe ketu nuk bejme libra smiley ...por si paranteze me qe dukesh qe nuk ke jetuar ne Shqiperi prej 48 deri ne 82 , dhe ndoshta nuk e kupton organizimin Shteteror si te Tille te cdo shteti dhe aq me teper te Shqiperise si Shtet i Kohes, mbase nje info me te plote per veten e per tu sqaruar cfare situate ka qene , lexo pak Ali Demsin

Per keto @qelleqet me trimeri e revolta popullore pas 90 R.Alia , mba me pralla edhe Belulin e jo vetem Ty smiley Kush e perjashton nje vend nga situata Boterore dhe merret me veten e tij si ZOT eshte si ata qe bejne tregime per 90-92 per trim tribunin Sali qe u fliste popullit per Lirine . Sa qe dikush nga shoqnia pejeti : Ore per ke Liri e ka fjalen ?

Sa per qejf tat .Ka dy rruge te lenies se Pushtetit pas mosperputhjeve Ekstreme te interesave midis masave dhe Klases Politike ne Fuqi !

E para ...permbysje me dhune .Karalteristike e mosperputhjes se shume faktoreve kontradiktore qe shperthen me Revolta Luftarake dhe atehere ne kushte te nje shteti kemi LUFTEN CIVILE . Kush te Fitoje !

E dyta ( ku perfshihet edhe ajo e kompromiseve hostorike  ) ... Lenia e Pushtetit nga klasa Politike udheheqse pa LUFTE . Dhe kete eshte e afte ta beje vetem nje Parti Social Demokrate . qe ka qene ne krye si perfaqesuese e interesave te masave .. -thote Anxhelua smileydhe atehere kemi ose nje Babasqap me Grabites ne krye te ushqyer nga stalliere si rajersoni , ose nje fat me te mire.

Dhe Ramizi ka bere SHKOLLE per kete smiley fale natyres se tij dhe neve qe qelloi Ai i ditur!  Askush tjeter nuk mund te nxjerre perfundime te tjera e  jo vetem TI qe nuk ke bere shkolle per kete smiley

Perseri paqe!

 

Idriso, po ta lexosh te ter librin, jo vetem analizen, une aty i kam dhene Ramizit edhe te drejte kur ka patur te drejte , edhe e kam kritikuar (ndonse caze rende ne disa raste), pra i kam dhene medalionin qe meriton, per ate qe ka bere, per kapacitetin qe ka patur, qe e ka shprehur edhe ne intervista. Ai vertet ka qene njeri i qete e i bute ne krahasim me E.Hoxhen, S.Berishen e tjere bllokmene e byroiste, por ka qene edhe i paafte per ekonomine shqiptare, gje qe e ka pranuar dhe vete. 

Nderime i dashur dhe lexo te ter librin. 

Nuk e di se çfare mund te flasim me per kete njeri.

Nje njeri qe thote qe i vjen keq per tufezimin, po jo per mijera te pafajshem mbytur ne gjak nuk e meriton respektin tim. 

Nje person qe kur hap gojen vetem genjen e pastaj fshihet pas ideologjise komuniste - te cilen, meqe ra fjala, nuk e njeh - nuk meriton.

Përcillet Ramiz Alia 

 

I është dhënë lamtumira e fundit ish-presidentit Ramiz Alia. 

Për më shumë se 60 minuta janë zhvilluar homazhe në Qëndrën Kulturore të Ushtrisë të organizuara nga protokolli i shtetit.

Homazheve i janë bashkuar dy ish-kryeministrat Fatos Nano dhe Ilir Meta.  Ndërsa nga Partia Socialiste të vetmit që qëndruan para arkmortit të Ramiz Alisë ishin kryetari i grupit parlamentar socialist Gramoz Ruçi sëbashku me deputetin Namik Dokle.

Këta ishin të vetmit politikanë që i dhanë lamtumirën e fundit ish-presidentit të ndjerë.

Ish-kryeministri Fatos Nano deklaroi: “Shpreh respekt për kontributet e personaliteteve të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare dhe atyre që ndërtuan vendin pas saj. Shpreh vlerësimin tim për kontributet e Ramiz Alisë në etapat e rëndësishme të historisë sonë.”

Ndërsa historiani Pëllumb Xhufi tha se “Ramiz Alia ka qenë një njeri i thjeshtë, intelektual. Është munduar që edhe në sistemin e diktaturës të sjellë frymë liberale.”

Lideri i LSI-së, Ilir Meta, pas homazheve theksoi: “Mendoj se nderimin më të mirë për çdo figurë politike e bën historia. Dua të vlerësoj figurën e zotit Alia si një figurë e shquar e luftës Antifashiste dhe për përpjekjet e tij për mirëkuptuar aq sa mundej pluralizmin politik. Në fund të fundit është presidenti i parë i Shqipërisë pluraliste, i pari personalitet politik që jep dorëheqjen pasi partia e tij humb zgjedhjet" ka theksuar Meta.

Kortezhi ka lënë Qëndrën Kulturore të Ushtrisë duke u nisur drejt varrezave të Sharrës duke u duartrokitur.

Presidenti i parë shqiptar i shtetit pluralist Alia ndërroi jetë rreth orës 07:00 të ditës së premte në spitalin e Senatoriumit në kryeqytet pasi ka pësuar trombozë ndërsa vuante prej kohësh nga trenboembolia pulmonare dhe për këtë arsye ai ndodhej në spital prej 4 ditësh. /top-channel.tv
 

Mungoka prania e Berishes ?! smiley

Duhet ta kete perjetuar tmerresisht keq...Vetem kjo mund te shpjegoje mungesen e tij smiley

Aman dhe ju ,nuk e di cfare prisni nga ky njeri qe te thoje qe jam bere pishman per te gjitha ,ne nje kohe kur dhe ai vet kujton se ishte vegel e vete sistemit,e  nuk ishte vete sistemi. Lere me pastaj ,qe ne ate sistem qe tani e shajme ,ai ka qene si mbret e ka bere nje jete me te mire se ne demokraci dhe kush eshte ai qe nuk i pelqen froni e jetuara si  mbret ? 

Mbreterit abdikojne vetem kur u vjen fundi,jo kur jane ne lulezimin e pushtetit te tyre.

PS:Te pakten ky e kuptoi,kurse Berisha akoma se ka kuptuar.Berishen vetem po e rrezuan nga froni ,se per terheqje s'behet fjale.smiley

PS:Imagjinojeni te ishte Berisha ne vend te Ramizit c'kishte bere me kete koke qe ka.

Venus,

Ke dhene nje observim teper te sakte ne fjalite e pare. Pajtohem plotesisht.

Lirka ,eshte tjeter gje te thoje nje i burgosur kur del nga burgu,qe jam bere pishman qe bera krimin (ne shkelje te ligjit) e tjeter gje te thoje Ramizi ,kur ai vepronte sipas nje kushtetute,rregulloreje ,direktive qe ishin te detyrueshme te zbatoheshin nga te gjithe,pavaresisht se tani ne i gjykojme jo te drejta ,jo te moralshme e deri ne absurditete.

Duhet te denohesh apo jo ,kjo duhesh te ish zgjidhur me kohe.Tani eshte vone .Denimi mbetet vetem moral.

PS:Imagjinojeni te ishte Berisha ne vend te Ramizit c'kishte bere me kete koke qe ka.

S'kam nevoje ta imagjinoj. E kam perjetuar 1997-en. Edhe 1998-en, kur hyri me arme ne kryeministri. 

 

Nuk paske shume imagjinate,se une e imagjinoj me bloz,se nje 97,se ne 97 ai s'kish mbeshtetje nga populli .smiley

pishman ndofta jo, por do te ishte nje gjest fisnik nga ana e tij sikur te kerkonte nje: ''falje publike''..       por edhe kete nese me te vertete do e ndjente,  e jo sa per te lare gojen.

Belulo, te kam çuar dy mesazhe. 

Nuk ka se si te jete vegel sistemi dikush qe rrinte ne maje te tij dhe levizte marshat e tij.

Edhe nese do kerkonte falje,nuk do kishte asnje vlere morale minimalisht! Mua me intereson vejusha,jo e R.A natyrisht! Vejusha HOXHE ,ajo percellon...smiley

Nuk eshte puna vetem tek falja. Madje ajo nuk ka ndonje sens nese mbetet e vetmuar, pasi nuk ja beson njeri. Te kishte bere te vetmen gje per te cilen ishte vertet i dobishem. Te na kishte sjelle te vertetat e tij, deshmine e tij, historine e/sipas tij. Do kishim patur me shume drite per disa pika te erreta qe rrezikojne te mbeten perhere te tilla duke kompromentuar dhe menyren se si do te shkruhen nga historia. Ne kishte frike ne te gjalle, le ti nxirrte pas vdekjes. Nuk di ta kete bere edhe kete. Nuk di, nuk besoj, ndoshta, keto jane shume nga pergjigjet e tij. Prej skuthi si gjithmone.

Ti mendon se burimi i vetem i ketyre info-ve mund te ishte " I NDJERI aLIA"?!Eshte e padiskutueshme qe shteti shqiptar posedon te gjitha keto te verteta(sic i ke cilesuar ti)...Besoj se te gjithe duhet te kemi te qarte se R.A nuk i perkiste vetem te shkuares,ishte pjese e se tashmes,nuk kishim te bene me nje figure politike te limituar ne kohe,dinim kohen e fillimit te aktivitetit te tij (disa e cilesojne kontribut te cmuar,mori pushket doli malit,doli fushes e budalliqe te tjera si keto) por ai ka pasur akses ne politikeberjen shqiptare deri perpara pak vdekjes se tij.

Kjo e fundit eshte spekulim, ne na ze shpesh sindroma e lindur nga filmat e goditur qe shohim, besojme shume tek keto puparo-t qe terheqin te gjitha fijet e fuqise e pushtetit. Personalisht besoj se ka patur doren e vet ne ndarjen e pushtetit ne fillim vitet '90 po deri ketu. Mbeti me pas nje plak i vjeter, full of regret waiting to die alone. smiley

Nuk e permendi njeri si burim te vetem, as nuk mendoj se do mbetemi pa histori, po disa copeza te historise shkojne pertej dokumentave te arkivave. Arsyet, intrigat, levizjet, keto vetem nje deshmitar mund ti paraqise ne thellesine e duhur. Sot u varros dhe nje pjese e spektrit te se vertetes. Si gjithnje, ne shqiptaret, nuk kemi shume deshire ta shkruajme historine.

Te spekulosh do te thote te shtremberosh te verteten! Une nuk besoj se gjykimi qe servir une eshte thjeshte e verteta ime, me pelqen te luaj me limitin(qendrimi qe une mbaj) por pa e kapercyer ate ,ne baze te se cilit qendron GJITHMONE e verteta,perqasje e nje te vertete sa me objektive! Nese do te ishte nje plak,"full of regret waiting to be alone" do mbante vendin qe i takonte dhe do terhiqej njehere e pergjithmone por here pas here e orientonte protagonizmi i dikurshem dhe nuk linte interviste pa dhene! Duke iu referuar permbylljes,"ne shqiptarer nuk kemi deshire te shkruajme histrorine" ndiej te te them se ky sistem i felliqur shteteror nuk na e mundeson kete gje...Sot jemi ne konsekuence te atij qe vdiq e ketyre qe jane gjalle!keshtu qe...gjykoni ne menyre objektive se histori te tille veshtire te kini per nje kohe te gjate!

"(disa e cilesojne kontribut te cmuar,mori pushket doli malit,doli fushes e budalliqe te tjera si keto)"

...dje dègjova njè lajm shumè interesant..njè grup tè rinjsh(mè tè mèdhenj nè moshè seç ishte Ramizi kur bèri atè budallallèkun tè dilte malit e fushès pèr çlirimin e vendit) nè Pèrmet mè duket..ishin zènè me thika sepse ishin sharè nè FB...

 

Gjithe kontributin e Ramizit,ne thelb budallallik,po perpiqen ta perdorin per t'ia pastruar figuren e te na e kthejne ne SAINT RAMIZ ALIA ! Po ata djemte e shkrete thuaj... smiley

Jorida, une jam dakord qe Ramizi duhej te ishte denuar me gjate se c'u denua.

Por ata qe luftuan kunder pushtuesve gjermane ne L2B (italiane e gjermane ne rastin tone), sot nderohen ne te gjithe boten. Cdo shtet ka partizane, te gjithe kishin parim komunizmin, sepse per kohen ishte joshes si parim. Asnje s'e levdon komunizmin, por te gjithe i nderojne per faktin qe luftuan. Vetem se ne patem nje Enver me nje grup larosh qe bene ate qe bene pas kesaj lufte te shqiptareve, s'do te thote qe duhet t'i ulesh meritat atyre qe vertet moren armen, e qe vertet luftuan per te miren e shqiperise. Sepse edhe muna t'ia kishin mbathur si zogu, edhe mund te ishin strukur si te tjere, edhe mund te ishin bere pale me cdo pushtues qe vinte si ballistet. Por luftuan, ne mendjen e tyre per shqiperine, pavaresisht se ai qe kishin ne krye beri ate qe beri. Kete atyre s'mund t'ua hedhesh poshte. As Ramizit, qe doli qe adoleshent ne lufte. Meriton ate qe meriton per kohen kur ishte udheheqes, por jo per kohen kur doli partizan apo per kohen kur ishte pjese e tranzicionit pa lufte.

Une,me modesti,pohoj se jam krejt e vogel per ti perjashtuar keto lloj meritash.Dreqi e mori,Ramiz Alia nuk ngeli gjithe kohes ADOLESHENT! Ai e dinte shume mire si funksiononte proletariati dhe padyshim qe dha kontribut maximal ne te...Mua me vjen keq per ata partizane qe realisht kane luftuar dhe nuk jane vleresuar kurre.R.A ishte dhelper...nuk ishte thjesht nje partizan dhe nuk mund ti atribuojme vetem kete cilesi figures se tij,para apo pas vdekjes qofte.Mua portreti i tij me vjen kompleksi,asnje prej jush nuk mund te perdore ne menyre naive kete kontribut per tiu shmang pergjegjesise qe ai kishte deri momentin qe vdiq.Une nuk kam per qellim te denigroj R.A por e shoh me te thelle problemin...prek gjithsecilin prej nesh,ne harrojme shume shpejt(tipar i shoqerise shqiptare) dhe duam ti japim ca vleresime kaq fiktive qe me irritojne!

Me kete qe lexova dhe kaq e vogel nuk me dukesh jo smiley

Absolutisht qe nuk mund ti atribuoj vetes te drejten per tia zhvesh kete lloj kontributi edhe pse deshira eshte e madhe smiley 

Nqs i referohem viteve te mia,kam pershtypjen se duhet te jem peshku me i vogel ketu por jo ai me i pafuqishem smiley 

Po mire mi xhaxh nuk e ke lexu ate tabelen ti aty qe thote,mbush 18 vjec pastaj rregjistrohu tek peshku smiley, xhaxhi ta bllokon llogarine keshtu.

Xhaxhi,goca i ka mbush 18 vjec! Lexoj cdo gje,me vone procedoj... smiley

Po he pra se na lodhe smiley

Brado, mos osht ajo Jorida e Bashkise kjo....?????

Jo e re jo,Jorida jone ketu e ka zerin me te embel.

Nuk jam TABAKU jo ! smiley

ne moshen tende xha Ramizi vriste gjermane, me kujdes kur flet per te vjetritsmiley

Vriste vriste dhe ata tre Gjermane qe vdiqen i pickoi gjarperi .

e deformuat fare te verteten ju "salistet" e forumit. Mbase tre jo, po njerin e ka qelluar per vdekje Ramizi me siguri. Kam kujtimet e Haxhi Lleshit ketu.

Akoma i besoni trimerite me gjermane ju?! smiley mendova si te rritur qe jeni do tregoheshit akoma dhe me objektive...Xha Ramizi per miqesine me Vejushen ka merite vetem! smiley

dmth ai Ramizi s'paska qene dhelper,por donzhuan i pademshem.Kot e shave.smiley

Donzhuan thua?! smiley

Per argumentin e te qenit "dhelper",me parapriu ne pergjigje Beluli! smiley 

 

Te mos kishte dale Ramizi ne lufte, aleatet nuk do e fitonin luften. Kjo eshte e vetmja gje qe dihet me siguri. Te tjerat jane spekulime.

hahahahahaha

smiley po qe mund te kesh te drejte?! smiley

tani ti ke qejf te zhveshesh njerez ,a si .smiley

Mosha jote nuk me intereson.Ketu asnje nuk e deklaron moshen.smiley

Mund te notosh ne kete aukuarium pa uje sa te dush e si te dush.Kujdes mos te haj ndonje peshkaqensmiley

 

Do e marr ne konsiderate cka me shkruajte por nga ty nuk ka asnje lloj risku! smiley

po po smiley

Peshkaqenet kane sensore shume te fuqishem,ti nuk e ke kete cilesi...smiley

Je thjesh PESHK ! smiley

Ou! Po ti ku e fut veten ?smiley

kjo nuk perben rendesi...ndryshe nga ty nuk e cilesoj peshkaqen (pa qene e tille). Pike!

o goce ,po nuk po flisja per veten moj ,kur te thashe per peshkaqenet.

Me ke keqkuptuar kot.smiley

Lexo cke shkruar me lart - "Po Po smiley" ! njs,po vazhdojme bisede pa pike sensi.

si kapke  fare shakate ti.

Venus kur do e pine nje kafe bashke? smiley

smiley

me c'rast ,Koth?smiley

Pa rast fare. Hic fare. Kafe jo kocifos ! Kam rast te njoh nje peshk qe ka frike ata qe nuk ka frike Jorida. Peshkaqenet ! smiley

Pse keshtu ,apo meqe jam peshk e jo peshkaqen ,te me  " hash" kollaj.smiley

Jorida e ka identifiku peshkaqenin qe perben interes! Qarte? smiley keshtu qe pini kafen me venusin e lerini llogjet smiley

Je e ftuar gjithsesi nese te japin leje ne shpi. smiley

R.A ishte dhelper...nuk ishte thjesht nje partizan dhe nuk mund ti atribuojme vetem kete cilesi figures se tij,para apo pas vdekjes qofte

Per cfare dhelpre e kishe fjalen ti ?

Kurse s'ishte thjesht nje partizan,qysh ishte aman ,na jep nje informacion.

Mos i bej presion goces  venus.

fakti qe R.A jo vetem arriti  ti ''mbijetonte per mrekulli'' ne luften e ashper per pushtet qe zhvilluan  ''udheheqesit'' e asaj kohe, por arriti te kapte majen e pushtetit, tregon qe ka qene i rafinuar, dhelper.

ne fakt,  po te zbatoheshin standartet te e nomeklatures se kohes, R.A nuk e meritonte ate post.. pasi as ndonje individ i spikatur nuk ishte.   nje partizan i thjeshte kishte qene.. te tjere ishin ata qe kishin kishin bere emer gjate kohes se luftes..

por sic ndodh rendom, mediokret, te paaftet, kane nje aftesi  per ta pasur zili kur vjen puna per te mbijetuar..

smiley Shume e drejte!

o Belulu mund te kete qene dhe thjesht i zgjuar ,i mencur.smiley

 

Po te ishte aq i zgjuar do i zinte dhe pozicionin xhaxhit te madh se per gruan u kuptuam...smiley

Pse, ti mendon se Berisha eshte njeriu me i zgjuar dhe me i mencur i Shqiperise ? 

Berisha eshte intelektual por jo politikan! Ti mund te percaktosh nivelin e inteligjences se tij ne plan krahasues ?! Eshte kryeminister dhe si i tille kam te drejte ta gjykoj ne aspektin e politikeberjes e si derivat nuk dua te jete ne kete pozicion.Kaq!

Berisha eshte dhe intelektual dhe politikan. Fatkeqsia e tij eshte qe gjate jetes ka bere here njerin, here tjetrin, pa i perziere te dyja. Kjo eshte nje nga shume arsye perse ka nxjerre nje produkt qe eshte shume kontrovers per shqiptaret.

Berisha eshte vertet intelektual (komunist). Mjafton ta degjosh se si e flet anglishten. Theksin mbi fjalen "considering" e ven mbi "e" dhe jo mbi "i". Vertet te mrekullon. 

Berisha eshte intelektual por jo politikan! Ti mund te percaktosh nivelin e inteligjences se tij ne plan krahasues ?! Eshte kryeminister dhe si i tille kam te drejte ta gjykoj ne aspektin e politikeberjes e si derivat nuk dua te jete ne kete pozicion.Kaq!

e kuptova, kur vjen fjala te shash Ramizin ta paska qejfi ,kurse per Berishen mjaftohesh me nje rresht dhe nje" kaq"

Nuk ta prish qejfin fare une ty.Edhe une kaq.smiley

 qe prej 97es nuk ka me `intelektual` ne personin Berisha, kronikat e fjalimeve te tij ne kete periudhe, ne lushnje tropoje nuk flasim per intelektualizem..

...prisja mè shumè..kisha bindjen se do tè kishte folur mè shumè pèr "qylaxhinjtè" qè erdhèn pas tij,duke pèrdorur emèr e mbiemèr...Ramiz ndenji deri nè fund!

Ramiz Alia nuk ishte Tien Hsiao Pin
Pas një interviste që djemtë e ish-kryeministrit bavarez Franz Josef Strauss i dhanë para ca vjetësh gazetës “Panorama”, shkrova një koment rreth perfomancës së Ramiz Alisë në periudhën pas vdekjes së Enver Hoxhës. Me rastin e vdekjes sot të Ramiz Alisë, po riprodhoj këtu një pjesë të atij komenti.
“Në vitin 1985, pas vdekjes së Enver Hoxhës, Ramiz Alia u ndodh para udhëkryqit “Ose të ndiqte shembullin e Tien Hsiao Pinit, ose të vazhdonte rrugën e Enverit”. Fatkeqësisht, ai zgjodhi këtë të fundit. Në qoftë se do kishte zgjedhur rrugën e parë, Alia fillimisht do të kishte konsoliduar pushtetin e vet brenda partisë dhe më pas, ashtu siç bëri Tien Hsiao Pini në Kinë, do të kishte futur në burg të venë e paraardhësit të tij të fuqishëm, së bashku me disa nga pasuesit e saj më besnikë. Ndërkohë, ai do të kishte filluar urgjentisht reformën në bujqësi, e cila, e asfiksuar prej kolektivizimit ekstrem enverian, nuk ishte në gjendje të plotësonte nevojat normale të popullsisë për ushqim. Dhe si model mund të kishte përdorur reformën kineze të bujqësisë.
Në Kinë, e cila kishte vuajtur edhe ajo nga kolektivizimi ekstrem maoist, shteti ua shpërndau tokën për përdorim anëtarëve të komunave, ndërkohë që vazhdoi t’i mbështeste ata nëpërmjet sistemit shtetëror të furnizimit të lëndëve të para dhe grumbullimit të produkteve bujqësore. Si rezultat, prodhimi i drithërave atje u dyfishua në 10 vjet!
Duke ndjekur shembullin kinez, Alia gjithashtu do të kishte hapur tregun vendës për kapitalin perëndimor para se vendet e tjera europiano-lindore ta bënin të njëjtën gjë. Nga pikëpamja strategjike, kjo përputhej jo vetëm me interesat afatgjata të Shqipërisë, por edhe me ato të fuqive perëndimore. “Ti do jesh i pari nga liderët e vendeve lindore që do trokasësh në dyert e Europës, dhe ajo me siguri do të të mirëpresë!” – i tha atëherë Alisë ish-kryeministri bavarez Strauss. Por Alia zgjodhi të jetë i fundit. Si rezultat, Shqipëria, në vend që të realizonte një sukses ekonomik të ngjashëm në cilësi me atë të Kinës, shkoi drejt kolapsit të plotë në vitet 1990-1991.”
E.Zaloshnja

Duke ndjekur shembullin kinez, Alia gjithashtu do të kishte hapur tregun vendës për kapitalin perëndimor para se vendet e tjera europiano-lindore ta bënin të njëjtën gjë. Nga pikëpamja strategjike, kjo përputhej jo vetëm me interesat afatgjata të Shqipërisë, por edhe me ato të fuqive perëndimore. “Ti do jesh i pari nga liderët e vendeve lindore që do trokasësh në dyert e Europës, dhe ajo me siguri do të të mirëpresë!” – i tha atëherë Alisë ish-kryeministri bavarez Strauss. Por Alia zgjodhi të jetë i fundit. Si rezultat, Shqipëria, në vend që të realizonte një sukses ekonomik të ngjashëm në cilësi me atë të Kinës, shkoi drejt kolapsit të plotë në vitet 1990-1991.”

“Ose të ndiqte shembullin e Tien Hsiao Pinit, ose të vazhdonte rrugën e Enverit ”.

Oe qe Shqiperia po kthehet ne nje Spital te madh psikiatrik kjo nuk ka dyshim . Per kete e ksihte fjalen Kadare kur tha qe "Jemi kthyer ne Nje vend e Shoqeri ANORMALE " Po qe Megalomania e disa peshkave me bisht , te arrije te evidentihet deri ne kufijt e sokellimes "Po ne jemi te semuret me te medhej Megalomane te Botes " kete mund ta kuptosh vetem po te lexosh ca " gurgullima " nga " i njejti lefyt " me Niqe te ri , dhe sidomos nga ky kikirikikirkiki qe u ve vulen te gjithe kategorise se handikapateve mendore , te semure nga Megalomania smiley

Me falni te nderuar admin. por sugjeroj qe anetaresimi i Hapur dhe i Lire tek PPU te shoqerohet me shenimin :  "nuk mbajme pergjegjesi per aftesite mendore te anetareve " dhe keshtu te jene te lare faqe te tjereve per seriozitetin e Blogut smiley

Me falni te nderuar admin. por sugjeroj qe anetaresimi i Hapur dhe i Lire tek PPU te shoqerohet me shenimin : "nuk mbajme pergjegjesi per aftesite mendore te anetareve " dhe keshtu te jene te lare faqe te tjereve per seriozitetin e Blogut

Shenim them une duhet ti rri perbri nofkes tende.

Hajt me qe ke deshire e 'vdiqe" qe te te kthej nje pergjigje  . Ajo lart nuk i pefshin  ty.

Flitet per nje propozim ku perfshihen mosha mbi 18 bvjec qe kane nje pavaresi te gjykuari . Fatjkeq

 

 .Ti je iperjashtuar per tevetmen arsye qe nuk pranojne kalamajte e papjekur ne Diagnozen dementies

aHO ME LART NUK TE PERFSHON TY !

Vdiqja vallai per pergjigjet e tua pabukse.  Ik be ndonje muhabet shurre me kalamaj te vertete tani.

Po ta formuloj me qarte per moshen qe ke se jam me dysh ta kesh kuptuar ate me siper smiley

Propozimi  me lart nuk te perfshin ty . Se ku e gjete veten Tie nje zot e di smiley  Ate sugjerim e kam bere per individe qe e kane mbushur moshen 18 vjec dhe dine te arsyetojne. Tani per tani te uroj te mbarosh 8 vjecaren .Kjo nuk ta heq te drejten qe te mos paraqitesh si me disa te zena dhe te mebetet prape koka Jashte .Dmth e pershtatsheme me perfytyrimin qe ke per vete si i Pakapshem !

Oidriso, vertet ti beson akoma se di te aresyetosh? Ti din te flasesh por asnjehere te aresyetosh.

Po as per ty o Gjon nuk kam then gje smiley .Atje ke i ndieri Xhobs kisha permendur se ishte fatkeqesi qe nuk ka ditur nga Ekonomia , por eshte marre me mbledhje kanoces . Dhe per kete i permendja zotrine tuej si i suksesshem , bile qe njeh Ekonomine dhe ka shume njohuri per Zvicren , Suedine , Greqine , Kinen ,  Rajonin e me Gjere . Ndoshta kisha harruar qe as nuk perfillte te merrej me nje qe e quanin  Marks smiley

Dhe sinqerisht ne asnje rresht nuk te kam permendur si i semure psikik nga Mania e Madheshtise ose Megalomania qe njeh FeLltE  vendet e ekonomite e Botes  Pse merzitesh mor burre ! Per me teper u mallova nga qe me kishe permendur Neandertal Men - et ne nje perfundim shkencor ekonomik se si u zhduk nga kjo toke . Respekte per kete studim . Dhe me qe une kam nostalgji per kete specie po te pershendes me nje perkushtim ndaj tyre.

http://youtu.be/tn-aIZCzYj0

Thuaj sa te duash Drizo. Asgje nga ato qe ti thua nuku mbeten. Ekonomia eshte zanati im. Marksi me eshte shume i afert dhe i dashur. Kam lexuar te pakten 15 libra mbi Marksin. Shume nga veprat e tij dhe sidomos leterkembimin. Ishte i idhet ne te shkruar por si njeri ishte shume i dashur. Sillej me mirsi dhe dashamiresi me femijet dhe femrat. Mos shit mend sikur ke folur me Steve Jobs. Me permend edhe si i semure psiqik po te duash (faleminderit per aluzionin). Ky mund te jete mendimi yt dhe ti nuku je mjek. Si gjithnje ja fut kodra mbas bregut. Jam shume kurioz te di zanatin tend ne Epoken e Gurit. Mos ishe gje Hunter Neanderthalas qe nuk e kishte ndjesine e Shkembimit por gjuante (as a good Hunter) armikun qe i shpetonte goja ndone llaf ne favor te Tregut te Lire (qe ishte i ndaluar me ligj?). perfundimi i zhdukjes se Neanderthalit nuku eshte i imi, eshte i Prof. Jason Shogren te Princeton. Ka njerez qe e kane tmerr Tregun e Lire.

 

Ai në intervistën e fundit deklaroi për herë të parë se shteti tij komunist ishte kalbëzuar përfundimisht dhe nuk mund të mbahej më në këmbë as me oksigjen. Por në të pathënat e mëdha Ramiz Alia deklaroi se çfarë do të kishte ndodhur me Enver Hoxhën në rast se ai do të ishte gjallë, ku as më shumë e as më pak, por thjesht do të kishte përfunduar si Çaushesku. Pra, Ramiz Alia në këtë lloj dëshmie vuri një gur në thashethemnajën e madhe se shteti komunist mori fund vetëm për faktin se nuk jetonte Enver Hoxha. Pra, ai deklaroi se fundi ishte i pashmangshëm dhe se ai i Enverit po të kishte qenë gjallë, do të kishte qenë më tragjik se kushdo.

bravo mer bravo,

e keni bo tamam muhabet vakije.

thashetheme, llafe, komente, marrje neper goje, te qeshura (ska vdekje pa gaz) .

Gjersa ti bien te shtatat Ramizit me duket se ket pune kemi

ncqqqq smiley

jo po do mbajme zi per vdekjen e Ramiz Alise... Na mbushe mendjen ti,nuk e sheh? Diten qe vdiq shoku RA duhet te ishin shperndare llokuma e karamele, jo per shpirt te tij po per celebrim te shporrjes se nje haleje.

jo re jo

une po prisja te merreshim me gjona te tjera, se Ramizi si i gjalle, si i vdek per ne njilloj esthe

po nejse ju vazhdoni mer smiley

.shqiptari, edhe ne demokraci,(mbas 20 vjeteve) edhe atje lart ne qiell, kenaqen kur shohin shqiptarin ne plumb, ose varur   smiley

..shqiptaret.

 

Sa per, te nxehur debatin...... Pesë misteret që mori me vete Ramiz Alia

Erion HABILAJ

Udhëheqësi i fundit komunist, Ramiz Alia është një nga personazhet me kompleks të historisë së Shqipërisë. Njeriu që jetoi në tre epoka të rëndësishme të historisë sonë do të jetë për një kohë të gjatë objekt i studimeve të historianëve të këtyre 70 viteve të fundit. Alia lindi në kohën e Ahmet Zogut, u bë protagonist gjatë Luftës së Dytë Botërore, ishte një udhëheqës në hije gjatë viteve të para të komunizmit, arriti të bëhej krahu i djathtë i Enver Hoxhës. Më pas mori drejtimin e shtetit pas vdekjes së Hoxhës, dhe me ndryshimin e sistemit iu desh të jetonte disa kohë në burg e më pas u tërhoq tërësisht nga jeta publike. Ashtu si Enver Hoxha dhe Ramiz Alia është një nga figurat që merr shumë mistere në varr. Aktiviteti i tij gjatë komunizmit ka shumë situata të pasqaruara, sa vetëm ai mund tu jepte një përgjigje. Gazeta “Tirana Observer” publikon sot pesë misteret që udhëheqësi i fundit komunist dhe presidenti i parë i demokracisë do të mbulojë bashkë me trupin e tij në varrezat e Sharrës në Tiranë. Misteri i parë lidhet me masakrën Tivarit ku mbetën të vrarë shumë kosovarë. Roli Alisë nuk ka qenë i qartë në këtë ngjarje, madje dhe në një përgënjeshtrim që u bëri akuzave, ai nuk foli gjatë por tha se kjo zhurmë bëhet për arsye politike. Më pas vijohet me rolin e tij në eliminimin e shumë figurave politike të nomenklaturës komuniste. Alia është parë si pasues i Hoxhës por, vetëm nëse nuk do të ishte gjallë Balluku, Shehu, Hazbiu apo Kapo. Se cili ka qenë roli i tij në fundin e këtyre personazheve janë të vërteta që do të ikin bashkë me të në botën tjetër. Misteri i tretë lidhet me marrjen e pushtetit nga ana e tij. Pse u bind Enver Hoxha që Ramiz Alia duhet të ishte mëkëmbës i tij. Shumë zëra që kanë folir pas viteve ’90-të kanë thënë se Ramiz Alia ka qenë në krye të një grupi sekret që ishin në shërbim të Hoxhës por pa u vënë re nga askush. Ky grup sekret mendohet se ka pasur si drejtues Ramiz Alinë dhe Nexhmije Hoxhën. Mister për figurën e Alisë mbeten dhe momentet e ndërrimit të sistemeve, kush i kërkoi drejtuesit komunistit të pranonte fundin e sistemit, pse nuk pati gjakderdhje gjatë protestave dhe kush i caktoi liderët kryesorë të partive të reja. Alia ikën nga kjo botë në një ceremoni që zhvillohet sot në mesditë por figura e tij dhe aktiviteti politik do të mbeten gjatë në diskutimet e historianëve dhe medias.

 

Hahaha

Thone gjithashti se ne fund te shpatulles se majte kishte nje ciban, qe dukej si ciban por qe ne fakt ishte nje transmetues i fuqishem nderplanetar. Me ane te ketij transmetuesi ai merrte urdherat drejtperdrejt nga planeti Metalika 131 Bum per ta kthyer planetin tone ne nje vasal te Perandorise se Rruges se Qumeshtit, ose sic quhet ndryshe, Rruga Persefoni Kokedhima.

 ..edhe arkivat e shtetit i mori me vete ?

Po jo mer daj, se ky i la arkivat te paprekme, (jo si ky i sotmi qe i ka bo çorap.....dhe e ka hudh poshte ate ligjin e Enverit per arkivat), po nuk di njeri me lexu...kjo eshte e keqja.....

tkuptoj por miku lart thote, se "mori 5 mistere me vete", dhe une ne kte kuptim e kisha qe misteret jane larte dhe jo posht smiley

Akoma ky?

Interviste koti,por me koti jane komentet.

Persona qe deri dje ulerinin per 4 te vraret ne bulevard,se kane problem ti thone Ramizit "Bravo,je goxha burre" per vrasjet ne kufi,per vrasjet dhe zhdukjet e trupave dhe varreve,per varferine ekstreme  dhe per mekatet e tjera.

Dyfytyresia e ketyre njerezve nuk njeh kufi.

nje gje me habiti. fjale fjale kane shqiptaret. si nuk doli njeri te protestonte kunder tij. ata qe u jane vrare te afermit ne kufi ku ishin? 

mire thote dikush; ai qe flet, s'ben asgje.

p.s. dhe kjo intervista as me duket e vertete fare. as e ka dhene ramizi hic kete. keto jane pallavra sharlatanesh.

si nuk doli njeri te protestonte kunder tij. 

Shqiptaret mesa duket e deshen pa e mbajten diktaturen,s'ua dha njeri me zor,prandaj dhe s'kane si fajesojne nje njeri qe gjithe kohen e mbeshteten dhe e duartrokiten me flamuj e lule.

Po per kete arsye mbeshtesin dhe Berishen.Ceshtje inercie.smiley

 

 Sa shumë gjëra ka lënë pa thënë Ramiz Alia! 

Mustafa Nano

Me Ramiz Alinë kam folur në telefon nja tri a katër herë. Kam dashur ta ftoj në programin “Déjà vu”. Dukej sikur edhe donte, edhe s’donte të vinte. “Se si është ajo studioja e ‘Déjà vu’-së”, - më tha në një rast. “Mund ta spërdredhësh gjuhën në studio të tjera, por aty jo dhe aq, pasi je përballë një fotoje, e jo përballë një pyetjeje”. I kërkova të shpjegohej ca më shumë, pasi nuk po e kapja atë që donte t’më thosh. “Po ja, ti do më nxjerrësh foton e Enver Hoxhës, apo jo?” “Besoj se po; do ishte interesante; e nuk do kish kuptim të vinit në ‘Déjà vu’ e të mos flisnim për Enver Hoxhën”, - i thashë. “Jo, jo, nuk bëhet; ta lëmë për më vonë”, - ia bëri aty për aty. Dhe kjo bisedë u përsërit disa herë. E kuptova që ia kish qejfi të vinte, por me kushtin që të fliste për gjëra “jo të forta”. Kuptova gjithashtu që kish fiksimin se pyetjeve mund t’u bëje bisht më shumë e më lehtë se sa fotove. Dhe ai nuk donte që ndokush t’ia hiqte mundësinë për t’i bërë bisht argumenteve, temave, diskutimeve, e pyetjeve që atij s’i pëlqenin. Kam përshtypjen se gjithë jetën këtë ka bërë: u ka bërë bisht gjërave, u ka ikur, u është përvjedhur, u ka kaluar tinëz. Të paktën, faqe botës. Në biseda private duhet të ketë qenë ndryshe. Ka qenë ndryshe. Të paktën, kjo është ajo që unë di.

E kam takuar vetëm njëherë në jetën time. Duhet të ketë qenë viti 1999. Kam qenë me Fred Pezën në zyrën e kryeredaktorit të “Shekullit”, kur ra telefoni. Ishte Ramiz Alia. Foli me Pezën lidhur me diçka që e interesonte, dhe në fund e pyet: More, kush është ky Mustafa Nano, që shkruan aty tek ju? Peza i tha që “po ta kaloj menjëherë, pasi është këtu me mua”. Folëm dhe e lamë të takoheshim. Në shtëpinë e tij, pranë stadiumit “Dinamo”. Në katin e dytë a të tretë. Trokita dhe derën ma hapi një grua, që shërbente aty. Por pa vënë këmbë mirë në apartamentin e tij të ngushtë, ai u dha tek një nga dyert e brendshme, që ishte dera e një dhome, ku ai lexonte, shkruante, priste e përcillte. Më ftoi të shkonim atje, tek “studioja” e tij e dominuar nga raftet e një biblioteke. “Mund t’u hedh një sy librave?” - i thashë pa u ulur. Kish libra në gjuhën italiane e shqipe; në mos gaboj, dhe në gjuhën ruse. Tek librat shqip pashë ndonjë titull të Kadaresë e të Agollit, ndërsa librat në gjuhët e tjera ishin një çik Marks, një çik Engels, një çik Lenin. Nuk mbaj mend të kem parë Stalin. Në mënyrë instiktive po kërkoja ngjyrën e kuqe të kopertinës së librave të Enver Hoxhës, por për befasinë time nuk pashë asgjë të tillë. “Nuk po shoh libra të Enver Hoxhës”, - i thashë. “Ka bërë libra ai?” - m’u përgjigj me një pyetje, dhe unë gati u gjenda i trysur prej atij mirëbesimi që më dhuroi, e që unë nuk e dija pse e meritoja. “Nuk ka bërë?” - vijova me pyetje. “Ka bërë gjëra më të mira se sa librat”, - korrektoi ai opinionin e vet, dhe me këtë i bëri bisht argumentit (dolëm sërish tek tabiati për t’u bërë bisht gjërave).

U ula në një divan pranë ndenjëses së tij, që më shumë i ngjante diçkaje midis karriges e kolltukut. Ai rrinte në shtëpi ashtu si e mbaja mend në takimet zyrtare e publike, me këmbët të ngjitura e të disiplinuara, që mua më sillnin në mendje mënyrën se si rrinin të ulura përpara eprorëve ato gratë SS me funde të gjelbër, që u shkonin deri tek gjunjët.

Ishte i veshur me kostum, jelek, kravatë. Këpucët i mbante të mbathura edhe aty. Mund të mendohej që rrinte i veshur ngaqë i vinin njerëz për vizitë, por pak më pas më tha se, “nuk ishin të shumtë vizitorët”. Ishte i vetmuar, dhe nuk kish turp ta tregonte këtë gjë. Madje, mendova se kish qejf ta tregonte këtë gjë; donte që të tjerët ta merrnin vesh se ai ishte i braktisur nga të gjithë. Përpara meje kish qenë dikush, emrin e të cilit nuk është e hijshme ta bëj publik pa lejen e tij (ndoshta s’do t’i pëlqente po të merrej vesh takimi me Alinë, por ndoshta dhe mund t’mos e kish për gjë, kush e di?).

“E di, - më tha Alia, - që ke qenë në Çorovodë dhe që ke themeluar Partinë Demokratike atje”. “E dini? Si? Kur?” - u bëra kureshtar unë, dhe mendja më vajti se mund ta kish marrë këtë informacion qysh nga koha kur ish sekretar i parë i PPSH-së. “E keni ditur qysh atëherë?” - e pyeta. “Jo, jo, e kam marrë vesh tani, që ke filluar të shkruash te ‘Shekulli’”, - më tha, dhe unë nuk pata as ngasjen më të vogël ta vija në dyshim atë që më tha. “Kam marrë vesh dhe që prindërit e tu kanë qenë anëtarë të Partisë së Punës”, - shtoi, dhe mua m’u duk sikur më tha: “Po ti ç’pate? Ti ke qenë i yni?” Dhe, zumë të flisnim mbi komunizmin. Nuk ramë dakord për asgjë, dhe m’u duk se ai ish nga ata që mund të fliste me njerëz, që i shihnin krejt ndryshe punët e kësaj bote. Ishte dogmatik deri në ekstrem, por dinte të dëgjonte mendime, që atij mund t’i ngjanin dokrra.

Biseda ish e gjatë, rreth tri orë, dhe unë ndoshta do të gjej një rast tjetër për ta hedhur në letër në detaje, por dy argumente përbënë thelbin e asaj bisede. Argumenti i parë ish klasa politike, për të cilën ishim njësoj kritikë. “Unë kam një rol në promovimin e udhëheqësve të Partisë Socialiste”, - tha ai në përgjigje të një aluzionit tim, që ngrihet mbi besimin e shumë të tjerëve se Ramiz Alia ishte shpikësi i të gjithëve. “Ndërsa me Saliun s’kam pasur lidhje. Unë e çova sipër, në Qytetin Studenti, por kryetar të PD-së nuk e zgjodha unë”, - dhe këtu rrëfeu atë që duhet ta ketë thënë dhe publikisht: “Më thotë Xhelil Gjoni, që në krye të studentëve janë vënë disa djem tropojanë, dhe mes tyre shquhet një Azem, Azem. ‘Cilin kemi nga Tropoja që mund ta dërgojmë sipër?’, - e pyeta Xhelilin. ‘Kemi Sali Berishën’, - më tha. ‘Ma thirr këtu’, - i thashë. Pas një gjysmë ore ma sollën Saliun në zyrë. ‘Dëgjo Sali, - i thashë, - atje sipër janë ca tropojanë, të cilët duhen qetësuar. Do shkosh atje menjëherë’. ‘Si urdhëron’, - më tha, dhe iku. S’e pashë më. Veç kur mora vesh se po merrte komandën e gjërave në Partinë Demokratike. Kjo ka qenë historia’”, - përfundoi ai sqarimin e vet.

Argumenti tjetër ish Enver Hoxha, për të cilin folëm gjatë. “Ç’do të ndodhte në dhjetor të vitit 1990 sikur të ish gjallë Enver Hoxha?” - i bëra unë pyetjen që do donte t’ia bënte çdokush. “S’do ndodhte asgjë”, - ishte përgjigjja e parë e atypëratyshme. Më pas bëri një arsyetim më të thelluar, e tha: “Tri do ishin mundësitë. E para ish ajo që sapo thashë, d.m.th, që s’do ndodhte asgjë. Nuk do çoheshin studentët. E dyta, mund të duket e pabesueshme për ju që Enverin e shihnit si të çmendur, por ai nuk ish i çmendur. Ai ish gjëja më racionale që unë kam njohur. U rëndua pak vitin e fundit, por kjo ishte periudha që s’ish as aktiv”. “Cila është mundësia e dytë”, - kërkova unë ta rikthej tek ajo pjesë e arsyetimit që po më interesonte veçanrëisht. “E dyta është që Enveri mund t’u paraprinte ndryshimeve. Ai mund ta ndjente erën e ndryshimeve që po frynte në Europë, e mund të fillonte të ndryshonte përpara se të binte Muri i Berlinit e përpara se ta bënin të tjerët. Ai kish, në ndryshim nga unë, dhe autoritetin ta bënte këtë gjë. Dhe së treti, sikur të mos ndodhte as e para e as e dyta, d.m.th, sikur Enverit t’mos i kish vajtur mendja të bënte ndryshime e sikur studentët të ngriheshin, atëherë do të shkonte gjaku deri në gju”. Ai i shihte të tria këto mundësi, por më shumë besonte të parën. Unë besoja më shumë të tretën.

* * * * *

Më ka mbetur në mendje që nuk fliste keq për askënd. Kur binte fjala për politikanët shqiptarë, thosh thjesht “Saliu”, Fatosi”, Rexhepi” etj., por nuk shtyhej në konsiderata personale, e aq më pak në etiketime. Më ka mbetur në mendje, gjithashtu, që kur i ngjante se po zbrazej ca si shumë përballë një gazetari, s’harronte të kërkonte që biseda të mbetej konfidenciale. Kushedi sa gjëra ka pasur për të thënë e nuk ka mundur t’i thotë. Për mua ka qenë për të qarë hallin. Nuk ka më keq se sa një njeri që është i dënuar ta mbajë gojën kyçur. Megjithëse, të them të drejtën, nuk arrija ta kuptoja deri në fund pse ish i dënuar të mos fliste. Ndoshta ngaqë i bëhej se të vërtetat që donte t’i bërtiste ishin në kontrast të fortë me mënyrën se si e kish harxhuar jetën, e në rrethana të tilla, njeriu bën vaki që ka prirjen natyrale të vihet në mbrojtje të jetës së vet e jo në mbrojtje të së vërtetës? Ndoshta.

Gazeta Shqip

I madh eshte Mustafai. Shkrim perfekt. Ramizi i gjore nuk ka qene as mish as peshk, thjesht nuk donte andralla. Por ajo qe shokon me shume eshte fakti i daljes ne skene te sali berishes. Me ngjan shume me Enver Hoxhen kur e takuan ata te grupit komunist te TR tek rruga e barrikadave dhe e moren me vete tek mbledhja e grupeve komuniste per PKSH sepse ishin nje person mangut................Cfare rastesish tragjike per ket popull smileysmiley

Ne fakt desha me e mbyll me ket smileysmiley Vejeni ate dreq redaktimi mrapsh.

Ramiz Alia ndoshta ishte gjeja me e keqe qe i ndodhi Shqiperise pas vdekjes se Hoxhes. Nuk behet hajer nga keto njerez as mish as peshk. Edhe thjesht miq t'i kesh njerez te tille, te merzisin, pasi te lene ne balte.

Politikan qe nga vitet e pas-luftes, nuk diti t'i japi nje drejtim vendit qe kish arritur ne grahmat e fundit kur ky zoteri erdhi ne pushtet. C'priste ky njeri? Apo te vdisnin njerzit per buke. Po mos ish rrezuar muri i Berlinit, ku do na conte ky zoteri qe mbronte ligjet e kushtetutes per mos marre kredi? Ky as mish as peshk ishte nje fatkeqesi tjeter ne rradhen e fatkeqesive te ketij populli.

Jo Lira, Alia nuk ishte "as mish as peshk", ai ishte perzgjedhur nga Hoxha si trashigimtari i tij qe ne 1965 (per shume arsye), dhe ai i ndejti besnik Hoxhaizmit deri ne momentet e fundit te jetes se tij.  Vazhdoi kolektivizimin absurd, luften e klasave, shtetin policor, izolimin ekstrem etj etj.  Ai kurre s'e kritikoj sistemin apo Hoxhen, dhe cfare ishte me e rendesishme ai i garantoi jeten dhe mireqenien relative familjes se Hoxhes dhe nomeklaturisteve te tjere (perfshi dhe vetes se tij) duke instaluar sherbetoret burokratike te sistemit ne krye te pjellave te PPSH-se.  Alia mund te thuhet pa asnje hezitim, ishte besnik dogmatik ne verberi i Hoxhes pavaresisht karakterit te tij me te bute.

“Ndërsa me Saliun s’kam pasur lidhje. Unë e çova sipër, në Qytetin Studenti, por kryetar të PD-së nuk e zgjodha unë”, - dhe këtu rrëfeu atë që duhet ta ketë thënë dhe publikisht: “Më thotë Xhelil Gjoni, që në krye të studentëve janë vënë disa djem tropojanë, dhe mes tyre shquhet një Azem, Azem. ‘Cilin kemi nga Tropoja që mund ta dërgojmë sipër?’, - e pyeta Xhelilin. ‘Kemi Sali Berishën’, - më tha. ‘Ma thirr këtu’, - i thashë. Pas një gjysmë ore ma sollën Saliun në zyrë. ‘Dëgjo Sali, - i thashë, - atje sipër janë ca tropojanë, të cilët duhen qetësuar. Do shkosh atje menjëherë’. ‘Si urdhëron’, - më tha, dhe iku. S’e pashë më. Veç kur mora vesh se po merrte komandën e gjërave në Partinë Demokratike. Kjo ka qenë historia’”, - përfundoi ai sqarimin e vet.

Sa naive, sa spontane dhe e pakontrolluar tingellon kjo situate!  Gjithesesi s'ka se si t'i shpetoj gjuhes Alia, kur thote qe pyeti Xhelilin se ke kemi nga Tropoja qe te qetesoje ata studentet tropojane qe po bejne cik si shume poterre atje te universiteti.  Pra kuptoni ju? Ke kemi ne kuptimin se ke kemi tonin, ke kuader te besuar te partise kemi ne qe te qetesoje ata rrugecrit tek universiteti (edhe "rrugecrit" te tyret ishin ne pergjithesi se si pas udhezimeve te KM-se kriteri kryesor per lejimin e shkollimit te larte ishte ai politik dhe perberja klasore).  Pra nuk cohej dikush dosido i panjohur e i pabesuar per te qetesuar ata tropojanet gjaknxehte, por pyetej sekretari i rethit te Tiranes nga sekretari i pare se ke kemi ne qe te perballoje kete situate, e pergjigja ishte nje tjeter sekretar.  Spikat dhe dicka tjeter, qe Alia kerkon nje tropojan per te qetesuar tropojanet e tjere, thua se tropojanet nuk merren veshe me jotropojane e mos te harrojme qe nje nga "arritjet" e sistemit qe na trumbetohet shume eshte puna qe beri per te eliminuar ndasite krahinore, jug-veri, gege-toske por ne kete ore te rendesishme te regjimit Alia kerkon nje tropojan te tyre qe te te qetesoje tropojanet qe benin poterre te universiteti.  Me sa dime protagonizmi, karrierizmi e etja per pushtet e Berishes ben te veten por kjo qe thot Alia me siper tingellon si nje shtremberim e zbukurim shqeto sic cdo gje qe dilte nga goja e tij.

Kjo qe ke shkruar tregon se nuk di te besh asnje konkluzion te sakte.Eshte krejt e kunderta, ne ato qe ka thene ai, me ato qe keni ke shkruar JU.

 

Bujrum na e be ti analizen e konkluzionin e qarte, si koke e madhe qe je dhe si tip qe s'le njeri pa njohur, perfshi dhe Ramiz Aline sigurisht...

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).